<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kínai gazdaság átalakul, az ipari termelésről a szolgáltatások felé fordul. A termelés várhatóan az egyéb ázsiai feltörekvő országokban fog a jövőben bővülni, a nyersanyagok iránti kereslet pedig csökken majd. Magyarország a csökkenő alapanyagárakon keresztül profitálhat ebből.
Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)

A kínai gazdaság termelői gazdaságból modern gazdasággá alakul át a várakozások szerint. Korábban a beruházások felfutása éltette, elmaradott gazdaságból folyamatos beruházásokkal jutott el ipari gazdasággá – mondta Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője, a Pioneer Aranysárkány ázsiai részvényalapnak a kezelője.

A beruházások nagy része infrastrukturális beruházás volt, például az a hatalmas ingatlanpiaci felfutás, amelyet most igyekeznek csitítani. Ám ez az ágazat már nagyjából telítődött, az ipari beruházások rátája visszaesett, a beruházások emelkedése tetőzni látszik.

Ez lehet a csapda

El tudja-e kerülni Kína a közepes fejlettség csapdáját (middle income trap), amikor egy idő után, egy bizonyos fejlettségi szinten a növekedés megreked? – tette fel a kérdést az elemző. Brazília, Peru, Mexikó kerültek például ilyen helyzetbe az utóbbi időben, mások, mint Korea és Tajvan viszont tovább tudtak növekedni, az ázsiai országok jól láthatóan kedvezőbb helyzetben vannak, mint a latin-amerikaiak.

Kína mozgatja a nyersanyagéiacokat

Ha a kínai gazdaság növekedési üteme lassul, és már nem az ipari termelésen, hanem például a szolgáltatásokon alapul, az alaposan csökkenti majd a nyersanyagok (például réz, acél) iránti keresletet. A 2010-es év eleje óta a nyersanyagok, mint a réz, szén, olaj ára csökkent, részben már azért, mert a kínai növekedés üteme lassult, és a nyersanyagok kínálatának mérséklődése ezzel nem tartott lépést – mutatta be Priegl.

A többi ország kereslete várhatóan nem fogja kitölteni az így keletkező űrt. Egységnyi GDP megtermelésének energiaigénye világszinten is folyamatosan csökken.

India lehet az új tigris

India veszi át Kína helyét? – tette fel a kérdést az elemző. Az indiai gazdaság még sok tekintetben le van maradva a többi feltörekvő országtól is, nagyon alacsony az egy főre jutó GDP, a növekedési potenciálja tehát óriási. A beruházási arány növekvő, a lakosság megtakarítási rátája óriási, a világszinten jellemző 20 százalékkal szemben 30 százalék. A lakosság átlagéletkora igen alacsony, ami a gazdasági fejlődés szempontjából nagyon ígéretes.

Nincs már bébi-boom

A termékenységi ráta ugyanakkor Indiában is csökkenőben, ma már átlagosan 2,4 gyermeket vállalnak a nők. (Kínában ez a szám már csak 1,7, a lakosság szinten tartásához kicsivel több, mint 2 kell.) A sokgyermekes családok megszűnésével egy-egy gyermekre több erőforrás, figyelem, fogyasztás jut majd, ami szintén a gazdasági növekedést javítja – mondta a szakember. A nők munkavállalási hajlandóságának növekedésében is óriási tartalékok vannak.

A kínai termelés egy része várhatóan továbbvándorol majd más ázsiai feltörekvő országokba. Az ázsiai középosztály hatalmas bővülésen megy majd keresztül.

Olcsó lesz a nyersanyag

Magyarországot az olcsó nyersanyagokon keresztül kedvezően érinti majd az Ázsiában zajló folyamat – mondta Priegl Máté. Az amerikai társadalom ugyan öregszik, a középosztály azonban a bevándorlásnak köszönhetően szinten maradhat.

Az ázsiai részvényeket az elemző kockázatosnak tartja, például azért, mert nem eléggé erős ott a transzparencia. Viszont a legtöbb tőzsde szerinte komoly emelkedés előtt áll.

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG