Nyersanyagok
Részvény / Deviza / Áru Valójában a fehér aranyért folyik a háború Ukrajnában? 
Eidenpenz József | 2024. június 30. 05:39
Oroszország Ukrajnában valójában a nyersanyagokért harcol? Főleg a lítiumért, amellyel térdre kényszeríthetné Európát?  Ez a háború egyes szakértők és politikusok szerint főként a nyersanyagokról szól. Így Oroszország pénzügyileg sokkal, de sokkal többet szerezhet meg Ukrajnától, ha nyer, mint amennyit béke esetén veszítene – állítják. Összeesküvés-elmélet, vagy gazdasági tény?
Részvény / Deviza / Áru Mitől erősödik a forint? Trump miatt száguld az arany? 
Eidenpenz József | 2024. április 4. 12:34
A részvénypiacok levegőt vesznek, a BUX főbb papírjainak a fele esik, a másik fele emelkedik. A forint határozott erősödésnek indult, aminek két fő okát nevezték meg. A nyersanyagok többsége drágul, köztük az olaj fontos határt ostromol. Vannak hasznavehetetlen, de mégis milliárd dolláros kriptovaluták?
Részvény / Deviza / Áru Fémárrobbanás várható? Hogy lesz így  elektromos az autónk? 
Eidenpenz József | 2023. július 24. 05:23
Egy jelentés szerint az energetikai átállást fémhiány nehezítheti, árrobbanást okozva, hacsak az igencsak lemaradt nyersanyagipari beruházások nem emelkednek. Vagy új technológiai eljárásokat nem találnak. Ám az ilyen előre bejelentett meglepetések többnyire el szoktak maradni.
Részvény / Deviza / Áru Újabb gázárrobbanás Európában, nagy fordulatot vett a forint 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 5. 12:29
A pénteki megnyugvás a múlté, az orosz földgázszállítások elmaradása miatt az európai eszközök nagyot esnek. A magyar részvények és a forint sem kivételek ez alól. Az európai bankrendszerben a Lehman-válsághoz hasonló összeomlás jöhet, ha a hitelezett energiacégek becsődölnek.
Részvény / Deviza / Áru Meddig drágulnak még az alapvető termékek? Szuperciklusból ördögi kör is lehet 
Eidenpenz József | 2022. június 13. 05:15
A Covid és a háború fontos tényező, de csak epizódok az árupiacokon, amelyek a maguk útját járják. Ez pedig minden bizonnyal felfelé vezet, ami még sok évig tarthat. Az áremelkedés áremelkedést szülhet. Mutatjuk, melyek azok az erők, amelyek sokkal erősebbek a cár tankjainál vagy a magyar ársapkáknál is.
Részvény / Deviza / Áru Úgysem tudják kicsinálni az orosz exportot, feljebb csúszik a forint sávja 
Eidenpenz József | 2022. április 9. 11:59
Bár az orosz energiaexport ugyan csökkenni fog, az exportbevételük már nem fog érdemben mérséklődni – hangzott el az Aegon Alapkezelő konferenciáján. A magasabb árak ugyanis alacsonyabb volumen mellett is biztosíthatják ugyanazt a bevételt. A stagflációs gazdasági környezetben jól teljesíthetnek az árupiaci termékek és a nyersanyag-részvények, országok, a forint eddigi sávja viszont jóval magasabbra tolódhat.
Részvény / Deviza / Áru Óriási leépítések a német autóiparban, az ezüst lesz az év befektetése? 
Eidenpenz József | 2020. július 22. 18:51
Miközben az európai tőzsdék ma egész nap mínuszban jártak, az amerikai indexek pluszban tudtak nyitni. Bár a befektetők aggódnak a kínai-amerikai kapcsolatok romlása miatt, és a vírushírek sem jók, pozitív jelek is vannak, főleg a technológiai szektorban. Ritkaság, hogy sem az OTP, sem a Richter ára nem változott. A forint viszont nagyot erősödött, és tart az arany- és ezüstár-robbanás.
Részvény / Deviza / Áru A Mol tovább száguld, de a bitcoin sokkal jobban 
Eidenpenz József | 2017. november 8. 19:03
Csak 28 ponttal állt meg az eddigi történelmi rekordja alatt a BUX index, a 0,8 százalékos emelkedés szinte teljes egészében a vágtázó Molnak köszönhető. Európában stagnálás, az USA-ban szerény emelkedés látható, a hangulatot rontja a koreai feszültség, a Trump-féle adóreform kérdőjelei. Az olaj mínuszból pluszba ment, a bitcoin új csúcson, 312 forint az euró.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok feltámadtak, de igazán nagyot ezzel lehetett szakítani 
Eidenpenz József | 2017. január 5. 14:54
Tavaly egyes nyersanyagok ára 40-50 százalékkal is felment, bár az átlagos növekedés dollárban szerényebb, egy számjegyű. A bányatársaságok, nyersanyag-kereskedők részvényei pedig egyes nyersanyagoknál sokkal jobban drágultak, néhány esetben többszörösükre is.
Befektetési alapok El se hinnéd, hogy már megint mi volt a legjobb befektetés 
Eidenpenz József | 2016. október 7. 16:54
Az utóbbi években igazán nem voltak unalmasak a feltörekvő részvénypiacok. Az olajpiaci, más nyersanyagpiaci turbulenciák, háborúk, puccsok, kamatemelési félelmek és kisebbfajta valutaválságok alaposan megmozgatták a tőzsdéket. Ezt néhány hazai kezelésű részvényalapon keresztül itthonról is lehetett követni, nyerni vagy veszteni rajta.
Részvény / Deviza / Áru Egyszer volt, hol nem volt, 9 piszok veszélyes befektetés 
Eidenpenz József | 2016. július 7. 14:39
Fél évvel ezelőtt felsoroltunk olyan befektetéseket, amelyek nagyon olcsó, alkalmi vételnek néztek ki, azzal, hogy ezek egyben rendkívül veszélyesek is. Azóta, főleg a nyersanyagpiacok magára találása miatt, a legtöbbjük nagyon szépen teljesített. Mutatjuk, melyik mennyire.
Makro / Külgazdaság Mi a nagyobb baj? Ha jönnek a kínaiak, vagy ha nem jönnek a kínaiak? 
Eidenpenz József | 2015. június 9. 10:53
A kínai gazdaság átalakul, az ipari termelésről a szolgáltatások felé fordul. A termelés várhatóan az egyéb ázsiai feltörekvő országokban fog a jövőben bővülni, a nyersanyagok iránti kereslet pedig csökken majd. Magyarország a csökkenő alapanyagárakon keresztül profitálhat ebből.
Deviza / Áru Izgalmas lesz a jövő hét - riadóztatnak az USA-ban, túl erős nekik ez a dollár 
Privátbankár.hu | 2015. április 4. 15:10
A pénteken közzétett foglalkoztatási jelentésből sokan azt a konzekvenciát szűrik le, hogy az amerikai vállalatoknak és a munkaerőpiacnak nagyon rosszat tesz a dollár ereje. Erre a dollár azonnal gyengült is, de a világ nagy részén zárva tartó tőzsdék mellett.
Részvény / Deviza / Áru Bányabizniszben Svájc a menő 
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 12:36
A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedőjének számító Glencore felvásárolja az Xstrata bányaipari csoportot. Ezzel az utóbbi évek legkomolyabb bányaipari fúziója alakul Svájcban.
Befektetési alapok Megszorítás vagy növekedésösztönzés? – borzasztó nehéz összeállítani a megfelelő koktélt 
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 17:30
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.
Makro / Külgazdaság Úgy nőtt a kereskedelmi aktívumunk, hogy közben csökkent 
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 09:13
Az export 5,8, az import 2,9 százaékkal bővült idén januárban a részletes adatok szerint, aminek következtében forintban tízmilliárddal nőtt a külkereskedelem aktívuma. Csakhogy a forint árfolyamesése miatt euróban számolva 13 millióval csökkent az aktívum 2011 januárjához képest.
Makro / Külgazdaság Év végére hat százalék fölé is felszökhet az infláció? 
Privátbankár.hu | 2012. március 12. 16:39
Valamelyest tovább gyorsulhatott a magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az áfa-emelés folytatódó átszűrődő hatása, a jövedéki adók emelése és az élelmiszerárak valószínű emelkedése miatt - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni elemzők. Viszonylag széles sávban mozgó, 5,4-5,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi inflációra.
KKV A nyersanyag árak tettek keresztbe a Hankooknak  
Privátbankár.hu | 2012. január 31. 10:09
A dél-koreai Hankook Tire Co. üzleti eredménye a nyersanyagárak növekedése miatt a nagyobb forgalom ellenére is 8,8 százalékkal csökkent 2011-ben.
KKV Az acél drágulása nehezíti az autógyártók dolgát  
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 09:19
Az acél árának emelkedése visszafogta az autógyártók nyereségességét 2011-ben, mivel egy átlagos személygépjármű teljes tömegének még mindig 64 százalékát teszik ki az acélból készült szerkezeti elemek. Ezt a hatást az autóba épített kisebb súlya miatt nem tudta kompenzálni a réz, az alumínium, és nyersgumi árának csökkenése, ez utóbbi viszont feltehetőleg hozzájárult a magyar gumiabroncs gyártók jó idei eredményeihez.
Deviza / Áru Csaknem 100 dollárt zuhant az arany, 3000 forint alatt az OTP ! 
Borbély Péter | 2011. december 14. 17:34
Bár az amerikai tőzsdenyitás idején még egész jól tartotta magát a budapesti tőzsde a zárásra az OTP vezetésével határozott mínuszba került. A nap végére gyengült a forint is. A legnagyobb tarolás a nyersanyagpiacokon volt, miután hatalmasat erősödött a dollár az euróval szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG