<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az export 5,8, az import 2,9 százaékkal bővült idén januárban a részletes adatok szerint, aminek következtében forintban tízmilliárddal nőtt a külkereskedelem aktívuma. Csakhogy a forint árfolyamesése miatt euróban számolva 13 millióval csökkent az aktívum 2011 januárjához képest.

Idén januárban a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a heterogén összetételű feldolgozott termékek, az élelmiszerek, illetve a nyersanyagok mindkét irányú forgalma, illetve néhány gépipari termék (energiafejlesztő gép és berendezés, általános rendeltetésű ipari gép, villamos gép, villamos készülék és műszer) exportja – írja a KSH. Ezzel szemben a híradástechnikai eszközök kereskedelme továbbra is jelentősen csökkent.

Romlott a cserearány, euróban csökkent az aktívum

A kivitel értéke 1936 milliárd forint (6,266 milliárd euró), a behozatalé 1808 milliárd forint (5,847 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 129 milliárd forintot (419 millió eurót) tett ki, tízmilliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás következtében 13 millió euróval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.
A forgalom forintban mért árszínvonala az importban 11,9, az exportban 8,4 százalékkal emelkedett az előző év első hónapjához viszonyítva, a cserearány 3,1 százalékkal romlott. Az év első hónapjában a forint a dollárhoz képest 15,4, az euróhoz mérten 11,6 százalékkal gyengült. A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban némileg alatta maradt a 2011. év azonos havi szintjének.

Kevesebb televíziót exportáltunk

Folytatódott a híradástechnikai hangrögzítő és lejátszó készülékek, ezen belül is a tv-készülék- és alkatrészexport volumenének tavaly május óta tartó jelentős visszaesése, bár az import csökkenése mérsékelt volt. Három meghatározó árucsoport − az energiafejlesztő gép és berendezés, az általános rendeltetésű ipari gép, illetve a villamos gép, villamos készülék és műszer − kivitelében kétszámjegyű volumenbővülést regisztráltunk, ugyanakkor a közúti járműé szinte alig változott.
A feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importé 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitel volumene közel ötödével, a behozatalé mintegy tizedével emelkedett. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a vas- és acél-, illetve fémtermékek mindkét irányú forgalmának, továbbá a gumigyártmány exportjának volumene. Az utóbbi árucsoport importja nem érte el a bázisszintet, ezzel szemben a gumigyártás alapanyagául szolgáló nyersgumi behozatalában jelentős növekmény realizálódott.

Harminc százalékos energiaár-emelés mellett jóval kevesebbet fogyasztottunk

Az energiahordozók importvolumene 7,8 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj- és kőolajtermék, valamint természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene – az energiaárak 30 százalékot meghaladó emelkedése mellett – több mint 10 százalékkal esett vissza. Januárban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt közel tizedével nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva.
Az előző hónapok csökkenő trendjét követően a gabona és gabonakészítmény exportjában kétszámjegyű volumenbővülést regisztráltak. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel értékének emelkedését a dél-amerikai aszály miatti jelentős árnövekedés, a búzáét a mennyiségi változás határozta meg. Az importban egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs árucsoportoknál, ezzel szemben a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának volumene több mint kétszer, az állati takarmányé harmadával volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az EU-n kívül több termék fogyott

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma forintban az unió egészét nézve alig változott. Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 12,3 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé némileg elmaradt a tavaly januári szinttől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 151 milliárd forint volt, 12 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 első hónapjában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos