BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 19. 19:18

A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.

Ma kora este ismét megszólalt Jerome Powell, a Fed elnöke, és újfent biztosította a hallgatóságot arról, hogy a Fed a maga részéről mindent meg fog tenni az amerikai gazdaság erősítése érdekében. Kész felhasználni teljes eszköztárát ezekben a nehéz időkben. De hozzátette, hogy a Fed lépései csak egy részét teszik ki a lehetséges válságkezelési intézkedéseknek. (Ismét célozva arra, hogy a lehetőségei végesek és kormányzati beavatkozásokra is szükség lenne.) Powell egyébként Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel együtt jelent meg a Szenátus előtt egy “virtuális meghallgatáson”.

A beszéd után az amerikai S&P 500 index enyhe mínuszból enyhe pluszba ment át, a Nasdaq Composite technológiai index viszont növelte előnyét, 0,7 százalékra. Az európai tőzsdék vegyesen teljesítettek, a német index például 0,1 százalékos pluszban, a párizsi mutató 0,8 százalékos mínuszban zárt. Az olasz és a spanyol tőzsdemutató két százalék feletti esést ért el, a holland és a svájci viszont kissé emelkedett.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal ment fel, elsősorban az OTP 2,4 százalékos drágulásának hatására. A Richter és a Mol egy százalék körüli mértékben esett. A forint komolyabb erősödést mutatott, 250,20 az euró ára, de járt ma 249,70-en is. Az olaj enyhe mínuszban vannak, a nemesfémek viszont ismét erőre kaptak.

Jó és rossz hírek vegyesen

Az európai tőzsdeindexek közötti nagy különbségek fő oka az lehet, hogy az Angela Merkel és Emmanuel Macron által tegnap este elfogadott 500 milliárd eurós EU-mentőcsomag csak a harmada volt a vártnak. Ez főleg a járvány által különösen sújtott olasz és spanyol gazdaságnak lehet rossz, míg az EU-t befizetéseikkel erősebben finanszírozó nemzeteknek jó. Ráadásul még a tagállamoknak is el kell fogadniuk, és Ausztria máris kifejezte ellenzését a Bloomberg szerint.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Jó és rossz hírek váltogatják egymást. Például a reggeli ZEW német hangulatindex sokkal jobb lett a várnál. A World Economic Forum viszont hosszú és keserves talpra állást jósolt – hacsak nem jön még valami nagyobb gyorsító beavatkozás.

Az USA-ban egyébként a demokrata ellenzék múlt héten benyújtott egy újabb 3000 milliárd dolláros segélycsomagot a törvényhozók elé. Ebben a pénzszűkében levő tagállamoknak is juttatott volna, de a családoknak is újabb 1200 dolláros csekkeket küldött volna. Ezt azonban a konzervatívok Trump elnökkel azt élen leszavazták.

Összezsugorodott a Tesla kínai forgalma

Egy sor fontos gyorsjelentés érkezett ma is az USA-ból, főleg a kiskereskedelemből. A Walmart kissé a várakozások felett, a Kohl’s viszont jóval alatta teljesített az egy részvényre jutó eredmény terén. A Home Depot is a becsléseknél valamivel alacsonyabb nyereséget mutatott ki. A Walmart kissé emelkedik, a Home Depot másfél százalékkal süllyed, a Kohl’s viszont több mint hét százalékos mínuszban van.

A Kínában engedélyezett Tesla típusú gépkocsik száma, beleértve az import járműveket is, márciusban 64 százalékkal 12 700-ról 4630-ra csökkent. Áprilisban pedig egy másik forrás szerint 3635 Modell 3 típusú Teslát adtak el Kínában. Az autógyártó azzal számol, hogy júniusban 4000 járművet fog gyártani – hetente. A jövő év első negyedévében pedig elkezdi az “Y Modell” terepjáró autó tömeggyártását – mondta a Tesla elnökhelyettese, Tao Lin a kínai Xinhua állami hírügynökségnek.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél