5p

A fedezeti alapok urántermelő cégek részvényeibe fektetnek, amelyek szerintük drámai emelkedés előtt állhatnak. Az atomenergia a széndioxid-kibocsátás elleni harcban kulcsfontosságú lehet, eljöhet az új reneszánsza. Egyes részvények ára pedig már duplázódott is.

Több fedezeti alap (hedge fund) kezelője is elkezdte növelni az uránrészvényekben levő befektetését, mivel jelentős árnövekedésre számítanak. Olyan vállalatokra tesznek tétet, mint a Cameco, az Energy Fuels, az Ur-Energy vagy a NexGen Energy Ltd. – írja a Mining.com a Bloomberg.com nyomán. A sydney-i székhelyű Terra Capital menedzsere például azt mondja, hogy az uránárak alakulása alapján “a részvények drámai emelkedést produkálhatnak, 50 százalékot, száz százalékot, esetleg többet”.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy a fukusimai katasztrófa sokkjának hatására számos ország felülvizsgálta az atomenergiától való függését, ez az energiafajta az alacsony szén-dioxid-kibocsátás felé vezető út létfontosságú pillérévé vált. Ez hajthatta fel az uránérc árfolyamát, amely 2020 óta 125 százalékkal emelkedett.

Duplaannyi atomenergiára lenne szükség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a globális nukleáris kapacitást az évszázad közepére meg kell duplázni a 2020-as szinthez képest, hogy a világ teljesíteni tudja a nettó nulla széndioxid-kibocsátási kötelezettségeket. Ez látszik az atomreaktorok iránt megfigyelhető európai, ázsiai és afrikai keresleten is. A régi létesítmények élettartamát meghosszabbítják, Kína pedig folytatja nukleáris kapacitásának kiépítését, ami fokozza az erőművek működtetéséhez szükséges urán iránti keresletet.

A Global X Uranium ETF uránrészvény-alap (URA). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Global X Uranium ETF uránrészvény-alap (URA). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az orosz támadás is lökést adott

Pedig az ilyen beruházások továbbra is vitatottak. Németország például 2011 után leállította atomenergia-programját, Angela Merkel akkori kancellár így reagált a fukusimai atomerőmű-katasztrófa okozta globális sokkra. Ezt a döntést azóta számos bírálat érte, mivel Németország nagyon erős függésbe került az Oroszország által szállított, nagy széndioxid-kibocsátású fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az urán vonzereje azóta még inkább megnőtt, amióta Európa igyekszik leválasztani magát az orosz gázról. Mivel azonban Oroszország a világ kitermelhető hagyományos uránkészleteinek is nagyjából a nyolc százalékát birtokolja, a Nyugatnak még nagyobb energiaellátási fordulatra lehet szüksége.

A legjobb út az energiafüggetlenséghez?

Leginkább a nyilvános részvénypiacokon működő uránbányászokra összpontosítunk – idézik a Segra Capital portfólió-menedzserét. Szerinte ha el akarják szigetelni az Egyesült Államokat, Európát és Kanadát a globális üzemanyagpiactól, mert az nagymértékben függ Oroszországtól és Kínától, akkor ennek a legjobb módja, ha új uránbányákat, feldolgozó- és dúsító kapacitásokat építenek.

A Global X Uranium ETF és a Sprott Uranium Miners ETF (URNM) uránrészvény-alapok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Global X Uranium ETF és a Sprott Uranium Miners ETF (URNM) uránrészvény-alapok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az urán több feldolgozási fázison megy keresztül, mielőtt üzemanyagként felhasználható lenne. A folyamat, amelyet nukleáris üzemanyagciklusnak neveznek, évekig is eltarthat, és több országon átívelő ellátási láncokra támaszkodik. Emiatt a Nyugat új utakat kereshet a függetlenség elérésére.

Árfolyamok és grafikonok

Nesze neked, nap, szél, hidrogén?

Az atomenergia nem bocsát ki szén-dioxidot, sőt, az Európai Uniónál a fenntartható eszközök besorolásánál (taxonómiájában) zöldnek minősül. Ám számos kockázattal jár. Ilyenek a reaktorok biztonsága, a radioaktív hulladék elhelyezése, valamint a költségek. Az ezekkel kapcsolatos szkepticizmus az egyik oka annak, hogy a 2011-es fukusimai baleset óta a ma üzemelő reaktorok száma alig változott. A forgalomból való kivonások száma ugyanis meghaladta az új létesítmények üzembe helyezésének ütemét.

Amint a kormányok ráébrednek, hogy mennyire használhatatlan az időjárásfüggő megújuló energia, a nukleáris energia mellett fognak dönteni – mondja egy másik hedge fund-menedzser, aki az uránbánya-vételek mellett shortolja is a nap-, szél- és hidrogénrészvényeket. (A shortolás az árfolyamok esésére való fogadás – a szerk.)

Két uránrészvény-ETF és az uránérc határidős ára (UXX). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Két uránrészvény-ETF és az uránérc határidős ára (UXX). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Ám nem minden uránrészvény egyforma. A Global X Uranium ETF idei, közel 30 százalékos emelkedése miatt néhány fedezetialap-menedzser shortolja azokat a vállalatokat, amelyekről úgy gondolja, hogy kevésbé fognak jól teljesíteni. Az egyikük most a piacvezető Cameco shortolását (határidős eladását) vizsgálja, miután az idén több mint 70 százalékot erősödött. De longol más bányászokat (vételi pozícióban van belőlük), mint az Energy Fuels Inc. és az Ur-Energy Inc. vállalatok.

A nukleáris üzemanyagpiacok sok aspektusát továbbra sem értik a befektetők  figyelmeztetneka bennfentesek.

Ugrott a Cameco részvénye

A NexGen új uránbányát tár fel Kanadában, amely a globális kínálat 25 százalékát is adhatja a jövőben. Ez nagyon fontos szereplővé teheti a nukleáris iparban a 2030-as években, ami az atomenergia aranykorát hozhatja el – írta a Bloomberg.

Kedden jött ki a legnagyobb tőzsdei uráncég, a Cameco gyorsjelentése, a 0,32 dolláros (non-GAAP) EPS (részvényenkénti nyereség) 0,22 dollárral, a 575 millió dolláros bevétel pedig 51 millió dollárral vert rá a várakozásokra. A részvény aznap közel tíz százalékkal ugrott meg.

A másik uránbánya-óriás, a kazah Kazatomprom harmadik negyedéves profitja a magasabb eladásoknak köszönhetően szintén alaposan megnőtt (ez a cég azonban nincsen tőzsdén).

Európában amerikai uránt?

Az amerikai részvények megvásárlása nálunk magánbefektetőként már nem tűnik túl jó ötletnek, mivel megvontak bizonyos adókönnyítéseket Magyarországtól. De az uránszektor növekvő népszerűségét jelzi, hogy Európában is megjelentek az erre szakosodott alapok. Három, európai szabályok szerint áthangszerelt ETF-et és egy részvényt biztosan el lehet érni kontinensünkön:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG