<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Évekig úgy tűnt, hogy a dél-afrikai államkincstárt kifosztó oligarcha család tagjai megússzák a bűncselekmény-sorozatot. Most azonban letartóztatták a Gupta család két tagját az Egyesült Arab Emírségekben. Káncz Csaba jegyzete.

2021. július 7-én Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök letartóztatása az erőszakos tiltakozások és fosztogatások új hullámába sodorta az országot. Legalább 200 ember vesztette életét, és 50 000 vállalkozást, kis üzletet rongáltak meg a tüntetők.

A zavargásoknak csak részben volt közvetlen köze a velejéig korrupt Zumához. Annál inkább az általa létrehozott rendszerhez, hiszen alatta az állam gyakorlatilag működésképtelenné vált. A titkosszolgálatok, a rendőrség, a rendfenntartó szervek vezetését a mamelukok foglalták el. Magát az elnököt pedig beszőtte egy oligarcha család, amely négy éve sietősen távozott az országból.

A Gupták fénykora

Dél-Afrika legkeresettebb fehérgalléros bűnözői gondosan választották ki száműzetésük helyét. A három indiai származású Gupta fivér évekig fosztogatta a dél-afrikai államkasszát Jacob Zuma volt elnök politikai segítségével.

Jacob Zumát is beszőtte az oligarcha család. Fotó: World Economic Forum/Wikkipedia/Matthew JordaanJacob Zumát is beszőtte az oligarcha család. Fotó: World Economic Forum/Wikkipedia/Matthew Jordaan

Amikor 2018-ban végül le kellett mondania, és már nem tudta aláásni az igazságszolgáltatást, a Gupták az Egyesült Arab Emírségekbe (UAE) menekültek a  kisíbolt milliárd dolláros vagyonukkal. A legfontosabb szempont az volt, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek nincs kiadatási szerződése Dél-Afrikával.

Évekig úgy tűnt, hogy az önkéntes száműzetés bevált a Guptáknak – egészen múlt hétfőig, amikor a dél-afrikai "News24" azzal a hírrel lepte meg az országot, hogy a három keresett testvér közül kettőt letartóztattak Dubaiban. A dubaji rendőrség közölte, hogy megkapták az Interpol "vörös riasztását" a Gupta család négy tagjára vonatkozóan. A letartóztatást "dél-afrikai pénzmosás és büntetőjogi vádak miatt" hajtották végre. A két ország felveszi a kapcsolatot a kiadatás ügyében.

Laza törvények Dubaiban

Dél-Afrika tavaly kiadatási megállapodást kényszerített ki Dubajjal a Gupták szökése miatt. Az Egyesült Arab Emírségekre már amúgy is fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy szigorítsák a laza pénzügyi bűncselekményekre vonatkozó törvényeiket. Az Ukrajna elleni támadás óta ráadásul Dubaj a Nyugat által szankcionált orosz oligarchák menedékévé vált.

Az amerikai szankciókkal is sújtott Gupták nyilvánvalóan nem számítottak letartóztatásukra. Majdnem egy évtizeden keresztül összekapcsolták vállalati hálózatukat Jacob Zuma korrupt rendszerével. Fia, Duduzane Zuma mintegy  tucatnyi Gupta-társaság igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának volt tagja. A Gupták befolyása odáig fajult, hogy beleszóltak a miniszteri posztok betöltésébe.

A katonaság is csavar volt a gépezetben

Szökésük után Dél-Afrika jelenlegi elnökének, Cyril Ramaphosanak a kormánya bejelentette, hogy Zuma uralkodása alatt mintegy 500 milliárd rúpiát loptak el - ez jelenleg 32 milliárd amerikai dollár értékű vagyon. Volt miből meríteni, hiszen Dél-Afrika végül is a világ 40 legnagyobb gazdaságának egyike és a G20-államok egyetlen afrikai tagja.

Az ország népe az évszázad bűntetteként tekint az ügyre. Az elsikkasztott összeg jelentős része az országot Dubajból gúnyoló Gupták számlájára került. Amikor 2018-ban az állami bűnözést („state capture”) vizsgáló bizottság - a ma is működő Zondo-bizottság - beidézte a testvéreket, azok „politikai indíttatású büntetőeljárás” veszélyére hivatkozva megtagadták a visszatérést.

Rendőri kísérettel az esküvőre

Dél-Afrikában nem felejtik, hogy az indiai származású család 2013-ban több mint 200 vendéget repített Pretoriába egy Gupta unokatestvér luxus esküvőjére. A nemzet megdöbbenésére a katonai repülőteret használták, és a társaságot rendőrök kísérték el az esküvőre.

A döntéshozók akkoriban az indiai nagykövetséget hibáztatták, amiért hamisan azt állította, hogy magas rangú politikusok is voltak a meghívottak között.

Kiadatási hercehurca jön

A két Gupta letartóztatása után  jogi szakértők most azt gyanítják, hogy a kiadatás elhúzódhat. Zumának többször is sikerült elhúznia egy olyan folyamatot, amely több mint 20 éves korrupciós bűncselekményeket tartalmazott. Gupta ügyvédei vitatják a kiadatást, az országok közötti megállapodás egyértelmű bizonyítékokat igényel.

A dél-afrikai ügyészség egy nagyjából 1,6 millió dolláros csalási ügy alapján szerezte meg az Interpol riasztását, amelyet jelenleg egy bloemfonteini bíróság tárgyal. A Zondo vizsgáló-bizottság előtti számos terhelő vallomásra való tekintettel azonban feltételezhető, hogy Gupták fosztogatása sokkal nagyobb mértékben bizonyítható.

A kiadatás "jelentős áttörést jelentene az állam túszul ejtésével kapcsolatos felelősségre vonás terén" - mondta Karam Singh, a dél-afrikai polgárjogi szervezet, a Corruption Watch munkatársa a News24-nek. A Gupta fivérek Zumával együtt ennek „a tervnek az építészei voltak”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG