1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A korábban befektetői körökben nagyon kedvelt BRIC-országok tavaly kiestek az invesztorok kegyeiből, de a feltörekvő piacok éppen visszatérnek a figyelem középpontjába, és a vagyonkezelők keresik a leendő BRIC-országokat. Újabb és újabb listák készülnek, új betűszavakat találnak ki, Törökország és Indonézia azonban minden felsorolásban szerepel. Térségünkből Lengyelország fordul elő, Magyarországot, már csak mérete miatt sem említik sehol.
Egyiptomi font

Miután a korábbi favorit BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína jobb eredményeket értek el, mint a legtöbb fejlett állam, az elemzők keresik, hogy melyek lesznek a következő olyan országok, amelyek kitűnnek majd növekedésükkel a többi közül – írja a spanyol Expansión.com. A különböző alapkezelők különböző betűszavakat kreálnak a követendő kereskedési stratégiákra, de két név minduntalan ismétlődik az összes országlistán, Törökországé és Indonéziáé. Kiemelkedően gyakran fordul elő Mexikó, Korea és Egyiptom is.

A feltörekvők már feltörtek, jöhetnek a határpiacok

A BRIC mint fogalom mintegy tíz éve született meg, Jim O’Neill, a Goldman Sachs mostani alapkezelője alkotta, hogy egy csokorba szedje a legfontosabb feltörekvő piacokat. Egy évtized után most ezeket az országokat úgy emlegetik, mint amelyek ki tudják rángatni a válságból a mély válságban levő fejlett országokat. Ám sok vagyonkezelő úgy gondolja, hogy befektetési szempontból a BRIC-államok potenciálja már lecsökkent. Ezért keresnek új favoritokat, általában abból az országcsoportból, amelyeket határpiacoknak (frontier markets) neveznek.

Ezek az országok a legdinamikusabban fejlődők közé tartoznak a világon, a világ GDP-jének négy százalékát, de lakosságának 12 százalékát adják, a lakosságon belül pedig 60 százalékos a 30 éven aluliak aránya. A brit Schroders szerint ezek a határpiacok kiváló befektetési lehetőséget jelentenek, mert még nincsenek benne olyan nagy mennyiségben a befektetők portfólióiban, és e piacok liberalizációja gyorsul, korrelációjuk a többi tőzsde árfolyamaival pedig alacsony.

Kérem a következő focicsapatnyi versenyzőt

Korea, Szöul

Az említett Jim O’Neill volt később újra az első, aki újradefiniálta a fogalmakat, és 2005-ben bevezette a „Next 11” vagy „N-11” kifejezést, az ehhez tartozó országok Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Korea, Mexikó, Nigeria, Pakisztán, a Fülöp-Szigetek, Törökország és Vietnám voltak. (Ezek között is megkülönböztet növekedési piacokat, amelyek Mexikó, Korea, Törökország és Indonézia, amelyekhez később Nigéria, a Fülöp-szigetek és Egyiptom is csatlakozhatnak.)

A Goldman Sachs fő érvei ezen országok mellett a növekedési potenciál, a diverzifikáció lehetősége és az adott országok belső piacaihoz való hozzáférés. Az N-11-re már index is létezik „MSCI GDP Weighted N-11 ex Iran” néven, és az indexhez hasonló összetételű portfólióval a Goldman alapot is létrehozott, ez a „GS N-11 Equity Portfolio”.

Ugranak a Civets-macskák

Michael Goeghegan, a HSBC exelnöke az országnevek alapján a „Civets” fogalmat alkotta meg, amelyhez tartozik Kolumbia, Indonézia, Vietnam, Egyiptom, Törökország és Dél-Afrika, olyan országok, amelyek a lakosság 27 éves átlagéletkorával a belföldi fogyasztás gyors növekedése előtt állnak és ezért kevéssé függenek majd a külföldi kereslettől. Itt magas a tőkebeáramlás, fejlettek a tőkepiacok is, hitelminősítésük pedig közeledik a befektetési fokozathoz.

Az S&P létre is hozta az S&P Civets 60 részvényindexet, a HSBC alapkezelője pedig egy hasonló tárgyú alapot. A Fidelity sem maradhatott ki a sorból, szerinte a BRIC-országokat a következő tíz évben a MINT-országok fogják lecserélni, amelyek Mexikó, Indonézia, Nigéria és Törökország. Persze mindezek az országok nem mentesek az olyan kockázatoktól, mint a politikai instabilitás, a piacok viszonylagos illikviditása.

Gyorsan növekedő sasok és sasfiókok

Nagymecset Indonéziában

A spanyol BBVA is úgy véli, hogy a Bric-koncepció már részben elavult a négy szóban forgó ország egyre nagyobb növekedési különbségei miatt, és megalkotta az „Eagle”-országok fogalmát. A szó jelentése „sas”, az Emerging And Growth-Leading Economies (feltörekvő és a növekedésben élenjáró gazdaságok) rövidítése. Ebbe a csoportba a méret helyett a GDP-növekedés alapján sorolja be az országokat. A „sasok” közé a négy BRIC-országon kívül Korea, Indonézia, Mexikó, Törökország, Egyiptom és Tajvan tartozik. Ezen kívül meghatározzák a „sasfiókokat” is, amelyek jelenleg a fészekben várják, hogy pár év múlva csatlakozzanak a sasokhoz méretük és növekedésük alapján. Ezek jelenleg Thaiföld, Nigéria, Lengyelország, Kolumbia, Dél-Afrika, Malajzia, Vietnám, Pakisztán, Banglades, Argentína, Peru és a Fülöp-Szigetek.

Törökország most lassul, később megint gyorsíthat

Két ország tehát minden listán előfordul, Törökország és Indonézia. A török gazdaság az egyik leggyorsabb ütemben fejlődő gazdaság volt az utóbbi években. Az idén a tavalyi 7,5 százalékos gazdasági növekedés azonban 2,0 százalékra csökkenhet az EU problémái miatt, amelyhez sok szállal kapcsolódik, legalábbis az IMF prognózisa szerint. Ugyanez a szervezet úgy véli azonban, hogy az utána következő években visszatérhet az erős növekedés ösvényére.

Az ország nagy problémája azonban a magas (2011-ben 10,4 százalékos) infláció és a folyó fizetési mérleg komoly hiánya, amely a GDP tíz százaléka körül alakul. Az idén egyébként már a török líra és az ISE-100 részvényindex is erős emelkedéssel kezdte az évet. A török befektetések egyik könnyű útja a DWS Turkey nevű alap, amelyet a Deutsche Bank alapkezelője kezel, egy másik az iShares MSCI Turkey Investable Market Index Fund (TUR).

Európa lefelé, Indonézia felfelé tart

Indonézia, a másik BRIC-várományos ország, a világ negyedik legnépesebb országa már tíz éve évi 4,5 százalék feletti növekedést produkál, 2011-ben ez 6,5 százalék volt. Miközben az európai országokat folyamatosan leminősítik a hitelminősítők, addig Indonézia, 14 évvel az ázsiai pénzügyi válság után, a Moody’s-tól és a Fitch-től megkapta a befektetési minősítést, mivel sikeresen csökkentette eladósodottságát és javította fiskális gazdaságpolitikáját.

Tavaly húsz százalékkal több, húszmilliárd dollár körül összegű működőtőke áramlott az országba, ezzel közvetlenül Szingapúr, Japán és az USA után következik a sorban. Az itt befektető alapok közé tartozik a BNPP Equity Indonesia (a BNP Paribastól), az FF Indonesia (Fidelity), valamint ETF-ek, mint az MSCI Indonesia Investable Market (EIDO) és a Market Vectors Indonesia (IDX).

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG