BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 20. 11:51

Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.

A Moderna nevű cég oltóanyaga, amely a hét elején hatalmas optimizmust okozott a tőzsdéken, még nagyon kezdeti stádiumban van - állapította meg egy tanulmány a Bloomberg szerint. Egyelőre nincsen elegendő adat annak megítéléséhez, hogy valóban sikeres lesz-e az oltóanyag. Ráadásul a védettséghez több milliárd adag legyártása lenne szükséges, ami hosszú időbe telhet.

Emiatt eshetett már tegnap este is az amerikai részvénypiac. Az oltásokkal kapcsolatos csökkenő optimizmus miatt pedig az európai tőzsdék gyakorlatilag stagnálnak. Az amerikai határidős indexek viszont újabb közel egy százalékos pluszban vannak, ami jó kezdést vetít előre a mai tőzsdenapra.

Rossz adatok érkeztek

A Budapesti Értéktőzsde fő indexe fél százalékos mínuszban van 11 órakor. A vezető részvények közül az OTP 0,3, a Richter 0,4 százalékkal gyengül, a Mol pedig éppen stagnál. A Telekom tudott egyetlen egy forintos emelkedést elérni. Az Opus tovább vásárolja saját részvényeit, de ma ennek ellenére három százalékkal esik. A forint minimális mértékben gyengült, az euró ára 350,20. Az olaj és a nemesfémek enyhe pluszban vannak. (A 4iG-ről itt írtunk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az Investing.com szerint a figyelem egyre inkább arra terelődik, hogy a járvány mekkora károkat okoz a gazdaságban. Az érkező adatok pedig nem jók. Súlyos munkanélküliségről szóló szám érkezett Hollandiából, és évek óta nem látott alacsony szintre süllyedt vissza a brit infláció. Nemcsak az üzemanyagárak visszaesése hatott az árszínvonalra, hanem a kiskereskedők is mérsékelték áraikat. Ez pedig rossz jel a gazdasági növekedés szempontjából.

Aranyat vesznek a guruk

A hedge fund-üzletág olyan ikonikus alakjai, mint Paul Singer, David Einhorn és Crispin Odey fokozatosan egyre több aranyat vásárolnak – derül ki a Bloomberg tudósításából. A központi bankok pénznyomtatása és a hatalmas állami gazdaságélénkítő programok felébresztették az érdeklődést a világ egyik legrégebbi értéktároló eszköze iránt. Annak a spekulációnak az újjáéledését látjuk, amely a 2008-as válság után népszerű lett. Akkor a nagy alapkezelők hasonló okokból fordultak az arany felé, de hamarosan kiábrándultak belőle, mert az infláció kordában maradt.

Aranyérme (Pixabay) Aranyérme (Pixabay)

Ám a kormányok és jegybankok jelenlegi, példa nélküli méretű válaszai a koronavírus-válságra megerősítették az érveket, amelyek szerint most majd minden másként lesz. A Bloomberg különböző, a befektetőknek írt vagyonkezelői hírlevelekből szedte össze az adatokat, amelyek szerint a legnagyobb hedge fund-ok masszívan vásárolnak aranyat. Ugyanez a helyzet olyan gigászi befektetési alapkezelő csoportoknál is, mint a BlackRock és a Newton Investment Management.

Már a Rolls Royce sem a régi

A Rolls Royce kilencezer fő leépítését jelentette be globálisan. Nem annyira a luxusautók piaca miatt, mint inkább a repülőgép-motorok iránti kereslet visszaesése következtében. A cégnek világszerte 52 ezer alkalmazottja van. A részvény 2,5 százalékkal esik. A Marks & Spencer egy százalékkal emelkedett Londonban, miután kijelentette, hogy fel fogja gyorsítani a koronavírus-válság következményeivel foglalkozó alkalmazkodási programját. Az éves profitja ugyan 21 százalékkal esett vissza, de a befektetőket felvidította az Ocadóval létrehozott élelmiszer-ipari közös vállalkozás jó teljesítménye.

A Volkswagen két, a károsanyag-kibocsátási botránnyal kapcsolatos hiányos tájékoztatás miatt korábban perbe fogott vezetője megússza, az eljárást megszüntetik ellenük. Ez a hírek szerint kilencmillió eurójába kerül a vállalatnak. (Itt írtuk részletesebben.) Az egyik német szalagcím szerint “a Volkswagen megvásárolta a menedzsereinek szabadságát”.

Sáv tetején vagyunk?

Hátat fordított Emmanuel Macronnak a pártjába tartozó parlamenti képviselők egy csoportja, így elveszítette abszolút többségét. Kénytelen lesz egy másik, jobbközép párttal együttműködni.

Az Erste Befektetési reggeli hírlevele szerint egy sáv tetején vannak a tőzsdeindexek.

Az indexek pedig azon túlmenően, hogy nagyon drágák az előremutató P/E alapon, egy sávban mozognak, amelynek a tetején vagyunk. Az is igaz, hogy nagyon sok pénz vár a partvonalon a beszállásra, miközben a jövő azért mégiscsak bizonytalan. A DAX ma reggel lefelé nyitott egy bizonytalan mozgással, míg a BUX az elején oszcillált a plusz és a mínusz között. Mostanra a lefelé mellett döntött, hiszen ez is a csatorna felső élén tácolt (35 500 és 34 000 pont) írták.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél