<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A kínai gazdaság átalakul, az ipari termelésről a szolgáltatások felé fordul. A termelés várhatóan az egyéb ázsiai feltörekvő országokban fog a jövőben bővülni, a nyersanyagok iránti kereslet pedig csökken majd. Magyarország a csökkenő alapanyagárakon keresztül profitálhat ebből.
Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)

A kínai gazdaság termelői gazdaságból modern gazdasággá alakul át a várakozások szerint. Korábban a beruházások felfutása éltette, elmaradott gazdaságból folyamatos beruházásokkal jutott el ipari gazdasággá – mondta Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője, a Pioneer Aranysárkány ázsiai részvényalapnak a kezelője.

A beruházások nagy része infrastrukturális beruházás volt, például az a hatalmas ingatlanpiaci felfutás, amelyet most igyekeznek csitítani. Ám ez az ágazat már nagyjából telítődött, az ipari beruházások rátája visszaesett, a beruházások emelkedése tetőzni látszik.

Ez lehet a csapda

El tudja-e kerülni Kína a közepes fejlettség csapdáját (middle income trap), amikor egy idő után, egy bizonyos fejlettségi szinten a növekedés megreked? – tette fel a kérdést az elemző. Brazília, Peru, Mexikó kerültek például ilyen helyzetbe az utóbbi időben, mások, mint Korea és Tajvan viszont tovább tudtak növekedni, az ázsiai országok jól láthatóan kedvezőbb helyzetben vannak, mint a latin-amerikaiak.

Kína mozgatja a nyersanyagéiacokat

Ha a kínai gazdaság növekedési üteme lassul, és már nem az ipari termelésen, hanem például a szolgáltatásokon alapul, az alaposan csökkenti majd a nyersanyagok (például réz, acél) iránti keresletet. A 2010-es év eleje óta a nyersanyagok, mint a réz, szén, olaj ára csökkent, részben már azért, mert a kínai növekedés üteme lassult, és a nyersanyagok kínálatának mérséklődése ezzel nem tartott lépést – mutatta be Priegl.

A többi ország kereslete várhatóan nem fogja kitölteni az így keletkező űrt. Egységnyi GDP megtermelésének energiaigénye világszinten is folyamatosan csökken.

India lehet az új tigris

India veszi át Kína helyét? – tette fel a kérdést az elemző. Az indiai gazdaság még sok tekintetben le van maradva a többi feltörekvő országtól is, nagyon alacsony az egy főre jutó GDP, a növekedési potenciálja tehát óriási. A beruházási arány növekvő, a lakosság megtakarítási rátája óriási, a világszinten jellemző 20 százalékkal szemben 30 százalék. A lakosság átlagéletkora igen alacsony, ami a gazdasági fejlődés szempontjából nagyon ígéretes.

Nincs már bébi-boom

A termékenységi ráta ugyanakkor Indiában is csökkenőben, ma már átlagosan 2,4 gyermeket vállalnak a nők. (Kínában ez a szám már csak 1,7, a lakosság szinten tartásához kicsivel több, mint 2 kell.) A sokgyermekes családok megszűnésével egy-egy gyermekre több erőforrás, figyelem, fogyasztás jut majd, ami szintén a gazdasági növekedést javítja – mondta a szakember. A nők munkavállalási hajlandóságának növekedésében is óriási tartalékok vannak.

A kínai termelés egy része várhatóan továbbvándorol majd más ázsiai feltörekvő országokba. Az ázsiai középosztály hatalmas bővülésen megy majd keresztül.

Olcsó lesz a nyersanyag

Magyarországot az olcsó nyersanyagokon keresztül kedvezően érinti majd az Ázsiában zajló folyamat – mondta Priegl Máté. Az amerikai társadalom ugyan öregszik, a középosztály azonban a bevándorlásnak köszönhetően szinten maradhat.

Az ázsiai részvényeket az elemző kockázatosnak tartja, például azért, mert nem eléggé erős ott a transzparencia. Viszont a legtöbb tőzsde szerinte komoly emelkedés előtt áll.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos