<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Dél-Afrika
Turizmus Bemutatjuk Dél-Afrika első fekete női borászát
Elek Lenke | 2022. március 12. 16:06
Ntsiki Biyela, Dél-Afrika első fekete bőrű női borásza hazájában is szenzációnak számít. Mára köztudott, hogy elévülhetetlenek az érdemei az Aslina Wines felépítése és az iparági sztereotípiák megtörése terén.
Makro / Külgazdaság Politikai nyomás: súlyos vádakkal állt elő az omikron felfedezője
Wéber Balázs | 2022. február 12. 06:08
A dél-afrikai orvos szerint nyugati kormányok nyomás alá helyezték, hogy ne nevezze enyhe lefolyásúnak az omikront – annak ellenére, hogy tapasztalatai ezt mutatták. Angelique Coetzee utalt arra is, hogy a válságkezelést egyéni érdekek és üzleti lobbik is befolyásolják. Statisztikák szerint az omikron soha nem látott csúcsokra lökte a fertőzésszámokat, de a kórházban kezeltek és az áldozatok száma szerencsére ennél csak jóval kisebb mértékben emelkedett – ez a mutáns valóban kevésbé veszélyes a korábbi verzióknál.
Makro / Külgazdaság Dél-Afrikában dollármilliókat sikkaszthattak el a járvány oldalvizén
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 15:13
A dél-afrikai kormányzati szolgáltatók dollármilliókat sikkasztottak el a koronavírus-járványra hivatkozva az eddigi vizsgálatok első eredményei szerint.
Makro / Külgazdaság Elment a dél-afrikai apartheid atyja
Privátbankár.hu | 2021. december 26. 09:45
90 éves korában meghalt Desmond Tutu, dél-afrikai Nobel-békedíjas püspök, aki az apartheid elleni harc egyik szimbolikus alakja volt az országban.
Makro / Külgazdaság Mennyire okoz súlyos betegséget az omikron variáns?
Privátbankár.hu | 2021. december 20. 18:23
A dél-afrikai adatok biztatók, az omikron-vírusvariáns nem okozott nagy emelkedést a kórházban ápoltak és a halottak számában. Európában azonban nem sikerült olyan összefüggést találni, ami szerint az omikron-variáns szelídebb lenne elődeinél. Újabb adatokra kell várnunk.
Makro / Külgazdaság Von der Leyenék a dél-afrikai régióból bejövő légiközlekedés leállítását javasolják
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 10:46
Az Európai Bizottság is aggódik az újabb koronavírus-variáns miatt. Nagy-Britannia és Izrael már elrendelte a korlátozásokat, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk.
Részvény / Deviza / Áru Baljós árnyak, gyenge forint: csúnya hónap lesz a szeptember?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 11:34
Az amerikai-kínai kereskedelmi vitában elhangzott kedvezőtlen nyilatkozatokkal magyarázzák, hogy megint borongósra fordult a tőzsdék hangulata. Törökországban megint súlyosbodik a helyzet, de rossz állapotban van Argentína is és zuhan a dél-afrikai deviza. Emiatt lehet, hogy már 326,60 forint az euró ára.
Makro / Külgazdaság Úgy táncol, mint aki gutaütést kapott: a brit kormányfőn nevet a fél világ
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 29. 09:46
Nem mindennapi performansszal lepte meg a világot Theresa May Dél-Afrikában.
Makro / Külgazdaság Merkel naiv ötlettel állítaná meg a migrációt – Trump keményen odavághat
Káncz Csaba | 2018. augusztus 29. 09:03
Berlinben naivan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán. A brit miniszterelnök körútjának politikailag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert. Trump utasítást adott külügyminiszterének, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását.
Makro / Külgazdaság A biztos összeomlás receptje: melyik ország zuhan a mélybe legközelebb?
Gáspár András | 2018. augusztus 14. 09:14
Miután a török gazdaság összeomlott és a líra szabadesésbe kezdett, a befektetők a feltörekvő piacokról is szedni kezdték a sátorfájukat - nem mindenkit büntetnek azonban egyformán. Ahol ugyanazokat a bajokat látják, mint a törököknél, ott azonnal rátenyereltek az eladás gombra - melyik lehet a következő dominó a sorban?
Makro / Külgazdaság A veszélyben lévő fehér farmereket izraeli kommandós képzi – az Európai Parlament elfordítja a fejét
Káncz Csaba | 2018. június 27. 12:33
Míg az Egyesült Államok és Ausztrália lépéseket tesz a dél-afrikai fehér farmerek megvédése érdekében, addig az Európai Parlament még foglalkozni sem hajlandó a kérdéssel. De nemcsak a közvetlen támadások jelentenek veszélyt a farmerekre, hanem a fekete pártok részéről érkező verbális agresszió is. A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére.
Makro / Külgazdaság Váratlan fordulat: átneveztek egy országot
Privátbankár.hu | 2018. április 20. 14:50
A dolog pikantériája, hogy Afrika utolsó abszolút monarchiáját nevezték át.
Makro / Külgazdaság Polgárháború szélén egy ország - eláraszthatják Európát a fehér menekültek?
Káncz Csaba | 2018. március 2. 12:30
A köztársaság fekete vezetése eltökélt abban, hogy Afrika nemrégen még legprosperálóbb gazdaságát egy Zimbabwéhoz hasonló romhalmazzá alakítsa. A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére. Az Európai Parlament tavaly novemberben nem volt hajlandó megvitatni a dél-afrikai fehér farmerek elleni gyilkosság-hullámot.
Makro / Külgazdaság A modern világ szégyene: szomjan halhat egy nagyváros lakossága?
BR | 2018. február 2. 12:43
Áldatlan állapotok uralkodnak Fokvárosban, a dél-afrikai térséget ugyanis akkora szárasság sújtja, hogy hacsak nem érkezik valamilyen kisebb csoda folytán egy nagyobb eső, úgy legkésőbb április 22-re elfogyhat a város teljes vízkészlete. A vezetés sorra hozza a megszorító intézkedéseket, a lakosság mellett a turisták is megszenvedik a hiányt. Mi vezetett idáig? Van-e egyáltalán megoldás?
Makro / Külgazdaság Bedobtak egy javaslatot: megvan, hogy menekülhetnek meg az orrszarvúk
Izsó Márton | 2017. augusztus 21. 20:20
Évente rengeteg orrszarvút lőnek le az orvvadászok, hogy utána kegyetlen módon megcsonkítva őket elvegyék a szarvukat. Ezeknek ugyanis a keleti gyógyászatban mágikus erőt tulajdonítanak, így a feketepiacon hatalmas a kereslet az állati testrészekre. Egy orrszarvútenyésztő úgy döntött, hasznot húz a babonából, és a saját állatainak a szarvait adja el egy aukción.
Makro / Külgazdaság Nemrég még a világ egyik ékköve volt - most a polgárháború szélén áll
Káncz Csaba | 2017. március 7. 08:30
Dél-Afrika elnöke inkább a polgárháború irányába navigálja az országot, csakhogy elterelje a figyelmet a több száz korrupciós ügyéről. A fehér farmerek szövetsége bejelentette, hogy a kompenzáció nélküli föld-kisajátításokat „háborús üzenetnek” tekintenék. A társadalmi feszültséget növeli az országban élő több millió zimbabwei menekült is.
Makro / Külgazdaság Néhány afrikai ország gazdasága belehúzott – hogy csinálták?
Fellegi Tamás | 2016. szeptember 8. 14:09
Az afrikai kontinensen a magas nyersanyagárak éveiben a kitermelő országok, mint például Nigéria vagy Dél-Afrika gazdasága szárnyalt, de aztán a lufi pukkadásával jött a kijózanodás, gazdasági stagnálás. Egy másik országcsoportnak viszont jól jön az olcsó energia: Kelet-Afrika gazdaságai szárnyalnak.
Makro / Külgazdaság Túl az olimpián: mennyire kulcsfontosságú ország nekünk Brazília?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 19. 13:03
Az idei nyári olimpiai játékok házigazdája Rio de Janeiro. A olimpiák történetének első dél-amerikai helyszíne földrajzilag igen távol esik hazánktól, ugyanakkor a játékok kapcsán talán érdemes megvizsgálni, milyen gazdasági kapcsolat van Brazília és Magyarország között. Hogyan alakult az export, az import az elmúlt években? Vannak-e tőkebefektetések? Jönnek-e hozzánk turisták? Hány brazil diák tanul az egyetemeinken?
Deviza / Áru Addig sztrájkoltak, amíg már platinánk sem maradt
Privátbankár.hu | 2014. december 22. 08:20
Ugyanis a tavalyinál közel 10 százalékkal kisebb, mintegy 7,125 millió uncia lett a platina idei globális kínálata a dél-afrikai bojkott miatt.
Karrier Cipőpucolóból milliomos - egy elzálogosított hűtővel kezdődött
Kollár Dóri | 2014. október 28. 20:02
Mindenki a semmiből akar sikeres lenni, úgyhogy most mutatunk valakit, aki a harmadik világban gyakorlatilag az utcáról jutott nagyon magasra. Megküzdött a bürokráciával, zaciba vágta a hűtőjét, hogy legyen alaptőkéje, és nagyon keményen dolgozott - és most nagyon jól keres.
Deviza / Áru Szegény gazdagok! Még a végén ölre mennek a gyémántért
Privátbankár.hu | 2013. december 22. 12:02
Miközben egyre többen vannak a gazdagok ember, akik egyre több gyémántot vennének, aközben jelentősen visszaesett a gyémántkitermelés. Ez persze az árakat dobta meg. Ráadásul a piaci ervőiszonyok is átrendeződtek. Ma már nem Afrikából jön a legtöbb gyémánt.
Makro / Külgazdaság A rezsicsökkentés földhöz vágta az inflációt
Privátbankár.hu | 2013. október 31. 13:53
Londoni elemzők szerint jóval 1 százalék alatti év végi magyar inflációt várnak.
KKV Ezerszám teszteljük a vonatokat Dél-Afrikának
Privátbankár.hu | 2013. október 25. 16:58
Az első szerelvényt 2015-ben már használnák és 2025-ig kell leszállítani az összeset.
Makro / Külgazdaság Kína újabb frontot nyitna a dollárral szemben?
Privátbankár.hu | 2013. április 28. 12:31
A jelek szerint az ázsiai ország több lehetőséget is megfontol, miként gyengíthetné, vagy válthatná ki a dollárt. Nem titkolt célja, hogy akár a jüanra is lecserélné az elszámolásokban. De a jelek szerint más megoldást sem tart kizártnak.
Befalap Ez már nem az Istenek a fejükre estek - Afrika tárt karokkal várja a pénzedet
Gáspár András | 2013. április 3. 17:00
Afrikával már nem csak a nyaralás megtervezésénél kell számolni, a kontinens egyre inkább szóba jön akkor is, ha befektetési lehetőséget keresünk. Az Equilor Alapkezelő szakemberei szerint Afrika már rég nem az a világ, amire gyerekkorunk filmjeiből emlékszünk – bár kockázatok még mindig vannak, számos mutatóban lekörözik Európát és más fejlett piacokat a kontinens gazdaságai. Az infrastruktúra sokat fejlődött, de bőven van még tér a növekedés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Új szelek fújnak: ideje rárepülni a részvényekre?
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 13:13
Népszerűvé válhatnak a befektetők körében a feltörekvő piaci részvények - az eddig népszerű kötvényprogramokkal megerősödtek a cégek, az érintett országok gazdasági növekedése pedig várhatóan továbbra is robusztus marad.
Pénzügyi szektor Hang és ujjlenyomat alapján azonosíthat a bankkártyánk
Privátbankár.hu | 2012. október 18. 12:06
A MasterCard bevezette az első olyan betéti kártyaprogramot, mely biometrikus azonosítást használ. Az azonosítás beszédhang felismerés és ujjlenyomat minta alapján történik. A rendszer így biztosítja azt, hogy a pénz valóban ahhoz jusson el, akinek szánták. Ez elsősorban olyan fizetési környezetben fontos, ahol gyakori a visszaélés, például Dél-Afrikában.
Deviza / Áru Már egész Dél-Afrikát fenyegeti a platinaháború
Privátbankár.hu | 2012. október 6. 11:20
Dél-Afrikában 12 ezer illegálisan sztrájkoló bányászt bocsátott el a világ legnagyobb platinakitermelő bányászati vállalata, az Anglo American Platinum. A társaság ezzel a lépéssel igyekszik véget vetni az ország bányászati ágazatának más vállalatait is érintő sztrájkhullámnak. Az egyre keményebb tiltakozások már az ország gazdaságát fenyegetik, zuhan a rand árfolyama, egekben a platináé.
Makro / Külgazdaság Lassan lecserélik Európát: Afrika befelé fordul
Privátbankár.hu | 2012. június 27. 12:00
A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.
Makro / Külgazdaság Saját bankot gründolnának a feltörekvő óriások
Privátbankár.hu | 2012. március 26. 15:18
India azt javasolja, hogy az öt feltörekvő gazdaságot tömörítő BRICS-csoport hozzon létre egy külön pénzintézetet. A BRICS Bank a gazdasági kapcsolatok "olajozását", beruházások finanszírozását szolgálná.
hírlevél
Ingatlantájoló