Pakisztán
Vállalat Újabb adag gázt talált a Mol Pakisztánban
MTI | 2020. július 14. 11:05
5 kilométer mélyre fúrtak érte.
Makro / Külgazdaság Összecsapnak az atomhatalmak? Felfordult az élet a vitatott ázsiai régióban
Kollár Dóri | 2019. augusztus 9. 06:05
India és Pakisztán hagyományosan rossz viszonyát már nem igazán kell bemutatnunk, ám ez a feszültség az elmúlt napokban olyannyira eszkalálódott, hogy a két dél-ázsiai ország lényegében a háború szélére került. Összeszedtük, hogy mi szabadította el az indulatokat.
Makro / Külgazdaság Miért bukhat az indiai kormány? - 900 millió ember indul el választani
Káncz Csaba | 2019. április 11. 10:15
A feszült pakisztáni viszony a hindu nacionalista kormánypártot segíti, a földművesek és a fiatal álláskeresők viszont felettébb elégedetlenek. A választások után a következő indiai kormány külpolitikájának számos változással és kihívással kell számolnia. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egymásnak ugrott a két atomhatalom: megbékél-e India?
Káncz Csaba | 2019. március 1. 09:15
Indiában jelenleg kampányidőszak van, így a pakisztáni gesztus nem tűnik elegendőnek. Korábban az amerikai külügyminisztérium közvetített, de ott most akkora a káosz, hogy a mai napig nincs kinevezve Dél- és Közép-Ázsiáért Felelős Államtitkár. Washington geopolitikai szövetségese kedvében jár, amellyel Pakisztánt és Kínát is üti. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika leghosszabb háborúja – a vietnámi vereség árnya
Káncz Csaba | 2019. február 6. 09:30
A talibán éppen úgy bármit megígér, mint 1973-ban a vietnámi ellenfelek a párizsi béketárgyalásokon, de amint az amerikai csapatok kiteszik a lábukat, az ígéretek betartatására már nem lesz lehetőség. Pakisztán számára az amerikai lépés örömünneppel ér fel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Annyi határkerítés épül ma, hogy körbeérnék a Földet
Eidenpenz József | 2018. július 3. 14:19
El sem hinnéd, hol mindenütt építenek vagy terveznek kerítéseket, főleg Európában és a Közel-Keleten. Vannak országok, amelyek elszigetelik magukat egyik szomszédjuktól, miközben a másik meg éppen tőlük. Lassan minden országot falak vesznek körül? Terjed az elektronika, már láthatatlan és föld alatti a határzár is létezik.
Makro / Külgazdaság Trump faragatlansága miatt teljesen átállt Kínához egy ország
Káncz Csaba | 2018. január 9. 13:22
Órákkal Trump szerencsétlen megszólalása után a pakisztáni jegybank közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal zöld utat adott a kínai jüan használatának a kétoldalú kereskedelem és befektetések területén. Peking engedélyt kapott egy haditengerészeti bázis kiépítésére is. Ez óriási áttörés Kína számára, amely tavaly nyáron nyitotta meg első külföldi katonai bázisát Kelet-Afrikában.
Makro / Külgazdaság Méretes pofonokat oszt Trump – ezzel vezeti le a dühét?
Privátbankár.hu | 2018. január 5. 08:30
Az amerikai elnök körül egy percre sem áll meg az élet, egyetlen nap leforgása alatt azonban sikerült az amerikai lakossággal, Iránnal és Pakisztánnal is összerúgnia a port. Ráadásul tovább fokozódott a konfliktus közte és volt stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon között: nem, hogy betiltani nem sikerült a róla szóló könyvet, még hamarabb is kiadják. Csoda, hogy az elnök dühös?
Makro / Külgazdaság Ez a muzulmán atomhatalom a következő időzített bomba
Privátbankár.hu | 2017. december 2. 18:23
A vallási szélsőségesek halálos áldozatot követelő demonstrációkat rendeztek, és győztek, a hadsereg nem engedelmeskedett a kormánynak, a vezető politikusok ellen korrupciós vizsgálatok folynak. Az ország devizatartalékai folyamatosan fogynak, az elnök azt bizonygatja, hogy nincs szükség mentőcsomagra. Mindezek mellett atomhatalom.
Makro / Külgazdaság Újabb atomhatalom rágott be Amerikára: befagyasztottak minden kapcsolatot
Privátbankár.hu | 2017. november 21. 15:01
Válasz Trump fenyegetésére.
Pénzügyi szektor Gigantikus bírság egy pénzmosó nagybanknak
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 28. 13:51
A New York állambeli bankfelügyelet egy pakisztáni nagybankot szeretne megbüntetni.
Makro / Külgazdaság Menekülnek az emberek Törökországból – küszöbön a polgárháború?
Káncz Csaba | 2016. november 7. 08:10
Erdogan elnök tovább folytatja hadjáratát a kurdok pártja és a politikai ellenzéke ellen. A sorozatos letartóztatások és az illegális fegyverek nagy száma miatt valós opció lett a polgárháború kitörése. Az ország szellemi és pénzügyi elitjéből ezrek kezdtek el pakolni: ha tényleg kivándorolnak, akkor Törökország egy második Pakisztánná válhat.
Makro / Külgazdaság Béke Afganisztánban? Párttá alakulhat a Talibán
Fellegi Tamás | 2016. október 19. 06:05
Bő 20 éve retteg a világ a táliboktól, és ugyan 2001-ben legyőzte őket az amerikai hadsereg és a mérsékelt afgán erők, azóta is harcolnak, nagy felfordulást okozva. Most lehet, hogy megtetszett nekik a kolumbiai példa, ahol a korábbi lázadó gerillasereg békét kötött a kormányerőkkel, és békés parlamenti párttá alakulnának.
Makro / Külgazdaság India atomhatalom szomszédját szorongatja
Fellegi Tamás | 2016. október 3. 06:06
Múlt héten indiai különleges erők hatoltak be a senkiföldje Kasmír tartomány névleg pakisztáni oldalára, és ott terroristákon ütöttek rajta, akik szerintük India ellen terveztek támadást. A növekvő erejű India fokozott nyomást akar gyakorolni a belőle kivált, és azóta is ősellenségnek tekintett, de egyben atomhatalom országra.
Makro / Külgazdaság India külpolitikáját egy szuperkém irányítja
Fellegi Tamás | 2016. szeptember 20. 06:07
Az indiai miniszterelnök egy olyan embert tett meg legfőbb külpolitikai tanácsadójának, aki gyakorlatilag egy James Bond volt: 7 évet töltött fedett ügynökként Pakisztánban, lázadókat szervezett be informátoroknak Kasmírban, és riksa sofőrként szivárgott be az amritszári Aranytemplomba az 1988-as balhé idején.
Makro / Külgazdaság Egymásnak feszül két atomhatalom, de miért Kína a valódi célpont?
Káncz Csaba | 2016. augusztus 24. 08:09
India növeli a feszültséget és támogatja a szeparatizmust a legnagyobb pakisztáni tartományban. A területnek kiemelt geostratégiai jelentősége van, mert innen ellenőrizhető a Hormuzi-szorost a Távol-Kelettel összekötő, érzékeny olajút és stratégiai utánpótlási útvonal. Nem utolsó sorban pedig éppen Kína szárazföldi kereskedelmi útvonala halad át a tartományon.
Részvény / Deviza / Áru 5 kilométer mélyen olajat talált a Mol
Privátbankár.hu | 2016. június 17. 13:09
A Mol a pakisztáni TAL blokkban ismét kőolajat és földgázt talált. Ez a Mol nyolcadik találata a blokkban és a tizenkettedik az országban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újabb nagy fogása: olajat és földgázt találtak
Privátbankár.hu | 2016. március 31. 07:35
Kőolaj és földgáz került a felszínre a Mol Nyrt. pakisztáni Karak blokkjában, ez már a harmadik találat a területen - közölte a magyar olajipari cég.
Makro / Külgazdaság Aki hagyja magát kitoloncolni Németországból, az nem normális
Privátbankár.hu | 2016. február 23. 16:10
Azoktól, akiknek a menekültkérelmét elutasították, a németek nem tudnak egykönnyen megszabadulni. Vannak országok, amelyek megvédik és megtartani igyekeznek polgáraikat, mások azonban látni sem akarják őket. A Németországból kiutasítottaknak tavaly alig több mint tizede távozott ténylegesen, és 17 olyan ország van, amely akadályozza polgárai visszatoloncolását.
Részvény / Deviza / Áru Bejött a fúrás: földgázt talált a Mol
Privátbankár.hu | 2015. május 19. 10:56
Hetedszer is sikerrel járt a Mol Pakisztánban a TAL blokkban: kerskedelmi értékú gázt találtak.
Részvény / Deviza / Áru Itt a nagy fogás: olajat talált a Mol
Privátbankár.hu | 2014. június 10. 09:10
A Mol Nyrt. Ghauri Közös Vállalata (GJV) jelentős olajtalálatot ért el a Ghauri X-1 kút sikeres tesztelésével Jhelum körzetében, Punjab Provinciában Pakisztánban, ami az első szénhidrogén felfedezés a Potwar-fennsík keleti részén - közölte a Mol.
Makro / Külgazdaság Három európai ország is a tíz legrizikósabb adósa között
Privátbankár.hu | 2013. július 17. 13:59
Magyarország tavaly került ki az "élmezőnyből", most is megvizsgálták az ország helyzetét.
Részvény / Deviza / Áru Keresik a következő aranytojást tojó tyúkokat az alapkezelők
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 15:59
A korábban befektetői körökben nagyon kedvelt BRIC-országok tavaly kiestek az invesztorok kegyeiből, de a feltörekvő piacok éppen visszatérnek a figyelem középpontjába, és a vagyonkezelők keresik a leendő BRIC-országokat. Újabb és újabb listák készülnek, új betűszavakat találnak ki, Törökország és Indonézia azonban minden felsorolásban szerepel. Térségünkből Lengyelország fordul elő, Magyarországot, már csak mérete miatt sem említik sehol.
hírlevél