TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Változatlanul a világátlag feletti növekedési potenciált tulajdonítanak a Fidelity portfólió-menedzserei az ázsiai befektetéseknek, legyen szó részvényekről vagy magas hozamú kötvényekről. Kína egyre több területen lekörözi versenytársait, elképesztő technológiai fejlődésen megy keresztül.

A Fidelity távoli tőkepiacokat is igyekszik a hazai befektetőkhöz közel hozni. Ázsia ugyan messze van tőlünk, céljuk azonban, hogy elgondolkoztassák a befektetőket, hogy érdemes-e ilyen befektetéseket tartaniuk – mondta Al-Hilal István, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetője. A Fidelity Ázsiában a második legnagyobb befektető.

Miért pont Ázsia? Az USA tőkepiacai nagyon jól teljesítenek ebben az évben is, vezetik a tíz éves globális részvénypiaci emelkedést. Adam Lessing értékesítési igazgató szerint a növekedés lassul, ami normális a gazdasági fellendülés egy ilyen késői ciklusában. A gazdaságélénkítő stimulusok 2019 körül kifutnak.

Ebben a késői ciklusban a piacot vezető részvénytőzsdék körében váltás lehet. Az USA már extrém hosszú ideje a fellendülés élén áll.

Kötvény is, nemcsak részvény

Elia Soutou vezető portfólió-menedzser szerint az ázsiai részvények növekedési és jövedelem-generáló képessége egyaránt vonzó. Az ázsiai térség részvénypiacának növekedési potenciálja felülmúlja a globális piacokét, és ez hosszú távon is fenntartható marad.

A magas hozamú (high yield) ázsiai kötvényektől is magasabb teljesítményt várnak, mint a világ többi részén. Egyedül a befektetési kategóriájú kötvényeknél nincs ilyen várható hozamelőny. A közelmúltban tapasztalható kiárusítás az ázsiai eszközökben a menedzser szerint jó belépési pontot jelenthet.

Ennyit hozott Ázsia

A Fidelity FF Asia Pacific Multi Asset Growth & Income Fund alapja igyekszik a növekedésből és a jövedelem-termelésből egyaránt részesedni.

Egy szimuláció szerint ha 50 százalék ázsiai részvényeket és 50 százalék kötvényeket vásároltak volna 2001-ben, ennek a portfóliónak értéke azóta csaknem négyszeresére emelkedett volna. (Ez körülbelül évi 9 százalékos hozam – a szerk.) Az alap 2016-os létrehozása óta 4,3 százalékos éves hozamot ért el.

Védelem kockázatok ellen

Legnagyobb befektetései országok szerint Kína, Ausztrália, India, Dél-Korea és Hong Kong. Ágazatok szerint pedig a pénzügyi szektor, a  technológia és az ingatlan.

A milliárd dolláros nagyságrendű alapban alternatív befektetések is vannak, amelyek némi védelmet adnak a kamatkockázatok, az inflációs kockázatok ellen, illetve kevéssé mozognak együtt (korrelálnak) a részvény– vagy kötvénypiacokkal. Ilyenek például az infrastrukturális vagy az energiaipari befektetések.

Fel nem ismert sztárok

Dale Nichols portfólió-menedzser 15 éve kezeli a Fidelity Funds – Pacific Fund vagyonát, és olyan cégeket tart a legjobb befektetésnek, amelyek hosszú távú növekedési lehetőségei jók, készpénz-bevételt (cash-t) generálnak, és erős menedzsment-teamek vezetik őket. Egyes cégeknél ezt a hármast a piac nem ismeri fel, nem jelenik meg az értékeltségben, ezért jó vételi lehetőségnek bizonyulhatnak.

Lekörözik a Nyugatot

A ázsiai piacok értékeltsége jóval alacsonyabb, mint az USA-é, külön kiemelte Kínát, ahol ez inkább közepes, ám a növekedési lehetőségek magasak. A Kínában tapasztalható technológiai váltás következtében egyre több területen túlszárnyalhatja a Nyugatot, például a fintech területén – a kínaiak alig használnak már készpénzt. A hitelkártyát kihagyták, és sokan már Alipay segítségével fizetnek.

Mindez a részvényeknél is látszik, a húsz globálisan vezető internetes cég közül ma már kilenc kínai, öt évvel ezelőtt még egy sem volt az.

Nagy ország, nagy problémák

Kínai-amerikai kereskedelmi háború, a Kínában tapasztalható magas eladósodottság, a leértékelődő jüan (renminbi), a lakossági fogyasztás növekedésének lassulása (a magasabb bázis miatt) – a China Consumer és a Greater China alapok kezelője, Raymond Ma szerint ezek a hatalmas kihívások vannak Kína előtt.

A kereskedelmi háborúnak nincs gyors megoldása, de a novemberi amerikai választások után valószínű, hogy a felek leülnek majd tárgyalni – mondta a porfólió-kezelő. A leértékelődő jüan annak a jele, hogy tőkekivonás folyik az országból. Egy  ötödik kihívás lehet nemsokára az infláció, amely még ugyan alacsony, de a jövőben problémává válhat.

Japán tanulságok

A szakember emlékeztetett a Japán és az USA között a nyolcvanas években létrejött Plaza Accord megállapodásra, amely hasonló körülmények között született, mint a mai kínai-amerikai viszony. Az akkori kereskedelmi háború végül jelentős károkat okozott a japán gazdaságnak. A japán tőzsdeindex is óriási mélyrepülést mutatott be.

Annak idején a tőzsdei mélyrepülésben az egyik legkevésbé szenvedő szektor a fogyasztással kapcsolatos ágazat volt, amivel a China Consumer alap is foglalkozik.

A jövő A. B. C.-je

Kínában a szakember folytatódó reformokra számít, a fiskális és monetáris politika lazulására. A részvények értékeltsége racionálisabb lehet. Jöhet-e növekedés Kínában a kereskedelmi háború ellenére is? – tette fel a kérdést az alapkezelő. A válasza: A. B. C. D. E.

A, mint automatizálás (Automation), valamint mesterséges intelligencia (A. I., Artificial Intelligence), ebben Kína teljesen élen jár, itt a leggyorsabb ez a jellegű fejlődés. B, mint Big Data, a hatalmas adatmennyiség gyors és rugalmas feldolgozása, “adatbányászat”, amit leginkább Kína és az USA tud kihasználni nagy népessége miatt.

C, mint felhő (Cloud), ami azt jelenti, hogy az adatokat az interneten, távoli szervereken lehet tárolni, és bárhonnét elérni, ahol internetkapcsolat van. A kínai Alibaba ma a világ negyedik legnagyobb felhőszolgáltatója.

D és E

A D a hazai fogyasztást jelenti (Domestic Consumption), Kínában a gazdasági növekedést a korábbi beruházások után ma már a fogyasztásra igyekeznek alapozni. Az E pedig az elektromos járműveket, Kína már ebben is vezető, 600 ezer elektromos járművet állított forgalomba.

Igaz, ezek közül számos nagyon egyszerű, “nem olyan, mint a Tesla”, mondta Ma. Például nagyvárosokban taxiként alkalmazzák. E szám azonban pár év múlva kétmillió fölé fog emelkedni.

Fehérgallérosok garmadája

Kína már nem a technológiák másolásában jár élen, a kutatás, fejlesztés részesedése a GDP-ből már a nyugat-európai országok egy részét is megelőzi. A magas GDP miatt pedig ez nagy eredményekre tud vezetni.

A felsőfokú végzettségű, “fehérgalléros” munkakeresők száma kétmillióról nyolcmillióra emelkedett, bérük is alacsony, ami a gyors technológiai fejlődéshez nagyban hozzájárulhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél