Gazdaságpolitika
Benchmark Bod Péter Ákos: A trendfordulók nem okoznak mindig válságot, de megviselik a bankok és ügyfelek egészségét 
Bod Péter Ákos | 2023. március 23. 05:49
Az elmúlt napok hírei miatt sokan kezdtek aggódni a magyar bankrendszer miatt is, Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság általános állapota nem kifejezetten jó, de a bankrendszer helyzetét jelenleg nem ez határozza meg.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint tévúton jár a kormány - újabb komoly kritika 
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 10:24
A parlamentben szólalt fel Matolcsy György: szerinte már a háború előtt rossz pályára állította a kormány a magyar gazdaságot. Az árstopokat is tovább ostorozta a jegybankelnök.
Makro / Külgazdaság Ötletek, álmok, üzengetések az MNB-től 
Bod Péter Ákos | 2022. május 30. 05:41
Miután a szavazatvásárló lépések kiürítették a büdzsét, a győztes választást követően a gazdaság stabilizálásának kellene következnie. Az MNB összeállított egy javaslatcsomagot, ám ebben számos területen egymásnak ellentmondó vágyálmokat lát Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke.
Makro / Külgazdaság Király Júlia: A forint radikális romlása a kormány túlköltekezésének következménye - videóval 
Privátbankár.hu | 2021. december 17. 16:49
Az MNB volt alelnöke, Király Júlia volt a Klasszis Klub vendége, aki az infláció elleni küzdelem nehézségéről, a gyenge forint fő okairól, egy leendő ellenzéki kormány legsürgősebb gazdasági teendőiről beszélt. Az MNB-nek nincs könnyű dolga, mivel elveszítette hitelességét. Meg kell szüntetni a perverz jövedelem-elosztást, méltányos adózásra, méltányosabb nyugdíjra van szükség – hangozott el.
Benchmark Fordul a világ - lassan értelmes gazdaságpolitikát kellene folytatni 
Bod Péter Ákos | 2021. május 20. 05:21
A GDP és az infláció alakulását elemezve Bod Péter Ákos heti írásában arra jutott, hogy a megváltozott viszonyok új kihívások elé állítják a gazdasági élet minden szereplőjét. A fogyasztókat, a vállalatokat és az államot is. A kormány gazdaságpolitikája mintha beragadt volna egy korábbi szerepbe, amin ideje lenne sürgősen változtatni.
Makro / Külgazdaság Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt 
Király Béla | 2021. február 8. 05:40
A hosszú évekig megdönthetetlen mantraként szajkózott költségvetési fegyelem és az eladósodottság megállítása a koronavírus-járvány miatt margóra került, és úgy tűnik, ez továbbra sem lesz a döntéshozók fókuszában. A kérdés az, hogy a hiány és az adósság valóban olyan axióma, mint amilyennek korábban beállították, vagy porhintés volt, amit eddig láttunk.
Makro / Külgazdaság Ezt hiányolja Matolcsy György a magyar gazdaságpolitikából 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 1. 18:33
Újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a jegybankelnök hétfői írásában, Matolcsy György egyebek mellett az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta leginkább.
Benchmark A Covid után semmi nem maradhat ugyanúgy a gazdaságpolitikában 
Pogátsa Zoltán | 2021. január 23. 06:12
Sutba dobhatjuk a közgazdaság-tankönyveket? A koronavírus-járvány miatt kirobbant gazdasági válságra új típusú monetáris és fiskális válaszokat adott a világ. Olyan lépések lettek "természetesek", amelyeket az eddig uralkodó közgazdasági főáram képviselői eretnek gondolatoknak tartottak, véli tanulmányában Pogátsa Zoltán. A közgazdász alábbi írásában arra is választ ad, hogy szerinte az új körülmények között mi lesz a társadalombiztosítási rendszerekkel, így például a  nyugdíjjal.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megnevezte a gazdaságpolitika legfontosabb feladatát 
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 11:22
A járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása.   
Makro / Külgazdaság Matolcsy szerint a magyar gazdaságpolitika olyan, mint a Rubik kocka 
Privátbankár.hu | 2020. január 27. 16:35
Mindkettő magyar, leleményes és sikeres, állapította meg friss cikkében a jegybank elnöke.
Makro / Külgazdaság Mire készül az Orbán-kormány 2020-ban? 
Székely Sarolta | 2019. április 24. 11:28
Kedden tette közzé a Pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetés tervezési köriratát. Ebben konkrét intézkedések és számok ugyan nem szerepelnek, de a fő gazdaságpolitikai irány kirajzolódik.
Makro / Külgazdaság Volt már efféle rezsim: beolvasott az Orbán-kormánynak volt főtanácsadója 
Privátbankár.hu | 2019. február 23. 12:12
Bod Péter Ákos szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját nem a gazdasági racionalitás, hanem a hatalommegtartás célja vezérli. Az első Orbán-kormány főtanácsadója úgy véli: a 2010 utáni hatalomnak nincs gazdaságfilozófiája, számos intézkedése vagy toposza pedig liberálisnak vagy populista-baloldalinak nevezhető, semmint konzervatívnak.
Részvény / Deviza / Áru Miért a forintot ütötték a legjobban? Nem nagyon bíznak a magyar gazdaságban 
Privátbankár.hu | 2018. július 5. 15:46
A feltörekvő devizáknál általános volt a gyengülés, de a forintot érintette legjobban a vihar. A magyar gazdaság körül nagyobb a bizonytalanság, mint a versenytársaknál - stabilizálódhat a forint árfolyama, de a korábban megszokottnál gyengébb szinten.
Makro / Külgazdaság Jöhet-e a magyar euró? 
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 8. 13:01
Az egri közgazdász-vándorgyűlésen Obláth Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa beszélt az eurózónához való csatlakozunk lehetőségeiről, a megfelelő előkészítéséről, a kimaradás, illetve a felkészületlenül való belépés kockázatairól, konkrét példákat is említve.
Makro / Külgazdaság Hogyan fogjuk utolérni a fejlett országokat? Ízelítőt kaptunk a receptből 
Gáspár András | 2017. január 26. 10:36
Miközben a világgazdaság és Európa kilátásai nem túl fényesek, a magyar gazdaságtól 4 százalék fölötti növekedést vár idén a nemzetgazdasági miniszter - a tavalyi év döccenését az uniós források kifutása miatt törvényszerűnek nevezte Varga Mihály. Jobb versenyképességgel, a minőségi foglalkoztatás bővítésével és erősebb kkv-kkal készülünk arra az időre, amikor a robotok elveszik a munkánkat.
Részvény / Deviza / Áru 824 dollár a bitcoin, 310 forint alá nézett be az euró, vágtázik az OTP 
Eidenpenz József | 2016. december 21. 18:33
A részvénypiacokon látszólag csendes, ünnep előtti kereskedés folyt ma, valójában sok területen volt alapos átrendeződés. Az OTP volt itthon a nap sztárja a reggel bejelentett bankfelvásárlás miatt. A forint erős, benézett 310 alá is egy időre az euró. A bitcoin árfolyama közel három éves csúcsra ért.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon az elnökválasztás - miért nem mindegy nekünk, hogy ki kerül a Fehér Házba? 
Balkó Rita | 2016. november 3. 06:05
Hamarosan eljön november nyolcadika, amikor végre pont kerül a bizonytalanság végére, és megtudjuk, ki lesz a következő amerikai elnök. A tőzsdék inognak, a szakemberek feszültek, miközben zajlanak a parázs elnöki viták: a politikai tervekről már sokat tudunk, de milyen gazdasági terve van a két legnagyobb jelöltnek? Lássuk, mit nyer – vagy veszít – az amerikai gazdaság Hillaryval vagy Trumppal!
Makro / Külgazdaság Bokros: akár egy évszázadra zsákutcába vihetik az országot 
Privátbankár.hu | 2015. november 18. 16:26
A múltidéző beszélgetés után a jelenkori magyar gazdaságról kérdeztük Bokros Lajos volt pénzügyminisztert. Szerinte strukturális reformokra, átláthatóbb, tisztább irányításra van a legnagyobb szüksége az országnak. Vajon a kormány által épített, gondoskodó állam kiállhatja-e az idő próbáját?
Makro / Külgazdaság Hány évtized kell ahhoz, hogy utolérjük a nyugati életszínvonalat? 
Privátbankár.hu | 2015. október 29. 14:51
A versenyképességünk javításához kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség, egy ilyen fordulatra azonban nem sok esélyt lát a szakértő - pedig nagy szükség lenne rá, hogy ne maradjunk le a versenytársainktól. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a magyar gazdaság termelékenységi mutatói addig nehezen fognak javulni, amíg ilyen magas a közmunkások aránya és amíg az állami vállalatoknál nem javul ez a mutató. A makromutatóink már kifejezetten jók, remélhetőleg a gazdaságpolitikai döntéshozatalban is következik egy fordulat - ez újra növekvő pályára állíthatná a potenciális GDP-növekedést.
Makro / Külgazdaság Jaksity szerint már kerülget bennünket az újabb válság 
Privátbankár.hu | 2014. május 5. 12:25
A kormány következő 4 éve kiszámíthatóbb lehet – mondta a Forbesnak adott interjújában Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke. Az új válság már látszik, akár az ukrán konfliktus is beindíthatja. Szerinte az elmúlt négy év gazdasági teljesítménye 2018-ban már kevés lesz.
Makro / Külgazdaság Chikán: folyamatos az ország leszakadása 
Privátbankár.hu | 2014. április 26. 09:12
A volt gazdasági miniszter kiemelte: 2001-ben Magyarország a 29. volt a versenyképességi listán, most a 63. Szerinte az üzleti szférában van a remény.
Makro / Külgazdaság Folytatják: mit hoz az újabb Orbán-kormány a magyar gazdaságnak? 
Privátbankár.hu | 2014. április 7. 07:31
Bejött az egyszavas program, folytatják - de konszolidáltabb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb gazdaságpolitikát várnak a szakértők a következő Orbán-kormánytól. Az állam felhagyhat a centralizációval, nem akarja még tovább erősíteni gazdasági szerepvállalását - de kivonulásról azért messze nincs szó. Van, aki megszorításokra számít, a kkv szektor pedig nyerhet.
Makro / Külgazdaság Mit szólnak a londoniak a Fidesz győzelméhez? 
Privátbankár.hu | 2014. április 7. 07:12
A régi-új kormány továbbra sem akar túlzottdeficit-eljárást a nyakába - lehet, hogy a kormány elássa a csatabárdot, és békét köt a nagyvállalatokkal.
Makro / Külgazdaság Jól csinálta Magyarország - még jó, hogy nincs eurónk? 
Privátbankár.hu | 2014. január 7. 10:59
Az egykori szászországi miniszterelnök és pénzügyminiszter, Georg Milhardt szerint Magyarország figyelemre méltó módon mászott ki a gazdasági válság gödréből, és jól tette, hogy "elhalasztotta" az eurózónába való belépését.
Makro / Külgazdaság Orbán: nem megszorítás, újítás 
Privátbankár.hu | 2013. június 21. 15:50
Orbán Viktor az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának azt mondta: megszorítás nincs, csak újítás.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: jövőre visszafizetjük az összes IMF-hitelt 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 07:22
Magyarország legkésőbb 2014-ben törleszti a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-ban felvett hitelt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Makro / Külgazdaság Vagy euró, vagy nemzeti gazdaságpolitika - a kettő együtt nem megy? 
Privátbankár.hu | 2013. április 29. 13:28
Továbbra is erős érvek szólnak az euróövezeti csatlakozás mellett, de erről nem szabad könnyelműen dönteni. A csatlakozáshoz a gazdasági modelleket és intézményrendszert illetően alapvető reformokat kell végrehajtani, ami csak akkor lehetséges, ha az emberek hajlandóak támogatni ezeket a lépéseket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: ragaszkodunk a gazdaságpolitikánkhoz 
Privátbankár.hu | 2013. április 16. 12:52
A miniszterelnök szerint amíg Magyarország nem tagja az eurózónának, ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy saját gazdaságpolitikát folytathasson.
Makro / Külgazdaság Mit üzent Margaret Thatcher a magyaroknak? 
Privátbankár.hu | 2013. április 15. 14:42
Mi volt a Vaslady titka? Az, hogy eredményesen vezérelte le Nagy-Britanniában a világgazdasági korszakváltást, ebből meg nekünk is lenne mit tanulnunk.
Makro / Külgazdaság IMF: új gazdaságpolitika kell, Brüsszel: a növekedés is fontos  
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 17:10
Az IMF szerint új gazdaságpolitikai irányra van szükség Magyarországon a fenntartható költségvetési konszolidációhoz, az Európai Bizottság küldöttsége szerint a növekedésre kellene jobban figyelni, az NGM meg csak a szépre emlékezik a tárgyalásokról.
Makro / Külgazdaság Orbán szerint sikeres a gazdaságpolitika 
Privátbankár.hu | 2012. november 10. 08:20
A németekkel való együttműködésben van a magyar gazdaság jövője a miniszterelnök szerint. Orbán szerint sikeres a kormány gazdaságpolitikája, és minden akadály elhárult az IMF-megállapodás elől.
Makro / Külgazdaság Őrségváltás Kínában! Ízlelgessük az új vezér nevét: Hszi Csi-ping 
Privátbankár.hu | 2012. november 8. 14:54
Az USA-ra és Kínára figyel a világ a héten. Obama elnök kedden már győzött a tengerentúlon, most pedig a Kínai Kommunista Párt kongresszusán jön el a szokásos, tízévenkénti őrségváltás.
Makro / Külgazdaság Így lendítené fel a gazdaságot Obama 
Privátbankár.hu | 2012. november 7. 13:53
Az újra elnökké választott Barack Obama a következő négy évben újabb lendületet adna az amerikai gazdaságnak, amelynek fő gondja a lelassult növekedés és a magas munkanélküliség. A brit hírügynökség pontokba szedte azt a receptet, amelynek segítségével Obama új munkahelyeket teremtene, és mérsékelné az államadósságot.
KKV Bizalom és kiszámíthatóság - erre van szüksége a cégeknek 
Privátbankár.hu | 2012. november 5. 11:12
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) első alkalommal jelentkezett „Gazdasági Helyzetkép” című kiadványával, melyben a munkaadói oldal szempontjából létfontosságú gazdasági kérdéseket értékeli. A kiadvány többek között az általános makrogazdasági helyzettel, a munka világát érintő kérdésekkel és a hazai üzleti környezet legnagyobb kihívásaival foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos improvizációt sejt Matolcsy csomagjai mögött (videó) 
Privátbankár.hu | 2012. október 29. 14:54
Improvizációt sejt Bod Péter Ákos, egykori jegybankelnök a Matolcsy-csomagok mögött, aki szerint az IMF-nek van elég ügyfele, nem kell nekik a magyar ügy.
Makro / Külgazdaság A növekedéshez politikai fordulat szükséges, nem elég az IMF 
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 16:30
Kákosy Csaba szerint "rendkívül igazságtalan" társadalom épül, Chikán Attila szerint az ő ideje alatt versenyképesebb volt az ország, Felcsuti Péter szerint pedig a növekedéshez politikai fordulat szükséges. Abban azonban mindhárman egyetértenek vissza kell állítani a politikai és üzleti bizalmat az ország iránt.
Makro / Külgazdaság A szociális piacgazdaság ihlette Orbán Viktort  
Privátbankár.hu | 2012. október 8. 07:44
Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazin.
Makro / Külgazdaság A szigetvita tüntetések levezetik a belső feszkót Japánban és Kínában 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 22. 09:15
Sokak szerint a múlt héten kipattant szigetvita Japán és Kína között, alkalmat adott a belső feszültségek levezetésére, a pekingi és tokiói kormánnyal szembeni elégedetlenség kifejezésére.
Befektetési alapok Megszorítás vagy növekedésösztönzés? – borzasztó nehéz összeállítani a megfelelő koktélt 
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 17:30
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.
Makro / Külgazdaság Elégedetlenek a magyar gazdasággal a német cégek 
Privátbankár.hu | 2012. április 16. 15:57
A német vállalatok 68 százaléka rossznak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, és a kilátások romlására számít 55 százalékuk. A vállalatoknak jelentős gondokat okoz Magyarországon a kiszámíthatóság és a jogbiztonság hiánya. A befektetők továbbra is elkötelezettek Magyarország mellet, Csehország és Szlovákiához képest azonban romlott az ország megítélése.
Makro / Külgazdaság Matolcsy a fejlődésről: Kína jó példa  
Privátbankár.hu | 2012. április 12. 17:44
Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködésének lehetőségeiről tanácskoznak csütörtökön a Külügyminisztériumban, Martonyi János külügyminiszter azt emelte ki, hogy Magyarország és Kína stratégiai partnerek, kitűnőek a kapcsolataik, és azokat a továbbiakban is minden területen erősíteni kell. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Kelet-Közép-Európa a gazdasági válság ellenére is politikailag stabil régió, és ez nagyon fontos szempont a 21. században.
Pénzügyi szektor Az árfolyamgát és a végtörlesztés sem megoldás 
Privátbankár.hu | 2012. március 18. 10:10
A végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségi gondjait, csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között - fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szombaton Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.
KKV Kimagaslóan pesszimisták a vállalatok, céljuk idén a túlélés lesz 
Privátbankár.hu | 2012. március 8. 14:50
A hazai vállalatokat idén a túlélési stratégia fogja jellemezni, a magyar vállalatvezetők kimagaslóan pesszimista várakozásokkal rendelkeznek a következő egy évre vonatkozóan. A vállalatok óvatos beruházásokat terveznek, elsősorban az erősségekre koncentrálnak és ahol tudnak, költségeket csökkentenek. Költségcsökkentéssel a jó helyzetben lévő vállalatok is élni fognak.
Pénzügyi szektor Karvalits: a kamatszint nemcsak az IMF-megállapodás függvénye  
Privátbankár.hu | 2012. február 21. 08:30
Az MNB alelnöke szerint a piac jól fogadta, hogy legutóbb szintem maradt az alapkamat, saját szavazata kapcsán azt mondta: "héják óvatosan akartak előre haladni". Szerinte a kamatszint alakulása nemcsak attól függ, mire jut a kormány az EU-val és az IMF-fel, a jegybank hamarosan publikálja friss inflációs jelentését is.
Részvény / Deviza / Áru Nem kell nekünk erősebb forint - mibe fektessünk 2012-ben? 
Gáspár András | 2012. február 10. 15:47
Az amerikai gazdaság gyorsulása lehet a fő hajtóereje a világgazdasági talpraállásnak; Európa számos nehézséggel küzd, de várhatóan megússza az összeomlást. Magyarország jövője csak az IMF-megállapodás tükrében értelmezhető, az elemző szerint pedig a magyar gazdaságnak nincs szüksége erősebb forintra. A Buda-Cash elemzői a részvények és kötvények között is találtak jó hozammal kecsegtető befektetéseket.
Makro / Külgazdaság Orbán évértékelője: új stílus, kevés konkrétummal 
Privátbankár.hu | 2012. február 8. 07:39
Gazdasági elemzők kiemelték a megegyezési szándékot Orbán Viktor keddi országértékelő beszédéből, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök konkrétumok említése nélkül beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Matolcsy kitart a sikerpropaganda mellett 
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 15:56
Folyik Magyarország újjászervezése, és ez már hozza első eredményeit. Az egykulcsos adó miatt nőtt a munkahelyek száma, a munkavállalói érdekeltség, fehéredett a gazdaság – mondta többek között Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter a Parlamentben, az ellenzék által kezdeményezett bizottsági meghallgatáson.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: a gazdaságpolitika és Matolcsy is "rendkívül sikeres" 
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 07:24
A magyar kormány számai mást mutatnak a költségvetés hiányáról, mint a Nemzetközi Valutaalap számításai - mondta Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője szerint "a kormány eddigi gazdaságpolitikája és a miniszter, aki azt végrehajtotta, rendkívül sikeres".
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG