4p
Berlinben naivan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán. A brit miniszterelnök körútjának politikailag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert. Trump utasítást adott külügyminiszterének, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását.

Merkel kancellár ma kezdi meg nyugat-afrikai körútját, amelynek keretében Szenegál, Ghána és Nigéria vezetővel folytat megbeszéléseket a migráció és a gazdasági együttműködés témaköreiben.  A német vezető 2016-ban látogatott legutóbb a térségbe, azután pedig Berlinben tartott egy csúcstalálkozót afrikai vezetőkkel, hogy megvitassák a migráció menedzselését Európa irányába. Berlinben láthatóan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán.

Felelőtlenség, Nigéria a neved

Ez egy hallatlanul naiv hozzáállás, amely nem számol azzal a ténnyel, hogy jelenleg például Nigériában egy asszonynak átlagosan hat gyermeke van és a lakosság évente nettó 5 millió fővel nő.  Az országban csupán a 18 év alattiak lélekszáma 90 millió fő és senki sem gondolhatja komolyan, hogy nekik bárki munkahelyet tud majd teremteni. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne.

A tavalyi adatok szerint Szíria megszűnt a legnagyobb kibocsátó ország lenni és kis különbséggel ugyan, de 2017-ben Nigériából jöttek a legtöbben Európába. Nigériáról, Afrika legnagyobb olajexportőréről még szükséges kiemelnünk, hogy a korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési lyukkal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

May kényes küldetése

A héten Theresa May brit miniszterelnök is 29 vezető üzletember kíséretében körutat tesz a kontinensen, a Dél-Afrikai Köztársaságot, Kenyát és szintén Nigériát keresve föl. A politikailag lebénult kormányfő próbál új piacokat keresni a szigetország termelőinek, hiszen a tárgyalások Brüsszellel nem haladnak előre, márpedig a brit pénzügyminiszter szerint egy no-deal Brexit után a szigetország tizenöt éven belül 150 milliárd fonttal lenne szegényebb. May szeptember 13-ra hívott össze egy rendkívüli kormányülést, ahol a megegyezés nélküli Brexit sötét következményeit elemzik majd.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog a Fokvárosban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2018. augusztus 28-án. May Dél-Afrikát követően Nigériába és Kenyába tesz majd látogatást. (MTI/EPA/GCIS/Yandisa Monakali)
Káncz Csaba

May körútjának politikaiag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert és Limpopo tartományban két farmot már elkoboztak fehér tulajdonosaiktól. Egy parlamenti bizottság szeptember 27-ig dönt arról, hogy vajon alkotmányos-e a fehér farmerek elzavarása földjeikről kompenzáció nélkül. Márpedig erre a feszültségre egy tárgyaló brit miniszterelnöknek reagálnia kell, hiszen a szomszédos Zimbabwében a brit gazdálkodókat sorra lincselték meg és űzték el földjeikről Mugabe hordái. Londont mindenesetre már beelőzte Washington, ahol a múlt héten Trump elnök utasítást adott Mike Pompeo külügyminiszternek, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását – ez adott esetben amerikai szankciók kivetésével is járhat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG