Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Párizs belement Peking európai oszd meg és uralkodj játszmájába. Moszkva benyomult Kambodzsába, ahol a legnagyobb ellenzéki pártot feloszlásra kényszerítette a kormány a júliusi általános választások előtt. Malajziában és Thaiföldön az egyre erősebb önkényuralmi jellegzetességek és a gyengülő nyugati befolyás is kiváló lehetőséget kínálnak az orosz fegyver-exportnak.

Macron francia elnök múlt heti kínai útján próbálta kitölteni azt az űrt, amelyet a Berlin és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok újkeletű zavarai felkínáltak. A németek rendszeresen felhánytorgatták emberi jogi kifogásaikat, és Washingtonhoz hasonlóan azon az állásponton van, hogy Kínában a szellemi tulajdonjogoknak továbbra is gyenge a védelme és kikényszerítése. Berlin és Brüsszel egyre kevésbé örül Peking nyomulásának az EU-ban, ezért az eurózónán belül korlátozná a kínai befektetéseket a csúcstechnológiai szektorokban. A német gazdasági tárca már most szigorítaná annak feltételeit, hogyan vásárolhatnának fel ilyen vállalatokat kínai befektetők.

A fiatal francia elnök nagy üzleti delegációval tárgyalt Pekingben és minden áron megállapodásokat akart. Ezért is keltett komoly figyelmet, hogy precedenst teremtve kijelentette, miszerint ő nem fogja „nyilvánosan kioktatni” a kínai vezetést emberi jogokról. Ez az álláspont pedig tökéletesen meg is felel Kína európai oszd meg és uralkodj elvének.

Oszlassuk fel a legnagyobb ellenzéki pártot

Moszkvát sem zavarják csip-csup jogállami ügyek, ha üzleti és geopolitikai érdekeit tudja érvényesíteni. A Szovjetunió összeomlása után negyedszázaddal Moszkva dinamikusan tér vissza Dél-Kelet Ázsiába, ahol a lopakodó tekintélyelvűség egyre tágabb mozgásteret biztosít a Kreml számára. A legégbekiáltóbb példát Kambodzsa szolgáltatja, ahol a legnagyobb ellenzéki pártot feloszlásra kényszerítették a júliusi általános választások előtt.

Hun Szen miniszterelnök kormányának pozícióit egyre jobban fenyegette az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt, ezért a hatóságok a pártot feloszlatásra kényszerítették tavaly novemberben azzal a hajánál fogva előráncigált váddal, hogy a pártelnök hazaárulást követett el. Washington és az EU elítélte a szégyenletes lépést, visszavonták támogatásukat a júliusi választól és szankciókra szólítottak fel. Moszkva viszont örömmel ugrott bele a felkínálkozó politikai űrbe.

Alig négy nappal azután, hogy a kambodzsai legfelsőbb bíróság feloszlatta a legnagyobb ellenzéki pártot, Hun Szen miniszterelnök már Manilában volt, ahol mosolyogva tárgyalt Medvegyev orosz miniszterelnökkel. Medvegyev biztosította Hun Szent, hogy a Kreml választási képviselőket fog küldeni Kambodzsába és teljes vállszélességgel támogatják az új felállást.

További lehetőségek fegyverek terítésére

Káncz Csaba

Moszkva érzékeli, hogy exportját már nem tudja tovább növelni Kína felé, ezért mindent elkövet, hogy fegyvereinek új piacokat találjon a térségben. Márpedig a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint hat ASEAN tagállam – Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám és Szingapúr – 2016-ban összesen 37 milliárd dollárt költött fegyverekre, amely 30 százalékos ugrás 2010 óta.

Kambodzsa mellett több más térségbeli ország is hasonló beszállási lehetőséggel kecsegtet. Malajzia és Thaiföld ’megfelelő’ feltételeket kínál: gyengülő nyugati befolyás, a kormányzat egyre erősebb mutatkozó önkényuralmi jellegzetességei és idén megrendezendő választások.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.