Nigéria
Nemzetközi Végre egy jó hír: kiszabadultak a túszul ejtett gyerekek Nigériában 
Privátbankár.hu | 2024. március 24. 15:36
Egymilliárd naira váltságdíjat követeltek értük, de még a határidő előtt kiszabadultak elrablóik fogságából.
Makro / Külgazdaság Végleges, ki nyerte az elnökválasztást Nigériában 
Privátbankár.hu | 2023. október 26. 16:38
Hivatalossá vált, hogy Bola Ahmed Tinubu nyerte az elnökválasztást Nigériában - jelentette be csütörtökön a nigériai legfelsőbb bíróság hét tagú tanácsa, miután elutasította az ellenzék vezetőinek a választás eredményét megtámadó beadványát.
Makro / Külgazdaság Így szövetkezik Brüsszel Moszkva és Peking ellen 
Wéber Balázs | 2023. április 25. 05:47
Már készül a terv Brüsszelben arra, hogyan tudná az EU szövetségi rendszeréhez kötni az "el nem kötelezett" országokat Oroszország és Kína ellenében. Brüsszel négy kulcsfontosságú országot azonosított, amelyeket kereskedelmi egyezményekkel és a beutazás megkönnyítésével édesgetne magához. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, már csak a nézet- és érdekkülönbségek miatt sem.
Makro / Külgazdaság Egyik szülő sem szeretné átélni azt, ami az egyik külföldi országban történt 
Privátbankár.hu | 2023. április 8. 15:33
Fegyveresek elraboltak több mint nyolcvan embert, közöttük gyermekeket Nigériában.
Makro / Külgazdaság A sötét múltú „Keresztapa” lett a 220 milliós ország elnöke 
Káncz Csaba | 2023. március 8. 15:38
Az Afrika legnagyobb gazdaságú országában tartózkodó külföldi választási megfigyelők aggodalma ellenére az amerikai külügyminisztérium gyorsan gratulált Tinubunak a győzelméhez. Ennek a gyorsaságnak Kína agresszív térnyeréséhez van köze. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megvan a nigériai elnökválasztás eredménye, az ellezék tiltakozik 
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 07:09
A kormányon lévő párt jelöltje nyert a hivatalos adatok szerint, de az ellenzék szerint súlyos visszaélések történhettek.
Vállalat Hatmilliárd forintnyi kártérítést fizet a Shell olajszennyezés miatt  
Privátbankár.hu | 2022. december 23. 17:01
Tizenöt millió euró (mintegy 6,1 milliárd forint) kártérítést fizet a Royal Dutch Shell olajcég a nigériai leányvállalata által a Niger folyó deltájában okozott szennyezés károsultjainak - jelentette be a vállalat pénteken.
Makro / Külgazdaság Van, ahol leáll a légiközlekedés a csillagászati üzemanyagárak miatt 
Privátbankár.hu | 2022. május 8. 10:08
Egy afrikai ország az első, ahol a megdrágult üzemanyagárak miatt leáll a légközlekedés.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens  
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Kimenekül a francia óriáscég Afrikából 
Káncz Csaba | 2021. április 28. 18:47
A Száhel-övezetben idén az első negyedévben 450 civil vesztette életét iszlamista támadások következtében – ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 401-en állt. Az amerikai külügyminisztérium másfél hónapja helyezte terrorlistára a Mozambikban és Kongóban működő iszlamista terrorcsoportokat, kijelentve, hogy mindkettő kapcsolatokat ápol az Iszlám Állammal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egy kontinens politikai vulkánná alakul: adósságválság, Kína-ellenesség 
Káncz Csaba | 2020. szeptember 21. 10:02
A Covid-19 járvány és a mélyülő recesszió közepette az afrikai kormányoknak évi 5-16 százalékos kamatokat kell fizetniük a 10 éves államkötvényeikre. A kontinensen kiújult a Kína-ellenesség, de Európára is komoly veszélyek leselkednek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország visszaesik a demográfiai ranglistán, de mi lesz 30 év múlva? 
Fellegi Tamás | 2018. augusztus 3. 17:01
Németország már a világháborúk idején is a világ egyik legnépesebb országa volt, az 1990-es egyesülés idejére már a 12. helyre esett vissza, most viszont már a 17-en van, és épp ketten készülnek előzni. A lényeg persze nem Németország, az csak egy jó viszonyítási pont, hogy a mostanában hatalmasra növekedők hogy hagyják le a régi népes országokat.
Makro / Külgazdaság Új veszélytől rettegnek - minden eddiginél kegyetlenebb kalózok támadnak 
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 20:20
A szomáliai kalózokat talán nem kell már senkinek sem bemutatni, csakhogy az elmúlt időszakban Afrika másik oldalán kell igazán aggódnia a kereskedőhajóknak. Sokkal agresszívabb és sokkal veszélyesebb bűnözők járják a vizeket, és még csak most kezdenek igazán belelendülni.
Vállalat Kalózok támadtak meg egy hajót - egy magyart is túszul ejtettek 
Privátbankár.hu | 2017. október 25. 10:44
A nigériai partoknál került bajba egy német konténerszállító.
Makro / Külgazdaság Odavágnak a terroristáknak: régi ígéretét teljesítette be Trump 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 5. 08:48
Harci repülőket adtak el Nigériának, nem is kevés pénzért.
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb önbecsapása a menekültkérdésben 
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 14:46
Az európai politikusok gyakran beszélnek arról, hogy fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők visszatoloncolását hazájukba, ám a számok egyáltalán nem biztos, hogy emelkedni fognak. Eddig ugyanis a balkáni országokba mentek vissza sokan, ahonnét azonban most jönnek, ott az államok nem együttműködők.
KKV Veszélyben a céged – ha ilyen levelet kaptál, töröld azonnal! 
Privátbankár.hu | 2017. április 4. 09:11
Nigériai csalók egy csoportját leplezték le, de nem lesz könnyű megállítani őket.
Makro / Külgazdaság Nigéria üldözi a valutaváltókat, ahogy egykor nálunk is tették 
Fellegi Tamás | 2016. november 24. 14:16
Egy-egy ország kormánya vagy jegybankja időről időre elköveti azt a hibát, hogy nem hajlandó tudomásul venni a gazdasági realitásokból adódó egyensúlyi valutaárfolyamot, és megpróbálja manipulálni, sőt erőszakolni azt. A vége mindig összeomlás, hisz az árfolyamat a piac úgyis kiharcolja, ha máshol nem, a föld alatt.
Vállalat Ez a Coca-Cola legújabb nagy húzása 
Privátbankár.hu | 2016. január 31. 11:50
Folytatja az afrikai terjeszkedést a kólagyártó - úgy kell a szenvedő nigériai gazdaságnak a beruházás, mint sivatagban egy korty üdítő.
Makro / Külgazdaság Már megint fejjel megy a falnak egy jegybankelnök 
Fellegi Tamás | 2016. január 28. 08:04
Egyes országok vezetői és jegybankjai gyakran nem akarnak szembenézni a valósággal, ha valutájuk túlértékeltté válik, és dacosan hozzákötik árfolyamát a dolláréhoz. Az eredmény mindig ugyanaz: a devizatartalékok kimerülése, feketepiac, áruhiány, és végül az árfolyam összeomlása. Érdekes, hogy nem tanulnak az elődök hibájából, most Nigéria makacsolta meg magát.
Részvény / Deviza / Áru Kinek halálos az alacsony olajár? 
Fellegi Tamás | 2015. szeptember 9. 16:31
A 120-ról 40 dollárig visszaeső olajár érthetően érzékenyen érintette a jóhoz hamar hozzászokó olajországokat, azonban nem egyformán reagálnak. Sokuknál még a kormány pozícióját is megrengeti, de van kettő, amelyiknél a nép összezár vezetői mögött. Az egyik ráadásul csak egy leendő ország.
Makro / Külgazdaság Népességrobbanás és terrorizmus - tényleg nincs remény Afrikában? 
Privátbankár.hu | 2015. június 23. 16:25
A hidegháború lezárása óta az afrikai térségben lévő gyenge és bukott államokat rendre újabb és újabb csapások sújtják. A nehéz sorsú országok külső segítséggel is nehezen, vagy sehogy sem tudnak úrrá lenni a fellépő problémákon. Az Ebola-járványt csak szörnyű áldozatok árán sikerült nemrég leküzdeni, de a fegyveres konfliktusok folyamatosak. Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu szakértőjével beszélgetünk a térség sorsáról.
Makro / Külgazdaság Óriási fordulat a világban: tényleg a víz a legfontosabb nyersanyag 
Káncz Csaba | 2015. május 22. 06:05
A globális klímaváltozás és a növekvő édesvízhiány alapjaiban rendezi át a biztonságpolitikai gondolkodást a nyugati világban. Az amerikai haderőnek az új felállás szerint már a tervezés szakaszában is figyelembe kell vennie a klímaváltozást. Magyarországon 2000-2012 között az aszállyal érintett területek aránya több évben is jelentősen meghaladta az 50 százalékot. Északi szomszédunk tavaly ősszel merészet lépett és a pozsonyi törvényhozás „a stratégiai nyersanyagnak számító” víz exportjának csaknem teljes körű tilalmát bevezető alkotmánymódosítást hagyott jóvá.
Makro / Külgazdaság Menekültek a tengerben – így váltják szavazatokra a hullákat? 
Eidenpenz József | 2015. április 20. 12:15
Százak és ezrek fulladnak a Földközi-tengerbe hónapról hónapra, közben politikusok az okokat szeretnék megszüntetni, ami viszont évtizedes feladat lenne. Az EU sokat tehet a halálesetek visszaszorítása érdekében, ehelyett tavaly év végén drasztikusan csökkentették a mentésre fordított erőforrásokat. Kellenek azok a hullák, hogy elrettentsék a többi menekültet?
Makro / Külgazdaság Óriási siker - ebben az országban már nincs Ebola! 
Privátbankár.hu | 2014. október 20. 14:51
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is Ebola-mentesnek nyilvánította Nigériát.
Vásárló Mennyire készült fel Magyarország az ebolára? 
Privátbankár.hu | 2014. július 30. 14:14
Az ÁNTSZ mindenkit megnyugtat: nagyon profi laborunk van, nagyon profi szakemberekkel, és ez nem csak a magyaroknak jó hír, hanem az egész EU-nak.
Utazás Vészhelyzet: már egy afrikai metropoliszt fenyeget az ebola 
Privátbankár.hu | 2014. július 29. 13:48
Már Nigéria fővárosában Lagosban is van halálos áldozata az Ebola-járványnak. A hatóságok most igyekeznek izolálni a kórt a metropoliszba hurcoló férfi utastársait.
Befektetési alapok Ez már nem az Istenek a fejükre estek - Afrika tárt karokkal várja a pénzedet 
Gáspár András | 2013. április 3. 17:00
Afrikával már nem csak a nyaralás megtervezésénél kell számolni, a kontinens egyre inkább szóba jön akkor is, ha befektetési lehetőséget keresünk. Az Equilor Alapkezelő szakemberei szerint Afrika már rég nem az a világ, amire gyerekkorunk filmjeiből emlékszünk – bár kockázatok még mindig vannak, számos mutatóban lekörözik Európát és más fejlett piacokat a kontinens gazdaságai. Az infrastruktúra sokat fejlődött, de bőven van még tér a növekedés előtt.
Makro / Külgazdaság Lassan lecserélik Európát: Afrika befelé fordul 
Privátbankár.hu | 2012. június 27. 12:00
A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.
Részvény / Deviza / Áru Keresik a következő aranytojást tojó tyúkokat az alapkezelők 
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 15:59
A korábban befektetői körökben nagyon kedvelt BRIC-országok tavaly kiestek az invesztorok kegyeiből, de a feltörekvő piacok éppen visszatérnek a figyelem középpontjába, és a vagyonkezelők keresik a leendő BRIC-országokat. Újabb és újabb listák készülnek, új betűszavakat találnak ki, Törökország és Indonézia azonban minden felsorolásban szerepel. Térségünkből Lengyelország fordul elő, Magyarországot, már csak mérete miatt sem említik sehol.
Deviza / Áru Ömlött az olaj, leállították a Shell egyik nigériai kútját 
Privátbankár.hu | 2011. december 21. 14:10
A Royal Dutch Shell leállította az egyik nigériai kitermelő egységét, miután tegnap jelentős mennyiségű olaj ömlött ki egy rutineljárás során. A platform a cég napi kitermelésének három százalékát adja, ezért nem valószínű, hogy az eset érdemi hatással lesz az olajárakra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG