BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 19. 12:01

Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tegnap este megegyeztek egy 500 milliárd dolláros gazdasági segélycsomagról az Európai Unió bajbajutott országai számára.

Ez azonban ma nem talált túl pozitív fogadtatásra a piacokon. Az összeget további hitelfelvételről fedeznék, de az EU költségvetéséből fizetnék vissza, ami szembe megy sok európai politikus, főleg Németország eddigi álláspontjával. Sok ország ellenzi, hogy vissza nem fizetendő támogatásokat adjanak.

Tőzsdei szempontból viszont a fő kritika, hogy az Európai Központi Bank korábban 1500 milliárd eurós segélycsomagot tartott megfelelőnek. Ennek most csak a harmadát fogadták el. Az Európai Bizottság által kibocsátott kötvényeket az EU költségvetéséből fizetnék vissza, amelynek oroszlánrészét Németország állja. Az olasz kötvények árfolyama például nagyot ugrott a javaslat hatására.

Trump gyógyszere és bűnbakjai

Donald Trump amerikai elnök folytatja a Kína után második számú bűnbakja, az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO elleni hadjáratát. Teljesen vissza akarja vonni az eddig felfüggesztett anyagi támogatást, követeli, hogy a szervezet bizonyítsa függetlenségét Kínától és tegyen hatékony lépéseket a járvány ellen. Közben a szervezet azt állítja, hogy a járvány következményei éppen azért lettek ilyen súlyosak, mert nem hallgattak rá a politikusok.

Trumpról egyébként kiderült, hogy malária elleni gyógyszert szed, pedig azt nem ajánlják az orvosok. Állítása szerint elővigyázatosságból alkalmazza a gyógyszert, mert egyes esetekben hatásosnak bizonyult az új koronavírus ellen.

Tűzijáték után pihenés

A tegnapi tűzijáték-szerű emelkedés után ma szerényebb tőzsdeindexek teljesítménye. Bár reggel pluszban indultak, az európai indexek 11-kor már fél százalék körüli mínuszt mutatnak átlagosan. Egyes országokban ennél rosszabb a helyzet, az olasz és spanyol index több mint egy százalékkal, az osztrák pedig hárommal esik. Az amerikai határidős indexek is szerény süllyedést vetítenek előre. Az olajnak már csak pár tizedszázalékos emelkedésre futja ma, igaz, az utóbbi hetek káprázatos teljesítménye után egy kis pihenő teljesen normális.

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedik, aminek fő oka az OTP 2,2 százalékos erősödése. A Mol közben 0,1,  a Richter pedig 1,1 százalékkal süllyed. Nyereséget mutató gyorsjelentése után közel tíz százalékkal ugrik a CIG Pannónia. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal, az Opus 3 százalékkal került feljebb. A forint ma is erősödik, már csak 251,60 forintot kell adni egy euróért a bankközi devizapiacon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kell-e nulla kamat?

Ezúttal a Bank of England körül folyik a vita arról, hogy szükség van e negatív kamatlábakra a szigetországban a gazdaság fellendítése érdekében. A szakemberek egy része szerint ennek pozitív lenne a hatása, mások szerint viszont nem. Az amerikai FED elnöke, Jerome Powell nemrég többször is kifejtette, hogy negatív kamatlábakra nincs szükség az USA-ban. Donald Trump amerikai elnök és mások viszont úgy vélik, hogy ezt meg kellene lépni. Ez is hozzájárult a napokban a nemesfémek vágtájához, ma az arany és az ezüst egyelőre stagnál.

Nagy-Britanniában egyébként 1971, az adatfelvétel kezdete óta nem látott ugrást mértek a munkanélküliségben. Áprilisban 857 ezer munkanélküli segély kérelem érkezett be. Márciusban még csak 1,2, áprilisban már 2,1 millió munkanélküli volt az országban. Ebben az évben a brit jegybank számításai szerint a gazdaság 14 százalékkal is zuhanhat. Sokak szerint a brit gazdaság számára a neheze az idén még hátravan.

Ismét nyereséges a CIG Pannónia

Életbiztosítási díjbevételének 15 százalékos növekedése mellett 243 millió forint konszolidált nyereséggel zárta az idei első negyedévet a CIG Pannónia – derül ki a vállalat tőzsdei gyorsjelentéséből.

Az Alteo-csoport impozáns növekedést ért el 2020 első negyedévében, amikor a globális gazdaságban és annak főbb szereplőinél már látszott a járvány okozta kiesések hatása. A csoport árbevétele 39 százalékkal, EBITDA-ja pedig 156 százalékkal növekedett a negyedévben. A csoport COVID-19 okozta kitettsége mérsékeltebb: így az olyan, a járvány miatti gazdasági visszaesésre érzékenyebb üzletágak, mint a villamos-energia kiskereskedelem esetleges visszaesését ellensúlyozni tudja a többi üzletág írja a cég.

Alacsonyabb bevételek a Nyomdánál

Hatással volt a koronavírus-járvány az ANY Biztonsági Nyomda bevételeire is, amely az első negyedéves jelentés alapján 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. Főként a biztonsági termékek és megoldások szegmensben volt jelentős visszaesés, ahol 31,6 százalékkal csökkent a bevétel, főként a zárjegyek, papír okmányok értékesítésének csökkenése miatt, valamint idén a választási nyomtatványok sem jelentettek plusz bevételt. Kedvező azonban, hogy a hazai bevételek mérséklődése mellett az export 16,5 százalékkal növekedni tudott (…) az adózott eredmény 7 százalékkal lett kisebb, mint a tavalyi első negyedévben, amely a járványhelyzet következtében nem nevezhető gyenge teljesítménynek – írta a KBC Equitas.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél