<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  

Hszincsiang tartomány elhagyatott vidékén a kínai néphadsereg (PLA) ballisztikus rakétákat tesztel óriási hajómodelleken.  Peking már évek óta fejleszti azokat a ballisztikus rakétáit, amelyek nagy hajókat óriási távolságokból süllyesztenének el.  A kísérletek során más rakéta-rendszereket stratégiai bombázókból lőtték ki.

Az „anyahajó-gyilkos” rakéták

Az amerikai hadsereg aggodalommal figyeli a „carrier killers” tesztelését, amelyek a nagy anyahajók bevetését rizikóssá tennék, akár messze a kínai partoktól is.  Peking pedig a maga részéről már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós „Guam-gyilkos” DF-26-os rakétájával.  Az amerikai Hetedik Flotta fő bázisát a japán Jokoszukában a DF-26 könnyedén eléri. 

Egyre agresszívebb a kínai haderő (fotó: EPA)Egyre agresszívebb a kínai haderő (fotó: EPA)

Ha ilyen ütőképes fegyverek léteznek már az anyahajók ellen, akkor bizony adódik a kérdés, hogy ezek az óriás hajók még korszerűnek tekinthetők-e?  A modern amerikai anyahajók 330 méter hosszúak és 100 ezer tonna súlyúak – ezek bizony még a végtelen óceánokon is egy nagy célnak tekinthetők.  A stratégiai szakértők között nem véletlenül lángol föl rendszeresen a vita ebben a témában.

A kínai terjeszkedés

De az ázsiai haditengerészetek mintha ezzel a dilemmával egyszerűen nem törődnének, hanem egyre-másra próbálják beszerezni az új anyahajókat és azokat szolgálatba vonni.  Ez teljes mértékben érvényes Kínára, amelynek haditengerészete már két – eredetileg szovjet konstrukcióra épülő - anyahajót üzemelte -  a „Liaoning” és a „Shadong” nevűeket.  Sanghai egy óriási szárazdokkjában pedig most épül rohamtempóban a harmadik, a „Type 003” nevű.

Az amerikai „Center for Strategic and International Studies” nevű agytröszt szakértői úgy kalkulálnak, hogy a harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  A kínai hadsereg képességeiről közzétett friss Pentagon jelentés pedig azt jelzi előre, hogy a következő anyahajó már 2024-ben hadrendbe állhat.

A dél-kínai-tengeri erőegyensúly

Valóban, Hszi elnök padlógázt nyomott a PLA mondernizációjával kapcsolatban. Az elnök 2035-re akarja befejezni a PLA modernizációs átalakítását, 2050-re pedig egy olyan haderőt akar felállítani, amely már bárhol a világon képes háborút nyerni.

 
 

Az ilyen szintű ambíciók aggodalommal töltik el nemcsak Washingtont, hanem a szomszédos országokat, beleértve Tajvant, amelyet Peking saját részének tekint és erő alkalmazását sem zárja ki az egyesülés kikényszerítésére.

Ha Kína nyeri a versenyfutást, akkor a Dél-kínai-tengeren az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszereit mesterséges intelligencia technológiákkal megerősítve képes lenne az amerikai haditengerészet képességei fölé nőnie, amely egyben megkérdőjelezné a térség szövetségi rendszereit.

A Felkelő Nap Országának kihívása

A távol-keleti térségben a fegyverkezési verseny már évekkel ezelőtt elkezdődött és a politikai feszültség rövid idő leforgása alatt olyan szintet ért el, hogy Sinzó Abe miniszterelnök a 2014-es Davosi Világgazdasági Fórumon a Japán és Kína közötti kétoldalú viszonyt az első világháború kitörése előtti brit és német marakodáshoz hasonlította.

Abe 2015-ben a japán közvélemény széleskörű tiltakozása ellenére elfogadtatta azt a törvényjavaslatot az ország önvédelmi erői hatáskörének megváltoztatásáról, amelynek értelmében a hadsereg immáron az ország határain kívül is részt vehet katonai műveletekben, illetve a haditengerészet hajói a Dél-kínai tengeren is járőrözhetnek.  2015 nyarán Japán vízre bocsátotta második Izumo osztályú helikopter-hordozóját, amelynek fő feladata a tengeralattjárók elleni harc és a partraszállási műveletek támogatása.  Függőlegesen felszálló repülők indítására is alkalmas lehet, amelyből Japán már 17 darab V-22 Ospreys típusút hadrendbe állított.

Idén októberben aztán egy nagy nemzetközi hadgyakorlat keretében első alkalommal egy F-35B vadászgép landolt a „JS Izumo” helikopterhordozón, amelynek – nem véletlenül – 250 méter hosszú kifutópályája van.  Igen, Japánnak gyakorlatilag van működőképes anyahajója – az F35B számára 200 méteres kifutópálya elég a felszálláshoz, leszállni pedig függőlegesen is képes.  Tokió az F-35B ötödik generációs, lopakodó vadászgépből 42 darabot rendelt, amelyek 2024-től kerülnek leszállításra. 

Az F-35B olcsóbbá teszi az anyahajókat

A „Gerald R. Ford” amerikai anyahajó mintegy 13 milliárd dollárba került, de a vadonatúj brit „HMS Queen Elizabeth” anyahajó csak 4 milliárd dollárba, mivel az kizárólag F-35B típusú vadászgépekre lett tervezve.

Dél-Korea is meg akarja építeni az évtized végére a maga anyahajóját, amelyen mintegy 20 darab F-35B teljesítene szolgálatot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG