<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Berlinben naivan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán. A brit miniszterelnök körútjának politikailag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert. Trump utasítást adott külügyminiszterének, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását.

Merkel kancellár ma kezdi meg nyugat-afrikai körútját, amelynek keretében Szenegál, Ghána és Nigéria vezetővel folytat megbeszéléseket a migráció és a gazdasági együttműködés témaköreiben.  A német vezető 2016-ban látogatott legutóbb a térségbe, azután pedig Berlinben tartott egy csúcstalálkozót afrikai vezetőkkel, hogy megvitassák a migráció menedzselését Európa irányába. Berlinben láthatóan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán.

Felelőtlenség, Nigéria a neved

Ez egy hallatlanul naiv hozzáállás, amely nem számol azzal a ténnyel, hogy jelenleg például Nigériában egy asszonynak átlagosan hat gyermeke van és a lakosság évente nettó 5 millió fővel nő.  Az országban csupán a 18 év alattiak lélekszáma 90 millió fő és senki sem gondolhatja komolyan, hogy nekik bárki munkahelyet tud majd teremteni. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne.

A tavalyi adatok szerint Szíria megszűnt a legnagyobb kibocsátó ország lenni és kis különbséggel ugyan, de 2017-ben Nigériából jöttek a legtöbben Európába. Nigériáról, Afrika legnagyobb olajexportőréről még szükséges kiemelnünk, hogy a korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési lyukkal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

May kényes küldetése

A héten Theresa May brit miniszterelnök is 29 vezető üzletember kíséretében körutat tesz a kontinensen, a Dél-Afrikai Köztársaságot, Kenyát és szintén Nigériát keresve föl. A politikailag lebénult kormányfő próbál új piacokat keresni a szigetország termelőinek, hiszen a tárgyalások Brüsszellel nem haladnak előre, márpedig a brit pénzügyminiszter szerint egy no-deal Brexit után a szigetország tizenöt éven belül 150 milliárd fonttal lenne szegényebb. May szeptember 13-ra hívott össze egy rendkívüli kormányülést, ahol a megegyezés nélküli Brexit sötét következményeit elemzik majd.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog a Fokvárosban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2018. augusztus 28-án. May Dél-Afrikát követően Nigériába és Kenyába tesz majd látogatást. (MTI/EPA/GCIS/Yandisa Monakali)
Káncz Csaba

May körútjának politikaiag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert és Limpopo tartományban két farmot már elkoboztak fehér tulajdonosaiktól. Egy parlamenti bizottság szeptember 27-ig dönt arról, hogy vajon alkotmányos-e a fehér farmerek elzavarása földjeikről kompenzáció nélkül. Márpedig erre a feszültségre egy tárgyaló brit miniszterelnöknek reagálnia kell, hiszen a szomszédos Zimbabwében a brit gazdálkodókat sorra lincselték meg és űzték el földjeikről Mugabe hordái. Londont mindenesetre már beelőzte Washington, ahol a múlt héten Trump elnök utasítást adott Mike Pompeo külügyminiszternek, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását – ez adott esetben amerikai szankciók kivetésével is járhat.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG