1p
Négy éve, 2008 szeptember 15-én jelentett csődöt a Lehman Brothers, amit a pénzügyi válság kezdeteként tartanak számon, de a cég tovább él és a válságnak is újabb és újabb hullámai vannak. A tőkepiacok többsége viszont kiheverte a megrázkódtatást, sőt sok mutató új csúcsokat döntött azóta.
(Fotó: Wikimedia Commons)

A Lehman Brothers csődje előtti napon 11 170 pont volt a Dow Jones ipari átlag, 1225 az S&P 500 index, 99 dollár a nyersolaj és 756 dollár egy uncia arany. Pénteken kora este 13 600 pont volt a Dow Jones, 1470 pontra emelkedett az S&P 500 index, 1773 dollárba került az arany, a kőolaj viszont majdnem pontosan 99 dollár volt, ugyanúgy, mint négy éve.

Európában a helyzet nem olyan rózsás

Az euróért 1,59 dollárt adtak 2008 nyarán, most pedig alulról lépte át az árfolyam az 1,31-es szintet. Az amerikai piac részvénypiac nemcsak magához tért, de új rekordokat dönt, de Európában nem olyan fényes a helyzet, például a német DAX még távol van 8000 pont feletti rekordjától, nem is beszélve mondjuk a spanyol vagy a görög részvényekről.

A csőd bejelentése egyébként nem azonnal hozott nagy változásokat. Az esemény előtt 19 600 ponton tartózkodó BUX index például az első napon mindössze két százalékkal esett, igaz, a másodikon hárommal, a harmadikon néggyel. A tőzsdék azonban csak október utolsó napjaiban érték el a 2008-as mélypontjukat, és csak 2009 március elején jött el a válság alatt a gödör eddigi legmélyebb alja. (A BUX ekkor 9461 pont is volt, az OTP pedig 2000 forint alatt forgott.)

Az euró 230 forintról 316-ig ment

Az állampapírpiacon is fokozatosak voltak a változások, a hosszú kötvényeink hozamai fokozatosan emelkedtek 8,6-7,8 százalékról október végéig 11-12-re, sőt egyes esetekben 13 százalék fölé. Az euró/forint, amely 2008 nyarán még 230 alatt is előfordult, ősszel 270 környékére ugrott, és csak 2009-ben ment fel egy időre 310-315 forint fölé.

Ma már valószínűleg a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a válságot nem a Lehman csődje okozta, az csak egy fontos lépcsőfok, egy gyorsító katalizátor volt. Hiszen a másodlagos jelzálogpiaccal kapcsolatos problémák már 2007-ben előjötek. A következmények mindenesetre  ma is hatnak.

Hiányzik a kasszából 361 milliárd dollár

New Yorkban egy toronyházban két emeletet ma is a Lehman Brothers foglal el, a felszámolás alatt levő cég története még korántsem ért véget – írja a Handelsblatt.com. Az alkalmazottak kizárólag a cég felszámolásával foglalkoznak, ami várhatóan még körülbelül öt évig fog tartani. Összesen hatezer követelést tartanak nyilván a társasággal szemben, amelyek összértéke 361 milliárd dollár.

A négy éve kezdődött végkiárusításban a brit Barclays megszerezte a cég székházát és a befektetésibank-üzletágat, tízezer alkalmazottal. A japán Nomura még 2008 szeptemberében lecsapott az ázsiai üzletágra és az európai üzletág egyes részeire. (Azóta a Barclays és a Nomura is gazdálkodási problémákkal küzd.) Pár hónappal később a Lehman Brothers eladta a Neuberger Berman vagyonkezelő 51 százalékát az alkalmazottaknak, a többi még mindig megvan. A derivatív- és ingatlanüzletágaktól való megszabadulás azonban ezeknél sokkal nehezebbnek tűnik.

Több is megtérülhetett volna

A Lehman eddig már 22 milliárd dollárt fizetett ki a hitelezőknek, és további mintegy 40 milliárd dollárra számítanak. Ez a követeléseknek csak mintegy 18 százaléka. Az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC egyik tanulmánya szerint ha a pénzintézetet az új pénzügyi piaci törvények szerint számolták volna fel, akkor minden dollárból 97 cent is megtérülhetett volna. Máig nem teljesen világos, hogy az amerikai kormány miért nem mentette meg a társaságot.

(Fotó: Wikimedia Commons)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG