<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A pénteki megnyugvás a múlté, az orosz földgázszállítások elmaradása miatt az európai eszközök nagyot esnek. A magyar részvények és a forint sem kivételek ez alól. Az európai bankrendszerben a Lehman-válsághoz hasonló összeomlás jöhet, ha a hitelezett energiacégek becsődölnek.

Az európai tőzsdeindexek nagy fordulatot vettek a múlt hét óta, a német index 2,3, a francia 1,7, a brit 0,7 százalékkal esik. Pedig pénteken még nagy örömködés volt a tőzsdéken, miután minden jel arra mutatott, hogy az orosz gázszállítások újraindulnak a hétvégén.

Este azonban kiderült, hogy az oroszok új indokot találtak az Északi Áramlat 1 csapjainak zárva tartására. Ráadásul Kínából újabb Covid-lezárásokról érkeztek hírek. Az USA-ban ma szünnap van (Labor Day), ez más körülmények között csendes, kisebb ármozgásokkal járó kereskedést szokott jelenteni. Ma úgy tűnik, hogy nem így lesz.

A magyar BUX-index 1,2 százalékkal esik, főleg a Mol 1,8 százalékos esése húzza le. Az OTP 1,1, a Richter 0,8, a Telekom 2,5 százalékkal esik. A 4iG 2,4, az AutoWallis 2,2 százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Megint veszít erejéből a forint

A múlt heti erősödés után, amit a Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentett intézkedései is nagyban segítettek, ma határozottan gyengül a forint. Az euró 404 és 404,50 között ingadozik késő délelőtt, a dollár pedig 407,70. Pedig múlt héten már úgy tűnt, sikerül végre tartósabban 400 alá mennie az euróárfolyamnak.

Az euró/forint és a dollár/forint. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az energiaválság súlyosbodása, a dollár erősödése máskor sem szokott jót tenni a forintnak, ma pedig ez halmozottan fordul elő. Az euró/dollár új húszéves mélyponton is volt, 0,99 alatt.

Mit lép az OPEC?

Ma az olajár is emelkedik 2-3 százalékkal, ami az elszálló gázárak hatása is lehet. Az OPEC+ kartell pedig ma tárgyal a kitermelésről, bár várhatóan nem nyúlnak majd az eddig elhatározott kvótákhoz.

A török infláció 80,2 százalék lett, Erdogan elnök hatalomra jutása óta nem látott mértékű. De az elemzők ennél is valamivel többre számítottak, így a líra keveset mozdul az euróhoz képest.

Itt az újabb gázár-robbanás

Az Északi Áramlat 1 zárva maradása miatt az európai árutőzsdei gázár mintegy 30 százalékkal, 280 euróra ugrott, a napi maximuma 290 volt. Az augusztus végi csúcs 345 euró, ettől még messze vagyunk, ám az év eleji 80-90 eurós értékektől meg végképp.

Európai földgázár (szeptember 2-áig). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Európai földgázár (szeptember 2-áig). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A tőkepiac a magas energiaárak, a várható hiány miatt recessziótól, inflációtól, erősebb kamatemelésektől tart. Így az európai energiahelyzet áttételesen az amerikai és globális tőzsdei árakat is befolyásolhatja, nemcsak az európai indexeket.

Jön a nagy német csomag

Németország hatalmas, 65 milliárd eurós gazdaságélénkítő és szociális csomag elindítását tervezi, ám egyelőre ez sem tudja a hangulatot alapvetően megjavítani.

Gázóra. Fotó:Depositphotos
Gázóra. Fotó:Depositphotos

Szeptember 9-én tanácskozást tartanak az EU energiaügyi miniszterei, ahol valamiféle egységes fellépés, európai szintű megoldás kidolgozása várható energiaügyben. Majd szeptember 14-én Ursula von der Leyen EU-bizottsági elnök készül bejelentéseket tenni.

Bajba kerülhet az európai bankszektor?

Lehman-szerű forgatókönyvtől tartanak a bankoknál az energiaválság miatt – írja a német N-Tv.de. A bankok STOXX indexe 2,5, az EUROSTOXX bankindex pedig még nagyobb mértékben, 3,3 százalékkal esett ma. A bankok ugyanis nagy mértékben finanszírozzák a közműveket, energiacégeket is, az utóbbiaknál ráadásul nagy mennyiségű származékos energiaár-ügylet van nyitva – idéznek egy piaci szereplőt.

A Deutsche Bank 5,4 százalékot, a Commerzbank 5,6 százalékot esett. Az UniCredit részvénye 4,1 százalékkal, a Societe Generale pedig 3,1 százalékkal süllyedt.

A vállalatok által kötött határidős ügyletek egy része margin call-ok (fedezetpótlási felszólítások – a szerk.) alá eshet, így az energiapiac egyes piaci szereplőinek pozícióit egy bizonyos ponton túl erőszakkal felszámolhatják. (“Kényszerértékesítés.”) “Függetlenül attól, hogy ez az ár hol van” – teszik hozzá.

Lengyel részvényeket vegyenek?

Lengyelország egyre érdekesebb, mert itt már egész rossz dolgokat áraz a piac – írja Cser Tamás a Holdblogon. Míg az Eurostoxx index 19 százalékkal esett, addig a lengyel WIG 20-as már 38-al.

Tovább növeli a lengyel esés „vonzóságát”, hogy a válság előtt sem volt magas szinteken a varsói tőzsde, alig ment a pandémia előtti szint fölé és nem volt magasabban az öt évvel ezelőttihez képest.

Egyes mutatók alapján a lengyel piac 2004 óta sohasem forgott ilyen alacsony árazáson. Lengyelország Oroszországgal ellenséges annak közelében, illetve a legnagyobb és leglikvidebb piac Közép-Európában, így azt tudják adni a külföldi befektetők, ha a térségből pénzt akarnak kivonni.

Mindez azonban egyben lehetőség is hosszabb távon.

Vigyázz, jön a hiánygazdaság!

Egyre több nyersanyagnál szembesül a világ a problémával, hogy sokkal többet fogyasztunk, mint amennyi rendelkezésre áll – írja az Aegon Alapkezelő Total Return blogja. A kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, térben és időben is strukturális hiány van.

A jelenség  várhatóan csak fokozódni fog, fontos nyersanyagok esetében látszik, hogy sokáig már nem fedezhető a jelenlegi fogyasztás. Kinőttük a Földet.

Az ásványi anyagok iránti igény a következő 30 évben hatszorosára ugorhat, elsősorban az elektromos autózás és a megújuló energia térnyerése miatt. Ide tartozik a lítium, a kobalt és a nikkel. Az utóbbi három évben a Bloomberg Commodity Index több mint másfélszeresére emelkedett. Vannak olyan vállalatok, melyek ennek a trendnek a nyertesei.

Átalakul a DAX index

A német vezető tőzsdeindexből várhatóan kikerülnek a Hellofresh és a HeidelbergCement részvényei, az előbbi emiatt van ma csúnya mínuszban. Be-, illetve visszakerülhet viszont a Commerzbank és a Rheinmetall fegyvergyártó konszern.

Az egyébként is már kormányzati segítségre szoruló Uniper energiavállalat a gázárak miatt van újra szabadesésben a német parketten.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG