<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Afrika legnagyobb gazdaságú országában tartózkodó külföldi választási megfigyelők aggodalma ellenére az amerikai külügyminisztérium gyorsan gratulált Tinubunak a győzelméhez. Ennek a gyorsaságnak Kína agresszív térnyeréséhez van köze. Káncz Csaba jegyzete

Bola Ahmed Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő Progresszív Kongresszus (APC) párt 70 éves jelöltje – és az ország politikai királycsinálója - nyerte a nigériai elnökválasztást – jelentette be az afrikai ország választási bizottsága múlt szerdán. Az ellenzék széleskörű csalásról beszél és megóvta az eredményt.

A bíróság előtt elfogadható érveik lesznek. Országszerte ugyanis sok helyen történtek olyan incidensek a választások során, amelyek megnehezítették a szavazók leadását. Peter Obi, a jelölt, aki fiatal nigériaiak millióit nyűgözte le a kevésbé korrupt politika ígéreteivel, csütörtökön azt mondta: "Megnyertük a választást, és ezt be fogjuk bizonyítani a nigériaiaknak."

Erősödő örvényben

A leendő elnök a biztonságot és a gazdaságot említi prioritásként – ez az a két terület, amely a felmérések szerint a nigériaiakat is a legnagyobb aggodalmat okozza. 2022-ben több mint 10 ezer embert öltek meg terroristák, bűnözők vagy biztonsági erők Nigériában. Az infláció az elmúlt években kétszámjegyű volt, a munkanélküliség folyamatosan magas, az átlagjövedelem pedig harmadával csökkent 2014 óta.

Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a nigériai kormányzó Progresszív Kongresszus párt jelöltje az elnökválasztási győzelmét igazoló oklevél átvétele után Abujában 2023. március 1-jén. Az elnökválasztást február 25-én tartották Nigériában. Fotó: MTI/AP/Ben Curtis
Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a nigériai kormányzó Progresszív Kongresszus párt jelöltje az elnökválasztási győzelmét igazoló oklevél átvétele után Abujában 2023. március 1-jén. Az elnökválasztást február 25-én tartották Nigériában. Fotó: MTI/AP/Ben Curtis

Tinubu egy olyan Nigériát kap a nyakába, amely töredezett politikával, nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és gazdasági kihívásokkal néz szembe, beleértve az egekbe szökő megélhetési költségeket. Nigériában él a legtöbb fiatal a világon, a 220 milliós ország átlagéletkora 18,1 év.

A lakosság mintegy 70 százaléka 30 év alatti, 42 százaléka pedig 15 év alatti. A gazdasági mutatók tekintetében gyakran a fiatalok húzzák a rövidebbet.

Teljes homály a múltja

A tisztelői Tinubut Nigéria első számú politikai stratégájának, technokratának, ügyes adminisztrátornak, és tehetségkutatónak írják le. Neki köszönhetik Lagos, Nigéria kereskedelmi fővárosának közelmúltbeli fejlődését.

A kritikusok más Tinubut látnak. Rámutatnak a korával, a szülői származásával, az iskolai végzettségével és az egészségi állapotával kapcsolatos kételyekre és vitákra. A korrupciós vádak továbbra is fennállnak annak ellenére, hogy bíróság elé állították és felmentették.

Valójában rendkívül keveset tudni Tinubu korai éveiről. Azt mondják, hogy Lagos metropoliszában született, és egy befolyásos kereskedőnő fiaként nőtt fel. Apjáról semmit sem tudni. Az 1970-es évek közepén Tinubu az Egyesült Államokba ment, Chicagóban tanult könyvelést, majd tanácsadó cégeknél dolgozott. 1983-ban visszatért Nigériába, ahol a Mobil olajtársaság igazgatótanácsában dolgozott.

Zavaros kiemelkedés

1993-ban Tinubu egy olyan demokráciapárti koalíció tagjaként emelkedett országos ismertségre, amely meg akarta akadályozni, hogy a katonaság érvénytelenítse az elnökválasztást. Miután Sani Abacsa tábornok átvette a hatalmat, Tinubu száműzetésbe menekült Angliába. Innen folytatta ellenállását a katonai diktátorral szemben.

Tinubu életrajzára jellemző, hogy ugyanabban az évben, amikor politikai csillaga feltűnt, fény derült a sötét oldalára is: 1993-ban az amerikai hatóságok befagyasztották a pénzeszközeit, amelyek állítólag a heroinkereskedelemből származtak. Tinubu 460 ezer dollárt fizetett egy egyezség keretében. Nem ismerte el bűnösségét.

Bola Tinubu jelenlegi beceneve „a Keresztapa”. Nem világos, hogy ez egy jóindulatú mecénásra vagy egy maffiafőnökre vonatkozik. Valószínűleg mindkettő.

Tinubu mandátuma gyenge: a választói részvétel 1999 óta a legalacsonyabb volt, a 93 millió regisztrált választópolgárnak mindössze 27 százaléka adta le voksát. Az elmúlt napokban a kommentátorok nem voltak biztosak abban, hogyan magyarázzák a mélyrepülést. Valószínűleg az apátia, a rossz szervezettség és a választási folyamat elnyomásának keveréke volt, különösen az ellenzéki fellegvárakban.

Washington játszmája

Az országban tartózkodó külföldi választási megfigyelők aggodalma ellenére az amerikai külügyminisztérium gyorsan gratulált Tinubunak a győzelméhez. Egyes elemzők szerint ennek a gyorsaságnak Kínához lehet köze.

„Úgy gondolom, hogy a Biden-kormány meg akarja kedveltetni magát az afrikaiakkal, és érzékeny az afrikaiak vádjára, miszerint [az Egyesült Államok] paternalista és túlságosan kritikus kormányzási modelljeikkel szemben” – mondja a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának kutatója, Cameron Hudson. Ez sok afrikai országot arra késztetett, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Kínával, mert Peking nem fenyegeti őket állandóan kormányzásuk gyenge minősége miatt.

Az afrikai országok többször hangoztatták, hogy nem akarnak az Egyesült Államok és Kína között választani, de Nigéria minden országgal partnerségre léphet az érdekeinek megfelelően, ami tovább élezheti a versenyt a kontinensen.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG