<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.

Pakisztán ezen a hétvégén ünnepelte függetlenségének 75. évfordulóját. Iszlámábádban azonban csak egy zászlófelvonással, a fővárosban rendezett tűzijátékkal és egy új, 75 rúpiás (130 forintos) bankjegy bevezetésével emlékeztek meg az eseményről.

Valóban, a becslések szerint 165 nukleáris robbanófejjel rendelkező, 230 millió lakosú Pakisztán válságos állapotban van. Ráadásul szinte minden fronton, legyen szó politikáról, gazdaságról, biztonságról és külpolitikáról, mély zűrzavar uralkodik az országban.

Az államcsőd felé araszolva

A Pakisztáni Állami Bank (SBP) devizatartaléka az április végi 10,5 milliárd dollárról mára 7,83 milliárdra zuhant. Egy másik súlyos probléma a pakisztáni rúpia (PKR) folyamatos esése: az árfolyam a június eleji dollár/ PKR 199-ról tegnapra 220-ra esett.

A múlt héten közzétett júliusi inflációs adatok azt mutatják, hogy Pakisztán fogyasztói árindexe közel 25 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, miközben a fogyasztók nehezen viselik az alapvető szükségletek, például az élelmiszerek és az energia kiugró költségeit.

A gazdasági zűrzavar nagy nyomást gyakorol Pakisztán új kormányára, amely jelenleg hosszan tartó tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal a külföldi adósság katasztrofális fizetésképtelenségének elkerülésére irányuló mentőcsomagról. Fontos megjegyezni, hogy a Világbank 2022-es jelentése szerint a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez.

Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártjának támogatói követlenek előrehozott választásokat Karacsiban. Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök pártjának támogatói követlenek előrehozott választásokat Karacsiban. Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Pakisztán továbbra is az áruk és szolgáltatások nettó importőre. Márpedig az iparosodás nem bővült kellőképpen ahhoz, hogy bezárja ezt a különbséget. Az adóbeszedés és a GDP, valamint az export és a GDP aránya Pakisztán esetében szintén a legalacsonyabbak között van a világon. Ez azt jelenti, hogy a kormány tartós bevételhiánnyal, az ország pedig állandó devizahiánnyal néz szembe.

Az egymást követő pakisztáni vezetőket nem zavarta, hogy az ország egyre kitettebb a külföldi segélyeknek: miközben egyre nagyobb katonai kapacitásokat építettek ki, figyelmen kívül hagyva a gazdasági alapokat.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy Pakisztán az olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? A nemzetközi hitelminősítő intézetek szerint Pakisztán a következő ország lehet, amely nagyon nehéz időszakkal néz szembe.

Folyamatos politikai instabilitás

A kevesebb állami bevétel a közszolgáltatások forrásainak szűkülését jelenti, ami viszont hozzájárul a politikai instabilitáshoz. Áprilisban a volt miniszterelnököt, Imrán Hánt egy bizalmi szavazáson menesztették hivatalából, miután hároméves hivatali ideje alatt rosszul irányította a gazdaságot.

Hán viszont azzal bujtogat, hogy egy "Amerika által támogatott, importált kormány" "buktatta meg". Hívei tiltakozásul az utcára vonulnak, és Hán továbbra is destabilizáló politikai erőnek számít.

Hán utódja, Shehbaz Sharif töredezett politikai spektrummal és örvényben vergődő gazdasággal szembesült. Miközben a Sharif-kormány az IMF-fel az adósságkönnyítésről tárgyal, az állami bevételek növelése érdekében megszüntette az üzemanyag-támogatásokat. Populista kritikusai most azzal vádolják, hogy a hétköznapi pakisztániakat árulta el külföldi hitelezők javára.

A háttérben mindig a katonaság rajzolódik ki

pakisztáni hadsereg az ország 1947-es magalapítása óta eltelt időszak mintegy felében kormányozta a Pakisztáni Iszlám Köztársaságot. Valójában nehéz lenne tagadni, hogy az országban a valódi hatalom birtokosa a hadsereg. Amikor Ajub Hán tábornok 1958-ban katonai hatalomátvételt hajtott végre, azután 3 évtizeden keresztül a hadsereg közvetlenül uralta az országot, az azt követő időszakban pedig a háttérből – mint ahogyan jelenleg is.

1958 után a hadsereg kiterjesztette csápjait a gazdaság összes szegmensére, legyen az az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatóipar. Az ország földterületének 12 százaléka a hadsereg tulajdonában van. A főtisztek többsége dollár milliomosok - egyesek milliárdosok - lettek.

Azt egy tavalyi ENSZ jelentés szögezi le, hogy a hadsereg évi 1,7 milliárd dollár értékben jut adókedvezményekhez, valamint kedvezményes hitelekkel földhöz és infrastruktúrához. A hadsereg működteti a polgári légiforgalmi hatóságot, az ország légitársaságát (Pakistan International Airlines), és több kormányszervet, amelyek felelősek az áram- és vízellátásért.

Az örök vetélytárs Indiára összpontosítva

Megalakulása óta Pakisztán külpolitikáját és diplomáciáját egy ideológián alapuló paradigma vezérli, amelynek középpontjában a nagyobb szomszéddal való egyenlőség áll. Az Egyesült Államokkal, Kínával, sőt a muszlim világ nagyobb országaival fenntartott kapcsolatok is az indiai tényezőre összpontosítanak - a gazdasági fejlődés előmozdítása helyett.

Hová tart innen Pakisztán?

Bár Pakisztán 1947 óta nagy előrelépést tett a gazdasági fejlődésben, a következő 75 év sokkal nagyobb kihívásnak tűnik. A gazdasági és politikai instabilitás mellett Pakisztán a népesség robbanásszerű növekedésével és az éghajlatváltozás egyre súlyosabb következményeivel is szembesül.

Az előrelépéshez a pakisztániaknak túl kellene lépniük a mindent behálózó összeesküvés-elméleteken és az ideológiai narratívákon. Ehelyett Pakisztán humántőkéjének, gazdasági potenciáljának és politikai intézményeinek építésére kellene összpontosítaniuk a figyelmet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG