5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nyugati szemmel nézve meglepő, hogy Oroszországnak Ukrajna megtámadása után is maradtak nemzetközileg jelentős szövetségesei gazdasági és/vagy politikai téren. Pedig valójában ez a helyzet: ezt bizonyítja a BRICS ma kezdődött csúcstalálkozója is. De mit gondolnak ezek az országok a háborúról, mire készülnek a mostani csúcson, és mit jelent mindez a globális rendre nézve? Ezt nézzük meg Nagyító rovatunk e heti kiadásában.

Ma kezdődött a dél-afrikai Johannesburgban az úgynevezett BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – háromnapos csúcstalálkozója.

Bár Oroszország, amely a nyugati világban persona non grata lett az Ukrajna elleni katonai agresszió kezdete óta, ezúttal is ott lesz az eseményen, Vlagyimir Putyin nem szerepel majd a csoportképen. Az orosz elnök videón keresztül jelentkezik majd be, személyesen külügyminisztere, Szergej Lavrov lesz jelen.

Távolmaradásának oka egyszerű: nem szeretne börtönbe kerülni.

Idén márciusban ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekményekkel (ukrán gyerekek jogellenes Oroszországba deportálása) kapcsolatos feltételezett felelőssége miatt, a házigazdák pedig a jelek szerint nem tudták vagy nem akarták garantálni szabadlábon maradását.

Lázas készülődés

A BBC helyi tudósítója szerint a dél-afrikai hatóságoknak nagy kő esett le a szívéről, amikor Putyin a távolmaradás mellett döntött, hiszen így megúszták az állásfoglalást letartóztatása ügyében. Most pedig megkönnyebbülten és lelkesen élik bele magukat a házigazda szerepébe, és elárasztják az újságírókat a csúccsal kapcsolatos infókkal.

A szokatlanul nagy lelkesedés is azt jelezheti, hogy Dél-Afrika gyorsan távolodik a Nyugattól a többpólusú világ felé, egyenesen Kína és kisebb mértékben Oroszország irányába.

A brit lap tudósítójának egy orosz újságíró nemrég, a BRICS-külügyminiszterek ülésének sajtótájékoztatóján azt mondta: „Megtarthatjátok magatoknak az emberi jogi Paradicsomot (Nyugaton). Mi újjáteremtetjük a világot.”

Lula da Silva érkezik a BRICS-csúcsra Johannesburgban. A brazil elnök semleges maradna, többször bírálta a NATO-t és Ukrajnát is. Fotó: Facebook/Lula da Silva/Ricardo Stuckert
Lula da Silva érkezik a BRICS-csúcsra Johannesburgban. A brazil elnök semleges maradna, többször bírálta a NATO-t és Ukrajnát is. Fotó: Facebook/Lula da Silva/Ricardo Stuckert

Bár lehet, hogy a BRICS még mindig gyerekcipőben jár, már képes lázba hozni a blokk egyes országait. Egy másik újságíró például azzal dicsekedett a brit lap tudósítójának, hogy egyre inkább egyetértés van arról, hogy a jövő Kína, a Nyugat pedig hanyatlik.

Nem kispályások

Elemzők szerint a BRICS-országok együttesen szeretnék megkérdőjelezni a Nyugat dominanciáját globális ügyekben, és ebben több tucat ország támogatására számíthatnak. Dél-Afrika egyébként mintegy hetven állam vezetőjét hívta meg a csúcsra – nyugati vezetők nincsenek rajta a vendéglistán.

Más elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a Nyugat-ellenes szövetség elsősorban Kína és Oroszország álma. A demokráciáknak, tehát Brazíliának, Indiának és Dél-Afrikának nem érdeke a konfrontáció, és bár számos más, a blokkal szimpatizáló állam is szeretne magának a jelenleginél komolyabb befolyást, de Pekingtől és Moszkvától sem akarnak függni.

Persze – tesszük hozzá – Brazília, India és Dél-Afrika sem éppen a nyugati típusú demokrácia mintaképe.

India teljesen más, európai szemmel nehezen érthető világ, Brazíliában a legfelsőbb politikai szintekig ér a korrupció, az éppen hatalmon lévők pedig rendre próbálják örökre ellehetetleníteni politikai ellenfeleiket. Dél-Afrikában szintén komoly probléma a korrupció és a bűnözés, utóbbin belül a nagyrészt fehér farmereket sújtó, hosszú évek tartó gyilkossági hullám.

Bármi is legyen a BRICS célja, tény, hogy a blokknak globálisan is nagy súlya van: a világ lakosságának 40 százalékát és gazdasági teljesítményének több mint negyedét adja.

Nem csoda, ha az eddiginél nagyobb beleszólást szeretne a világ dolgaiba.

Megy a biznisz

Ami az ukrajnai háborúhoz való viszonyulást illeti, bár egyik állam sem állt ki nyíltan Oroszország mellett, nem is ítélte el egyértelműen. Az a tény pedig, hogy nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz, most pedig egy asztalhoz ülnek az orosz külügyminiszterrel, többet mond ezer szónál.

A dél-afrikai kormány például először elítélte az orosz inváziót, majd a NATO-t okolta, Putyint dicsérte és béketeremtőként kínálkozott fel, egy évvel a háború kitörése után pedig közös tengeri hadgyakorlatot tartott Oroszországgal és Kínával. Sőt, Washington feltevése szerint múlt évben még fegyvert is szállított Moszkvának.

A kínai-orosz viszonyról mindent elmond, hogy a távol-keleti ország rekordmennyiségben importált orosz kőolajat az idei első félévben.

És beszédes tény az is, hogy az orosz-indiai kereskedelem új rekordot ért el a 2022-23-as üzleti évben.

Brazília új elnöke, Lula de Silva Oroszország mellett az EU-t, a NATO-t és Ukrajnát is felelőssé tette a háború kitöréséért, a nyugati fegyverszállítások leállítását sürgette, idén júniusban pedig világossá tette, hogy Brazília továbbra is semleges marad a háborút tekintve.

Bővülhet a blokk

Lula a mostani csúcs kezdetén azt mondta: a BRICS a fejlődő Globális Dél országait kívánja összefogni, de nem kíván versenytársa lenni az Egyesült Államoknak és a G7-nek. Nyugati elemzők ugyanakkor azt emelték ki a csúcs kezdetén is, hogy a blokk célja a nyugati dominancia enyhítése vagy kihívása.

A találkozó egyik fő témája mindenesetre a BRICS bővítése lesz: a házigazda közlése szerint mintegy negyven ország jelezte – köztük Argentína, Szaúd-Arábia és Egyiptom –, hogy formálisan vagy informálisan csatlakozna a blokkhoz.

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG