1p
Afrikával már nem csak a nyaralás megtervezésénél kell számolni, a kontinens egyre inkább szóba jön akkor is, ha befektetési lehetőséget keresünk. Az Equilor Alapkezelő szakemberei szerint Afrika már rég nem az a világ, amire gyerekkorunk filmjeiből emlékszünk – bár kockázatok még mindig vannak, számos mutatóban lekörözik Európát és más fejlett piacokat a kontinens gazdaságai. Az infrastruktúra sokat fejlődött, de bőven van még tér a növekedés előtt.

Ez már nem az "Istenek a fejükre estek" Afrikája

Rába Zoltán

Rába Zoltán befektetési igazgató az Equilor szerdai háttérbeszélgetésén elmondta: bár a 2008-ban indult világválság Afrika országaira is rányomta bélyegét, Dél-Afrika kivételével a gazdasági növekedés még a válság első éveiben sem torpant meg, magyarán Európával ellentétben itt nem köszöntött be a recesszió. A kontinens országainak átlagos éves GDP-növekedése jelenleg 6 százalék, egyedül Dél-Szudánban és Zimbabwében nem bővül a gazdaság.

A GDP-növekedés komoly nyomot hagy a kontinens infrastruktúráján is: Rába Zoltán a The Economist újságírójának példáját említette, aki a márciusi Afrika-melléklet elkészítésekor beutazta az egész földrészt, azonban a megtett közel 30 ezer kilométernek mindössze 5 százaléka volt burkolatlan út, magyarán földút - a két-háromsávos autópálya már Afrikában sem ritkaság.

Míg az internetkapcsolat egyelőre nem túl elterjedt a háztartásoknál, a népesség 80 százaléka rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel. Kenyában pedig évente a GDP harmadának megfelelő összeg folyik át egy mobil pénzátutalási rendszeren keresztül – mindezt ráadásul egy pár éve még nem is létező magáncég hozta létre.

A GDP-növekedés alapja leginkább az árupiaci boom – a globális aranykitermelés 30 százaléka például itt történik, de a kontinensen található a világ legnagyobb kakaóbab-termelője, Elefántcsontpart is. Az árupiacokon ugyan nem ritkák a nagyobb kilengések, az árfolyamok néhány nap alatt is nagyot tudnak fordulni, ami azonban újdonság, hogy az afrikai országok – különösen például Zambia vagy Botswana – a javuló kormányzásnak köszönhetően egyre nagyobb hatékonysággal használják fel az árupiacon szerzett bevételeket.

Eladósodottság nincs, fiatal munkaerő bőven van

Kína is érdeklődikA Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom csak tavaly 200 milliárd dollár körül volt. A kontinens 50 országában több mint 2000 kínai vállalat működik, alkalmazottaik 85 százaléka helyi. Minderre tett még egy lapáttal a kínai elnök most befejeződött afrikai körútján. Részletek >>

Miközben a fejlett világ a masszív eladósodottsággal és annak leépítésével küzd, a feltörekvő piacok ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak: sokkal kevésbé terheli a növekedési kilátásokat az adósságcsökkentési kényszer, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az afrikai gazdaság számára. A világban jellemző tendenciával szemben ráadásul Afrika népessége évi 2%-ot meghaladó mértékben növekszik. Az életkor szerinti bontás az európainál egészségesebb struktúrát mutat: magas a munkaképes, fiatal lakosság részaránya, az inaktív lakosság aránya csupán néhány százalékos.

Miközben a népesség mind a fejlődő, mind pedig a fejlett világban öregszik, a függőségi rátán belül egyre nagyobb a súlya az öregségi résznek – magyarán egyre kevesebb eltartó jut egy eltartottra. 2020-ra a fejlett világban a teljes állami költségvetés komoly hányadát teszi majd ki a nyugdíjellátás, a fejlődő világ jóideig még kevés ilyen jellegű terhet fog cipelni.

A demográfiai trendek a részvénypiacokon is jól nyomon követhetőek: a baby boom generáció nem csak magas létszámú és magasabb minőségű munkaerőt jelentett szerte a fejlett világban, másrészt a megtakarítások is megugrottak: ez mind a részvényárakat, mind pedig az ingatlanárakat felfelé hajtotta. Jelenleg Afrikában is hasonló trendre számítanak a szakemberek.

Csak olyasmit vegyél, amit el is tudsz adni!

Az Equilor Alapkezelő jelenleg 7 afrikai országot lát, amelyek a következő időszakban jól teljesíthetnek, így érdemes lehet vállalataikba fektetni - Dél-Afrika, Egyiptom, Kenya, Mauritius, Marokkó, Nigéria és Tunézia szerepel a listán.

Az afrikai portfólió összeállításánál a szempontok között a piaci elérhetőség és a magas forgalom az egyik legfontosabb, így az egzotikus piacokon (gyakorlatilag Dél-Afrikán kívül) leginkább ETF-eken (Equity Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap) fektetnek be az alapkezelő szakemberei.

Kockázatok és mellékhatásokAz afrikai befektetések kockázatai közül az alábbiakat emeli ki az Equilor:

- politikai

- túlzott deviza-felértékelődés kockázata

- magas infláció

- strukturális korlátok

- nyersanyagárak további esése

Ezzel az afrikai befektetések egyik jellemző kockázata is csökkenthető: a dél-afrikai randot ugyanis nem igazán lehet fedezni, a nigériai nairát pedig pláne nem – mondta el Rába Zoltán. Az Equilor Afrika Alapja azonban elsősorban brit font, valamint dollár-kitettségű – vagy azért, mert ETF-eken keresztül fektetnek be az afrikai eszközökbe, vagy pedig ha közvetlenül vásárolják a papírokat, akkor az adott cégek részvényeit amerikai, angol, holland vagy kanadai tőzsdén keresztül vásárolják.

Megnyílt az Afrika Alap

Pillár Zsolt

Az afrikai, illetve afrikai érdekeltségű vállalatok papírjai egyre könnyebben, és közvetlenül is elérhetőek a befektetők számára, bár továbbra is szembesülhet komolyabb nehézségekkel, aki az afrikai tőzsdéken, helyi valutában jegyzett, megfelelő likviditással rendelkező papírt szeretne itthonról vásárolni.

Pillár Zsolt, az alapkezelő vezérigazgatója persze azt is elmondta: akik nem akarnak közvetlenül afrikai részvényeket vásárolni, vegyenek inkább olyan befektetési alapokat, amelyek ezeken a piacokon aktívak. Az Equilor Alapkezelő Afrika Alapja tavaly indult, a kezdetben zártkörű alapot most nyílttá alakították.

Az alap track rekordja egyelőre meglehetősen rövid, az elmúlt negyedévben mindenesetre 3-3,5 százalékos nominális hozamot értek el.

 

Az alapban jelenleg 65 százalék körüli a részvénykitettség aránya. Pillár Zsolt elmondta: bár ez az arány magas, ettől még nem részvényalap: az abszolút hozamú stratégia keretében ha a helyzet úgy kívánja, a részvény-kitettséget akár jelentős mértékben is csökkenteni tudják, ezzel a kockázatot is mérséklik.

Az alap részvényportfóliójában egyébként bányatársaságok, dohányipari, élelmiszeripari, energiaipari és vegyipari társaságok részvényei mellett sörgyártásban és luxuscikkek gyártásában érdekelt vállalatok részvényei is megtalálhatóak.

A hazai alappiacon az Equilor mellett az OTP Alapkezelő is jelen van egy részvényalappal (az Equilor alapja abszolút hozamú).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18600 18305 18735 +1,31% 0 0 4 862 445 760 HUF 2024-07-26 17:06:08
MOL 2812 2794 2824 +0,14% 0 0 1 837 965 964 HUF 2024-07-26 17:10:39
MTELEKOM 1096 1090 1100 0,00% 0 0 289 232 716 HUF 2024-07-26 17:13:15
RICHTER 9955 9890 9980 +0,15% 0 0 1 668 840 780 HUF 2024-07-26 17:05:37
OPUS 437 435 439 +0,34% 0 0 44 546 321 HUF 2024-07-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG