<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Nyersanyagok
Részvény / Deviza / Áru Újabb gázárrobbanás Európában, nagy fordulatot vett a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 5. 12:29
A pénteki megnyugvás a múlté, az orosz földgázszállítások elmaradása miatt az európai eszközök nagyot esnek. A magyar részvények és a forint sem kivételek ez alól. Az európai bankrendszerben a Lehman-válsághoz hasonló összeomlás jöhet, ha a hitelezett energiacégek becsődölnek.
Részvény / Deviza / Áru Meddig drágulnak még az alapvető termékek? Szuperciklusból ördögi kör is lehet
Eidenpenz József | 2022. június 13. 05:15
A Covid és a háború fontos tényező, de csak epizódok az árupiacokon, amelyek a maguk útját járják. Ez pedig minden bizonnyal felfelé vezet, ami még sok évig tarthat. Az áremelkedés áremelkedést szülhet. Mutatjuk, melyek azok az erők, amelyek sokkal erősebbek a cár tankjainál vagy a magyar ársapkáknál is.
Részvény / Deviza / Áru Úgysem tudják kicsinálni az orosz exportot, feljebb csúszik a forint sávja
Eidenpenz József | 2022. április 9. 11:59
Bár az orosz energiaexport ugyan csökkenni fog, az exportbevételük már nem fog érdemben mérséklődni – hangzott el az Aegon Alapkezelő konferenciáján. A magasabb árak ugyanis alacsonyabb volumen mellett is biztosíthatják ugyanazt a bevételt. A stagflációs gazdasági környezetben jól teljesíthetnek az árupiaci termékek és a nyersanyag-részvények, országok, a forint eddigi sávja viszont jóval magasabbra tolódhat.
Részvény / Deviza / Áru Óriási leépítések a német autóiparban, az ezüst lesz az év befektetése?
Eidenpenz József | 2020. július 22. 18:51
Miközben az európai tőzsdék ma egész nap mínuszban jártak, az amerikai indexek pluszban tudtak nyitni. Bár a befektetők aggódnak a kínai-amerikai kapcsolatok romlása miatt, és a vírushírek sem jók, pozitív jelek is vannak, főleg a technológiai szektorban. Ritkaság, hogy sem az OTP, sem a Richter ára nem változott. A forint viszont nagyot erősödött, és tart az arany- és ezüstár-robbanás.
Részvény / Deviza / Áru A Mol tovább száguld, de a bitcoin sokkal jobban
Eidenpenz József | 2017. november 8. 19:03
Csak 28 ponttal állt meg az eddigi történelmi rekordja alatt a BUX index, a 0,8 százalékos emelkedés szinte teljes egészében a vágtázó Molnak köszönhető. Európában stagnálás, az USA-ban szerény emelkedés látható, a hangulatot rontja a koreai feszültség, a Trump-féle adóreform kérdőjelei. Az olaj mínuszból pluszba ment, a bitcoin új csúcson, 312 forint az euró.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok feltámadtak, de igazán nagyot ezzel lehetett szakítani
Eidenpenz József | 2017. január 5. 14:54
Tavaly egyes nyersanyagok ára 40-50 százalékkal is felment, bár az átlagos növekedés dollárban szerényebb, egy számjegyű. A bányatársaságok, nyersanyag-kereskedők részvényei pedig egyes nyersanyagoknál sokkal jobban drágultak, néhány esetben többszörösükre is.
Befektetési alapok El se hinnéd, hogy már megint mi volt a legjobb befektetés
Eidenpenz József | 2016. október 7. 16:54
Az utóbbi években igazán nem voltak unalmasak a feltörekvő részvénypiacok. Az olajpiaci, más nyersanyagpiaci turbulenciák, háborúk, puccsok, kamatemelési félelmek és kisebbfajta valutaválságok alaposan megmozgatták a tőzsdéket. Ezt néhány hazai kezelésű részvényalapon keresztül itthonról is lehetett követni, nyerni vagy veszteni rajta.
Részvény / Deviza / Áru Egyszer volt, hol nem volt, 9 piszok veszélyes befektetés
Eidenpenz József | 2016. július 7. 14:39
Fél évvel ezelőtt felsoroltunk olyan befektetéseket, amelyek nagyon olcsó, alkalmi vételnek néztek ki, azzal, hogy ezek egyben rendkívül veszélyesek is. Azóta, főleg a nyersanyagpiacok magára találása miatt, a legtöbbjük nagyon szépen teljesített. Mutatjuk, melyik mennyire.
Makro / Külgazdaság Mi a nagyobb baj? Ha jönnek a kínaiak, vagy ha nem jönnek a kínaiak?
Eidenpenz József | 2015. június 9. 10:53
A kínai gazdaság átalakul, az ipari termelésről a szolgáltatások felé fordul. A termelés várhatóan az egyéb ázsiai feltörekvő országokban fog a jövőben bővülni, a nyersanyagok iránti kereslet pedig csökken majd. Magyarország a csökkenő alapanyagárakon keresztül profitálhat ebből.
Deviza / Áru Izgalmas lesz a jövő hét - riadóztatnak az USA-ban, túl erős nekik ez a dollár
Privátbankár.hu | 2015. április 4. 15:10
A pénteken közzétett foglalkoztatási jelentésből sokan azt a konzekvenciát szűrik le, hogy az amerikai vállalatoknak és a munkaerőpiacnak nagyon rosszat tesz a dollár ereje. Erre a dollár azonnal gyengült is, de a világ nagy részén zárva tartó tőzsdék mellett.
Részvény / Deviza / Áru Bányabizniszben Svájc a menő
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 12:36
A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedőjének számító Glencore felvásárolja az Xstrata bányaipari csoportot. Ezzel az utóbbi évek legkomolyabb bányaipari fúziója alakul Svájcban.
Befektetési alapok Megszorítás vagy növekedésösztönzés? – borzasztó nehéz összeállítani a megfelelő koktélt
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 17:30
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.
Makro / Külgazdaság Úgy nőtt a kereskedelmi aktívumunk, hogy közben csökkent
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 09:13
Az export 5,8, az import 2,9 százaékkal bővült idén januárban a részletes adatok szerint, aminek következtében forintban tízmilliárddal nőtt a külkereskedelem aktívuma. Csakhogy a forint árfolyamesése miatt euróban számolva 13 millióval csökkent az aktívum 2011 januárjához képest.
Makro / Külgazdaság Év végére hat százalék fölé is felszökhet az infláció?
Privátbankár.hu | 2012. március 12. 16:39
Valamelyest tovább gyorsulhatott a magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az áfa-emelés folytatódó átszűrődő hatása, a jövedéki adók emelése és az élelmiszerárak valószínű emelkedése miatt - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni elemzők. Viszonylag széles sávban mozgó, 5,4-5,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi inflációra.
KKV A nyersanyag árak tettek keresztbe a Hankooknak
Privátbankár.hu | 2012. január 31. 10:09
A dél-koreai Hankook Tire Co. üzleti eredménye a nyersanyagárak növekedése miatt a nagyobb forgalom ellenére is 8,8 százalékkal csökkent 2011-ben.
KKV Az acél drágulása nehezíti az autógyártók dolgát
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 09:19
Az acél árának emelkedése visszafogta az autógyártók nyereségességét 2011-ben, mivel egy átlagos személygépjármű teljes tömegének még mindig 64 százalékát teszik ki az acélból készült szerkezeti elemek. Ezt a hatást az autóba épített kisebb súlya miatt nem tudta kompenzálni a réz, az alumínium, és nyersgumi árának csökkenése, ez utóbbi viszont feltehetőleg hozzájárult a magyar gumiabroncs gyártók jó idei eredményeihez.
Deviza / Áru Csaknem 100 dollárt zuhant az arany, 3000 forint alatt az OTP !
Borbély Péter | 2011. december 14. 17:34
Bár az amerikai tőzsdenyitás idején még egész jól tartotta magát a budapesti tőzsde a zárásra az OTP vezetésével határozott mínuszba került. A nap végére gyengült a forint is. A legnagyobb tarolás a nyersanyagpiacokon volt, miután hatalmasat erősödött a dollár az euróval szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG