1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom csak tavaly 200 milliárd dollár körül volt. A kontinens 50 országában több mint 2000 kínai vállalat működik, alkalmazottaik 85 százaléka helyi. Nos, minderre tett még egy lapáttal a kínai elnök most befejeződött afrikai körútján.

A kínai jelenlét Afrikában az elmúlt évtizedben gyorsult fel. Méretére jellemző, hogy Kína legnépesebb tartományának, Kuangtungnak mindössze az év első két hónapjában majdnem negyedével ugrott meg az afrikai exportja, míg importját megduplázta. Az export 2,3 milliárd dollárt ért el, míg a behozatal meghaladta az 5,1 milliárdot. A dél-kínai tartomány legnagyobb kereskedelmi partnere Dél-Afrika, Nigéria és Egyiptom volt.

A Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom 2003 és 2012 között több mint megtízszereződött, tavaly elérte a 200 milliárd dollárt. Kína 2009 óta Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere lett. Tavaly egyébként az Afrikából származó importjának több mint a fele szén és kőolaj volt, további 14 százalékot tett ki a vasérc és a réz. A kínai exporttermékek között többnyire az elektronikai áruk, gépek, járművek és a ruházati cikkek vannak túlsúlyban.

A kínai elnök "visszautasíthatatlan" ajánlata

A kínai elnök most befejeződött, közel egyhetes afrikai útjához kapcsolódóan a helyi média arról is beszámolt, hogy a kelet-ázsiai ország az afrikai bankszektorban is igyekszik teret hódítani. Emlékeztetnek arra, hogy az Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) Dél-Afrika történelmének legnagyobb külföldi működőtőke-befektetéseként 5,5 milliárd dollárért 20 százalékos részesedést vásárolt hat éve a kontinens legnagyobb bankjában, a Standard Bankban.
Fotó: brics5.co.za


A Bank of China 1997 óta, míg a Kínai Építési Bank 2000 óta van jelen egyre bővülő tevékenységgel Afrikában. Az állami Eximbank és a Kínai Fejlesztési Bank fontos forrásai a különböző infrastrukturális beruházásoknak. Utóbbi 16 milliárd dollár hitel folyósított afrikai kormányoknak, továbbá 700 millió dollárt kis- és közepes vállalkozásoknak.

Hszi Csin-ping igyekezett meggyőzni vendéglátóit, hogy Kína jelenléte a kontinensen Afrika gazdagodását szolgálja. Beszédében, amelyet egy kínai pénzből épített konferenciaközpontban mondott, azt hangoztatta, hogy országa őszintén szeretné, ha "az afrikai államok gyorsabban fejlődnének, az afrikai emberek élete jobbá válna". Hszi emlékeztetett arra a korábbi ajánlatra, amely szerint Peking 20 milliárd dollár hitelt biztosít Afrikának a 2013 és 2015 közötti időszakra, amellyel a "független és fenntartható fejlődés" feltételeit kívánják megteremteni. A kínai elnök azt is megerősítette, hogy Kína politikai feltételektől mentesen ajánlja támogatását.

De mi is történt Tanzániában?

Kína Tanzánia legnagyobb kereskedelmi partnere és a második legnagyobb befektetője. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 2,47 milliárd amerikai dollárt, éves bázison a növekedés meghaladta a 15 százalékot. Tanzánia gazdag ásványi anyagokban, fában és földgázban, továbbá vannak jelek arra, hogy a közeljövőben olajat is találhatnak a területén.

Nem véletlen, hogy kikötőépítés, ipari zóna kialakítása, valamint távközlési infrastruktúra kialakítását szolgáló hitelszerződés is szerepelt a megállapodások között, amelyeket Tanzánia fővárosában írtak alá. A nyugati médiában többnyire Afrika "kirablójaként" lefestett Kína új elnöke arra hívta fel a világ országait a Julius Nyerere kongresszusi központban, hogy kapcsolataikban tartsák tiszteletben Afrika "méltóságát és függetlenségét", mert nincs minden országra egyformán alkalmazható fejlődési modell a világon.

Független tanzániai értelmiségieknek sem tetszik azonban a kínai nyomulás. A The Citizen című lapban Benson Bana egyetemi professzor úgy vélte, az ország elnökének meg kell találnia a módját, hogy kifejezze, még több befektetésre lenne szükség, ahelyett, hogy az afrikai országot "a kínai termékek piacává készítik elő". Bana szerint a feldolgozóipar fejlesztésének előnyt kellene élveznie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG