<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Új jelentést adott ki a világ talán legnagyobb terrorizmus-adatbázisát vezető amerikai egyetem, eszerint 2017-ben harmadik éve csökkent az esetek és az áldozatok száma. Sok éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig nagyon magasan van. Európa szerencsére kevéssé fertőzött, a gócok másutt vannak.
Öngyilkos merényletet követtek el Kabulban 2017. május 3-án. Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini

Elkészült a Globális Terrorizmus 2017 nevű jelentés az amerikai Marylandi Egyetemen működő szervezetnél, amely az ott vezetett, nyilvános Globális Terrorizmus Adatbázis adatait dolgozza fel. Eszerint tavaly 10 900 terrorista merényletet vagy kísérletet regisztráltak szerte a világon, ebben legalább 26 400 ember halt meg, köztük 8 075 elkövető és 18 488 ártatlan áldozat.

Ezek a számok a jelentés készítői szerint harmadik éve tartó csökkenést jelentenek, de megjegyzik, hogy sok éves összehasonlításban így is magas szinten van a terrorizmus. A 2001. szeptember 11-i merényletek előtti évtizedben például átlagosan csak harmadát regisztrálták évente annak, mint 2017-ben (az adatbázis évtizedekre nyúlik vissza).

A csúcs ugyanis 2014-ben volt, amikor még nem is volt annyira az európaiak figyelmének középpontjában a probléma, a híres menekültroham előtt. Ekkor 17 ezer támadásban több mint 45 ezer ember veszítette életét.

Tudod, mi volt tavaly a legpusztítóbb?

Tavaly a legpusztítóbb támadás októberben Mogadishu városában volt, Szomáliában. Itt a Safari Hotelnél egy teherautó felrobbantásával legalább 580 embert megöltek és 300-at megsebesítettek.

Ha az adatbázisba beírjuk a Hungary szót, 50 találatot kapunk. Az utolsót 2016-ból, amikor két rendőrt sebesítettek meg egy robbanószerkezettel. A szintén 2016-os, a sajtó által szélsőjobboldalinak vagy hungaristának nevezett lövöldöző, aki agyonlőtt egy rendőrt, nincs benne.

A mi kis merénylethullámunk

A legtöbb eset azonban 1996-1998-ból való, amikor számos alvilági leszámolás, politikai ellentét járt robbantgatással Magyarországon. Úgy látszik, ez a lista sem teljes, mert a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak sincs nyoma. Halálos áldozatok feltüntetésével szerepel a Nagy Fal kínai étterem elleni merénylet (két áldozat), a 2009 februári tatárszentgyörgyi gyilkosság apa és gyermeke ellen (két áldozat).

Ukrán-magyar

Számos, áldozattal nem járó magyar eset szerepel az adatbázisban. Így az adatbázis magyar része nem tűnik túl precíznek. Néhány olyan, másutt, például Brüsszelben vagy Irakban történt merényletet is kidob egyébként a kereső, amikor az áldozatok között volt magyar.

A 2017-es terrortámadások a világtérképen (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

A terrorcselekmények számánál a kísérleteket is beleszámolják, például amikor októberben a Vereckei-hágónál akarták felrobbantani a magyar emlékművet ukrán terroristák, de időben lekapcsolták őket.

Négy országban a fele

Így persze sokkal több esetet kapunk, és egy támadásra átlagosan csak valamivel több mint két halott jut. Ha csak a végrehajtott támadásokat számolnák, vélhetően jóval alacsonyabb lenne az elkövetések száma és magasabb a támadásonkénti emberveszteség.

A tavaly világszerte elkövetett terrortámadások és halálesetek zöme az ázsiai kontinensen történt, több mint a felük négy országban: Irak (23%), Afganisztán (13%), India (9%) és Pakisztán (7%). A halálos áldozatok számának több mind fele pedig három országban hunyt el, Iraban (24%), Afganisztánban (23%) és Szíriában (8%).

IÁ, Talibán, al-Shabaab

Az Iszlám Állam volt a felelős a legtöbb támadásért, 1321 esetet és 7120 halottat tulajdonítanak neki az elmúlt évben. Ez tíz százalékkal kevesebb ügy, mint egy évvel korábban, és 40 százalékkal csökkent az általuk okozott halottak száma. (Talibán: 907 támadás, 4925 halott; al-Shabaab: 573 támadás, 1894 halott.)

Az USA-ban 65 terrorista támadás volt 2017-ben, míg 2016-ban 64.  De 49 százalékkal több, 91 volt a halálos áldozat. A legtöbb halottat az októberi las vegasi eset hozta, amikor egy kormányellenes terrorista egy zenei fesztiválon 58 embert lőtt agyon és 850-et megsebesített.

Ukrajna és Balkán

A Kelet-Európának nevezett régióban a globális terror eseteinek egy százaléka történt, ez 110 támadás, 101 halottal. A nagy része ennek a lenti térkép alapján Ukrajnában volt, meg a Balkánon, bár tőlünk  északra és Oroszországban is van néhány folt.

Nyugat-Európára 291 esetet jegyeztek fel, ami három százalék, a halottak száma azonban viszonylag mérsékelt, 83. Ami persze pontosan 83-al több a kelleténél.

A terror térképe Európában, 2017-ben (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Makro / Külgazdaság Hátborzongató tervet jelentett be Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 10:31
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa "végső célja" a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG