TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Viszonylag magasan áll az arany árfolyama, ami a vírusválság és a tőzsdei ijedelmek közepette nem meglepő. Az ezüst azonban, amely jelentős ipari fém is, messze van szeptemberi csúcsától. Egy uncia aranyért most majdnem száz uncia ezüstöt kapni, ami 105 év alatt csak kétszer fordult elő. A platina is extrém szinten jár.

Hét éves csúcsa, 1704 dollár közelében mozgott a napokban az arany, kedden 1665 dollár körül, enyhe mínuszban. A koronavírussal kapcsolatos félelmek, részvényár-esések közepette ez logikus is. A sárga fém ugyanis hagyományosan menedékeszköznek számít. Az ezüst viszont messze nem áll ilyen jól, a szürke fém 17 dollár körül stagnál. Mélyen 19,75 dolláros szeptember eleji, 12 havi csúcsa alatt.

Ez azt eredményezi, hogy az arany/ezüst hányados, amelyet a nemesfém-befektetők előszeretettel figyelnek, 97 fölé emelkedett. (Egyes számítások szerint a napokban elérte a százat is – a különbség a határidős és az azonnali árak közötti differencia miatt lehet.) Erre a kilencvenes évek eleje, közel 30 év óta nem volt példa.

A mutató akkor szokott csúcsra érni, amikor a piacon extrém árszintek alakulnak ki – írja az Investing.com. Hasonló volt a helyzet például 2008-ban is, a Lehman-válság után, amikor nagyon rövid idő alatt óriásit ugrott az indikátor, igaz, akkor csak 88-ig jutott. Hogy azután 2011-ben nagyon alacsonyra, 30 közelébe zuhanjon.

Az arany/ezüst árfolyamok hányadosa (Tradingview.com)

Hosszú távon, pontosabban 1915-től lényegében csak háromszor alakult ki a mostanihoz hasonló magas szint. Egyszer a Második Világháború alatt, egyszer 1991-ben, egyszer pedig most. Emellett volt két kisebb, 80-90-es csúcs 2003-ban és 2008 végén-2009 elején. Ezt mutatja a következő ábra:

Az arany/ezüst árfolyamok hányadosa 1915-től. A szürke oszlopok az amerikai gazdaság recessziós időszakai (forrás: Macrotrends.net)

Az erről szóló írások szerint a hányados hajlamos magasra ugrani recessziós időszakokban. Ez az ábrán is megfigyelhető, ahol ezeket a periódusokat szürke oszlopokkal jelölték. Az előző kiemelkedő, 1991 eleji arany/ezüst csúcs is egy rövidebb recessziós időszak végén és után következett be. Ekkor főleg az ezüst ára zuhant mélyre. (A Fed pedig agresszív kamatcsökkentési sorozatba kezdett.)

Van benne logika

A jelenség egyébként logikus. Recesszió, pénzügyi válságok idején az értékálló, inflációkövetőnek tartott nemesfémeket keresik a befektetők. A jegybankok kamatot csökkentenek, ami szintén a nemesfémeknek kedvez. De az arany sokkal inkább etalonnak, kincsképző eszköznek számít, mint az ezüst, és az ipar éppen ilyenkor kevesebb ezüstöt használ fel.

Közben az arany/platina hányados is történelmi, de legalábbis közel 50 éves csúcson van. Vagyis nagyon olcsó a platina az aranyhoz képest. Amint a grafikonon látható, az arany egy unciára vetítve már 2015 elejétől drágább, mint a platina. Holott korábban, 1985-től ez jellemzően fordítva volt. Sőt, a Devergold hosszabb idősora azt mutatja, hogy 1971 óta is többnyire ez volt a helyzet. (Az amerikai dollár aranyra válthatóságát 1971-ben oldották fel.)

Az arany/platina árfolyamok hányadosa (Tradingview.com)

Másutt inkább a fordítottját, a platina/arany hányadost használják, bár a lényeg ugyanaz. Voltak, akik szerint “hüvelykujjszabály”, hogy ha a platina olcsóbb az aranynál – a platina/arany 1:1 alatti –, akkor venni kell. Majd eladni, ha a platina/arany arány lényegesen 1:1 fölé emelkedik (mint eszerint a 2016-os cikk szerint.)

Autóipari fémek

De ez még akkor alakulhatott ki, amikor évtizedekig 0,9-2,5 között ingadozott a hányados. A szabály 2015-től hosszú távon teljesen felborulni látszik. A platina/arany mélyen egy alatt mozog és egyre csak süllyed.

A platina/arany árfolyamok hányadosa. Egyre olcsóbb a platina. (Tradingview.com)

A két fém közötti lényeges különbség hasonló az ezüstnél megfigyelhetőhöz. A platina csak sokkal kisebb részben használatos ékszerként és befektetési eszközként, mint az arany. Nagyobb részét az autóipar használja fel, a járművek – főleg a dízelesek – katalizátoraiban. (A palládium egyébként még inkább “katalizátor-fém”, és a benzines járművekbe kell belőle több. Ezért annak árfolyama megkétszereződött néhány év alatt, nagyjából a dízelbotrány óta, lásd itt.)

Három tanulság

A platina esete egyrészt megmutatja, hogy több évtizedes szabályok vagy megfigyelések sincsenek kőbe vésve, képesek felborulni, átalakulni. Így az arany/ezüst mutató sem biztos, hogy fordulatot jelez. Egy másik tanulság, hogy ezek a hányadosok úgy is változhatnak, hogy mindegyik elemük esik. Vagyis lehet, hogy mind az arany, mind az ezüst, mind a platina lefelé indul, csak az egyik jobban, a másik kevésbé.

Egy harmadik tanulság: A nemesfémek egyáltalán nem biztos, hogy biztos menedéket jelentenek. Árfolyamuk a részvényekhez hasonlóan rendkívül hektikus tud lenni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Részvény / Deviza / Áru 2 billió dolláros Tesla, 363 forintos euró
Eidenpenz József | 2020. október 14. 18:57
Nincs túl jó hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentési szezon eddig vegyes eredményeket hozott. A bankok egy része a vártnál jobb, más része rosszabb számokat produkált. Európában újabb korlátozásokra készülnek, Franciaországban ma este beszél erről az elnök. A BUX index ugyan emelkedett, de a forint ismét gyengült Budapesten. Egy alapkezelő ötször ekkora árat vár a Teslától.
Részvény / Deviza / Áru Az inzulin-piac Nespressója: a cukorbetegek és a befektetők is áldják majd ezt a céget?
MFC Equity | 2020. október 14. 17:02
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 8. részében a DexCom Inc.-ot járjuk körül, amely a glükózmonitorozó rendszerek tervezésével, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik egy nagy iramban növekedő piacon és egy esetlegesen nyomott áron.
Részvény / Deviza / Áru Bemutatták az Apple új telefonjait, már a fekete péntek sem lesz a régi
Eidenpenz József | 2020. október 14. 11:52
Borús kezdés után pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, Budapesten és Varsóban felülteljesít az index. Főleg az OTP húzza a BUX-ot, a forint viszont tovább gyengül. Az Apple iPhone hozta a papírformát, a Walmart apró részekre szabdalta a fekete pénteket. Profi hedge fund-kezelők shortolják a vírusválságból meggazdagodó társaságok részvényeit, pedig a válsághelyzet romlik.
Részvény / Deviza / Áru Kivételesen nagyot gyengült a forint, jelentés a Tesla kontra dinoszauruszok frontról
Eidenpenz József | 2020. október 13. 18:54
Elromlott mára a hangulat a nyugati tőzsdéken, Európában fél százalék feletti, az USA-ban valamivel kisebb süllyedés a jellemző. Varsóban lefelé, Budapesten felfelé tartott az index, egész régiónkban nagyot gyengültek viszont a helyi devizák, így a forint is. Bár a Tesla elektromosautó-eladásai nőnek, a vetélytársak a harmadik negyedévben jobb számokat produkáltak.
hírlevél