5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.

Pakisztán ezen a hétvégén ünnepelte függetlenségének 75. évfordulóját. Iszlámábádban azonban csak egy zászlófelvonással, a fővárosban rendezett tűzijátékkal és egy új, 75 rúpiás (130 forintos) bankjegy bevezetésével emlékeztek meg az eseményről.

Valóban, a becslések szerint 165 nukleáris robbanófejjel rendelkező, 230 millió lakosú Pakisztán válságos állapotban van. Ráadásul szinte minden fronton, legyen szó politikáról, gazdaságról, biztonságról és külpolitikáról, mély zűrzavar uralkodik az országban.

Az államcsőd felé araszolva

A Pakisztáni Állami Bank (SBP) devizatartaléka az április végi 10,5 milliárd dollárról mára 7,83 milliárdra zuhant. Egy másik súlyos probléma a pakisztáni rúpia (PKR) folyamatos esése: az árfolyam a június eleji dollár/ PKR 199-ról tegnapra 220-ra esett.

A múlt héten közzétett júliusi inflációs adatok azt mutatják, hogy Pakisztán fogyasztói árindexe közel 25 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, miközben a fogyasztók nehezen viselik az alapvető szükségletek, például az élelmiszerek és az energia kiugró költségeit.

A gazdasági zűrzavar nagy nyomást gyakorol Pakisztán új kormányára, amely jelenleg hosszan tartó tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal a külföldi adósság katasztrofális fizetésképtelenségének elkerülésére irányuló mentőcsomagról. Fontos megjegyezni, hogy a Világbank 2022-es jelentése szerint a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez.

Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártjának támogatói követlenek előrehozott választásokat Karacsiban. Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber
Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártjának támogatói követlenek előrehozott választásokat Karacsiban. Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Pakisztán továbbra is az áruk és szolgáltatások nettó importőre. Márpedig az iparosodás nem bővült kellőképpen ahhoz, hogy bezárja ezt a különbséget. Az adóbeszedés és a GDP, valamint az export és a GDP aránya Pakisztán esetében szintén a legalacsonyabbak között van a világon. Ez azt jelenti, hogy a kormány tartós bevételhiánnyal, az ország pedig állandó devizahiánnyal néz szembe.

Az egymást követő pakisztáni vezetőket nem zavarta, hogy az ország egyre kitettebb a külföldi segélyeknek: miközben egyre nagyobb katonai kapacitásokat építettek ki, figyelmen kívül hagyva a gazdasági alapokat.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy Pakisztán az olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? A nemzetközi hitelminősítő intézetek szerint Pakisztán a következő ország lehet, amely nagyon nehéz időszakkal néz szembe.

Folyamatos politikai instabilitás

A kevesebb állami bevétel a közszolgáltatások forrásainak szűkülését jelenti, ami viszont hozzájárul a politikai instabilitáshoz. Áprilisban a volt miniszterelnököt, Imrán Hánt egy bizalmi szavazáson menesztették hivatalából, miután hároméves hivatali ideje alatt rosszul irányította a gazdaságot.

Hán viszont azzal bujtogat, hogy egy "Amerika által támogatott, importált kormány" "buktatta meg". Hívei tiltakozásul az utcára vonulnak, és Hán továbbra is destabilizáló politikai erőnek számít.

Hán utódja, Shehbaz Sharif töredezett politikai spektrummal és örvényben vergődő gazdasággal szembesült. Miközben a Sharif-kormány az IMF-fel az adósságkönnyítésről tárgyal, az állami bevételek növelése érdekében megszüntette az üzemanyag-támogatásokat. Populista kritikusai most azzal vádolják, hogy a hétköznapi pakisztániakat árulta el külföldi hitelezők javára.

A háttérben mindig a katonaság rajzolódik ki

pakisztáni hadsereg az ország 1947-es magalapítása óta eltelt időszak mintegy felében kormányozta a Pakisztáni Iszlám Köztársaságot. Valójában nehéz lenne tagadni, hogy az országban a valódi hatalom birtokosa a hadsereg. Amikor Ajub Hán tábornok 1958-ban katonai hatalomátvételt hajtott végre, azután 3 évtizeden keresztül a hadsereg közvetlenül uralta az országot, az azt követő időszakban pedig a háttérből – mint ahogyan jelenleg is.

1958 után a hadsereg kiterjesztette csápjait a gazdaság összes szegmensére, legyen az az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatóipar. Az ország földterületének 12 százaléka a hadsereg tulajdonában van. A főtisztek többsége dollár milliomosok - egyesek milliárdosok - lettek.

Azt egy tavalyi ENSZ jelentés szögezi le, hogy a hadsereg évi 1,7 milliárd dollár értékben jut adókedvezményekhez, valamint kedvezményes hitelekkel földhöz és infrastruktúrához. A hadsereg működteti a polgári légiforgalmi hatóságot, az ország légitársaságát (Pakistan International Airlines), és több kormányszervet, amelyek felelősek az áram- és vízellátásért.

Az örök vetélytárs Indiára összpontosítva

Megalakulása óta Pakisztán külpolitikáját és diplomáciáját egy ideológián alapuló paradigma vezérli, amelynek középpontjában a nagyobb szomszéddal való egyenlőség áll. Az Egyesült Államokkal, Kínával, sőt a muszlim világ nagyobb országaival fenntartott kapcsolatok is az indiai tényezőre összpontosítanak - a gazdasági fejlődés előmozdítása helyett.

Hová tart innen Pakisztán?

Bár Pakisztán 1947 óta nagy előrelépést tett a gazdasági fejlődésben, a következő 75 év sokkal nagyobb kihívásnak tűnik. A gazdasági és politikai instabilitás mellett Pakisztán a népesség robbanásszerű növekedésével és az éghajlatváltozás egyre súlyosabb következményeivel is szembesül.

Az előrelépéshez a pakisztániaknak túl kellene lépniük a mindent behálózó összeesküvés-elméleteken és az ideológiai narratívákon. Ehelyett Pakisztán humántőkéjének, gazdasági potenciáljának és politikai intézményeinek építésére kellene összpontosítaniuk a figyelmet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Makro / Külgazdaság Tovább támadja Ukrajna Szevasztopolt - mi történik igazából a zaporizzsjai atomerőműben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 06:48
A Greenpeace szerint nem lehet ellenőrizni az orosz kézen lévő atomerőművet a mostani feltételek mellett. Szevasztopolban beindult a légiriadó, leállították a forgalmat a krími hídon - összefoglaló az ukrajnai orosz invázió 582. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG