<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Berlinben naivan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán. A brit miniszterelnök körútjának politikailag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert. Trump utasítást adott külügyminiszterének, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását.

Merkel kancellár ma kezdi meg nyugat-afrikai körútját, amelynek keretében Szenegál, Ghána és Nigéria vezetővel folytat megbeszéléseket a migráció és a gazdasági együttműködés témaköreiben.  A német vezető 2016-ban látogatott legutóbb a térségbe, azután pedig Berlinben tartott egy csúcstalálkozót afrikai vezetőkkel, hogy megvitassák a migráció menedzselését Európa irányába. Berlinben láthatóan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán.

Felelőtlenség, Nigéria a neved

Ez egy hallatlanul naiv hozzáállás, amely nem számol azzal a ténnyel, hogy jelenleg például Nigériában egy asszonynak átlagosan hat gyermeke van és a lakosság évente nettó 5 millió fővel nő.  Az országban csupán a 18 év alattiak lélekszáma 90 millió fő és senki sem gondolhatja komolyan, hogy nekik bárki munkahelyet tud majd teremteni. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne.

A tavalyi adatok szerint Szíria megszűnt a legnagyobb kibocsátó ország lenni és kis különbséggel ugyan, de 2017-ben Nigériából jöttek a legtöbben Európába. Nigériáról, Afrika legnagyobb olajexportőréről még szükséges kiemelnünk, hogy a korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési lyukkal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

May kényes küldetése

A héten Theresa May brit miniszterelnök is 29 vezető üzletember kíséretében körutat tesz a kontinensen, a Dél-Afrikai Köztársaságot, Kenyát és szintén Nigériát keresve föl. A politikailag lebénult kormányfő próbál új piacokat keresni a szigetország termelőinek, hiszen a tárgyalások Brüsszellel nem haladnak előre, márpedig a brit pénzügyminiszter szerint egy no-deal Brexit után a szigetország tizenöt éven belül 150 milliárd fonttal lenne szegényebb. May szeptember 13-ra hívott össze egy rendkívüli kormányülést, ahol a megegyezés nélküli Brexit sötét következményeit elemzik majd.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök kezet fog a Fokvárosban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2018. augusztus 28-án. May Dél-Afrikát követően Nigériába és Kenyába tesz majd látogatást. (MTI/EPA/GCIS/Yandisa Monakali)
Káncz Csaba

May körútjának politikaiag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert és Limpopo tartományban két farmot már elkoboztak fehér tulajdonosaiktól. Egy parlamenti bizottság szeptember 27-ig dönt arról, hogy vajon alkotmányos-e a fehér farmerek elzavarása földjeikről kompenzáció nélkül. Márpedig erre a feszültségre egy tárgyaló brit miniszterelnöknek reagálnia kell, hiszen a szomszédos Zimbabwében a brit gazdálkodókat sorra lincselték meg és űzték el földjeikről Mugabe hordái. Londont mindenesetre már beelőzte Washington, ahol a múlt héten Trump elnök utasítást adott Mike Pompeo külügyminiszternek, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását – ez adott esetben amerikai szankciók kivetésével is járhat.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG