8p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) először nem nyerhet harminc év folyamatos elsőség után. Mit rontottak el?

A közvélemény-kutatások szerint Dél-Afrika történelmi fordulópont elé néz a májusi országos választásokon, mivel a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) először elveszítheti többségét azóta, hogy hatalomra került.  Először az ország első faji megkülönböztetés nélküli országos szavazásán, az apartheid végén 1994-ben nyert - foglalja össze az új helyzetet az AP tudósítása.

Korábban Cyril Ramaphosa elnök önfeledten nézhetett a választások elé. Johannesburg 2019. Gianluigi Guercia/AFP/Getty Images
Korábban Cyril Ramaphosa elnök önfeledten nézhetett a választások elé. Johannesburg 2019. Gianluigi Guercia/AFP/Getty Images

Az ANC Afrika legfejlettebb gazdaságát irányította a demokrácia első 30 évében, a fehér kisebbségi uralom vége óta. Ám a néhai Nelson Mandela pártjának támogatottsága fokozatosan csökken, és elemzők szerint az idei választás vízválasztó lehet, amikor a vezető pártra adott szavazatok először eshetnek 50 százalék alá. Ez arra kényszerítené az ANC-t, hogy koalícióba lépjen – ez lenne az első ilyen eset Dél-Afrikában – azért, hogy kormányon maradjon, és Cyril Ramaphosa maradhasson az elnök. Nagyon kicsi az esélye, hogy az ANC teljesen kikerül a kormányból. Dél-Afrikában a választásokat ötévente tartják. A következő időpontját május 29-ére tűzték ki. Minden 18. életévét betöltött állampolgár jogosult szavazni, ha regisztráltatta magát.

A kormányzó ANC népszerűsége joggal olvad

Az ANC a dél-afrikai „rendszerváltás” után folyamatosan egyedül kormányzott, mindig a választók abszolút többségének támogatásával. Azonban népszerűsége folyamatosan csökkent. A legutóbbi, 2019-ben tartott választásokon 57,5 százalékos eredményt ért el. Az ország jelenlegi hangulatának jellemzésére Sandy Africa, a Pretoriai Egyetem politikatudományi tanszékének docense többek között kiemeli  a korrupció visszaszorításának sikertelenségét, ami csorbította az ország nemzetközi hírnevét és csökkentette befolyását.

„A bűnözés és az erőszak magas szintje miatt kétségbeesett hangulat uralkodik. Széles körű a frusztráció is a széteső infrastruktúra és a szolgáltatások pocsék színvonala miatt is” - foglalta össze a politikatudós Sandy Africa.

Az egyetemi tanár szerint, a 2024-es általános választás a fiatal szavazók megnyeréséért folytatott harc lehet. Ha ez a helyzet, akkor az ANC-nek friss imázsra van szüksége, amely kevésbé támaszkodik az apartheid-rezsim elleni  felszabadító mozgalom történelmére. Jobban kell tükröznie a potenciális támogatók érdekeit és törekvéseit: munkanélküli fiatalokét, az erőszak által fenyegetett nőkét, az anyagilag megszorult középosztályét, valamint a zsúfolt és borzalmas körülmények között élőkét - mondta a tanár.

A Palesztinával való szolidaritás sok választó szívét megnyerte. Fotó:Dirk Kotze/Gallo Images via Getty Images
A Palesztinával való szolidaritás sok választó szívét megnyerte. Fotó:Dirk Kotze/Gallo Images via Getty Images

Jobban fogunk élni - ígéri a kormánypárt

A kormánypárt választási kampányát február 24-én indította el a keleti KwaZulu-Natal tartomány tengerparti városában, Durbanben - számolt be róla a Reuters. A pátvezér Cyril Ramaphosa, aki az ország elnöke is egyben, természetesen az elmúlt három évtized sikereire építene, és megígérte, hogy megoldja a magas munkanélküliség, a bűnözés és a szegénységi égető problémáit. A város stadionjában tartott nagygyűlésen, ahol a tömeg az ANC fekete, zöld és arany színeibe öltözött, Ramaphosa megígérte, hogy „jobban fogunk élni”, már ha pártja ismét megnyeri a választást - emelte ki a BBC.

Afrika legiparosodottabb gazdasága több mint egy évtizede alig növekedett, 2012 óta átlagosan 0,8 százalékos bővülést ért el. A munkanélküliség 32,1 százalékra emelkedett 2023 negyedik negyedévében a négy évvel korábbi 29,1 százalékról - az elnök hivatali idejének elején. Emellett az ország egyre súlyosabb áramszünetekkel szembesült, mivel az állami energiaszolgáltató, az Eskom öregedő széntüzelésű erőműveket működtet.

Az Eskom hőerőműveinek áramtermelésével gondok voltak. Fotó: wikipedia
Az Eskom hőerőműveinek áramtermelésével gondok voltak. Fotó: wikipedia

Miután - Jacob Zuma 2018-as leváltását követően - megnyerte a választást a megújulás és a felépülés jegyében, Ramaphosa küzdött azért, hogy érdemi javulást érjen el a bűnözés, a korrupció és a gazdasági növekedés terén. A 71 éves elnök, aki második ciklusára készül, választási kiáltványban vázolta fel pártja prioritását. Ezek között szerepel egy foglalkoztatási program a munkanélküliség leküzdésére, a gazdasági növekedés ösztönzése, valamint a magas megélhetési költségek letörése a támogatott alapszolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés révén. Azonban, mivel sok dél-afrikai kiábrándult a pártból - amire reagálni kellett - Ramaphosa elismerte, hogy „tévedéseket" követett el.

Az elnök figyelmeztetett, hogy „vannak olyan erők, amelyek arra törekszenek, hogy ezt a választást a demokrácia fejlődésének megsemmisítésére használják fel. Kulcsfontosságú, hogy együtt védjük meg nehezen kivívott szabadságunkat!” - mozgósított a pártvezér.

Demokrata kihívás jobbról

A domináló kormánypárt kihívói között két nagyobb pártot találunk. Kettejük közül a nagyobb a Demokrata Szövetség (DA), amely centristának definiálja magát és elődje a dél-afrikai fehérek pártja volt. A párt, amelyet John Steenhuisen vezet, az ország nyugati felében, ahol többen beszélik a volt gyarmatosító hollandok helyi nyelvváltozatából önnálló nyelvvé vált afrikaans nyelvet, sokkal népszerűbb. A brit parlament könyvtára által is idézett közvélemény-kutatások szerint a Demokrata Szövetség egyre nagyobb támogatottságot élvez. Tavaly hat hónap alatt hét százalékponttal nőtt, a márciusi 24 százalékról októberre 31 százalékra. A Demokrata Szövetség köré szerveződően hét ellenzéki párt fogott össze a kormányzó ANC megbuktatása érdekében. Bár mindegyik párt külön-külön indul a választáson, megegyeztek egy „közös jövőképben” Dél-Afrika kormányzására, ha együttesen megszereznék a mandátumok többségét. Választási megállapodásukat „moonshot” (holdra szállás) koalícióként is ismerik.

Legyőzlető az EFF és ANC állítja John Steeenhuisen DA-vezér. Fotó: BizNews
Legyőzlető az EFF és ANC állítja John Steeenhuisen DA-vezér. Fotó: BizNews

Választási pártkiáltványában a DA egy egyszerű üzenetet fogalmazott meg: „Hazánk válságban van” - írja a BBC. Kétmillió új munkahely létrehozását, az áramkimaradások megszüntetését és az erőszakos bűnözés felére csökkentését ígérték. A DA liberálisabb gazdasági megközelítést szeretne, beleértve a privatizációt is, különösen az energiaszektorban.

„Marxista-leninisták" támadnak balról

Az ANC egykori ifjúsági vezetője, Julius Malema által vezetett párt, a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) „a gazdasági emancipációt célzó radikális és militáns mozgalomnak” és „internacionalista felfogású antiimperialista és baloldali" pártnak írja le magát, amely a marxista-leninista hagyományból is merít.

Julis Malema az EFF vezére igen harcias. Fotó: BNN
Julis Malema az EFF vezére igen harcias. Fotó: BNN

Politikai elemzők szerint, írja a brit parlament, az EFF az ország harmadik legnagyobb politikai pártjává vált azáltal, hogy „ellopta az ANC köpenyét”, azaz a radikális ellenzék pozíciójába helyezte magát. Ongama Mtimka, a Nelson Mandela Egyetem munkatársa és Gary Prevost, a College of Saint Benedict és a Saint John's University emeritus professzora szerint „a földkérdésekre és a munkahelyekre való összpontosítása lehetővé teszi a fekete dél-afrikai szavazók számára, hogy az ANC-ről az EFF-re váltsanak anélkül, hogy megváltoztatnák politikai irányultságukat.”

A földkérdésnél érdemes egy kicsit elidőznünk, hiszen azt kommunista módon kívánják megoldani. A tüzes retorikájáról és rendíthetetlen elszántságáról ismert pártvezető Julius Malema kijelentette, hogy pártja ellentételezés nélkül kisajátítja a földeket. Talán nem véletlenül vádolták azzal, hogy az általa is énekelt „öld meg a búrt” nótát talán szó szerint értené. A közvetlen kisajátításokat célzó, radikális álláspont közvetlen kihívást jelent a jelenlegi kormánypárt, az Afrikai ANC számára, amelyet Malema azzal vádol, hogy akadályozza ennek az indítványnak a parlamenti elfogadását. A szegény feketék körében sokak számára csábító lehet az ingyen farmhoz jutás ígérete.

 

Mit mutatnak a friss számok?

A választói preferenciát a tavalyi év végén mérte fel a Change Starts Now új politikai formáció. A területi különbségeket is feltáró kutatás jobb értelmezhetőségéért vessünk egy pillantást Dél-Afrika tartományaira!

Az ország lakossága egyenetlenül oszlik el. Forrás: South Africa Gateway
Az ország lakossága egyenetlenül oszlik el. Forrás: South Africa Gateway

Hacsak nem történik valami váratlan, a választások utáni Dél-Afrika formája már meglehetősen világos - ismerteti a Change Starts Now felmérését a Witwatersrand Egyetem: egy megsérült és visszahúzódó ANC, jóval az 50 százalékos határ alatt - tavaly év végén 42 százalék a szavazni szándékozó regisztrált szavazók körében -, de az ANC még mindig nagyobb, mint bármely más párt. A DA (19 százalék) és az EFF (16 százalék) a szavazatok kevesebb mint ötödét szerezné meg. A régebbi kisebb pártok közül sokan haldokolnak, a maradék pedig apró töredékszavazatokon osztozik. Az elemzés feltárja hogy a kormányzó ANC majdnem minden tartományban elvesztette abszolút többségét, azonban Nyugat-Fokföld (Western Cape) kivételével még mindenütt vezet.

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fénye megkopott. Forrás: Change Starts Now
Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fénye megkopott. Forrás: Change Starts Now

A települések különbségét is bemutatja a felmérés. Jól látható, hogy minnél kisebb a település, annál nagyobb a kormánypárt előnye. Azaz a régi hagyományokra építő ANC vidéken a legnépszerűbb.

A vezető párt vidéken még mindig népszerű. Forrás: Change Starts Now
A vezető párt vidéken még mindig népszerű. Forrás: Change Starts Now

 

A dél-afrikai egyetem egy Antonio Gramsci idézetet tett az elemzés ismertetőjének mottójául: „a régi világ haldoklik, az új most éli szülési fájdalmait” azonban a folytatását már nem tette hozzá: „a jelen a szörnyek ideje”.

Reméljük, nem így lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG