3p
Londoni elemzők szerint jóval 1 százalék alatti év végi magyar inflációt várnak.

Az év végére várhatóan jóval 1 százalék alá csökken Magyarországon az éves összevetésben számolt inflációs ütem - jósolták csütörtöki térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térség inflációs folyamatairól befektetőknek összeállított prognózisukban kimutatták, hogy az általuk vizsgált csoportban - Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban, Dél-Afrikában és Izraelben - átlagosan 0,3 százalékponttal csökkent szeptemberben a teljes kosárra számolt infláció éves üteme.

A Goldman Sachs mérési módszere azt mutatja, hogy ebben a csoportban az inflációs lendület több havi emelkedés után mára jórészt stabilizálódott.

Lényegesen az átlag alatt

A ház előrejelzési modellje szerint az év végéig viszont széttartó inflációs pályák várhatók a vizsgált országcsoportban: a GS londoni elemzői Izraelben 0,6, Lengyelországban 0,3 százalékponttal magasabb év végi inflációt várnak a legutóbb mért ütemeknél, Magyarországon ugyanakkor a közműdíjak csökkenése révén a cég a szeptemberinél 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,6 százalékos tizenkét havi inflációval számol 2013 végén.

A Goldman Sachs londoni szakértői elismerik, hogy ez az előrejelzés messze elmarad a londoni konszenzusos átlagtól, amely 1,9 százalékos éves magyarországi inflációt valószínűsít az idei év végére. A prognózis a szűkebb térségen belül is a legalacsonyabb: a GS elemzői Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 1,3 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak 2013 decemberére.

Hasonló adatot várnak mások is

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a legutóbbi inflációs adatok utáni értékelésükben közölték: várakozásuk szerint a magyarországi éves infláció 2013 végére valószínűleg 1 százalék körüli szintig lassul, és várhatóan 2 százalék alatt marad 2014 első felében is.

A 4cast londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai nem adtak pontos számszerű becslést, ám a szeptemberi inflációs adatokat értékelő elemzésükben azt jósolták, hogy a háztartási energiaárak újabb csökkentése az idei év végéig "jóval 1 százalék alá" viszi a tizenkét havi magyarországi inflációt.

Ebben az inflációs környezetben egyes citybeli elemzői vélemények szerint elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,00 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.

3 százalék alatt is lehet az alapkamat

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi előrejelzésükben közölték: véleményük szerint a magyarországi infláció a következő hat hónapban is az 1-1,5 százalékos sávban ingadozik, és ebben a környezetben "a legkisebb ellenállás irányát" a további kamatcsökkentések jelentik.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "nem magától értetődő", hogy a monetáris tanács a 3,00 százalékos alapkamat elérése után megáll, tekintettel arra, hogy a testület "komfortsávja" a kamatszintet illetően fokozatosan egyre lejjebb kerül.

"Egy éve még úgy éreztük, hogy a monetáris tanács legalább 1 százalékos pozitív reálkamatot tartani akar, (...) most már úgy gondoljuk, hogy az MNB ennél alacsonyabb reálkamattal is megelégszik, mindaddig, amíg a reálkamat pozitív" - fogalmaztak a Morgan Stanley szakértői. A ház szerint 2 százalék alatti infláció esetén ez azt is jelentheti, hogy 2014 elején a nominális jegybanki kamat 3 százalék alá kerülhet, ha a külső kockázati környezet ezt megengedi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG