6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország Ukrajnában valójában a nyersanyagokért harcol? Főleg a lítiumért, amellyel térdre kényszeríthetné Európát?  Ez a háború egyes szakértők és politikusok szerint főként a nyersanyagokról szól. Így Oroszország pénzügyileg sokkal, de sokkal többet szerezhet meg Ukrajnától, ha nyer, mint amennyit béke esetén veszítene – állítják. Összeesküvés-elmélet, vagy gazdasági tény?

Nyugaton az orosz-ukrán háborút gyakran úgy tekintik, hogy Oroszország csak veszít rajta, de az orosz nézőpont  más – írja a német N-Tv.de. Oroszország gazdasági nyereség- és veszteségkalkulációi eltérő képet mutathatnak.

Oroszország pénzügyi-gazdasági veszteségei a háború és a Nyugat által bevezetett szankciók miatt Kamala Harris amerikai alelnök becslései szerint 2025-re várhatóan mintegy 1,3 billió (13 000 milliárd) dollárt tesznek ki. Ebből a közvetlen pénzügyi költségeket jelenleg mintegy 250 milliárd dollárra becsülik.

Lítiumlelőhely valahol a nagyvilágban - fotó: Depositphotos
Lítiumlelőhely valahol a nagyvilágban - fotó: Depositphotos

Véres csaták a fehér aranyért?

A frontvonalból jövői jelentések, különösen a Donbasszból, elpusztított erdőkről és lerombolt falvakról számolnak be, de a földben rejlő kincsekről nem. Pedig gyakran éppen ezek az okai a harcoknak. Az oroszok például több mint két éve próbálják meghódítani az ukrán kisvárost, Kurakhovét, ahol a Sevcsenko-lelőhelyen több százmilliárd dollár értékű lítium van – állítja a német lap.

Néhány héttel az orosz invázió kezdete előtt, 2021 decemberében az ukrán kormány az ausztrál European Lithium vállalatnak adta a lelőhely bányászati jogait, a kínai Chengxin Lithium vállalat kérelmét pedig elutasították. Később, 2023 nyarán a European Lithium kijelentette, hogy nem tart igényt a továbbiakban a Sevcsenkovszkoje mezőre, mert túl közel van a frontvonalhoz.

Lítium nélkül gondban leszünk?

A lítiumot “a jövő anyagaként”, “fehér aranyként” és “a 21. század olajaként” is jellemzik. Ez a könnyű fém, a lítiumion-technológa az energetikai átmenet és az elektromobilitás megvalósításához szükséges. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március végén tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az európaiak nagymértékben függnek a Kínai Népköztársaságból származó lítiumtól, amelynek 97 százalékát onnan importálják.

Az elektromos autókat működtető akkumulátorok 2050-re 17-szeresére növelhetik a lítium iránti keresletet – mondta von der Leyen. Ha Kína korlátozza a lítium exportját, akkor az nagy probléma lehet – figyelmeztetett Robert Habeck gazdasági miniszter is 2023 júliusában.

Az ukrán lítium segítségével az Európai Unió nagymértékben csökkenthetné a kínai beszállítóktól való függőségét. Egy ukrajnai iparági szövetség, a NEIAU szerint Ukrajna a feltárt európai lítiumlelőhelyek egyharmadát adja. Így Kínának sem gazdasági érdeke Ukrajna teljes gazdasági integrációja az EU-ba, vagy Ukrajna területi integritásának garantálása. (Valamint a Kína vezetésével folyó béketárgyalásoknak sem lenne sok értelme.)

Az ukrán lítiumvagyon regéje

A nagy értékű ukrán lítiumlelőhelyekért folyó háború teóriája más sokszor előkerült a sajtóban az utóbbi több mint két évben, még olyan neves lapokban is, mint a The New York Times vagy a német ZDF. Ám még ha új lelőhelyeket is fedeztek fel mostanában, az ukrán lítiumkészletek nem tűnnek igazán kiemelkedőnek. A világ legnagyobb lítiumkészletei a sajtó szerint Chilében, Ausztráliában, Argentínában, Kínában, az USA-ban, Kanadában, Brazíliában stb. találhatók – az európai listavezető pedig Portugália.

Még a Yahoo Finance 15 országot tartalmazó listájára sem sikerült felkerülnie keleti szomszédunknak. Így az az elmélet, hogy a háború főleg a lítiumért folyna, sántítani látszik. (Egyes források szerint ugyanakkor az ukrán kitermelés nagy előnye, hogy viszonylag kevéssé rombolná a környezetet, ami más országokban sok problémát, komoly lakossági ellenállást okoz.)

A LIT Global X Lithium & Battery Tech ETF, lítiummal és akkumulátorokkal kapcsolatos cégek részvényeit vásároló tőzsdén kereskedett alap. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A LIT Global X Lithium & Battery Tech ETF, lítiummal és akkumulátorokkal kapcsolatos cégek részvényeit vásároló tőzsdén kereskedett alap. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A lítiumhiány-pánik ellen szól az is, hogy új technológiák is feltűntek a láthatáron, amelyektől remélik a kitermelhető lítium mennyiségének növelését és környezetbarátabb kitermelési eljárások elterjedését. Röviden, az olcsóbb és zöldebb lítiumot. (Erről írt például a Mining.com.) A lítiummal kapcsolatos tőzsdei cégek áralakulása is inkább arra utal, hogy pániknak, hiánynak mostanában már kevés nyoma van ezen a piacon (lásd a fenti grafikont).

Ha nem lítium, akkor valami más?

A kanadai SecDev kutatóintézet tanulmánya szerint Oroszország legalább 12,4 billió (12 400 milliárd) dollár értékű energiahordozót, fémet és más ásványi anyagot ellenőriz a megszállt ukrajnai területeken. Köztük 41 szénmezőt (Ukrajna szénlelőhelyeinek 63 százalékát), 27 földgázmezőt, kilenc olajmezőt, hat vasérclelőhelyet, két titánérclelőhelyet, egy stroncium- és egy uránlelőhelyet, egy aranylelőhelyet és egy nagy mészkőbányát.

Ukrajna nemzeti természeti erőforrásainak összértékét több mint 26 billió dollárra becsülik.

Ritka nyersanyagok a láthatáron

Mások a ritkaföldfémeket és más kevésbé ismert nyersanyagokat emelik ki. A 30 stratégiailag fontos nyersanyagból, amelyek ellátását az EU kritikusnak minősíti, 22 nagy mennyiségben kitermelhető Ukrajnában, köztük titán, magnézium, vasérc, kaolin, mangán, cirkónium, grafit és sok más – írja az N-Tv.de.

A VanEck Rare Earths and Strategic Metals ETF (ritka földfémekkel és stratégiai fémekkel kapcsolatos cégek részvényeit vásároló ETF). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A VanEck Rare Earths and Strategic Metals ETF (ritka földfémekkel és stratégiai fémekkel kapcsolatos cégek részvényeit vásároló ETF). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Néhány hónappal az orosz invázió kezdete előtt az EU és Ukrajna aláírta a "Green Deal"-t, egy forradalmi átalakítási programot Ukrajna számára. Az ukrán gazdaság a világ legintenzívebb energiaigényű gazdasága volt, a legkevésbé hatékony és legdrágább hőerőművekkel.

A zöld energia is Ukrajnából jönne?

A megállapodás szerint az országnak 2060-ra klímasemlegességet kell elérnie. Az EU nyersanyag- és energiaszövetséget akart létrehozni Kijevvel, mivel Ukrajna hatalmas potenciálja és földrajzi közelsége miatt természetes partner a többi európai ország számára.

Ukrajna hatalmas területekkel rendelkezik a szélenergia-termelés bővítésére, nagy lehetőségekkel a fotovoltaikus rendszerek terén, és a zöld hidrogén Németországba és az EU-ba történő szállításához szükséges infrastruktúrát is ki tud építeni – idézik Andreas Kuhlmannt, a Német Energiaügynökség (Dena) vezetőjét.

Oroszország jövője a tét?

Az európai klímacélok és Ukrajna “zöld energiája” azonban egzisztenciális fenyegetést jelent Oroszország üzleti, megélhetési modelljére, ami a fosszilis tüzelőanyagok értékesítésén alapul. Gazdasági szempontból a háború mindenképpen megéri majd Oroszországnak, ha eléri háborús céljait. Ugyanis sokkal többet nyerhet a háborúval, mint amennyit békében elveszítene – foglalja össze a német lap.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18890 18715 18890 +0,03% 18885 18890 2 797 538 650 HUF 2024-07-24 11:04:15
MOL 2842 2834 2864 -0,42% 2842 2848 136 518 436 HUF 2024-07-24 11:02:49
MTELEKOM 1068 1056 1090 -1,66% 1068 1072 235 127 032 HUF 2024-07-24 11:04:28
RICHTER 9845 9770 9880 0,00% 9840 9845 156 420 070 HUF 2024-07-24 11:00:32
OPUS 436 436 439 +0,11% 436 438 5 159 875 HUF 2024-07-24 10:45:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG