<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy friss jelentés szerint a kartellek nemcsak a droggyártás volumenét emelték meg, de új gyártási lokációkat, új csempészútvonalakat és új kuncsaftokat is találtak.

Míg az átlagos délkelet-ázsiainak csak szenvedést hozott a koronavírus, addig a régió drogkartelljei a felfordult állapotok közepette gyümölcsözőbbé tették az üzletüket, mutat rá egy friss jelentés, melyet a CNN dolgozott fel.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UN Office on Drugs and Crime, UNODC) dokumentuma szerint az ázsiai drogkartellek nagyon gyorsan reagáltak a pandémiára, és dollártízmilliárdos értékű szintetikus kábítószerekkel árasztották el a termékek illegális piacát.

Erre mutat az is, hogy a Kelet- és Délkelet-ázsiai drogfogások 19 százalékkal ugrottak meg a 2019-es szinthez képest. Az UNODC nem számszerűsítette a régió tavalyi metamfetamin-kereskedelmének értékét, ám becsléseik szerint az 2019-ben 30 és 61 milliárd dollár között mozoghatott - ez az érték nőtt tehát tovább tavaly.

A jelentés szerint a kartellek gyorsan alkalmazkodtak az új viszonyokhoz, és a hasznukra fordították azokat, kihasználva, hogy a hatóságok erejét és figyelmét lekötik a vírus miatt szükséges intézkedések. Kevésbé szabályozott vegyszereket kezdtek el használni a kábítószer-gyártáshoz, tudatos lépéseket tettek a piacuk bővítésére, és agresszívabban kezdték el terjeszteni az áruikat. Új gyártási lokációkat találtak, a rendfenntartó erők által nehezebben elérhető helyeken, a Covid miatt elrendelt szigorúbb határellenőrzéseket kijátszva új és "meglepő" útvonalakon folytatták a rakományaik szállítását, és új vásárlókat is szereztek.

Az illegális ágazat növekedését elsősorban Vietnám, Laosz, Kambodzsa, Thaiföld és Mianmar kartelljeinek tevékenysége hajtotta. Mint hogy az olcsó metamfetamin kínálata megnőtt, az árak a gazdasági összemolás közepette is alacsonyak tudtak maradni, ami hozzájárult a kereslet és a használat növekedéséhez.

Az UNODC jelentése szerint elsősorban Kambodzsában és Mianmar Shan szövetségi államában alakítottak ki új, nagy droglaborokat. Utóbbi régiót milíciák és hadurak kontrollálják, akiket jó ideje vádolnak azzal, hogy drogkereskedelemmel teremtik elő maguknak a pénzt. Kambodzsában tavaly öt titkos droglaboron ütöttek rajta a hatóságok, ezek közül négyben metamfetamint készítettek. 2014 óta ezek voltak az első felfedezett droglaborok az országban.

Az új kereskedelmi útvonalak java része Laoszon keresztül vezet, itt tavaly csúcsra járt a lefoglalt metamfetamin és a gyártásához szükséges vegyszerek mennyisége. Hongkong ugyancsak a transzport fókuszába került, itt 2019-ről 2020-ra megtízszereződött a lefoglalt metamfetamin-mennyiség, köztük egy féltonnás fogással. Utóbbi rakomány Mexikóból indult, és Ausztrália lett volna a célja.

A jelentés szerint várhatóan idén sem javul a helyzet. A drogkereskedők tevékenységének további felpörgése elsősorban Mianmarban valószínű, ahol kihasználják a hónapok óta tartó kaotikus körülményeket.

(CNN)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG