<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Párizs belement Peking európai oszd meg és uralkodj játszmájába. Moszkva benyomult Kambodzsába, ahol a legnagyobb ellenzéki pártot feloszlásra kényszerítette a kormány a júliusi általános választások előtt. Malajziában és Thaiföldön az egyre erősebb önkényuralmi jellegzetességek és a gyengülő nyugati befolyás is kiváló lehetőséget kínálnak az orosz fegyver-exportnak.

Macron francia elnök múlt heti kínai útján próbálta kitölteni azt az űrt, amelyet a Berlin és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok újkeletű zavarai felkínáltak. A németek rendszeresen felhánytorgatták emberi jogi kifogásaikat, és Washingtonhoz hasonlóan azon az állásponton van, hogy Kínában a szellemi tulajdonjogoknak továbbra is gyenge a védelme és kikényszerítése. Berlin és Brüsszel egyre kevésbé örül Peking nyomulásának az EU-ban, ezért az eurózónán belül korlátozná a kínai befektetéseket a csúcstechnológiai szektorokban. A német gazdasági tárca már most szigorítaná annak feltételeit, hogyan vásárolhatnának fel ilyen vállalatokat kínai befektetők.

A fiatal francia elnök nagy üzleti delegációval tárgyalt Pekingben és minden áron megállapodásokat akart. Ezért is keltett komoly figyelmet, hogy precedenst teremtve kijelentette, miszerint ő nem fogja „nyilvánosan kioktatni” a kínai vezetést emberi jogokról. Ez az álláspont pedig tökéletesen meg is felel Kína európai oszd meg és uralkodj elvének.

Oszlassuk fel a legnagyobb ellenzéki pártot

Moszkvát sem zavarják csip-csup jogállami ügyek, ha üzleti és geopolitikai érdekeit tudja érvényesíteni. A Szovjetunió összeomlása után negyedszázaddal Moszkva dinamikusan tér vissza Dél-Kelet Ázsiába, ahol a lopakodó tekintélyelvűség egyre tágabb mozgásteret biztosít a Kreml számára. A legégbekiáltóbb példát Kambodzsa szolgáltatja, ahol a legnagyobb ellenzéki pártot feloszlásra kényszerítették a júliusi általános választások előtt.

Hun Szen miniszterelnök kormányának pozícióit egyre jobban fenyegette az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt, ezért a hatóságok a pártot feloszlatásra kényszerítették tavaly novemberben azzal a hajánál fogva előráncigált váddal, hogy a pártelnök hazaárulást követett el. Washington és az EU elítélte a szégyenletes lépést, visszavonták támogatásukat a júliusi választól és szankciókra szólítottak fel. Moszkva viszont örömmel ugrott bele a felkínálkozó politikai űrbe.

Alig négy nappal azután, hogy a kambodzsai legfelsőbb bíróság feloszlatta a legnagyobb ellenzéki pártot, Hun Szen miniszterelnök már Manilában volt, ahol mosolyogva tárgyalt Medvegyev orosz miniszterelnökkel. Medvegyev biztosította Hun Szent, hogy a Kreml választási képviselőket fog küldeni Kambodzsába és teljes vállszélességgel támogatják az új felállást.

További lehetőségek fegyverek terítésére

Káncz Csaba

Moszkva érzékeli, hogy exportját már nem tudja tovább növelni Kína felé, ezért mindent elkövet, hogy fegyvereinek új piacokat találjon a térségben. Márpedig a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint hat ASEAN tagállam – Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám és Szingapúr – 2016-ban összesen 37 milliárd dollárt költött fegyverekre, amely 30 százalékos ugrás 2010 óta.

Kambodzsa mellett több más térségbeli ország is hasonló beszállási lehetőséggel kecsegtet. Malajzia és Thaiföld ’megfelelő’ feltételeket kínál: gyengülő nyugati befolyás, a kormányzat egyre erősebb mutatkozó önkényuralmi jellegzetességei és idén megrendezendő választások.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló