<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új jelentést adott ki a világ talán legnagyobb terrorizmus-adatbázisát vezető amerikai egyetem, eszerint 2017-ben harmadik éve csökkent az esetek és az áldozatok száma. Sok éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig nagyon magasan van. Európa szerencsére kevéssé fertőzött, a gócok másutt vannak.
Öngyilkos merényletet követtek el Kabulban 2017. május 3-án. Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini

Elkészült a Globális Terrorizmus 2017 nevű jelentés az amerikai Marylandi Egyetemen működő szervezetnél, amely az ott vezetett, nyilvános Globális Terrorizmus Adatbázis adatait dolgozza fel. Eszerint tavaly 10 900 terrorista merényletet vagy kísérletet regisztráltak szerte a világon, ebben legalább 26 400 ember halt meg, köztük 8 075 elkövető és 18 488 ártatlan áldozat.

Ezek a számok a jelentés készítői szerint harmadik éve tartó csökkenést jelentenek, de megjegyzik, hogy sok éves összehasonlításban így is magas szinten van a terrorizmus. A 2001. szeptember 11-i merényletek előtti évtizedben például átlagosan csak harmadát regisztrálták évente annak, mint 2017-ben (az adatbázis évtizedekre nyúlik vissza).

A csúcs ugyanis 2014-ben volt, amikor még nem is volt annyira az európaiak figyelmének középpontjában a probléma, a híres menekültroham előtt. Ekkor 17 ezer támadásban több mint 45 ezer ember veszítette életét.

Tudod, mi volt tavaly a legpusztítóbb?

Tavaly a legpusztítóbb támadás októberben Mogadishu városában volt, Szomáliában. Itt a Safari Hotelnél egy teherautó felrobbantásával legalább 580 embert megöltek és 300-at megsebesítettek.

Ha az adatbázisba beírjuk a Hungary szót, 50 találatot kapunk. Az utolsót 2016-ból, amikor két rendőrt sebesítettek meg egy robbanószerkezettel. A szintén 2016-os, a sajtó által szélsőjobboldalinak vagy hungaristának nevezett lövöldöző, aki agyonlőtt egy rendőrt, nincs benne.

A mi kis merénylethullámunk

A legtöbb eset azonban 1996-1998-ból való, amikor számos alvilági leszámolás, politikai ellentét járt robbantgatással Magyarországon. Úgy látszik, ez a lista sem teljes, mert a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak sincs nyoma. Halálos áldozatok feltüntetésével szerepel a Nagy Fal kínai étterem elleni merénylet (két áldozat), a 2009 februári tatárszentgyörgyi gyilkosság apa és gyermeke ellen (két áldozat).

Ukrán-magyar

Számos, áldozattal nem járó magyar eset szerepel az adatbázisban. Így az adatbázis magyar része nem tűnik túl precíznek. Néhány olyan, másutt, például Brüsszelben vagy Irakban történt merényletet is kidob egyébként a kereső, amikor az áldozatok között volt magyar.

A 2017-es terrortámadások a világtérképen (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

A terrorcselekmények számánál a kísérleteket is beleszámolják, például amikor októberben a Vereckei-hágónál akarták felrobbantani a magyar emlékművet ukrán terroristák, de időben lekapcsolták őket.

Négy országban a fele

Így persze sokkal több esetet kapunk, és egy támadásra átlagosan csak valamivel több mint két halott jut. Ha csak a végrehajtott támadásokat számolnák, vélhetően jóval alacsonyabb lenne az elkövetések száma és magasabb a támadásonkénti emberveszteség.

A tavaly világszerte elkövetett terrortámadások és halálesetek zöme az ázsiai kontinensen történt, több mint a felük négy országban: Irak (23%), Afganisztán (13%), India (9%) és Pakisztán (7%). A halálos áldozatok számának több mind fele pedig három országban hunyt el, Iraban (24%), Afganisztánban (23%) és Szíriában (8%).

IÁ, Talibán, al-Shabaab

Az Iszlám Állam volt a felelős a legtöbb támadásért, 1321 esetet és 7120 halottat tulajdonítanak neki az elmúlt évben. Ez tíz százalékkal kevesebb ügy, mint egy évvel korábban, és 40 százalékkal csökkent az általuk okozott halottak száma. (Talibán: 907 támadás, 4925 halott; al-Shabaab: 573 támadás, 1894 halott.)

Az USA-ban 65 terrorista támadás volt 2017-ben, míg 2016-ban 64.  De 49 százalékkal több, 91 volt a halálos áldozat. A legtöbb halottat az októberi las vegasi eset hozta, amikor egy kormányellenes terrorista egy zenei fesztiválon 58 embert lőtt agyon és 850-et megsebesített.

Ukrajna és Balkán

A Kelet-Európának nevezett régióban a globális terror eseteinek egy százaléka történt, ez 110 támadás, 101 halottal. A nagy része ennek a lenti térkép alapján Ukrajnában volt, meg a Balkánon, bár tőlünk  északra és Oroszországban is van néhány folt.

Nyugat-Európára 291 esetet jegyeztek fel, ami három százalék, a halottak száma azonban viszonylag mérsékelt, 83. Ami persze pontosan 83-al több a kelleténél.

A terror térképe Európában, 2017-ben (Forrás: //start.umd.edu/gtd/)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos