3p
A köztársaság fekete vezetése eltökélt abban, hogy Afrika nemrégen még legprosperálóbb gazdaságát egy Zimbabwéhoz hasonló romhalmazzá alakítsa. A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére. Az Európai Parlament tavaly novemberben nem volt hajlandó megvitatni a dél-afrikai fehér farmerek elleni gyilkosság-hullámot.
EPA/KIM LUDBROOK

A Dél-Afrika Köztársaság parlamentje a héten 241-83 szavazati aránnyal megszavazta azt módosító indítványt, amely szerint a fehérek által uralt farmokat kompenzáció nélkül ki lehessen sajátítani. A javaslat most a parlament Alkotmányt Felügyelő Bizottság elé kerül, amelynek augusztus végéig kell döntenie.  Az 50 milliós országban egy tavalyi kormányzati jelentés szerint a megművelt földek 73 százaléka a fehér farmerek kezében van.

Irány Zimbabwe!

Mára úgy tűnik, hogy a köztársaság fekete vezetése tényleg eltökélt abban, hogy Afrika nemrégen még legprosperálóbb gazdaságát egy Zimbabwéhoz hasonló romhalmazzá alakítsa. Így vélekedik az ország egyik legnagyobb agrárszervezete is, amely szerint az indítvány beomlasztja a küldöldi befektetők bizalmát. A folyamatos fekete támadások miatt a fehér farmok mára erődítményekké alakultak és számuk is zuhan - míg 20 éve még 60 000 farm működött, ma már kevesebb, mint 35 000.

A fehérek elleni politikai támadás nem újkeletű, hiszen tavaly tavasszal az ország akkori, sokat támadott elnöke, Jacob Zuma váratlanul bejelentette a parlamentben, hogy csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket, ezért neki kell menni a fehér tulajdonnak az üzleti életben és a földtulajdon területén. A beszéd alatt ökölharc alakult ki az ülésteremben.

Zuma ráadásul 2017 márciusában hivatalosan is felkérte a parlamentet, hogy az módosítsa az alkotmányt a fehérek által tulajdonolt földek kompenzáció nélküli kisajátítása céljából. Zuma hozzátette, hogy „létre akarja hozni a gyarmatosítás előtti földtulajdoni térképet”, mielőtt módosíttatná az alaptörvényt.

Készülődés a polgárháborúra

A fehér farmerek szövetsége (Boer Afrikaner Volksraad) Zuma szavaira válaszul bejelentette, hogy a kompenzáció nélküli föld-kisajátításokat „háborús üzenetnek” tekintenék.

Káncz Csaba

A négy millió főt kitevő fehérek egyik önvédelmi szövetsége (Suidlanders) pedig már kidolgozta a terveket egy polgárháború esetére. Franz Jooste ezredes, az apartheid Dél-Afrika volt tisztje eddig 2500 önkéntes fehér milicistát képzett ki titkos bázisokon. Jooste korábban a fekete gerilla sejtek megsemmisítésében is részt vállalt Mozambikban, Angolában és Zambiában.

A fehér farmerek már így is rendkívül feszültek, hiszen az elmúlt két évtizedben átlagban évente 62 gazdát gyilkoltak meg, tavaly éppenséggel 71-et.

Ez a Dél-Afrikában élő 30 ezer búr gazdálkodó esetében matematikailag 100 000 emberből 133 emberölést jelent. Még a közép-amerikai El Salvadorban is, a világ legveszélyesebb országában, 100 000 lakosból 65 esik gyilkosság áldozatává, vagyis az ottani emberölési arány a fele a búrok ellen elkövetett gyilkossági aránynak.

Mindennek ellenére az Európai Parlament tavaly novemberben leszavazta Janice Atkinson angol képviselő javaslatát, hogy vitassák meg és ítéljék el a dél-afrikai fehér farmerek elleni gyilkosság-hullámot.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG