5p

Évekig úgy tűnt, hogy a dél-afrikai államkincstárt kifosztó oligarcha család tagjai megússzák a bűncselekmény-sorozatot. Most azonban letartóztatták a Gupta család két tagját az Egyesült Arab Emírségekben. Káncz Csaba jegyzete.

2021. július 7-én Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök letartóztatása az erőszakos tiltakozások és fosztogatások új hullámába sodorta az országot. Legalább 200 ember vesztette életét, és 50 000 vállalkozást, kis üzletet rongáltak meg a tüntetők.

A zavargásoknak csak részben volt közvetlen köze a velejéig korrupt Zumához. Annál inkább az általa létrehozott rendszerhez, hiszen alatta az állam gyakorlatilag működésképtelenné vált. A titkosszolgálatok, a rendőrség, a rendfenntartó szervek vezetését a mamelukok foglalták el. Magát az elnököt pedig beszőtte egy oligarcha család, amely négy éve sietősen távozott az országból.

A Gupták fénykora

Dél-Afrika legkeresettebb fehérgalléros bűnözői gondosan választották ki száműzetésük helyét. A három indiai származású Gupta fivér évekig fosztogatta a dél-afrikai államkasszát Jacob Zuma volt elnök politikai segítségével.

Jacob Zumát is beszőtte az oligarcha család. Fotó: World Economic Forum/Wikkipedia/Matthew Jordaan
Jacob Zumát is beszőtte az oligarcha család. Fotó: World Economic Forum/Wikkipedia/Matthew Jordaan

Amikor 2018-ban végül le kellett mondania, és már nem tudta aláásni az igazságszolgáltatást, a Gupták az Egyesült Arab Emírségekbe (UAE) menekültek a  kisíbolt milliárd dolláros vagyonukkal. A legfontosabb szempont az volt, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek nincs kiadatási szerződése Dél-Afrikával.

Évekig úgy tűnt, hogy az önkéntes száműzetés bevált a Guptáknak – egészen múlt hétfőig, amikor a dél-afrikai "News24" azzal a hírrel lepte meg az országot, hogy a három keresett testvér közül kettőt letartóztattak Dubaiban. A dubaji rendőrség közölte, hogy megkapták az Interpol "vörös riasztását" a Gupta család négy tagjára vonatkozóan. A letartóztatást "dél-afrikai pénzmosás és büntetőjogi vádak miatt" hajtották végre. A két ország felveszi a kapcsolatot a kiadatás ügyében.

Laza törvények Dubaiban

Dél-Afrika tavaly kiadatási megállapodást kényszerített ki Dubajjal a Gupták szökése miatt. Az Egyesült Arab Emírségekre már amúgy is fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy szigorítsák a laza pénzügyi bűncselekményekre vonatkozó törvényeiket. Az Ukrajna elleni támadás óta ráadásul Dubaj a Nyugat által szankcionált orosz oligarchák menedékévé vált.

Az amerikai szankciókkal is sújtott Gupták nyilvánvalóan nem számítottak letartóztatásukra. Majdnem egy évtizeden keresztül összekapcsolták vállalati hálózatukat Jacob Zuma korrupt rendszerével. Fia, Duduzane Zuma mintegy  tucatnyi Gupta-társaság igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának volt tagja. A Gupták befolyása odáig fajult, hogy beleszóltak a miniszteri posztok betöltésébe.

A katonaság is csavar volt a gépezetben

Szökésük után Dél-Afrika jelenlegi elnökének, Cyril Ramaphosanak a kormánya bejelentette, hogy Zuma uralkodása alatt mintegy 500 milliárd rúpiát loptak el - ez jelenleg 32 milliárd amerikai dollár értékű vagyon. Volt miből meríteni, hiszen Dél-Afrika végül is a világ 40 legnagyobb gazdaságának egyike és a G20-államok egyetlen afrikai tagja.

Az ország népe az évszázad bűntetteként tekint az ügyre. Az elsikkasztott összeg jelentős része az országot Dubajból gúnyoló Gupták számlájára került. Amikor 2018-ban az állami bűnözést („state capture”) vizsgáló bizottság - a ma is működő Zondo-bizottság - beidézte a testvéreket, azok „politikai indíttatású büntetőeljárás” veszélyére hivatkozva megtagadták a visszatérést.

Rendőri kísérettel az esküvőre

Dél-Afrikában nem felejtik, hogy az indiai származású család 2013-ban több mint 200 vendéget repített Pretoriába egy Gupta unokatestvér luxus esküvőjére. A nemzet megdöbbenésére a katonai repülőteret használták, és a társaságot rendőrök kísérték el az esküvőre.

A döntéshozók akkoriban az indiai nagykövetséget hibáztatták, amiért hamisan azt állította, hogy magas rangú politikusok is voltak a meghívottak között.

Kiadatási hercehurca jön

A két Gupta letartóztatása után  jogi szakértők most azt gyanítják, hogy a kiadatás elhúzódhat. Zumának többször is sikerült elhúznia egy olyan folyamatot, amely több mint 20 éves korrupciós bűncselekményeket tartalmazott. Gupta ügyvédei vitatják a kiadatást, az országok közötti megállapodás egyértelmű bizonyítékokat igényel.

A dél-afrikai ügyészség egy nagyjából 1,6 millió dolláros csalási ügy alapján szerezte meg az Interpol riasztását, amelyet jelenleg egy bloemfonteini bíróság tárgyal. A Zondo vizsgáló-bizottság előtti számos terhelő vallomásra való tekintettel azonban feltételezhető, hogy Gupták fosztogatása sokkal nagyobb mértékben bizonyítható.

A kiadatás "jelentős áttörést jelentene az állam túszul ejtésével kapcsolatos felelősségre vonás terén" - mondta Karam Singh, a dél-afrikai polgárjogi szervezet, a Corruption Watch munkatársa a News24-nek. A Gupta fivérek Zumával együtt ennek „a tervnek az építészei voltak”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG