1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meg kell érteni, hogy bankrendszer nélkül nincs fenntartható növekedés - mondta Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója. A rendszer sérülékenységét csökkentené, ha a hitelkiváltási piac aktívabb lenne és végre bevezetnék a magáncsőd intézményét.

Meg kell értenie a politikának, hogy jó bankrendszer nélkül nincs megfelelően működő gazdaság és fenntartható növekedés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bankok nem tudnak hibázni - mondta az IIR Magyarország Bankszektor 2011 c. konferenciáján Nagy Márton, az MNB Pénzügyi Stabilitás igazgatója.

Külső tényezők - pénzügyi és kereskedelmi "fertőzés"

A 2008. őszi Lehman-csőd után a bankrendszer veszteségeit az állam magára vállalta, ami eladósodáshoz vezetett, csak míg ezt korábban pozitív piaci fogadtatásra talált, ma már újabb problémák kerültek felszínre. A különböző államok Európában éppúgy, min az Egyesült Államokban nem tudták orvosolni a gazdasági problémákat, saját finanszírozhatóságuk is kérdésessé vált - ez az újabb probléma pedig ismét visszahatott a bankrendszerre - foglalta össze Nagy az elmúlt 3 évet.
A válság tehát egy negatív spirál módján egyre nagyobb problémákat hoz felszínre, ami nemcsak szektorális gondokat okoz a bankrendszerben, hanem Európában az államok közti kapcsolatok miatt az állampapírpiacon is elszabaduló hozamokat generált - a pénzügyi "fertőzés" tehát két irányba indult el.

Nagy szerint az eurózóna válsága ránk is hatással van, az emelkedő illetve volatilis árfolyamok miatt ezt leginkább a devizahitelesek érzik meg. De az európai bizonytalanság rekordmagasságba repítette a magyar CDS-felárakat, míg az anyabankokat óvatosságra intette, azok nem is juttattak tőkeinjekciót a magyar leánycégeknek.

A válság nyomán azonban elindult a pénzügyi mellett egy "kereskedelmi fertőzés" is, a magyar gazdaság teljesítménye ugyanis nagyban függ Németország teljesítményétől - ma már tudjuk, sok jóra nem számíthatunk.

Belső problémák

A külső környezet romlása és problémái mellett persze belső tényezők is hatnak a magyar bankrendszerre. 

Nagy szerint a kormány gazdaságpolitikája kisebb-nagyobb hibáktól eltekintve nem volt aggályos, az utóbbi egy év azonban felülírta a piacok kezdeti bizalmát. A legérzékenyebb pont a végtörlesztés, melybe egy "új típusú megállapodás" végett még az IMF is beleszólhat.

Kevesebben választották a végtörlesztést

A végtörlesztés önmagában rengeteg kockázatot rejt. Az elsődleges gond vele, hogy devizakeresletet generálva nyomás alá helyezi a forintot. Az MNB devizatartalékainak terhére ezt próbálta meg ellensúlyozni - ez utóbbi viszont a jegybankot teszi sérülékenyebbé (csökkennek a tartalékok).

12%-os THM mellett nem éri meg forinthitelre váltani
Egyértelmű, hogy a nagyobb bankok tettek azért, hogy az ügyfelek ne forinthitelből finanszírozzák a végtörlesztést. A 12%-os THM-mel kínált forinthitelek mellett ugyanis nem éri meg ezzel kiváltani a devizahitelt, hiszen a törlesztőrészlet vagy nem csökken, vagy még több is lesz. A 6%-os alapkamat lehetőséget biztosítana alacsonyabb kamatokra is, Nagy Márton szerint erre majd december 31. után számíthatunk, amikor már nem lehet élni a kedvezményes végtörlesztés eszközével. 2012-ben a forinthitelek piacára tehát beszállnak a nagyobb bankok is, eddig a kisebb takarékok próbáltak meg versenyképes ajánlatokkal elhappolni néhány ügyfelet a nagyoktól.



Az árfolyam-különbözetből adódó banki veszteségeket azonban nem lehet ellensúlyozni, Nagy Márton szerint ez a devizahitel-állomány ötödét, vagyis a hitelesek 10-15%-át érinti. A veszteség így közel 170 milliárd forint, legalább is így kalkulál hivatalosan a jegybank, ez azonban az árfolyamok emelkedésével, a forint gyengülésével még tovább duzzadhat. Nagy azonban elárulta, szerinte az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy ennél kevesebben élhetnek a végtörlesztés lehetőségével.

Mi lesz a rossz adósokkal?

Nagy szerint a következő nagy problémacsokor, hogy a nem teljesítő hitelek portfóliója romlik, akárcsak szerte a világban a nagy bankok, a hazai pénzintézetek is a meglévő állománnyal törődnek az újabb hitelkihelyezések helyett.

A rossz hitelek aránya az átstrukturáltakkal együtt a vállalati szektorban már 20%, míg a lakossági üzletágban közel 17%. Nagy felhívta rá a figyelmet, hogy a hitelek átstrukturálása tulajdonképen a bajok elodázása, hiszen amíg nem indul be a növekedés, nem lesz forrás ezen tartozások kiegyenlítésére. Az ilyen hitelek mögé azonban könnyen "el lehet dugni" a rossz hiteleket, csakhogy a banki mutatók ne romoljanak látványosan.
Éppen ezért ösztönözni kell a bankokat a portfólió megtisztítására, különben a következő lépés az lehet, hogy a bankok elengednek bizonyos tartozásokat, csakhogy a negatív elemek kikerüljenek a rendszerből - ez viszont hatalmas veszteségekkel járna.

Szükség van a magáncsőd intézményére

Nagy szerint ki kellene dolgozni végre a magáncsőd intézményét, erre hosszabb konzultációs időszakot hagyna - a régióban már csak Magyarországon nincs magáncsőd. Arra ugyanis nincs sok esély, hogy az anyabankok tőkét juttassanak a magyar leányintézményeknek, és egyelőre a kormányzati adósmentő programok is nagy terhet rónak a pénzintézetekre. Ezzel kapcsolatban a jegybanki szakértő azt mondta, bármi is legyen a következő lépés, a terheket méretarányosan kell elosztani a gazdaság szereplői és az adósok között. Szintén a kockázatok megosztása lehet a megoldás az egyelőre befagyott vállalati hitelezés piacán, ebbe a garanciaintézményeket kellene erőteljesebben bevonni.

Nagy szerint a hitelezés 2013-ben indulhat újra növekedésnek, a válság azonban olyan tanulság lehet a lakosságnak, ami jóidőre megváltoztathatja a hitelekkel kapcsolatos attitűdöt.
A hitelekkel kapcsolatos negatív hozzáállást, és több hiteles nehézségeit könnyen orvosolhatná, ha a hitelkiváltási piac aktívabb lenne - bankváltásra ugyanis meglévő hitelszerződés esetén is van törvényes lehetőség, de ezzel szinte senki sem él.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG