<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdéken enyhe rosszkedv látható, miközben a politikusok új szankciókról beszélnek és az olaj is ismét drágul. Az euró visszatért 370 fölé, az OTP is jócskán esik. Elon Musk megvette a Twitter jelentős pakettjét, kérdés, mi a szándéka vele. Meglepően jól viselte a török líra a 61 százalékos inflációs adatot.

A tőzsdeindexek ma Európában szerény, pár ezrelékes mínuszban vannak, pedig a tegnapi nap jól végződött, főleg az amerikai technológiai szektorban. Az USA határidős indexei is süllyednek kissé kedden. A hangulatot rontja, hogy az ukrán lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosságok miatt újabb szankciók készülnek Oroszország ellen.

Újra és újra felmerül az energiaimport korlátozása Európában, bár folyamatosan cáfolják is ennek lehetőségét. Ismét elindult felfelé az olaj ára is. Ma este a Fed legutóbbi ülésének aktáit teszik közzé, holnap este pedig a szervezet egyik vezetője, John Williams fog beszédet mondani.

A BUX index másfél százalék körüli veszteséget mutat, míg a lengyel WIG 20 csak 0,4 százalékkal süllyed. Az OTP 2,2, a Mol 1,0, a Richter 0,7 százalékkal esik. Az Opus a tegnapi, a választási eredmények által okozott száguldása után ma hat százalékkal zuhan, a 4iG pedig 2,7 százalékkal van lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

Alulteljesítő a forint

A forint ma közel fél százalékkal gyengül, az euró 370,50, 1,7 forinttal a tegnap esti érték felett. Eközben a zloty 0,25, a cseh korona 0,15 százalékkal esik csak. A választás nem látszott különösebben befolyásolni a devizánk árfolyamát, inkább a nemzetközi trendeket követi, bár enyhe alulteljesítéssel. Az 50 napos mozgóátlaggal küzd az euró-forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Bár a meghatározó 370 forintos szint alatt tudott maradni a választásokat követő napon, látható volt, hogy nem volt elég erő a további erősödéshez.

Musk miatt száguld a Twitter és a dogecoin

Elon Musk Tesla-vezér 9,2 százalékos részesedést vásárolt a Twitterben, ezzel a cég legnagyobb részvényesévé lépett elő. Erre a hírre a Twitter és a dogecoin kriptodeviza is száguldani kezdett. A Twitter 27 százalékos pluszban zárt 50 dolláron, de ma a tőzsdén kívüli, nyitás előtti kereskedésben újabb három százalékkal megy fel.

A dogecoin “mém-kriptó”, amelyet Musk korábban előszeretettel rángatott twitter-üzeneteivel, öt százalékos pluszban van, de volt feljebb is.

A Twitter öt éves árfolyamgrafikonja. Tradingview.comA Twitter öt éves árfolyamgrafikonja. Tradingview.com

A sajtó azt találgatja, hogy vajon Musk megáll-e ennél a részesedésnél, vagy többet fog szerezni. Kisebbségi, passzív részvényesként kevesebb befolyása lenne a közösségimédia-platform működésére. Eddig csak alig hárommilliárd dollárt költhetett rá, így még bőven vannak lehetőségei. Mások szerint ha ő nem is vásárol, más befektetőket nagyobb csomagok megvételére és aktívabb részvényesi szerepvállalásra ösztönözhet lépésével.

Musk szavazása a Twitteren. “A szólásszabadság elengedhetetlen a működő demokráciához. Szerinted a Twitter szigorúan betartja ezt az elvet?”. Forrás: Twitter.comMusk szavazása a Twitteren. “A szólásszabadság elengedhetetlen a működő demokráciához. Szerinted a Twitter szigorúan betartja ezt az elvet?”. Forrás: Twitter.com

Musk maga is többször bírálta már a Twittert a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásáért, ugyanakkor láthatóan fontosnak tartja. (Sok szakmában a Twitter az információ-áramlás központja, így mérnökök, programozók, közgazdászok számára, vagy a kriptodeviza-iparágban. Mások a demokrácia számára tartják nélkülözhetetlennek, ellentétben a magánjellegű és szórakoztató tartalmak által elárasztott Facebook-kal.)

Oroszország nem fog csődbe menni?

Az USA megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze, és újabb szankciókról is szó van. Oroszország azonban nagy valószínűséggel nem fog csődbe menni az Erste Befektetési Zrt. szerint. Érvei:

  • A jegybank kintlévőségeinek befagyasztása után Oroszországnak még maradt cirka 300 milliárd dollárnyi mozgástere.
  • Közben a földgáz- és kőolajszállítmányokon is keletkezik évente hasonló bevétele (de nem nyeresége).
  • Oroszországnak 2023 októberében 3,2 milliárd dollárt, addig csak kamatokat, többnyire egymilliárd dollár alatti tételeket kell fizetnie. Ez is elhanyagolható a bevételekhez és tartalékokhoz képest.
  • A devizában denominált teljes orosz államadósság nem éri el a 61 milliárd dollárt.

Mi lesz veled, török líra?

Márciusban 61,1 százalékra emelkedett az infláció Törökországban, és a közgazdászok azt feltételezik, hogy az év végén is még mindig 50 százalék felett lesz – a török ​​jegybank inflációs célja ennek tizede, öt százalék. Ilyen magas adatot 20 éve nem mértek az országban.

A török líra meglepően jól viselte a fejleményt, csak pár ezrelékkel gyengült tegnap is és ma is. Ennek oka lehet, hogy a megkérdezett közgazdászok 61,6 százalékra számítottak a februári 54 százalék körüli infláció után, tehát az információ már beépülhetett az árba. De amint a grafikonon látszik, a líra már decemberben megszenvedte az elnök unortodox gazdaságpolitikáját.

Az EURTRY árfolyam. Tradingview.comAz EURTRY árfolyam. Tradingview.com

A jegybank az oka?

A romlásban nyilván benne van az ukrajnai orosz invázió után az energiaárak meredek emelkedése is. De az infláció az elmúlt öt év nagy részében már két számjegyű volt, ami felemésztette a török ​​jövedelmeket, megtakarításokat – írja a német N-Tv.de.

A szakértők a jegybankot okolják a fejleményért. A nemzeti valuta, a líra drasztikus leértékelődése ellenére 2021 második felében fokozatosan 19,0-ről 14,0 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Pedig a legtöbb közgazdász szerint ennek az ellenkezőjét kellene tennie.

Nehéz helyzetben a Starbucks

Közel négy százalékot esett a Starbucks árfolyama, miután a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy egyelőre felfüggesztik a részvény-visszavásárlási programot – írta a KBC Equitas. A cégnek nehéz helyzettel kell szembenéznie, a költségek növekedése, az ellátási lancokban felmerülő problémák kihatással vannak a vállalat eredményeire.

Ki veszi a bitcoint?

Márciusban a Terra (LUNA) kriptodeviza-rendszer és az UST dollárhoz kötött kriptodeviza mögött álló Luna Foundation Guard úgy döntött, hogy tízmilliárd dollár értékben bitcoint vásárol. Ebből tartalékalapot képeznek az UST értékének, dollárhoz kötésének (“peg”) biztosítására.

A legnagyobb ismert bitcoin-készletek. Forrás: Luna Foundation Guard, BTCTreasuries, Twitter.A legnagyobb ismert bitcoin-készletek. Forrás: Luna Foundation Guard, BTCTreasuries, Twitter.

Március végén 1,44 milliárd dollárnál tartottak, de azóta is állítólag napi 135 millió dollárért vesznek. Ezzel az ütemmel még körülbelül két hónapig kitarthat a vételi erő, és támogathatja a bitcoint és áttételesen az egész kriptodeviza-piacot.

A negyedév végén pedig a tervek szerint jöhet az Ethereum-rendszer átállása az új rendszerre, amit már évek óta vár a piac. (De már éveket késett.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8590 8582 8720 -1,83% 8582 8590 1 607 549 040 Ft 2022-06-29 14:46:06
MOL 2980 2940 2982 -0,40% 2974 2980 766 048 008 Ft 2022-06-29 14:47:02
MTELEKOM 321 313 326 -1,38% 321 322 204 377 100 Ft 2022-06-29 14:45:29
RICHTER 7010 6980 7100 -1,13% 7010 7035 325 715 720 Ft 2022-06-29 14:43:16
OPUS 170 169 172 +0,59% 169 171 3 658 060 Ft 2022-06-29 14:29:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Részvény / Deviza / Áru Miért 400 forint az euró? Messze nem csak a háború a hibás
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 15:26
A háború előtti árfolyamhoz képesti leértékelődés feléért nem a háború és nem az EU, hanem a magyar gazdaságpolitika és a magyar gazdaság sérülékenysége a felelős Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Magyarország vezető elemzője szerint.
Részvény / Deviza / Áru Tovább vergődik a forint, a Mol viszont szárnyal
Csabai Károly | 2022. június 24. 12:34
Nem tud elszakadni a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a 400-as szinttől. A vezető hazai részvényeknek azonban eddig jó napjuk van, a külföldi börzékhez hasonlóan a pozitív tartományban tartózkodnak. A kriptoeszközök is felfelé vették az irányt, s az olaj is drágul. Csupán az arany esik, ahogy az a kedvező nemzetközi hangulatban lenni szokott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG