<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  

Hszincsiang tartomány elhagyatott vidékén a kínai néphadsereg (PLA) ballisztikus rakétákat tesztel óriási hajómodelleken.  Peking már évek óta fejleszti azokat a ballisztikus rakétáit, amelyek nagy hajókat óriási távolságokból süllyesztenének el.  A kísérletek során más rakéta-rendszereket stratégiai bombázókból lőtték ki.

Az „anyahajó-gyilkos” rakéták

Az amerikai hadsereg aggodalommal figyeli a „carrier killers” tesztelését, amelyek a nagy anyahajók bevetését rizikóssá tennék, akár messze a kínai partoktól is.  Peking pedig a maga részéről már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós „Guam-gyilkos” DF-26-os rakétájával.  Az amerikai Hetedik Flotta fő bázisát a japán Jokoszukában a DF-26 könnyedén eléri. 

Egyre agresszívebb a kínai haderő (fotó: EPA)Egyre agresszívebb a kínai haderő (fotó: EPA)

Ha ilyen ütőképes fegyverek léteznek már az anyahajók ellen, akkor bizony adódik a kérdés, hogy ezek az óriás hajók még korszerűnek tekinthetők-e?  A modern amerikai anyahajók 330 méter hosszúak és 100 ezer tonna súlyúak – ezek bizony még a végtelen óceánokon is egy nagy célnak tekinthetők.  A stratégiai szakértők között nem véletlenül lángol föl rendszeresen a vita ebben a témában.

A kínai terjeszkedés

De az ázsiai haditengerészetek mintha ezzel a dilemmával egyszerűen nem törődnének, hanem egyre-másra próbálják beszerezni az új anyahajókat és azokat szolgálatba vonni.  Ez teljes mértékben érvényes Kínára, amelynek haditengerészete már két – eredetileg szovjet konstrukcióra épülő - anyahajót üzemelte -  a „Liaoning” és a „Shadong” nevűeket.  Sanghai egy óriási szárazdokkjában pedig most épül rohamtempóban a harmadik, a „Type 003” nevű.

Az amerikai „Center for Strategic and International Studies” nevű agytröszt szakértői úgy kalkulálnak, hogy a harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  A kínai hadsereg képességeiről közzétett friss Pentagon jelentés pedig azt jelzi előre, hogy a következő anyahajó már 2024-ben hadrendbe állhat.

A dél-kínai-tengeri erőegyensúly

Valóban, Hszi elnök padlógázt nyomott a PLA mondernizációjával kapcsolatban. Az elnök 2035-re akarja befejezni a PLA modernizációs átalakítását, 2050-re pedig egy olyan haderőt akar felállítani, amely már bárhol a világon képes háborút nyerni.

 
 

Az ilyen szintű ambíciók aggodalommal töltik el nemcsak Washingtont, hanem a szomszédos országokat, beleértve Tajvant, amelyet Peking saját részének tekint és erő alkalmazását sem zárja ki az egyesülés kikényszerítésére.

Ha Kína nyeri a versenyfutást, akkor a Dél-kínai-tengeren az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszereit mesterséges intelligencia technológiákkal megerősítve képes lenne az amerikai haditengerészet képességei fölé nőnie, amely egyben megkérdőjelezné a térség szövetségi rendszereit.

A Felkelő Nap Országának kihívása

A távol-keleti térségben a fegyverkezési verseny már évekkel ezelőtt elkezdődött és a politikai feszültség rövid idő leforgása alatt olyan szintet ért el, hogy Sinzó Abe miniszterelnök a 2014-es Davosi Világgazdasági Fórumon a Japán és Kína közötti kétoldalú viszonyt az első világháború kitörése előtti brit és német marakodáshoz hasonlította.

Abe 2015-ben a japán közvélemény széleskörű tiltakozása ellenére elfogadtatta azt a törvényjavaslatot az ország önvédelmi erői hatáskörének megváltoztatásáról, amelynek értelmében a hadsereg immáron az ország határain kívül is részt vehet katonai műveletekben, illetve a haditengerészet hajói a Dél-kínai tengeren is járőrözhetnek.  2015 nyarán Japán vízre bocsátotta második Izumo osztályú helikopter-hordozóját, amelynek fő feladata a tengeralattjárók elleni harc és a partraszállási műveletek támogatása.  Függőlegesen felszálló repülők indítására is alkalmas lehet, amelyből Japán már 17 darab V-22 Ospreys típusút hadrendbe állított.

Idén októberben aztán egy nagy nemzetközi hadgyakorlat keretében első alkalommal egy F-35B vadászgép landolt a „JS Izumo” helikopterhordozón, amelynek – nem véletlenül – 250 méter hosszú kifutópályája van.  Igen, Japánnak gyakorlatilag van működőképes anyahajója – az F35B számára 200 méteres kifutópálya elég a felszálláshoz, leszállni pedig függőlegesen is képes.  Tokió az F-35B ötödik generációs, lopakodó vadászgépből 42 darabot rendelt, amelyek 2024-től kerülnek leszállításra. 

Az F-35B olcsóbbá teszi az anyahajókat

A „Gerald R. Ford” amerikai anyahajó mintegy 13 milliárd dollárba került, de a vadonatúj brit „HMS Queen Elizabeth” anyahajó csak 4 milliárd dollárba, mivel az kizárólag F-35B típusú vadászgépekre lett tervezve.

Dél-Korea is meg akarja építeni az évtized végére a maga anyahajóját, amelyen mintegy 20 darab F-35B teljesítene szolgálatot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló