6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Miután a török gazdaság összeomlott és a líra szabadesésbe kezdett, a befektetők a feltörekvő piacokról is szedni kezdték a sátorfájukat - nem mindenkit büntetnek azonban egyformán. Ahol ugyanazokat a bajokat látják, mint a törököknél, ott azonnal rátenyereltek az eladás gombra - melyik lehet a következő dominó a sorban?
A török líra összeomlása - friss árfolyamok >>

A biztos (?) összeomlás receptje

Törökország súlyos gazdasági válságban van, valutája szabadesésben, kötvényhozamai az egekben. A török gazdaság több éve túlpörög, hitelből növekszik, felborult a költségvetési és a fizetési mérleg hiánya, ilyenkor kiigazítás nélkül egy gazdaság törvényszerűen összeomlik - Törökország azonban kiigazítás helyett sorra hozza az újabb és újabb hibás gazdaságpolitikai döntéseket. Az összeomlás biztosan nem áll meg az országhatárokon, a Bloomberg friss összeállításában azt találgatja, melyik gazdaság lesz a következő a sorban.

Az elemzés szerint a legnagyobb veszélyben lévő országokat természetesen a feltörekvő gazdaságok között kell keresni. Magas fizetésimérleg-hiány, jelentős külső adósság, gyenge kormányzat és magas infláció - ezek az összetevők vezethetnek a legnagyobb eséllyel a török útra más országokat is.

Ki lesz a következő? Négyből két ország komoly veszélyben

Ennek megfelelően Argentína, Kolumbia, Dél-Afrika és Mexikó szerepel a legveszélyeztetettebb gazdaságok között: náluk ugyanis ugyanazok a tünetek figyelhetőek meg, mint a törököknél, bár tény, hogy nem olyan extrém mértékben. A feltörekvő országok közül a legstabilabb helyzetben Dél-Koreát, Tajvant és Thaiföldet említi az elemzés: itt jelentős a fizetési mérlegek többlete, alacsony a külső adósság mértéke, megfelelő a gazdasági kormányzás és alacsony az infláció.

Persze ha egy befektetési eszköz ára a padlón van, a magas kockázatot is elbíró befektetőkben felmerülhet, hogy nem érdemes-e beszállni és a későbbi normalizálódás során lefölözni a hasznot - az általuk biztosított tőkebeáramlás pedig stabilizálhatja a nehéz helyzetben lévő gazdaságot. Törökország azonban még a legbátrabbaknak sem tűnik vállalhatónak, a hasonló kockázati szinttel rendelkező országokhoz képest sokkal kisebb megtérüléssel kecsegtet most egy itteni befektetési eszköz. Hiába lehet 17,75 százalékot begyűjteni a nominális kamatokon, a 16 százalékot közelítő infláció ennek nagy részét el is vinné, miközben a török líra az egyik legvolatilisebb devizaként további óriási kockázatot jelent a befektetőknek.

Olyan lesz, mint az orosz válság?

Húsz éve ezekben a napokban hatalmasodott el az orosz válság, amikor is összeomlott a birodalmától és a kommunizmustól mindössze hat éve megszabadult Oroszország gazdasága, kötvény-, és részvénypiaca, és ez az egész világon pénzügyi pánikot okozott. Vajon a török válság és így sülhet el?

Elemzésünk >>

Argentína első ránézésre egy fokkal jobb terepnek tűnik, itt ugyanis az extrém kamatok alkalmazásától sem riad vissza a gazdaságpolitika, hogy elkerülje a csődöt: a 40 százalékos (!) alapkamatot újabb 5 százalékponttal 45 százalékra emelik, ami így a kockázatarányos megtérülés esélyét nagyban javítja. A Bloomberg szerint Mexikóban is el lehet még érni a befektetések megtérülését, persze itt is magas kockázat mellett.

Kolumbia és Dél-Afrika viszont messze nem ígér kellő megtérülést azoknak a befektetőknek, akik hajlandóak lennének a rendkívül törékeny gazdaságokba tőkét vinni - ha a döntéshozók ezen nem változtatnak, könnyen Törökország sorsára juthatnak az elemzés szerint.

Argentína a régi recepttel menekülne a török útról

Az argentin világrekorder kamattal érdemes egy kicsit többet is foglalkozni, egy másik elemzésben erre bővebben is kitér a Bloomberg. A török "fertőzés" miatt lépéskényszerbe került dél-amerikai gazdaságban nem csak hogy 45 százalékra emelték az egyhetes kötvény kamatát, de azt is rögzítették, hogy októberig ezen a szinten is tartják a rátát. Decemberig egymilliárd peso (mintegy 33 milliárd dollár) értékű rövidlejáratú kötvényt vezetnek ki a piacról az ígéret szerint, de azonnali intézkedésként első körben kedden 500 millió dollárnyit  adnak el a rendkívül magas kamatozású eszközön keresztül, hogy enyhítsék a pesóra nehezedő nyomást.

Bár a törökök és az argentinok gazdasági problémái jórészt igen hasonlóak, van egy nagy különbség: a dél-amerikaiak ortodox eszközökkel, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácsadóira támaszkodva próbálnak kilábalni a bajból. Elemzők felhívják a figyelmet: ezúttal egy külső sokk érte az argentin pesót, a döntéshozók pedig tankönyvi módszerekkel reagálnak erre - azonnali kamatemelést hajtanak végre és remélik, hogy stabilizálni tudják ezzel a devizát. (Ez az, amire a teljhatalmú Erdogan elnök nem hajlandó, a kamatemelést ördögtől valónak tartja - az pedig, hogy a török jegybank a kedvére tesz a tétlenséggel, bizonyítja, hogy nem működik a politikától függetlenül, ami a külföldi befektetők számára hagyományosan az egyik legnagyobb lehetséges visszatartó erő.)

Első körben működött is a váratlan hétfői bejelentés az újabb kamatemelésről, legalábbis valamelyest sikerült megfékezni a szabadesést: a dollárral szemben mutatott 3,6 százalékos napi zuhanás 2,4 százalékra mérséklődött. A deviza idei vesztesége persze továbbra is jelentős, 60 százalékkal ér kevesebbet a peso a dollárhoz képest, mint év elején; a befektetők amiatt aggódnak, hogy az infláció elszabadult, a kormány pedig nem tesz eleget a gazdaság talpraállítása érdekében. Ebben a helyzetben nagyon nem tett jót, hogy Törökországból átterjedt a feltörekvő piacokat sújtó "fertőzés", mindenesetre egyelőre úgy tűnik, hogy komolyan megpróbálják elkerülni, hogy a pénzügyi válsághelyzet átterjedjen a reálgazdaságra.

Az argentin peso az év eleje óta 60 százalékkal leértékelődött a dollárral szemben - menthető még?

Nem mellesleg hétfőn kezdte meg munkáját az IMF küldöttsége Argentínában, miután még júniusban 50 milliárd dolláros hitelkeret ítéltek meg az országnak. Ugyanebben a hónapban távozott a jegybank éléről Federico Sturzenegger, aki lemondásakor elismerte, hogy elvesztette a hitelességét a befektetők szemében.

Argentínában tehát nem nézik tétlenül a fenyegetést, láthatóan próbálják elkerülni az összeomlást - hogy mindez elegendő lesz-e, vagy a törökök által felborított dominósor felborítja az egyébként is gyenge lábakon álló dél-amerikai gazdaságot, az nagyon rövid időn belül kiderülhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG