<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Olaf Scholz kancellár szenegáli és dél-afrikai látogatása rávilágít Németország rendkívüli energia-éhségére, amelyet az Oroszországgal való konfliktus váltott ki. Berlin afrikai offenzívájának másik motívuma a zavargásoktól való félelem. Káncz Csaba jegyzete.

A német koalíciós kormány aktívan dolgozik az ország gazdasági (mindenekelőtt energetikai), politikai és katonai súlyának növelésén Afrikában. A hét első felében ezzel a céllal Olaf Scholz kancellár (Szociáldemokrata Párt, SPD) egy magas rangú üzleti delegációval együtt Szenegálba, Nigerbe és Dél-Afrikába látogatott.

Mit üzen a nigeri látogatás?

Scholz utazásának első állomása a Bundeswehr katonáinál tett látogatása volt hétfőn Nigerben.  Hivatalosan 200 német katona állomásozik az erőforrásokban gazdag és geostratégiai szempontból fontos országban.  A Bundeswehr a nigeri különleges erőket képezi ki a 2018 óta zajló „Gazelle” hadművelet részeként, amely az EU EUTM-missziójának része.

Olaf Scholz német kancellár az oroszok visszaszorítása mellett, nyersanyagokat is remél. Fotó: MTI/EPA/Clemens BilanOlaf Scholz német kancellár az oroszok visszaszorítása mellett, nyersanyagokat is remél. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Május 20-án a Bundestag (szövetségi parlament) úgy döntött, hogy egy évvel meghosszabbítja a Száhel-övezetben végzett német katonai missziókat. Niger ebben egyre központibb szerepet játszik, az EUTM-misszió szinte teljes egészében Maliból Nigerbe került. "Németországnak az EU Száhel-övezetbeli képességfejlesztésében való részvételének középpontjában Niger áll" - olvasható a szövetségi kormány által elfogadott indítványban.

Az új mandátum szerint legfeljebb 300 Bundeswehr katona segíti „Burkina Faso, Mali, Mauritánia és Niger biztonsági erői, valamint a G5 Száhel-államok közös munkacsoportja működési képességeinek javítását”. Ez magában foglalja a „katonai tanácsadást és kiképzést, beleértve a bevetés előtti képzést” és a „támogatást”.  Vagyis a német katona-politikát Nigeren keresztül kiterjesztik az egész Száhel-övezetre.

Berlin azt is tervezi, hogy folytatja az együttműködést a sokat kritizált mali huntával. „Lesújtó volt, hogy orosz zsoldosok most Maliban vannak” – mondta Scholz a szenegáli elnökkel, Macky Sall-lal tartott közös sajtótájékoztatón dakari útja első napján. Németország továbbra is „eleget tesz felelősségének”, és „ezért úgy döntött, hogy továbbra is támogatni fogjuk a MINUSMA ENSZ-missziót”.

Valójában a Bundeswehr 1100-ról 1400 katonára növeli a MINUSMA csapatait Maliban, felkészülve a harcok eszkalációjára. A mandátum szerint még több katonát lehet mozgósítani „az átcsoportosítás szakaszaira, valamint a csapatváltások keretében és vészhelyzetekben”. Ennek során a MINUSMA „felhatalmazást kapott arra, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen, beleértve a katonai erő alkalmazását is a küldetés teljesítése érdekében”.

Német katonai mozgások

Már a mandátum meghosszabbításáról szóló Bundestag-vita során több felszólaló hangsúlyozta, hogy Németországnak katonailag is érvényesítenie kell érdekeit a térségben.

Merle Spellerberg, a Zöld Párt parlamenti képviselője szerint Németország jelenléte a Száhel-övezetben „az új felelősség jele, a geostratégiai kihívásokra adott válasz. „Amikor a francia csapatok a nyár végén kivonulnak Maliból, mi leszünk a legnagyobb csapatküldő a Globális Északról.” Németország „300 új katonával” „bezárja a franciák által hagyott rést”.

A kormány vezető tagjai, így Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter kifejezetten hangsúlyozták, hogy a cél más hatalmak, mindenekelőtt Oroszország visszaszorítása. „Ha a MINUSMA kivonulna Maliból, a vákuumot még inkább más erők töltenék be” – figyelmeztetett Baerbock a Bundestagban. Ez „az iszlamista harcosokra”, de „az orosz erőkre is” vonatkozik.

Hajsza az energiáért

Németország geogazdasági érdekei világosak. Mali és Niger nyersanyagokban rendkívül gazdag. Niger Afrika legnagyobb urántermelője és az ötödik legnagyobb világszerte. 2011 óta az ország az olajexportáló államok közé tartozik. További helyben bányászott és feldolgozott nyersanyagok a foszfát, a gipsz és a mészkő. Mali pedig Afrika harmadik legnagyobb aranytermelője Dél-Afrika és Ghána után, és nagy mennyiségű bauxit-, foszfát- és vasérc-lelőhelyekkel rendelkezik.

Scholz szenegáli látogatása rávilágít Németország afrikai ásványkincsek és nyersanyagok utáni éhségére, amelyet az Oroszországgal való konfliktus is tovább fokozott. Szenegálban Németország mindenekelőtt az ország gázlelőhelyeit szeretné a lehető leggyorsabban biztosítani.

„Nagyon világos akarok lenni ezzel kapcsolatban” – hangsúlyozta Scholz Dakarban. „Természetesen nem csak a megújuló energiaforrásokból előállított energia jövőbeli generációjának kérdésében szeretnénk együttműködni Szenegállal, hanem az LNG-kérdés és a szenegáli gáztermelés tekintetében is.”

Dél-Afrikában kedden Scholzot katonai tiszteletadással üdvözölte Cyril Ramaphosa elnök. Az út tartalmazta a Sasol energiaipari óriás meglátogatását is.  A transznacionális kőolaj- és vegyipari vállalat Dél-Afrika második legnagyobb ipari vállalata, több mint 30 000 alkalmazottal és 17 gyárral különböző országokban. A Sasol a gáz-folyadék üzemek építéséről ismert, különösen Katarban. Néhány napja Scholz átfogó energetikai partnerséget kötött az emirátussal és a világ legnagyobb cseppfolyósított gáz-exportőr cégével.

Félelem a társadalmi nyugtalanságtól

A német afrikai offenzíva másik motívuma kétségtelenül a zavargásoktól való félelem. „Drámai globális kihívásokkal” állunk szemben - figyelmeztetett Scholz Dakarban. A COVID-19 világjárvány, az ukrajnai háború és a klímaválság „pusztító következményekkel jár az afrikai államokra” és „életünk valóságára”. Veszélybe sodorták „azokat a társadalmi és gazdasági vívmányokat, amelyekért a Globális Dél dolgozott”. Annak érdekében, hogy „ezek a válságok ne szítsanak újabb lángokat” – mondta, Németországnak „határozottan fel kell lépnie”.

A vezető német médiában eközben még agresszívebb fellépést követelnek az Afrika kincseiért folyó versenyfutásban. „Németországnak be kell hoznia lemaradását” – szólítja fel Nikolas Busse hazáját a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. „Bár maga Németország egykor gyarmati hatalom volt, más nyugati országok előnybe kerültek, mindenekelőtt Franciaország”. Ezen változtatni kell, „ha valaki vezető európai hatalom akar lenni”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: pénteken újabb ukrán területeket annektál Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 13:21
Azokat, ahol az elmúlt egy hétben úgynevezett népszavazásokat tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.
Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG