2p

Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.

Mióta Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Srí Lanka engedélyezte az oroszok és ukránok számára, hogy vízumfizetés nélkül tartózkodjanak az országban, de ezentúl nekik kell fizetniük a díjat. Ugyanis Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek – közölte csütörtökön egy kormánytisztviselő.

Az ár körülbelül 50 dollár egy 30 napos vízumért, ha Srí Lankán akarnak maradni – mondta Tiran Alles közbiztonsági miniszter.

Nincs köze a múlt héten meghirdetett rasszista bulinak, amit egy orosz bevándorló hirdetett meg. Fotó: Depositphotos
Nincs köze a múlt héten meghirdetett rasszista bulinak, amit egy orosz bevándorló hirdetett meg. Fotó: Depositphotos

„Aki maradni akar, új vízumot kérhet, azonnal megújíthatják a vízumukat, és itt maradhatnak" - tette hozzá a miniszter.

A múlt héten a bevándorlási hatóságok bejelentették, hogy megszüntetik az orosz és ukrán állampolgárok hosszú távú, ingyenes vízumrendszerét, és március 7-ig tűzték ki az új vízummal nem rendelkezők távozásának határidejét.

Becslések szerint körülbelül 300-400 orosz és ukrán tartózkodik Srí Lankán 2022 februárja óta – mondta Priantha Fernando, a sziget turisztikai szervezetének elnöke - írja a The Guardian.

„Ennek semmi köze a többi turistához, de továbbra is üdvözöljük őket nálunk” – mondta Fernando. 

Mivel a döntést már korábban meghozták, minden bizonnyal nem lehet köze ahhoz, hogy csak fehéreknek szóló bulit akart szervezni múlt szombaton egy Srí Lankán élő orosz férfi, aki az eseményt a következő szavakkal hirdette meg a közösségi oldalán: „Face control: White”. Ezt sokan úgy értelmeztek, hogy a buli csak fehérek számára nyitott, ami elég nagy felháborodást váltott ki az ázsiai országban, ahol a lakosság döntő többsége szingaléz vagy tamil származású. Miután az esemény nagy visszatetszést váltott ki az interneten, a bulit törölték. A partit meghirdető férfi fenyegetések özönét kapta, emiatt aztán el is hagyta Srí Lankát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG