6p

Függetlenül attól, hogy ki kerül ki csütörtökön győztesen a választási versenyből, a következő kormánynak nehéz feladata lesz az infláció kezelése, a gazdaság talpra állítása, valamint az összetett belföldi és regionális biztonsági környezet kezelése. Pakisztán már nem élvez prioritást az amerikai geopolitikai számításokban. Káncz Csaba jegyzete.

Több hónapos késedelem és bizonytalanság után a világ ötödik legnépesebb országában, a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban a választók ma járulnak az urnákhoz az országos és a tartományi gyűlési választásokon.

A szavazásra az Imran Hán volt miniszterelnök pártja, a Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) elleni kemény fellépés árnyékában kerül sor, miután a párt hívei katonai célpontokat támadtak meg. A körülmények már így is erősen a PTI ellen szóltak, maga Hán is börtönben ül. A PTI elleni szervezett zaklatások miatt kedden az ENSZ szakosított szervezete is felemelte a szavát.

Márpedig egy manipulált szavazás árt az új kormány legitimitásának, növeli az elégedetlenséget és a zavargások kockázatát egy olyan országban, amely már most is a dzsihadista felkelők támadásaitól szenved.

Így készítették elő a szavazóládákat Pakisztánban. Fotó: EPA/BILAWAL ARBAB
Így készítették elő a szavazóládákat Pakisztánban. Fotó: EPA/BILAWAL ARBAB

Fordul a kocka

Hán, az ország messze legnépszerűbb politikusa - és volt miniszterelnöke - az elmúlt hat hónapban különböző vádakkal rács mögé került. Január 30-án, alig több mint egy héttel a választások előtt aztán 10 év börtönbüntetésre ítélték Shah Mahmood Qureshi volt külügyminiszterrel együtt, állítólagos államtitkok kiszivárogtatása miatt.

Mióta 2022 áprilisában kiszorították a hatalomból, Hán a katonai apparátussal került összetűzésbe, annak ellenére, hogy az utóbbi állt Hán 2018-as hatalomra jutása mögött. A PTI állítása szerint a nagyhatalmú hadsereg most a háromszoros miniszterelnök, Nawaz Sharif pártjának, a Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaznak (PML-N) kedvez, ami egyenlőtlen választási esélyeket eredményez.

Függetlenül attól, hogy ki kerül ki győztesen a választási versenyből, a következő kormánynak nehéz feladata lesz az infláció kezelése, a gazdaság talpra állítása, valamint az összetett belföldi és regionális biztonsági környezet kezelése.

Média, választások és biztonság

A választási kampány során a média szabadsága is veszélybe került. Számos esetben az internetfelhasználók nem tudtak hozzáférni a közösségi médiához a PTI által szervezett események előtt és alatt, ami jelentős hatással volt a párt kampánytevékenységére és arra, hogy a párt el tudja érni a választók fiatalabb rétegeit.

A biztonsági szempontok is elsődlegesek. Beludzsisztánban – az ország legnagyobb tartományában - a szeparatista militáns csoportok fenyegetései miatt számos támadás érte a jelölteket, és a tartomány különböző részein a kerületi adminisztrátorok figyelmeztetéseket adtak ki a politikai vezetők elleni lehetséges támadásokról. Valóban, tegnap 14 ember meghalt egy független jelölt választási irodájában elkövetett robbantásban Beludzsisztánban.

Beludzsisztán volt a Pakisztán és Irán közötti kétoldalú válság epicentruma is, miután az utóbbi január közepén rakétacsapást mért Pakisztán területén belül, és Iszlámábád megtorolta azt. Az iráni-pakisztáni feszültségek közepette voltak olyan találgatások, hogy ezek a választások elhalasztásához vezethettek volna, de ebből semmi sem valósult meg.

A pekingi és washingtoni kalkulációk

Pakisztán határain túl az ország választási eredményeit a regionális országok (India még ebben az évben járul urnákhoz) és az Egyesült Államok is nagy figyelemmel kíséri majd. A régóta bizalminak számító kínai-pakisztáni kétoldalú kapcsolatokra építve Pakisztán a 30 milliárd dolláros kínai-pakisztáni gazdasági folyosó (CPEC) révén az "Övezet és út" kezdeményezés keretében megvalósuló globális infrastrukturális fejlesztés egyik fő ütőere. A 2018-as választásokat követően a CPEC kissé háttérbe szorult, összhangban Hán akkori miniszterelnöknek a pakisztáni társadalmi fejlődés javítására tett ígéretével.

Míg a pakisztáni kínai diplomaták ígéretet tettek arra, hogy együttműködnek a választások után felálló bármely kormánnyal, Pekingben üdvözölnék Nawaz Sharif visszatérését a hatalomba (akinek a Kínával való kapcsolata rendkívül szívélyes volt, és de facto elindította a CPEC-et).

Ami az Egyesült Államokat illeti, Hán leváltása óta a pakisztáni politikai és katonai vezetés megpróbálta helyrehozni a viszonyt az országgal, miután az Egyesült Államok 2021-es afganisztáni kivonulását követően komoly kihívásokkal teli időszak következett. Biden elnök nem is tárgyalt a legutóbbi két pakisztáni miniszterelnökkel (kivéve egy találkozót Shahbaz Sharif-fal az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán 2022-ben) – és ez egyértelmű jele annak, hogy Pakisztán már nem élvez prioritást az amerikai külpolitikai számításokban.

Az új iszlámábádi vezetés lehetőséget jelenthet a megújult elkötelezettségre, bár az év végi amerikai választások újabb bizonytalansági tényezőt jelentenek az amerikai-pakisztáni kapcsolatok jövőjét illetően.

A hadsereg mindenek fölött

A pakisztáni hadsereg az ország 1947-es megalapítása óta eltelt időszak mintegy felében kormányozta a Pakisztáni Iszlám Köztársaságot. Valójában nehéz lenne tagadni, hogy az országban a valódi hatalom birtokosa a hadsereg. Amikor Adzsub Hán tábornok 1958-ban katonai hatalomátvételt hajtott végre, azután 3 évtizeden keresztül a hadsereg közvetlenül uralta az országot, az azt követő időszakban pedig a háttérből – mint ahogyan jelenleg is. 

A fordulópont

1958 után a hadsereg kiterjesztette csápjait a gazdaság összes szegmensére, legyen az az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatóipar.  Az ország földterületének 12 százaléka a hadsereg tulajdonában van. A főtisztek többsége dollár milliomosok - egyesek milliárdosok - lettek. 

Adzsub Hán kialakított egy olyan informális politikai rendszert, mely összeköti egymással a katonaság vezérkarát, a bürokráciát, a bírói testület kulcsfontosságú tagjait, a földesurakat és azt a huszonkét családot, mely később rátette a kezét a gazdaságra. Ez a leginkább klasszikus oligarchiához hasonlítható elit alkotja azt az establishmentet, mely évtizedek óta irányítja az országot. Tagjai hűek a rendszer normáihoz és alapértékeihez, ahogy a Pakisztán-teória sajátos, katonaság által dominált értelmezéséhez is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG