5p

A Kína-barát elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Káncz Csaba jegyzete.

Mohamed Muizzu elnök „Népi Nemzeti Kongresszus” (PNC) pártja az előzetes eredmények szerint a mandátumok több, mint kétharmadát szerezte meg a vasárnapi általános választáson. A választók így támogatták Muizzu irányvonalát, amely a Kínával való szorosabb gazdasági és katonai kapcsolatokra irányul - a hagyományos partner India rovására.

A választási bizottság előzetes számlálási eredményekre hivatkozó közlése szerint a PNC a 93 parlamenti hely több mint kétharmadát szerezte meg, 66 mandátummal. A leköszönő parlamentben az elnöki pártnak csak nyolc mandátuma volt. A korábban kényelmes parlamenti többséggel rendelkező, India-barát MDP ellenzéki párt az előzetes eredmények szerint mintegy tucatnyi mandátummal egyértelmű vereséget szenvedett.

Átrendezheti-e a viszonyokat a Maldív-szigetek új elnöke?
Átrendezheti-e a viszonyokat a Maldív-szigetek új elnöke?
Fotó: Youtube

Stratégiailag fontos helyszín

Muizzut múlt szeptemberben azzal az ígérettel választották meg elnöknek, hogy kiebrudalja az indiai biztonsági erőket az országból.

Márciusban India megkezdte katonáinak kivonását, akik korábban a Maldív-szigeteken állomásoztak, hogy hosszú tengeri határain járőrözzenek.

A választási kampány során az elnök nagy szerződéseket ítélt oda kínai állami vállalatoknak az infrastruktúra bővítésére, mint például a 200 millió dolláros Kína-Maldív-szigetek Barátsági Híd.

Januárban Muizzu Pekingbe utazott állami látogatásra, és a két ország 20 megállapodást írt alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a gazdaság, a környezetbarát fejlesztés, a támogatások és más fejlesztési projektek terén való együttműködésről szóltak. Ezek között szerepel mintegy 127 millió dolláros támogatás a fővárosban lévő utak fejlesztésére és 30 ezer szociális lakás építésére Maleuban.

Kormánya emellett a múlt hónapban megállapodást kötött Kínával "katonai támogatásról".

Február 5-i elnöki beszédében Muizzu elmondta, hogy a Maldív-szigeteknek meg kell erősítenie katonai képességeit, és védelmi erői hamarosan elérik az ország 900 ezer négyzetkilométeres kizárólagos gazdasági övezetének éjjel-nappali felügyeletét.

Peking a Maldív-szigetek legfontosabb hitelezője. Nem véletlen, hogy India és az Egyesült Államok gyanakodva figyelik a kínai befolyás terjeszkedését az Indiai-óceánon.

Az USA névjegye

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter még 2020-ban jelentette be, hogy az USA nagykövetséget nyit a szigetcsoporton, 54 évvel azután, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Válaszul a kínai kommunista párt szócsöve dühödt szerkesztőségi állásfoglalásban nevezte „mérgezőnek” Pompeo ázsiai politikáját.

A Maldív-szigetek az Indiai-óceán stratégiailag fontos pontján található. A nemzetközi kereskedelmi útvonalak közvetlenül az 1192 korallsziget mellett haladnak el.

A szigetcsoport legészakibb szigete csupán 500 kilométerre fekszik India legdélibb csücskétől.  Márpedig a mindössze 300 négyzetkiloméren elterülő szigetcsoport évek óta geopolitikai huzakodás tárgya Kína és India között.

Új-Delhi attól tart, hogy a Maldív-szigetek politikai vezetését kilóra megvette Peking és ezzel India befolyása tovább csökken az Indiai-óceánon. India egyre növekvő frusztrációval figyeli, ahogyan Kína az elmúlt években szisztematikusan építi ki a dominanciáját a szomszédságában.

A kínai „gyöngysor”

Új-Delhi számára Peking úgynevezett ’Tengeri Selyemút’ projektje kimondottan irritáló, amelynek keretében a kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokba, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Nyugati és indiai geostratégák már időben figyelmeztettek arra a ’gyöngysorra’ – vagyis kínai kikötők egész sorára, amellyel Peking a teljes Indiai-óceánt ellenőrzése alatt tarthatja.

A kínai gyöngysor az Indiai-óceánon
A kínai gyöngysor az Indiai-óceánon
Fotó: Quora

Ezeken a tengeri útvonalakon bonyolódik a világkereskedelem 80 százaléka.

Kína, érzékelve saját sebezhetőségét ebben a térségben, mindig is kiemelt figyelmet fordított ezekre a tengeri útvonalakra. Ettől függ nagyrészt fenomenális gazdasági növekedése, amely a Közel-Keletről Kína keleti partvidékére irányuló energiaáramláson, valamint az Indiába, a Közel-Keletre, Afrikába és Európába konténerek százaiban szállított feldolgozott áruk kiáramlásán alapul.

Kína hátránya, hogy a néphadsereg (PLA) haditengerészete nem elég erős ahhoz, hogy elegendő erőkivetítést alkalmazzon a térségben, bár Dzsibutiban (Kelet-Afrika) és Gwadarban (Pakisztán) bázisokat létesített, hogy felmutassa zászlaját egy kulcsfontosságú térségben - az Indiai-óceán északnyugati részén. Ez a Közel-Kelettől a Malakkai-szorosig és Kína keleti partvidékéig, a fő gyártási övezetéig húzódik. A maldív és Srí Lanka-i támogatás rendelkezésre állása a haditengerészeti jelenlétéhez erőtöbbszöröző lesz.

A muszlim vulkán

Miközben nagyhatalmi vetélkedés folyik a szigetcsoportért, aközben az ország egyre inkább az iszlám fundamentalizmus egyik bázisává alakul.  A 400 ezer lakosú országból több iszlamista ment harcolni a Közel-Keletre, mint az 1,4 milliárd lakosú Indiából, amely ország lakosságának 14 százaléka muszlim. 

A Maldív-szigetek lakosainak 100 százaléka szunnita muszlim és a 2008-ban elfogadott alkotmány kimondja, hogy „nem-muszlim nem lehet a Maldív-szigetek állampolgára”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Sorra foglalja el a településeket az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Kiakadt Bosznia-Hercegovina a magyar kormányra
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:29
A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.
Nemzetközi Nem kéne itthon is eljutni odáig, mint Szlovákiában – A hét videója
Izsó Márton - Litván Dániel - Wéber Balázs | 2024. május 17. 19:07
A politikai megosztottság, a politikai ellenfelek démonizálása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Robert Fico merénylője meghúzza a ravaszt. Litván Dániel és Wéber Balázs e mellett a magyar kormánypropaganda reakciójáról, illetve arról is beszélgetnek A hét videójában, hogy a szavaknak bizony súlya van, és politikai oldalaktól függetlenül visszafogottságra lenne szükség, választási kampány ide vagy oda. Nem szabadna eljutni addig, ami Szlovákiában történt, az erőszakot és erőszakra felbujtást el kell ítélni, politikai oldalaktól függetlenül - így a magyar kormányfő elleni erőszakra felhívó kommentek is elfogadhatatlanok.
Nemzetközi Óriási élelmiszersegélyt küldött egyik szomszédunk Gázába, megindult a tengeri segélyszállítás
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 17:16
Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton, közölte az Európai Bizottság pénteken.
Nemzetközi Megint megműtötték Ficót, eszméleténél van
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 16:14
Robert Fico kormányfő, aki ellen szerdán követtek el merényletet, pénteken közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át.
Nemzetközi Még mindig az intenzíven fekszik Robert Fico, hétfőn dönthetnek az átszállításáról
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 14:46
Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.
Nemzetközi Felgyújtották a teherautót és megverték a sofőrt, aki az éhezőknek vitt volna segélyt
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 13:46
Izraeli telepesek megtámadták egy humanitárius segélyeket Gázába szállító teherautó arab sofőrjét, majd megverték a sofőrt és a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.
Nemzetközi Szijjártó Péter az Európa Tanácsban vétóval kevesellte a béketervek számát
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 12:15
A testület Volodimir Zelenszkij béketerve mellett kívánt állást foglalni, de a magyar vétó miatt ez nem sikerült. A többi béketerv belefoglalását a dokumentumba a testület elutasította.
Nemzetközi Nem fantázia: újabb front a globális háborúban - a franciák „elvesztették ellenőrzésüket” Új-Kaledónia egyes részei felett
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 09:51
Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.
Nemzetközi Putyin és a bojárok – kiélezett játszma a Nyugat ellen
Káncz Csaba | 2024. május 17. 09:31
A tapasztalt közgazdász kinevezése a védelmi minisztérium élére a legnagyobb változás az új orosz kormányban. Ez mutat rá világosan, hogy Putyin meg van győződve: a jövője attól függ, hogy képes-e fenntartani az orosz gazdaságot és a katonai költségvetést. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG