<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nagy többség már éppen kezdte volna elfelejteni, hogy van az eurózónában egy csőd szélén tántorgó, 7 éve segélyből élő ország, amikor felröppent a hír: Görögország ismét határán van annak, hogy ne tudja törleszteni hiteleit. A lélegeztetőgépet üzemeltető nemzetközi hitelezők egyre nehezebben tudnak megállapodni egymással arról, mit is követeljenek a görögöktől, akik a töküres államkasszából még fegyverkezni is kénytelenek. Most született egy friss megállapodás, de könnyen lehet, hogy csak hónapokra sikerült megoldani a helyzetet, aztán újra pörögni kezd a szokásos lemez a drachma visszahozataláról. Vagy a dollár bevezetéséről.
A görög kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Athénban. Görögország korábban újabb megállapodást kötött európai hitelezőivel, amelynek értelmében további megszorító intézkedéseket kell bevezetnie 2019-től az államadósság csökkentése érdekében. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A Századvég gazdaságkutatója szerint Görögország helyzete csupán hónapokra oldódhat meg a hitelezőkkel történt elvi megállapodással. Regős Gábor az MTI beszámolója szerint az M1-en beszélt arról: csak a következő hitelrészlet visszafizetéséig oldják meg az ország helyzetét, mivel a hiteleket arra veszik fel, hogy a korábbiakat vissza tudják fizetni.

7 éve lélegeztetőgépen

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát. A program keretében nyújtott legfeljebb 86 milliárd euró (mintegy 27 ezer milliárd forint) összegű pénzügyi támogatást az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) biztosítja.

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk, pénteken megegyeztek a hitelezőkkel a görögök, így hozzájuthatnak a mentőcsomag következő részletéhez

Ha nem sikerült volna megállapodást kötni és lehívni az újabb hitelrészletet, Görögország nem fogja tudni teljesíteni a júliusban esedékes bő 7 milliárd eurós kötelezettségét.

Megint felmerült, hogy el kéne hagyni az eurózónát

Már a hitelezők sem értenek egyet

Görögországnak középtávon a GDP 3,5 százalékának megfelelő elsődleges költségvetési többletet kell megcéloznia, ami az IMF szerint irreális cél, így további adósságkönnyítéseket tartanának szükségesnek, amitől viszont az uniós finanszírozók teljes mértékben elzáróznak.

Most a kiadások visszafogásával próbálkoznak: 2019-re adóemelést terveznek, 2020-tól pedig nyugdíjcsökkentést, de ezek az intézkedések csak a pénzügyi mutatókat javítják, gazdasági növekedést nem fognak hozni. A hitelezők deregulációt várnak el az országtól, ami azt jelenti, hogy a külföldi tőke beáramlását segítik és könnyítik az elbocsátásokat Regős Gábor szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felvetette az adósság leírását (lásd keretes írásunkat), de felmerült az eurozónából való kilépés is, amely a szakértő szerint kockázatos lenne. A drachma visszavezetésével a fizetőeszköz azonnal leértékelődne, így versenyképesebb lenne a gazdaság, de a hiteleket változatlanul euróban kellene törleszteni és ennek mértéke a leértékelődéssel emelkedne.

Ted Malloch, akit Donald Trump amerikai elnök uniós nagykövetnek jelölt, mindenesetre már arról is beszélt: érdemes elgondolkodniuk a görögöknek azon, hogy az euró helyett inkább az amerikai dollár használatára álljanak át.

Kong az ürességtől az államkassza, de fegyverkezni kell

Miközben tényleg csak a segélyek tartják fenn az országot, és a kilábalás minimum kétséges, Panosz Kammenosz védelmi miniszter most többmilliárdos fegyverkezési programot tervez indítani Nem aprózza el, hiszen egyből a legdrágább amerikai vadászgépet, az F-35-ös típusból tervezi a beszerzéseket - hogy mibpl, azt egyelőre nem tudni, A beszerzési terveivel Athén csupán reagál a szintén NATO-tagállam, de „ősellenség” Törökország nagybevásárlására - a törökök ráadásul mostanában egyre gyakrabban kérdőjelezik meg az 1923-as Lausanne-i békében lefektetett határokat.

Az 1970-es évek óta zajló fegyverkezési verseny egy fontos oka annak, hogy mára Athén csődbe jutott. Háttérelemzésünk >>

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG