TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tegnap este megegyeztek egy 500 milliárd dolláros gazdasági segélycsomagról az Európai Unió bajbajutott országai számára.

Ez azonban ma nem talált túl pozitív fogadtatásra a piacokon. Az összeget további hitelfelvételről fedeznék, de az EU költségvetéséből fizetnék vissza, ami szembe megy sok európai politikus, főleg Németország eddigi álláspontjával. Sok ország ellenzi, hogy vissza nem fizetendő támogatásokat adjanak.

Tőzsdei szempontból viszont a fő kritika, hogy az Európai Központi Bank korábban 1500 milliárd eurós segélycsomagot tartott megfelelőnek. Ennek most csak a harmadát fogadták el. Az Európai Bizottság által kibocsátott kötvényeket az EU költségvetéséből fizetnék vissza, amelynek oroszlánrészét Németország állja. Az olasz kötvények árfolyama például nagyot ugrott a javaslat hatására.

Trump gyógyszere és bűnbakjai

Donald Trump amerikai elnök folytatja a Kína után második számú bűnbakja, az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO elleni hadjáratát. Teljesen vissza akarja vonni az eddig felfüggesztett anyagi támogatást, követeli, hogy a szervezet bizonyítsa függetlenségét Kínától és tegyen hatékony lépéseket a járvány ellen. Közben a szervezet azt állítja, hogy a járvány következményei éppen azért lettek ilyen súlyosak, mert nem hallgattak rá a politikusok.

Trumpról egyébként kiderült, hogy malária elleni gyógyszert szed, pedig azt nem ajánlják az orvosok. Állítása szerint elővigyázatosságból alkalmazza a gyógyszert, mert egyes esetekben hatásosnak bizonyult az új koronavírus ellen.

Tűzijáték után pihenés

A tegnapi tűzijáték-szerű emelkedés után ma szerényebb tőzsdeindexek teljesítménye. Bár reggel pluszban indultak, az európai indexek 11-kor már fél százalék körüli mínuszt mutatnak átlagosan. Egyes országokban ennél rosszabb a helyzet, az olasz és spanyol index több mint egy százalékkal, az osztrák pedig hárommal esik. Az amerikai határidős indexek is szerény süllyedést vetítenek előre. Az olajnak már csak pár tizedszázalékos emelkedésre futja ma, igaz, az utóbbi hetek káprázatos teljesítménye után egy kis pihenő teljesen normális.

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedik, aminek fő oka az OTP 2,2 százalékos erősödése. A Mol közben 0,1,  a Richter pedig 1,1 százalékkal süllyed. Nyereséget mutató gyorsjelentése után közel tíz százalékkal ugrik a CIG Pannónia. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal, az Opus 3 százalékkal került feljebb. A forint ma is erősödik, már csak 251,60 forintot kell adni egy euróért a bankközi devizapiacon.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kell-e nulla kamat?

Ezúttal a Bank of England körül folyik a vita arról, hogy szükség van e negatív kamatlábakra a szigetországban a gazdaság fellendítése érdekében. A szakemberek egy része szerint ennek pozitív lenne a hatása, mások szerint viszont nem. Az amerikai FED elnöke, Jerome Powell nemrég többször is kifejtette, hogy negatív kamatlábakra nincs szükség az USA-ban. Donald Trump amerikai elnök és mások viszont úgy vélik, hogy ezt meg kellene lépni. Ez is hozzájárult a napokban a nemesfémek vágtájához, ma az arany és az ezüst egyelőre stagnál.

Nagy-Britanniában egyébként 1971, az adatfelvétel kezdete óta nem látott ugrást mértek a munkanélküliségben. Áprilisban 857 ezer munkanélküli segély kérelem érkezett be. Márciusban még csak 1,2, áprilisban már 2,1 millió munkanélküli volt az országban. Ebben az évben a brit jegybank számításai szerint a gazdaság 14 százalékkal is zuhanhat. Sokak szerint a brit gazdaság számára a neheze az idén még hátravan.

Ismét nyereséges a CIG Pannónia

Életbiztosítási díjbevételének 15 százalékos növekedése mellett 243 millió forint konszolidált nyereséggel zárta az idei első negyedévet a CIG Pannónia – derül ki a vállalat tőzsdei gyorsjelentéséből.

Az Alteo-csoport impozáns növekedést ért el 2020 első negyedévében, amikor a globális gazdaságban és annak főbb szereplőinél már látszott a járvány okozta kiesések hatása. A csoport árbevétele 39 százalékkal, EBITDA-ja pedig 156 százalékkal növekedett a negyedévben. A csoport COVID-19 okozta kitettsége mérsékeltebb: így az olyan, a járvány miatti gazdasági visszaesésre érzékenyebb üzletágak, mint a villamos-energia kiskereskedelem esetleges visszaesését ellensúlyozni tudja a többi üzletág írja a cég.

Alacsonyabb bevételek a Nyomdánál

Hatással volt a koronavírus-járvány az ANY Biztonsági Nyomda bevételeire is, amely az első negyedéves jelentés alapján 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. Főként a biztonsági termékek és megoldások szegmensben volt jelentős visszaesés, ahol 31,6 százalékkal csökkent a bevétel, főként a zárjegyek, papír okmányok értékesítésének csökkenése miatt, valamint idén a választási nyomtatványok sem jelentettek plusz bevételt. Kedvező azonban, hogy a hazai bevételek mérséklődése mellett az export 16,5 százalékkal növekedni tudott (…) az adózott eredmény 7 százalékkal lett kisebb, mint a tavalyi első negyedévben, amely a járványhelyzet következtében nem nevezhető gyenge teljesítménynek – írta a KBC Equitas.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél