4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Új jelentést adott ki a világ talán legnagyobb terrorizmus-adatbázisát vezető amerikai egyetem, eszerint 2017-ben harmadik éve csökkent az esetek és az áldozatok száma. Sok éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig nagyon magasan van. Európa szerencsére kevéssé fertőzött, a gócok másutt vannak.
Öngyilkos merényletet követtek el Kabulban 2017. május 3-án. Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini

Elkészült a Globális Terrorizmus 2017 nevű jelentés az amerikai Marylandi Egyetemen működő szervezetnél, amely az ott vezetett, nyilvános Globális Terrorizmus Adatbázis adatait dolgozza fel. Eszerint tavaly 10 900 terrorista merényletet vagy kísérletet regisztráltak szerte a világon, ebben legalább 26 400 ember halt meg, köztük 8 075 elkövető és 18 488 ártatlan áldozat.

Ezek a számok a jelentés készítői szerint harmadik éve tartó csökkenést jelentenek, de megjegyzik, hogy sok éves összehasonlításban így is magas szinten van a terrorizmus. A 2001. szeptember 11-i merényletek előtti évtizedben például átlagosan csak harmadát regisztrálták évente annak, mint 2017-ben (az adatbázis évtizedekre nyúlik vissza).

A csúcs ugyanis 2014-ben volt, amikor még nem is volt annyira az európaiak figyelmének középpontjában a probléma, a híres menekültroham előtt. Ekkor 17 ezer támadásban több mint 45 ezer ember veszítette életét.

Tudod, mi volt tavaly a legpusztítóbb?

Tavaly a legpusztítóbb támadás októberben Mogadishu városában volt, Szomáliában. Itt a Safari Hotelnél egy teherautó felrobbantásával legalább 580 embert megöltek és 300-at megsebesítettek.

Ha az adatbázisba beírjuk a Hungary szót, 50 találatot kapunk. Az utolsót 2016-ból, amikor két rendőrt sebesítettek meg egy robbanószerkezettel. A szintén 2016-os, a sajtó által szélsőjobboldalinak vagy hungaristának nevezett lövöldöző, aki agyonlőtt egy rendőrt, nincs benne.

A mi kis merénylethullámunk

A legtöbb eset azonban 1996-1998-ból való, amikor számos alvilági leszámolás, politikai ellentét járt robbantgatással Magyarországon. Úgy látszik, ez a lista sem teljes, mert a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak sincs nyoma. Halálos áldozatok feltüntetésével szerepel a Nagy Fal kínai étterem elleni merénylet (két áldozat), a 2009 februári tatárszentgyörgyi gyilkosság apa és gyermeke ellen (két áldozat).

Ukrán-magyar

Számos, áldozattal nem járó magyar eset szerepel az adatbázisban. Így az adatbázis magyar része nem tűnik túl precíznek. Néhány olyan, másutt, például Brüsszelben vagy Irakban történt merényletet is kidob egyébként a kereső, amikor az áldozatok között volt magyar.

A 2017-es terrortámadások a világtérképen (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

A terrorcselekmények számánál a kísérleteket is beleszámolják, például amikor októberben a Vereckei-hágónál akarták felrobbantani a magyar emlékművet ukrán terroristák, de időben lekapcsolták őket.

Négy országban a fele

Így persze sokkal több esetet kapunk, és egy támadásra átlagosan csak valamivel több mint két halott jut. Ha csak a végrehajtott támadásokat számolnák, vélhetően jóval alacsonyabb lenne az elkövetések száma és magasabb a támadásonkénti emberveszteség.

A tavaly világszerte elkövetett terrortámadások és halálesetek zöme az ázsiai kontinensen történt, több mint a felük négy országban: Irak (23%), Afganisztán (13%), India (9%) és Pakisztán (7%). A halálos áldozatok számának több mind fele pedig három országban hunyt el, Iraban (24%), Afganisztánban (23%) és Szíriában (8%).

IÁ, Talibán, al-Shabaab

Az Iszlám Állam volt a felelős a legtöbb támadásért, 1321 esetet és 7120 halottat tulajdonítanak neki az elmúlt évben. Ez tíz százalékkal kevesebb ügy, mint egy évvel korábban, és 40 százalékkal csökkent az általuk okozott halottak száma. (Talibán: 907 támadás, 4925 halott; al-Shabaab: 573 támadás, 1894 halott.)

Az USA-ban 65 terrorista támadás volt 2017-ben, míg 2016-ban 64.  De 49 százalékkal több, 91 volt a halálos áldozat. A legtöbb halottat az októberi las vegasi eset hozta, amikor egy kormányellenes terrorista egy zenei fesztiválon 58 embert lőtt agyon és 850-et megsebesített.

Ukrajna és Balkán

A Kelet-Európának nevezett régióban a globális terror eseteinek egy százaléka történt, ez 110 támadás, 101 halottal. A nagy része ennek a lenti térkép alapján Ukrajnában volt, meg a Balkánon, bár tőlünk  északra és Oroszországban is van néhány folt.

Nyugat-Európára 291 esetet jegyeztek fel, ami három százalék, a halottak száma azonban viszonylag mérsékelt, 83. Ami persze pontosan 83-al több a kelleténél.

A terror térképe Európában, 2017-ben (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG