TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A korábban befektetői körökben nagyon kedvelt BRIC-országok tavaly kiestek az invesztorok kegyeiből, de a feltörekvő piacok éppen visszatérnek a figyelem középpontjába, és a vagyonkezelők keresik a leendő BRIC-országokat. Újabb és újabb listák készülnek, új betűszavakat találnak ki, Törökország és Indonézia azonban minden felsorolásban szerepel. Térségünkből Lengyelország fordul elő, Magyarországot, már csak mérete miatt sem említik sehol.
Egyiptomi font

Miután a korábbi favorit BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína jobb eredményeket értek el, mint a legtöbb fejlett állam, az elemzők keresik, hogy melyek lesznek a következő olyan országok, amelyek kitűnnek majd növekedésükkel a többi közül – írja a spanyol Expansión.com. A különböző alapkezelők különböző betűszavakat kreálnak a követendő kereskedési stratégiákra, de két név minduntalan ismétlődik az összes országlistán, Törökországé és Indonéziáé. Kiemelkedően gyakran fordul elő Mexikó, Korea és Egyiptom is.

A feltörekvők már feltörtek, jöhetnek a határpiacok

A BRIC mint fogalom mintegy tíz éve született meg, Jim O’Neill, a Goldman Sachs mostani alapkezelője alkotta, hogy egy csokorba szedje a legfontosabb feltörekvő piacokat. Egy évtized után most ezeket az országokat úgy emlegetik, mint amelyek ki tudják rángatni a válságból a mély válságban levő fejlett országokat. Ám sok vagyonkezelő úgy gondolja, hogy befektetési szempontból a BRIC-államok potenciálja már lecsökkent. Ezért keresnek új favoritokat, általában abból az országcsoportból, amelyeket határpiacoknak (frontier markets) neveznek.

Ezek az országok a legdinamikusabban fejlődők közé tartoznak a világon, a világ GDP-jének négy százalékát, de lakosságának 12 százalékát adják, a lakosságon belül pedig 60 százalékos a 30 éven aluliak aránya. A brit Schroders szerint ezek a határpiacok kiváló befektetési lehetőséget jelentenek, mert még nincsenek benne olyan nagy mennyiségben a befektetők portfólióiban, és e piacok liberalizációja gyorsul, korrelációjuk a többi tőzsde árfolyamaival pedig alacsony.

Kérem a következő focicsapatnyi versenyzőt

Korea, Szöul

Az említett Jim O’Neill volt később újra az első, aki újradefiniálta a fogalmakat, és 2005-ben bevezette a „Next 11” vagy „N-11” kifejezést, az ehhez tartozó országok Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Korea, Mexikó, Nigeria, Pakisztán, a Fülöp-Szigetek, Törökország és Vietnám voltak. (Ezek között is megkülönböztet növekedési piacokat, amelyek Mexikó, Korea, Törökország és Indonézia, amelyekhez később Nigéria, a Fülöp-szigetek és Egyiptom is csatlakozhatnak.)

A Goldman Sachs fő érvei ezen országok mellett a növekedési potenciál, a diverzifikáció lehetősége és az adott országok belső piacaihoz való hozzáférés. Az N-11-re már index is létezik „MSCI GDP Weighted N-11 ex Iran” néven, és az indexhez hasonló összetételű portfólióval a Goldman alapot is létrehozott, ez a „GS N-11 Equity Portfolio”.

Ugranak a Civets-macskák

Michael Goeghegan, a HSBC exelnöke az országnevek alapján a „Civets” fogalmat alkotta meg, amelyhez tartozik Kolumbia, Indonézia, Vietnam, Egyiptom, Törökország és Dél-Afrika, olyan országok, amelyek a lakosság 27 éves átlagéletkorával a belföldi fogyasztás gyors növekedése előtt állnak és ezért kevéssé függenek majd a külföldi kereslettől. Itt magas a tőkebeáramlás, fejlettek a tőkepiacok is, hitelminősítésük pedig közeledik a befektetési fokozathoz.

Az S&P létre is hozta az S&P Civets 60 részvényindexet, a HSBC alapkezelője pedig egy hasonló tárgyú alapot. A Fidelity sem maradhatott ki a sorból, szerinte a BRIC-országokat a következő tíz évben a MINT-országok fogják lecserélni, amelyek Mexikó, Indonézia, Nigéria és Törökország. Persze mindezek az országok nem mentesek az olyan kockázatoktól, mint a politikai instabilitás, a piacok viszonylagos illikviditása.

Gyorsan növekedő sasok és sasfiókok

Nagymecset Indonéziában

A spanyol BBVA is úgy véli, hogy a Bric-koncepció már részben elavult a négy szóban forgó ország egyre nagyobb növekedési különbségei miatt, és megalkotta az „Eagle”-országok fogalmát. A szó jelentése „sas”, az Emerging And Growth-Leading Economies (feltörekvő és a növekedésben élenjáró gazdaságok) rövidítése. Ebbe a csoportba a méret helyett a GDP-növekedés alapján sorolja be az országokat. A „sasok” közé a négy BRIC-országon kívül Korea, Indonézia, Mexikó, Törökország, Egyiptom és Tajvan tartozik. Ezen kívül meghatározzák a „sasfiókokat” is, amelyek jelenleg a fészekben várják, hogy pár év múlva csatlakozzanak a sasokhoz méretük és növekedésük alapján. Ezek jelenleg Thaiföld, Nigéria, Lengyelország, Kolumbia, Dél-Afrika, Malajzia, Vietnám, Pakisztán, Banglades, Argentína, Peru és a Fülöp-Szigetek.

Törökország most lassul, később megint gyorsíthat

Két ország tehát minden listán előfordul, Törökország és Indonézia. A török gazdaság az egyik leggyorsabb ütemben fejlődő gazdaság volt az utóbbi években. Az idén a tavalyi 7,5 százalékos gazdasági növekedés azonban 2,0 százalékra csökkenhet az EU problémái miatt, amelyhez sok szállal kapcsolódik, legalábbis az IMF prognózisa szerint. Ugyanez a szervezet úgy véli azonban, hogy az utána következő években visszatérhet az erős növekedés ösvényére.

Az ország nagy problémája azonban a magas (2011-ben 10,4 százalékos) infláció és a folyó fizetési mérleg komoly hiánya, amely a GDP tíz százaléka körül alakul. Az idén egyébként már a török líra és az ISE-100 részvényindex is erős emelkedéssel kezdte az évet. A török befektetések egyik könnyű útja a DWS Turkey nevű alap, amelyet a Deutsche Bank alapkezelője kezel, egy másik az iShares MSCI Turkey Investable Market Index Fund (TUR).

Európa lefelé, Indonézia felfelé tart

Indonézia, a másik BRIC-várományos ország, a világ negyedik legnépesebb országa már tíz éve évi 4,5 százalék feletti növekedést produkál, 2011-ben ez 6,5 százalék volt. Miközben az európai országokat folyamatosan leminősítik a hitelminősítők, addig Indonézia, 14 évvel az ázsiai pénzügyi válság után, a Moody’s-tól és a Fitch-től megkapta a befektetési minősítést, mivel sikeresen csökkentette eladósodottságát és javította fiskális gazdaságpolitikáját.

Tavaly húsz százalékkal több, húszmilliárd dollár körül összegű működőtőke áramlott az országba, ezzel közvetlenül Szingapúr, Japán és az USA után következik a sorban. Az itt befektető alapok közé tartozik a BNPP Equity Indonesia (a BNP Paribastól), az FF Indonesia (Fidelity), valamint ETF-ek, mint az MSCI Indonesia Investable Market (EIDO) és a Market Vectors Indonesia (IDX).

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél