6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.

A befektetők ünnepelnek, miután Cyril Ramaphosa mint Dél-Afrika elnöke szerdán letette esküjét, ezzel megkezdve második ciklusát – írja a Financial Times. A dél-afrikai deviza, a rand és a részvények is erősödtek a Johannesburgi Tőzsdén (JSE), miután az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) hatalommegosztási megállapodást kötött a Demokratikus Szövetséggel (DA).

Dél-Afrika régi-új elnöke Cyril Ramaphosa elgondokodhat tennivalóin
Dél-Afrika régi-új elnöke Cyril Ramaphosa elgondokodhat tennivalóin
Fotó: Facebook/Cyril Ramaphosa

A Johannesburgi Tőzsde indexe szerdán 1,2 százalékkal emelkedett, miután kedden már 3,5 százalékkal megugrott, mivel a befektetők pozitívan reagáltak egy olyan ANC vezette kormány lehetőségére, amelyet a DA befolyásol. A dél-afrikai rand 17,9-ig erősödött a dollárral szemben, ledolgozva a múlt havi választások után elszenvedett árfolyamveszteségeit, ami amiatt keletkezett, hogy az ANC gyenge szereplése aggodalmakat keltett, miszerint radikális szakadár pártokkal alkot koalíciót – értékeli a Financial Times.

Négypárti egységkormány alakulhat

Az egységkormányban két kisebb párt, a szociálkonzervatív Inkatha Szabadságpárt (IFP) és a jobboldali Hazafias Szövetség (PA) is részt vesz – számolt be róla a Reuters.

Az ANC 400 mandátumból 159-et, míg a DA 87-et szerzett. A Jacob Zuma volt elnök vezette populista uMkhonto we Sizwe (MK) párt 58, a kemény baloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) 39, az Inkatha Szabadságpárt (IFP) 17, a Hazafias Szövetség (PA) pedig 9 helyet kapott.

A zulu etnikai bázissal rendelkező IFP bevonása segíthet megédesíteni a jobbára fehérnek tartott DA jelenlétét a jövő kormányában az ANC szavazói számára. A Hazafias Szövetség (PA) támogatását a színes (vegyes) közösségből meríti, ami a DA-szavazók ellenérzéseit csökkentheti a hatalommegosztás elfogadására.

A múlt havi, május 29-ei választások után a dél-afrikai nemzetgyűlés pénteken ülésezett először, ahol Cyril Ramaphosát, az ANC képviselőjét és az ország elnökét újraválasztották.

„A mai történelmi nap országunk számára" – mondta John Steenhuisen, a DA vezetője múlt pénteken a Reuters jelentése szerint. „És úgy gondolom, hogy ez egy új fejezet kezdete... abban, hogy hazánkat, ... annak érdekeit és jövőjét helyezzük előtérbe."

A nemzetgyűlés egy DA-képviselőt választott alelnöknek, miután az ANC politikusa lett az elnök – ez volt az első konkrét példa a két párt közötti hatalommegosztásra.

A DA meg kívánja szüntetni az ANC „feketéket helyzetbe hozó” programjait, mondván, hogy ezek nem működtek, és többnyire a politikailag kötődő elitnek kedveztek. A DA azt állítja, hogy a jó kormányzásból és az erős gazdaságból minden dél-afrikai hasznot húzna, bőrszíntől függetlenül.

Emiatt néhány ANC politikus ellenségességét fejezte ki a DA kormányban való jelenlétével szemben. A kemény baloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF), amelyek a szavazatok közel 10 százalékát szerezte meg, azzal vádolja a DA-t, hogy a kiváltságos fehér kisebbség érdekeit képviseli – amit a DA határozottan visszautasít.

Szárnyalás

Az ANC, amely 30 éve először veszítette el többségét a fehér kisebbségi uralom megszűnése óta, elkerülte a befektetők azon rémálmát, hogy koalícióra lépjen a Gazdasági Szabadságharcosokkal (EFF) vagy az egykori elnök, Jacob Zuma új uMkhonto weSizwe (MK) pártjával, miután azok mindketten az államosítás mellett állnak – jegyzi meg a Financial Times.

A vállalkozásbarát DA, amely most Ramaphosa nemzeti egységkormányának része, várhatóan több pozíciót kap az új kabinetben, amelynek összetételét a következő napokban jelentik be.

Busi Mavuso, a Business Unity South Africa vezérigazgatója, amely az ország legnagyobb vállalatait képviseli, azt mondta, hogy a hatalommegosztási megállapodás „bizalmat ébresztett a vállalkozások és befektetők körében, hogy az ország történelmi lehetőséget kapott egy nagy ugrásra”.

A bizalom növekedése éles fordulatot jelent Dél-Afrika számára, amelyet az elmúlt öt évben elkerültek a külföldi befektetők, mivel a gazdasági reformok megtorpantak és gyakoriak lettek az áramkimaradások. De a választási eredmény és 84 egymást követő áramkimaradás nélküli nap reményt keltett, hogy a helyzet megváltozott – állítják az elemzők.

A JPMorgan szerdai jelentésében „túlsúlyozásra” változtatta Dél-Afrika piacának megítélését. „Úgy véljük, hogy ez a legjobb forgatókönyv a dél-afrikai politikában – a DA aktív részvétele a nemzeti egységkormányban – és a részvényeknek tovább kell száguldaniuk” – mondták.

A befektetési bank szerint a hosszú távú külföldi tőkekiáramlás és a dél-afrikai intézményi alapok hazai részvényekben való alacsony részesedése miatt „rövid távon nagy beáramlást láthatunk majd a dél-afrikai részvényekbe”.

Azonban elemzők figyelmeztettek, hogy az új kormánynak nagy kihívás lesz teljesíteni azon tervét, hogy két éven keresztül több mint 2 százalékos GDP-növekedést érjen el, amely „tartósan felértékelné az országot, nem csak néhány hónapra”.

A piacbarát fordulatot jól tükrözi a tőzsdeindex legutóbbi szárnyalása
A piacbarát fordulatot jól tükrözi a tőzsdeindex legutóbbi szárnyalása
Fotó: FT

A választások után kiadott értékelésében az S&P Global Ratings kedvezőnek ítélte meg az eredményt a gazdasági-, és költségvetési kilátások szempontjából.

Az elemzők azonban figyelmeztettek, hogy a hatalommegosztási megállapodás, amely csak egy szándéknyilatkozatból áll, még mindig dugába dőlhet.

Melyek a legjobban teljesítő részvények?

A JSE éles emelkedése sok dél-afrikai, irányadónak számító részvény idei összteljesítményét pozitívba fordította. A Shoprite, Afrika legnagyobb szupermarketlánca részvényének ára ezen a héten 10,5 százalékkal emelkedett, míg a kontinens legnagyobb hitelezőjéé, a Standard Banké 7,4, a biztosító Sanlamé pedig 8,9 százalékot erősödött – írja a Financial Times.

A Shoprite Afrika legnagyobb szupermarket kiskereskedője, amely tavaly év végén 3543 üzletet üzemeltetett a kontinensen. A cég központja a dél-afrikai Western Cape tartományban, Brackenfellben található. A Shoprite csoport több mint 160 ezer embert foglalkoztat, és Dél-Afrika legnagyobb magánmunkáltatója.

A Standard Bank csoport jelentős dél-afrikai bank- és pénzügyi szolgáltató csoport. Afrika egyik legnagyobb hitelezője. A társaság vállalati központja, a Standard Bank Centre Johannesburgban található. A bank 1862-ben alakult a brit Standard Bank dél-afrikai leányvállalataként, The Standard Bank of South Africa néven. A csoport Stanbic Bank néven van jelen Fekete-Afrikában.

A Sanlam egy dél-afrikai pénzügyi szolgáltató csoport, amelynek központja a dél-afrikai Western Cape állambeli Bellville-ben található. Afrika legnagyobb biztosítótársasága. Az 1918-ban életbiztosítási társaságként alapított Sanlam Group szerteágazó pénzügyi szolgáltatási üzletággá fejlődött. Érdekességként megjegyezhetjük, hogy beszállt a biztosítási üzletbe is, részesedést vásárolt az angliai székhelyű Micro-Ensure Holdings Ltd-ben, amely Afrikában és Indiában több mint 10 millió regisztrált ügyfelet szolgál ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG