<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Valamelyest tovább gyorsulhatott a magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az áfa-emelés folytatódó átszűrődő hatása, a jövedéki adók emelése és az élelmiszerárak valószínű emelkedése miatt - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni elemzők. Viszonylag széles sávban mozgó, 5,4-5,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi inflációra.

Az MTI felmérésébe bevont nagy londoni citybeli befektetési és elemzőházak közgazdászai viszonylag széles sávban mozgó, 5,4-5,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi, teljes kosárra számított februári inflációra. Januárban 5,5 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. Az előrejelzéssel szolgáló londoni házak közül egyedül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport felzárkózó térségi szakértői valószínűsítettek valamelyes lassulást, 5,4 százalékos éves februári inflációt jósolva.

Az áfa, a kőolaj és a forintgyengülés tarthatja magasan az inflációt

A ház elemzői azonban előrejelzésükhöz hozzáfűzték azt a véleményüket is, hogy bár az áfa-emelés, az emelkedő olajár, valamint a forint korábbi gyengülésének késleltetve jelentkező hatása várhatóan továbbra is magasan tartja a magyarországi inflációt, az inflációs pálya veszíthetett valamennyit fontosságából a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának rövid távú kamatdöntései szempontjából. A testület a jelek szerint most már inkább a gazdasági növekedésre összpontosít.

Az előrejelzési sáv felső végén a 4cast nevű nagy londoni pénzügyi elemzőcsoport szakértői állnak, akik 5,8 százalékos éves inflációt jósoltak. A ház elemzői szerint ezúttal elsősorban az élelmiszerár-komponens jelent mind nagyobb felfelé ható inflációs kockázatot Magyarországon, mivel a baromfitelepekre vonatkozó EU-szabályozás végrehajtása mind a tojás-, mind a baromfihús-áraknak felhajtóerőt adott. Ez hozzáadódik az emelkedő üzemanyag- és takarmányárak, valamint az általánosan és globálisan emelkedő élelmiszerárak hatásaihoz.

Az agrárárak, a nyersanyagok még mindig hatnak

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor az éves árindexben mérséklő tényező lehetett a múlt hónapban az egy évvel korábbi masszív cukorár-emelkedésből eredő bázishatás, emellett a tavalyi jó termés enyhítő hatása is még érződik a feldolgozott élelmiszerek árában.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport elemzői szerint - akik 5,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak februárról - az általuk jósolt gyorsulást elsősorban még mindig az áfa- és a jövedékiadó-emelés okozta, emellett szerepe volt a korábbi forintgyengülésnek és a változatlanul magas nyersanyagáraknak is. A januári áfa-emelés továbbra sem teljesen ismert átszűrődési mértéke, és az, hogy a gyenge hazai fogyasztás a januári inflációs kiugrás után árcsökkentésre kényszeríthette a cégeket, a "szokásosnál bizonytalanabbá" teszi a múlt hónapról szóló inflációs előrejelzést.

Kőolaj 140 dollár, infláció évi hat százalék felett?

A nyersolajárak emelkedésével kapcsolatos erőteljes nézeteik alapján a belátható előrejelzési távlat teljes hosszában a három százalékot inflációs ütemre számítanak Magyarországon. A Goldman Sachs előrejelzése az, hogy az év végén a tizenkét havi magyar infláció eléri a 6,2 százalékot, és 2013 végén is még 5,2 százalék körül lesz.

A nyersolajárak kiugrásának más nagy londoni házak szerint is megvan a kockázata, elsősorban az iráni nukleáris fejlesztési programmal kapcsolatos konfliktus miatt. Az egyik legnagyobb citybeli bankcsoport, a Barclays Capital legutóbbi becslése szerint a konfliktus kiéleződése esetén az idei harmadik és negyedik negyedévben 140-150 dolláros negyedéves olajár-átlagok sem zárhatók ki. Ez 2012 egészére a globális alaptípusnak tekintett Brent olajkeverék esetében 135 dollár körüli átlagárat jelentene, vagyis mintegy húsz dollárral magasabbat a Barclays Capital jelenlegi alapeseti prognózisában valószínűsített idei Brent-átlagnál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos