1p
Afrikával már nem csak a nyaralás megtervezésénél kell számolni, a kontinens egyre inkább szóba jön akkor is, ha befektetési lehetőséget keresünk. Az Equilor Alapkezelő szakemberei szerint Afrika már rég nem az a világ, amire gyerekkorunk filmjeiből emlékszünk – bár kockázatok még mindig vannak, számos mutatóban lekörözik Európát és más fejlett piacokat a kontinens gazdaságai. Az infrastruktúra sokat fejlődött, de bőven van még tér a növekedés előtt.

Ez már nem az "Istenek a fejükre estek" Afrikája

Rába Zoltán

Rába Zoltán befektetési igazgató az Equilor szerdai háttérbeszélgetésén elmondta: bár a 2008-ban indult világválság Afrika országaira is rányomta bélyegét, Dél-Afrika kivételével a gazdasági növekedés még a válság első éveiben sem torpant meg, magyarán Európával ellentétben itt nem köszöntött be a recesszió. A kontinens országainak átlagos éves GDP-növekedése jelenleg 6 százalék, egyedül Dél-Szudánban és Zimbabwében nem bővül a gazdaság.

A GDP-növekedés komoly nyomot hagy a kontinens infrastruktúráján is: Rába Zoltán a The Economist újságírójának példáját említette, aki a márciusi Afrika-melléklet elkészítésekor beutazta az egész földrészt, azonban a megtett közel 30 ezer kilométernek mindössze 5 százaléka volt burkolatlan út, magyarán földút - a két-háromsávos autópálya már Afrikában sem ritkaság.

Míg az internetkapcsolat egyelőre nem túl elterjedt a háztartásoknál, a népesség 80 százaléka rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel. Kenyában pedig évente a GDP harmadának megfelelő összeg folyik át egy mobil pénzátutalási rendszeren keresztül – mindezt ráadásul egy pár éve még nem is létező magáncég hozta létre.

A GDP-növekedés alapja leginkább az árupiaci boom – a globális aranykitermelés 30 százaléka például itt történik, de a kontinensen található a világ legnagyobb kakaóbab-termelője, Elefántcsontpart is. Az árupiacokon ugyan nem ritkák a nagyobb kilengések, az árfolyamok néhány nap alatt is nagyot tudnak fordulni, ami azonban újdonság, hogy az afrikai országok – különösen például Zambia vagy Botswana – a javuló kormányzásnak köszönhetően egyre nagyobb hatékonysággal használják fel az árupiacon szerzett bevételeket.

Eladósodottság nincs, fiatal munkaerő bőven van

Kína is érdeklődikA Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom csak tavaly 200 milliárd dollár körül volt. A kontinens 50 országában több mint 2000 kínai vállalat működik, alkalmazottaik 85 százaléka helyi. Minderre tett még egy lapáttal a kínai elnök most befejeződött afrikai körútján. Részletek >>

Miközben a fejlett világ a masszív eladósodottsággal és annak leépítésével küzd, a feltörekvő piacok ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak: sokkal kevésbé terheli a növekedési kilátásokat az adósságcsökkentési kényszer, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az afrikai gazdaság számára. A világban jellemző tendenciával szemben ráadásul Afrika népessége évi 2%-ot meghaladó mértékben növekszik. Az életkor szerinti bontás az európainál egészségesebb struktúrát mutat: magas a munkaképes, fiatal lakosság részaránya, az inaktív lakosság aránya csupán néhány százalékos.

Miközben a népesség mind a fejlődő, mind pedig a fejlett világban öregszik, a függőségi rátán belül egyre nagyobb a súlya az öregségi résznek – magyarán egyre kevesebb eltartó jut egy eltartottra. 2020-ra a fejlett világban a teljes állami költségvetés komoly hányadát teszi majd ki a nyugdíjellátás, a fejlődő világ jóideig még kevés ilyen jellegű terhet fog cipelni.

A demográfiai trendek a részvénypiacokon is jól nyomon követhetőek: a baby boom generáció nem csak magas létszámú és magasabb minőségű munkaerőt jelentett szerte a fejlett világban, másrészt a megtakarítások is megugrottak: ez mind a részvényárakat, mind pedig az ingatlanárakat felfelé hajtotta. Jelenleg Afrikában is hasonló trendre számítanak a szakemberek.

Csak olyasmit vegyél, amit el is tudsz adni!

Az Equilor Alapkezelő jelenleg 7 afrikai országot lát, amelyek a következő időszakban jól teljesíthetnek, így érdemes lehet vállalataikba fektetni - Dél-Afrika, Egyiptom, Kenya, Mauritius, Marokkó, Nigéria és Tunézia szerepel a listán.

Az afrikai portfólió összeállításánál a szempontok között a piaci elérhetőség és a magas forgalom az egyik legfontosabb, így az egzotikus piacokon (gyakorlatilag Dél-Afrikán kívül) leginkább ETF-eken (Equity Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap) fektetnek be az alapkezelő szakemberei.

Kockázatok és mellékhatásokAz afrikai befektetések kockázatai közül az alábbiakat emeli ki az Equilor:

- politikai

- túlzott deviza-felértékelődés kockázata

- magas infláció

- strukturális korlátok

- nyersanyagárak további esése

Ezzel az afrikai befektetések egyik jellemző kockázata is csökkenthető: a dél-afrikai randot ugyanis nem igazán lehet fedezni, a nigériai nairát pedig pláne nem – mondta el Rába Zoltán. Az Equilor Afrika Alapja azonban elsősorban brit font, valamint dollár-kitettségű – vagy azért, mert ETF-eken keresztül fektetnek be az afrikai eszközökbe, vagy pedig ha közvetlenül vásárolják a papírokat, akkor az adott cégek részvényeit amerikai, angol, holland vagy kanadai tőzsdén keresztül vásárolják.

Megnyílt az Afrika Alap

Pillár Zsolt

Az afrikai, illetve afrikai érdekeltségű vállalatok papírjai egyre könnyebben, és közvetlenül is elérhetőek a befektetők számára, bár továbbra is szembesülhet komolyabb nehézségekkel, aki az afrikai tőzsdéken, helyi valutában jegyzett, megfelelő likviditással rendelkező papírt szeretne itthonról vásárolni.

Pillár Zsolt, az alapkezelő vezérigazgatója persze azt is elmondta: akik nem akarnak közvetlenül afrikai részvényeket vásárolni, vegyenek inkább olyan befektetési alapokat, amelyek ezeken a piacokon aktívak. Az Equilor Alapkezelő Afrika Alapja tavaly indult, a kezdetben zártkörű alapot most nyílttá alakították.

Az alap track rekordja egyelőre meglehetősen rövid, az elmúlt negyedévben mindenesetre 3-3,5 százalékos nominális hozamot értek el.

 

Az alapban jelenleg 65 százalék körüli a részvénykitettség aránya. Pillár Zsolt elmondta: bár ez az arány magas, ettől még nem részvényalap: az abszolút hozamú stratégia keretében ha a helyzet úgy kívánja, a részvény-kitettséget akár jelentős mértékben is csökkenteni tudják, ezzel a kockázatot is mérséklik.

Az alap részvényportfóliójában egyébként bányatársaságok, dohányipari, élelmiszeripari, energiaipari és vegyipari társaságok részvényei mellett sörgyártásban és luxuscikkek gyártásában érdekelt vállalatok részvényei is megtalálhatóak.

A hazai alappiacon az Equilor mellett az OTP Alapkezelő is jelen van egy részvényalappal (az Equilor alapja abszolút hozamú).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG