Ázsia
Makro / Külgazdaság Riadtan figyeli Tajvan a gázai háborút 
Káncz Csaba | 2023. november 27. 09:29
A gázai háború következményei messze túlterjednek a Közel-Keleten és hullámai egészen Tajvanig elérnek. Az USA erőteljes részvétele már jelzi, hogy ez a háború több, mint egy helyi konfliktus, és a világpolitikában a szupremáciáért folytatott küzdelemről szól. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru A hőség miatt szállhat el  gázár, megint a jegybankok rettegtetik a piacokat 
Eidenpenz József | 2023. június 23. 12:46
A kamatemelési ciklusnak sok jel szerint nincs vége, aminek a részvénybefektetők aligha örülnek. A gáz ára ma esik, de nagyban függ az időjárástól, most hogy elindult a hűtési szezon, különösen Texasban vannak jelek. Az euró/forint megint a 370-es határral küzd, miközben valósággal összeomlott a török líra. Ázsia lesz a kriptovaluták új központja?
Makro / Külgazdaság Drámai átrendeződést hoz az ukrán háború 
Káncz Csaba | 2023. június 21. 09:48
Az európaiakhoz hasonlóan a kelet-ázsiaiak is dermedten figyelik, ahogy a világunk biztonságát ismét az első világháborúban látott lövészárokharcok rázzák meg. Kína új világhatalommá válásával a távol-keleti geopolitikai szövetségek is megváltoznak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin ravasz nemzetközi manőverbe kezdett 
Káncz Csaba | 2023. május 9. 15:49
Moszkva jó alapokkal rendelkezik a baráti és kölcsönösen előnyös kapcsolatok elmélyítésére a Globális Dél számos országával. De a 2014-es kijevi események bebizonyították, hogy a korrupt elit megvásárlása nem hoz kielégítő megtérülést az egész országra nézve. Káncz Csaba jegyzete.
Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates 
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Makro / Külgazdaság Kínai hadihajók hatoltak be Tajvan területére 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 7. 16:29
Kínai hadihajók hadgyakorlatuk során ismételten megsértették a Tajvani-szorosban a nem hivatalos ütközőövezet határát vasárnap.
Makro / Külgazdaság Egy államfő és egy miniszterelnök már megbukott az áruhiány és az infláció miatt 
Privátbankár.hu | 2022. július 10. 09:29
Miután tegnap a tüntetők elfoglalták rezidenciáját, bejelentette lemondását a Sri Lanka-i elnök, miután már a miniszterelnök rezidenciáját is felgyújtották a tiltakozók.
Makro / Külgazdaság Túl messzire ment a feminizmus Dél-Koreában? 
Litván Dániel | 2022. január 5. 18:44
Néhány évtizede Dél-Koreában még az asztalhoz sem ülhettek le a nők a férfiak mellé, a mostani fiatal férfiak viszont már úgy érzik, túl messzire ment a feminizmus, és kevesebb lehetőséghez jutnak a nők pozitív diszkriminációja miatt. Az adatok ugyan nem támasztják ezt alá, de radikális antifeminista mozgalmak így is egyre nagyobb teret nyernek, és a fiatal szavazók jóindulatát kereső elnökjelöltek is felfigyeltek a lehetőségre.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult 
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Részvény / Deviza / Áru Nagy pofonba szaladhatnak bele a részvényesek, új ázsiai tőzsdéken érdemes kereskedni 
Eidenpenz József | 2021. augusztus 30. 11:59
A pénteki eufória után visszafogottan indult a hét Európában, Ázsiában viszont az átrendeződés jelei figyelhetők meg. Félő, hogy a Delta-variáns által okozott gazdasági lassulás találkozik a QE kivezetésével, ami nem tesz jót a részvényeknek. Mindhárom nagy papír jól húz ma Pesten, a forint is erősödik.
Makro / Külgazdaság A pandémia 75-80 millió embert taszított mélyszegénységbe Ázsiában 
MTI | 2021. augusztus 24. 12:47
A koronavírus veszélybe sodorta a Fenntartható Fejlesztési Célok nevű program helyi célkitűzéseit.
Makro / Külgazdaság Miközben Ázsia-szerte összeroskadt a gazdaság a vírus miatt, a drogkartellek csúcsra járatták a metamfetamin-termelést 
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 10:40
Egy friss jelentés szerint a kartellek nemcsak a droggyártás volumenét emelték meg, de új gyártási lokációkat, új csempészútvonalakat és új kuncsaftokat is találtak.
Makro / Külgazdaság Krízis: az eltaszított lánygyermekek okozhatják Kína vesztét? 
Kollár Dóra | 2021. május 16. 15:22
Szinte lesújtó eredményeket hozott a legutóbbi népszámlálás Kínában, a népességnövekedés ütemének lassulása mellett az igazi problémát a születések csökkenése jelenti. Egyre inkább biztossá válik, hogy az ország társadalmát hosszú évtizedeken át alapjaiban meghatározó egykepolitika súlyos következményekkel járt.
Makro / Külgazdaság Kína láthatatlan keze a mianmari katonai hatalomátvételben 
Káncz Csaba | 2021. február 2. 11:12
A délkelet-ázsiai geopolitikai forrongás közepette a mianmari puccs egyértelműen Kína érdekeit szolgálja. Nem véletlen, hogy Peking belügynek tekinti a fejleményt és elutasítja a külső beavatkozásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brutális összefogás jött létre Ázsiában 
MTI | 2020. november 15. 14:24
Történelmi pillanat: Kína és Japán bilaterális megállapodást írt alá a vámok csökkentéséről, közben létrejött az RCEP.
Makro / Külgazdaság Jöhet az ázsiai NATO – Berlin is Peking ellen fordult 
Káncz Csaba | 2020. szeptember 11. 13:27
Az USA a NATO mintájára Kína ellenében formalizálni akarja katonai kapcsolatait Indiával, Japánnal és Ausztráliával. Berlin új geopolitikai stratégiát tett közzé az Indo-Pacifikus térségről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra 
Káncz Csaba | 2019. augusztus 9. 09:15
Ázsiában a történelmi sérelmek és a lezáratlan határviták sorra lobbannak föl a térség országai között. Washington katonai felsőbbrendűségére és diplomáciájának kiszámíthatóságára a térségben már senki sem venne mérget, miközben Peking egyre kevésbé fogadja el a másodhegedűs szerepét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína felemelkedésének titka – magyar szemszögből 
Privátbankár.hu | 2019. május 29. 13:28
Fontos szerepet játszott Kína legnagyobb magyarországi befektetésének levezénylésében, most pedig elmagyarázza, hogyan lett az ázsiai szuperhatalomból a világ második legerősebb gazdasága - interjú Wolf Csabával, a Deloitte Central Europe üzletfejlesztési igazgatójával.
Makro / Külgazdaság Megöli a bolygót, de nem tudunk leállni vele 
Privátbankár.hu | 2018. november 27. 17:20
Hiába a klímaváltozás és az egyre megfizethetőbb zöldenergia, a szén még jó ideig meghatározó szerepet fog játszani a világ energiamixében, így a károsanyag-kibocsátás érdemben nem fog tudni csökkenni. A globális szénipar motorja pedig Ázsia. Nem arról van szó, hogy itt nem ismernék fel, mennyire veszélyesek a szénerőművek a jövőre nézve - Indiában egyelőre muszáj ehhez az ágazathoz fordulni a stabil áramellátásért. De ezzel is leginkább Kína jár jól, mert amellett, hogy ők a világ vezető szénfelhasználói, nagy hasznot húznak abból, hogy ők építik fel más országok szénerőműveit.
Makro / Külgazdaság Klímaváltozás: az ázsiai szénerőmű-rengeteg miatt veszítjük el a bolygót? 
Privátbankár.hu | 2018. november 1. 08:30
Rengeteg szénerőmű üzemel a kontinensen, melyek működése nem hatékony, károsanyag-kibocsátásuk magától értetődően magas, és még kellően fiatalok is ahhoz, hogy végigzakatolják a következő évtizedeket. És újabbak épülnek.
Részvény / Deviza / Áru Ázsia alaposan lekörözheti Európát és Amerikát 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 24. 17:00
Változatlanul a világátlag feletti növekedési potenciált tulajdonítanak a Fidelity portfólió-menedzserei az ázsiai befektetéseknek, legyen szó részvényekről vagy magas hozamú kötvényekről. Kína egyre több területen lekörözi versenytársait, elképesztő technológiai fejlődésen megy keresztül.
Közérdekű Újabb pusztítás közeleg: az amerikai hurrikán csak hűvös szellő ehhez képest 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 13. 15:45
Hatalmas tájfun közeleg a világ másik felén, amihez fel sem ér a Florence hurrikán ereje.
Makro / Külgazdaság Itt vannak az adatok: Hány terrortámadás történt Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 2. 14:42
Új jelentést adott ki a világ talán legnagyobb terrorizmus-adatbázisát vezető amerikai egyetem, eszerint 2017-ben harmadik éve csökkent az esetek és az áldozatok száma. Sok éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig nagyon magasan van. Európa szerencsére kevéssé fertőzött, a gócok másutt vannak.
Makro / Külgazdaság Mit keresett 25 millió kínai Európában? 
Privátbankár.hu | 2018. január 18. 13:23
Tíz év alatt megháromszorozódott a kínai turizmus mértéke Európában.
Makro / Külgazdaság Pokolba a jogállammal: gátlástalanul nyomulnak a franciák és az oroszok Ázsiában 
Káncz Csaba | 2018. január 17. 12:46
Párizs belement Peking európai oszd meg és uralkodj játszmájába. Moszkva benyomult Kambodzsába, ahol a legnagyobb ellenzéki pártot feloszlásra kényszerítette a kormány a júliusi általános választások előtt. Malajziában és Thaiföldön az egyre erősebb önkényuralmi jellegzetességek és a gyengülő nyugati befolyás is kiváló lehetőséget kínálnak az orosz fegyver-exportnak.
Makro / Külgazdaság Nagy pofont kapott Trump Ázsiában – a fegyverekre maradhat a végső szó 
Káncz Csaba | 2017. november 15. 12:37
Az út alatt végig érezhető volt az USA növekvő gazdasági elszigetelődése a térségben. Peking ellenében amerikai, japán, ausztrál és indiai „tapogatózó tárgyalások” kezdődtek egy regionális „biztonsági építmény” létrehozásáról. Az USA Vietnámmal a hírszerzési együttműködést is erősíti Kínával szemben.
Makro / Külgazdaság A megroggyant Trump Ázsiában turnézik - nem lesz egy fáklyásmenet 
Káncz Csaba | 2017. november 6. 06:06
Trump otthon eddig zéró előrehaladást ért el szakpolitikai témákban, esetleges összejátszása Moszkvával is lázban tartja Washingtont, így fogcsikorgatva fog most győzelemre törekedni Ázsiában. A japán kormány el akar kerülni egy számára hátrányos kétoldalú kereskedelmi megállapodást, inkább korszerű amerikai fegyverrendszerek megvásárlása felé tereli a tárgyalásokat. De miről egyezhet meg Putyinnal Vietnámban?
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a feszültség: Kína új fegyvert vet be 
Káncz Csaba | 2017. augusztus 29. 14:30
Indiában – sőt szerte Ázsiában – meredeken emelkedik a geopolitikai feszültség az apadó vízkészletek miatt. India agresszornak tartja Kínát, amely már eddig is a világ legtöbb gátját építette meg, szám szerint több, mint 87 ezret. Hasonlóképpen, Kína egyre több vizet vesz ki abból az Illy folyóból, amely a gyorsan elsivatagosodó Közép-Ázsiába szállít vizet, és amelynek államai már így is farkasszemet néznek egymással az eltűnő vízkészletek miatt.
Makro / Külgazdaság A lassulás a múlté? Minden képzeletet felülmúlt Kína 
Privátbankár.hu | 2017. július 17. 08:52
Magabiztosan tartották a növekedést a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Rekordokat dönt a magyar turizmus 
Privátbankár.hu | 2017. február 14. 15:13
Kiemelkedő évet zárt a magyar szállodaipar 2016-ban.
Makro / Külgazdaság Magyarország újabb lépéseket tesz a kínai barátság felé  
Privátbankár.hu | 2017. január 17. 09:24
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Hongkongban tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Keleti nyitás – Varga szerint újabb beruházások jönnek 
Privátbankár.hu | 2017. január 16. 09:41
Hongkongba látogatott a nemzetgazdasági miniszter, a cél újabb ázsiai befektetők megnyerése.
Makro / Külgazdaság Megelégelték az embertelen körülményeket - rengeteget fizet az EU 
Privátbankár.hu | 2017. január 6. 16:59
Az Európai Unió humanitárius segítséget nyújt több afrikai és ázsiai országnak.
Makro / Külgazdaság A valódi menekültválság még csak ezután kezdődik? 
Privátbankár.hu | 2016. november 5. 16:39
Miközben Törökország azzal fenyegetőzik, hogy felmondja a tavasszal kötött sikeres menekültügyi megállapodást és Moszul ostroma újabb százezreket tehet földönfutóvá, sokak szerint a közel-keleti háború csak elfedi az igazán nagy problémát, amelyet Afrikának hívnak. A következő évtizedekben akár 800 millió afrikai is megpróbálhat Európába jutni, hacsak nem sikerül őket gazdaságilag felzárkóztatni.
Makro / Külgazdaság Évtizedek óta nem látott csapást szenvedett el Amerika - előkerülnek a fegyverek 
Káncz Csaba | 2016. október 28. 08:54
A Fülöp-szigetek két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától, miközben Japán és Ausztrália diplomáciai manőverezésbe kezdtek. Saigon 1975-ös eleste óta nem gyengültek meg ennyire Washington pozíciói a térségben. De ha a diplomácia eredménytelen a Dél-kínai-tengeren, akkor a fegyverek kerülhetnek előtérbe.
Makro / Külgazdaság A régi gyarmatokat nézegetik a franciák: Európa is belekeveredik az újabb konfliktusba?  
Káncz Csaba | 2016. október 14. 14:40
A francia hatalmi terjeszkedés most abba a forrongó Délkelet-Ázsiába tér vissza, amelyet véres fejjel hagyott ott pár évtizede. A Dél-kínai-tenger konfliktusába nyakig merült vietnámiak pozitívan fogadják a francia közeledést, különösen, mivel a francia védelmi miniszter közös EU-s őrjáratokról tett említést „Ázsia tengeri területein”.
Részvény / Deviza / Áru Megint az ázsiai részvények lesznek a nagy befektetési sztori? 
Eidenpenz József | 2016. szeptember 23. 13:18
Az ázsiai gazdaságok növekedési kilátásai továbbra is nagyon jók, és jó lehetőségeket rejtenek a részvénypiacaik. Kínában sem olyan rossz a helyzet, mint korábban gondolták, de igazán vonzó India lehet. Kedvezőek az osztalékhozamok, alacsonyak a P/E-ráták. Lehet, hogy megint Ázsiában várható részvénypiaci fellendülés?
Makro / Külgazdaság Ezek lesznek a legnépesebb országok 2050-ben 
Fellegi Tamás | 2015. augusztus 18. 16:04
A sok évszázados európai dominancia után a világ népességi helyzete már a múlt században erős változásnak indult. A század végére gazdaságilag az USA, népességileg pedig Ázsia dominálta világot. A legnépesebb országok közt most előretör majd Afrika, Európa pedig kiszorul onnan.
Makro / Külgazdaság Mi a nagyobb baj? Ha jönnek a kínaiak, vagy ha nem jönnek a kínaiak? 
Eidenpenz József | 2015. június 9. 10:53
A kínai gazdaság átalakul, az ipari termelésről a szolgáltatások felé fordul. A termelés várhatóan az egyéb ázsiai feltörekvő országokban fog a jövőben bővülni, a nyersanyagok iránti kereslet pedig csökken majd. Magyarország a csökkenő alapanyagárakon keresztül profitálhat ebből.
Vásárló Mi az, amiben Japán mindent visz, minket meg állva hagy Lengyelország? 
Privátbankár.hu | 2015. június 1. 17:26
Az új piacra belépő nemzetközi cégek számára a japán főváros a legvonzóbb, ahová 63 új márka érkezett tavaly.
Deviza / Áru Egy híján háromszáz – így nyitott a forint, ez várható a tőzsdén 
Privátbankár.hu | 2015. március 25. 08:37
Kitartott a kedvező hangulat a bankközi forintpiacon a keddi kamatcsökkentés után is, az euró kicsit drágult, de még mindig határozottan 300 forint alatt van. Az este Amerikában eséssel végződött, az ázsiai indexek vegyesen alakultak, az európai tőzsdékre mára ezért inkább esést valószínűsítenek.
Részvény / Deviza / Áru Méretes zakó Amerikában, a dollárnak viszont nincs teteje 
Privátbankár.hu | 2015. március 10. 19:22
Rég nem látott esés van a világban, miközben itthon csaló brókercégek lepleződnek le nap mint nap. Az OTP azért ma is szépen erősödött.
Utazás Itt a lista – ezek a világ legbiztonságosabb és legveszélyesebb légitársaságai 
Privátbankár.hu | 2015. február 3. 18:00
A JACDEC idén is elkészítette a tavalyi évre szóló repülésbiztonsági értékelését, amelyben a világ 60 legnagyobb légitársaságát pontozták. Meglepő módon Európa a második legveszélyesebb régió volt és nem maláj a legkevésbé biztonságos légitársaság.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot zakózott Kína 
Fellegi Tamás | 2015. január 19. 18:38
Ma Amerika szünetel, de nem maradtunk események nélkül. A sanghaji tőzsde 8 százalékot zuhant, az európai piacok, mindenekelőtt a Dax, tovább szárnyaltak. A forint visszanyerte erejét, az euró is gyógyul, az arany az égben. Nincs alja viszont a BTelnek.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is pocsék a tőzsdék hangulata, nálunk is esés jöhet 
Privátbankár.hu | 2014. december 9. 08:08
Csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a vezető európai értéktőzsdéken, annál is inkább, mert az ázsiai indexek reggel, az amerikai kontinens mutatói tegnap este erősen mínuszosak voltak.
Karrier Robotok vagy ázsiaiak? Elszakad egymástól a fizikai és a szellemi dolgozó bére 
Eidenpenz József | 2014. november 21. 16:03
Az évek során a szellemi dolgozók átlagbére lényegesen jobban emelkedik Magyarországon, mint a fizikai dolgozóké, a különbség már majdnem kétszeres. Hasonlóan lehet ez másutt is. Ez is arra utal, hogy a felsőfokú oktatást nem visszafejleszteni kéne, hanem épp ellenkezőleg.
Makro / Külgazdaság Miközben a G20 parádézik, jó nagy bajba került Ázsia  
Káncz Csaba | 2014. november 17. 09:41
A G20 csoport mutatványosai újabb lenyűgöző show-műsort ígérnek. Eközben Ázsia a valutaháború szélére sodródott, amelynek kitörése sokkot okozhat Európában is.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdék fel, arany le - jött egy kis enyhülés 
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 11. 08:33
Komoly emelkedéssel zártak hétfőn a vezető részvénypiaci indexek szerte Ázsiában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG