<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Irán
Makro / Külgazdaság Az USA felold egyes szankciókat Iránnal szemben
Privátbankár.hu | 2022. február 5. 10:46
Elrendelte egyes szankciók feloldását Iránnal szemben az amerikai kormány pénteken, ismét lehetővé téve ezzel az együttműködést Teheránnal polgári célú atomprogramokban - közölte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa lepattintja Bident - megváltoztak kontinensünk érdekei
Káncz Csaba | 2021. március 3. 16:10
Európa nem akar visszatérni a Trump előtti évek szövetségesi viszonyaihoz.  Az elmúlt 4 évben nagyon megváltozott a világ, eltolódtak a globális erőviszonyok, ahogyan megváltoztak kontinensünk érdekei is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már küszöbön áll az iráni atombomba?
Káncz Csaba | 2021. február 1. 14:03
Bár korábban nagy remények voltak az atomalkuhoz való visszatéréssel kapcsolatban, most éles vita bontakozott ki Irán és a Biden-adminisztráció között arról, hogy kinek kell megtennie az első lépést. A francia külügyminiszter az iráni vezetést egyenesen atombomba építésével vádolja. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az iráni gyerek kamikazek fordították meg 40 éve a háborút
Káncz Csaba | 2020. szeptember 27. 20:27
Mint Sztálin a második világháború előtt, az új iráni forradalmi kormány is saját magát gyengítette véres tisztogatásokkal a hadseregben.  Az Irán ellen megnyilvánuló nyugati antipátia következtében Szaddám büntetlenül alkalmazhatott tömegpusztító fegyvereket a harcok során.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Trump járványügyi Csernobilba lök két országot
Káncz Csaba | 2020. március 20. 16:02
A perzsa államban a friss adatok szerint 10 percenként hal meg egy koronavírusos, akik száma óránként 50 fővel nő. Venezuela és Irán közegészségügyi katasztrófába taszítása teljes régiókat veszélyeztet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A koronavírus megrendítette a politikai osztályt – Izrael is fenyegetőzik
Káncz Csaba | 2020. február 24. 09:33
Megrendült az iráni politikai osztály hitelessége az általános választásokon, amely az 1979-es iráni forradalom óta a legalacsonyabb részvétel arányt hozta. Holott Izrael már azzal fenyegetőzik, hogy Szíriát „iráni Vietnámmá” teszi Teherán számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Perzsa atom – a birodalom visszavág?
YAR | 2020. február 10. 15:19
A világ egy része súlyos fenyegetésnek tartja az „iszlám atomot”, mások ezt pont olyan kockázatnak tekintik, mint az észak-koreai robbanófejeket. Két dolog alapvetően közös bennük: az egyik az, hogy az atomfegyver birtoklása a rezsimek túlélésének erős záloga- nukleáris erő birtokában a külső környezet politikai befolyásoló erejét jelentősen csökkenteni lehet. A másik a legfőbb vezetők „küldetéstudata”. Külső szakértőnk jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szövetségesei alakítottak kormányt Libanonban – ki fog nekik segíteni?
Káncz Csaba | 2020. január 24. 09:18
A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erre az európai országra sújthat le elsőként Irán bosszúja
Káncz Csaba | 2020. január 23. 09:42
Ezúttal kifejtjük, hogy Európában miért pont Albánia kerül folyamatosan iráni-amerikai kereszttűzbe. Az amerikai neokonzervatívok számára az iráni MEK fegyveres- és kiberharcosai kitűnő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rakéták csapódtak be Bagdadban a követségek közelében
Privátbankár.hu | 2020. január 21. 08:38
Áldozatokról eddig nincs hír. A támadást egyelőre senki sem vállalta magára.
Makro / Külgazdaság Putyin Izraelben – az USA Irán elleni nukleáris válaszcsapást szimulált
Káncz Csaba | 2020. január 20. 09:33
Az új izraeli védelmi miniszter elkötelezett abban, hogy teljesen véget vessen az iráni katonai jelenlétnek Szíriában. Az USA 2016-ban szimulálta a nukleáris válaszcsapást arra az esetre, ha Irán elsüllyesztene egy amerikai anyahajót, vagy vegyi fegyvert használna az amerikai csapatok ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyint ki kell csalogatni – Trump ördögi terve Eurázsiára
Káncz Csaba | 2020. január 15. 12:08
Idén a Trump adminisztráció külügyi stratégiája így írható le: konfrontáció Iránnal, verseny Kínával és kinyújtott kéz Oroszország felé. Moszkvát és Pekinget Közép-Ázsiában lehet összeugrasztani, hamarosan új régiós stratégiát jelent be Washington. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Események, amelyekre a befektetőknek biztosan figyelniük kell 2020-ban
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 15:02
Közel-keleti háborús feszültség, amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, elnökválasztás az USA-ban, Brexit, idehaza az 5 másodpercen belüli pénzutalás – hétfő reggel kollégánk úgy vélte, e témák bizonyosan foglalkoztathatják az idén a pénzügyek iránt érdeklődőket, a befektetni szándékozókat.
Makro / Külgazdaság A nap képe: szívfájdító plakáttal emlékeznek a lezuhant repülőre
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 12:45
Teherán egyik utcáján egy plakát idézi fel az ukrán utasszállító tragédiáját.
Makro / Külgazdaság A nyugati világ is sokat veszíthet, ha nem lesz béke Iránnal
Király Béla | 2020. január 13. 06:10
A mostani, 70 dollár körüli szintről akár 100 dollárig is drágulhat az olaj ára, ha fokozódik a feszültség az Egyesült Államok és Irán között. Már csak azért is, mert a szakértők szerint Teherán képes lehet bizonyos ideig arra, hogy blokkolja az olaj szállítását. Ez pedig nagyon komoly áremelkedéssel járna a hazai benzinkutakon. De nem csak emiatt fájna mindenkinek egy elhúzódó válság.
Makro / Külgazdaság Rohamrendőrök Teherán utcáin: megint tüntetnek a lelőtt repülő miatt
Privátbankár.hu | 2020. január 12. 17:01
Tegnap több ezren követelték az iráni fővárosban az ukrán repülő katasztrófájáért felelős vezetők elszámoltatását, és ma is demonstrációkra kerülhet sor.
Makro / Külgazdaság Irán elismerte, hogy lelőtte az utasszállító repülőt
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:11
A hadsereg közleményében azt írta, hogy „emberi hiba” történt.
Makro / Külgazdaság Valaki mellényúlt? Egyre több a rejtély a lezuhant repülő körül
Wéber Balázs | 2020. január 10. 13:38
Nyugati hírszerzések gyanúja szerint az iráni légvédelem lőtte le – valószínűleg tévedésből – a Teherán mellett lezuhant ukrán utasszállítót. Irán képtelenségnek és az amerikai pszichológiai hadviselés részének tartja a vádat. De a levegőben maradhat-e másfél percig egy olyan gép, amelyet rakétatalálat ért? És a levegőben maradt-e valójában? És miért jelentek meg buldózerek a becsapódás helyszínén?
Makro / Külgazdaság Rejtélyes fénycsóva az égen – miért zuhant le az ukrán gép Iránban?
Wéber Balázs | 2020. január 9. 17:10
Néhány órával azután, hogy Irán rakétatámadást hajtott végre amerikai célpontok ellen Irakban, Teherán közelében lezuhant egy ukrán utasszállító. A fedélzeten lévő 176 ember életét vesztette. A repülő megpróbált visszafordulni a reptérre, és már a levegőben kigyulladt. De mi okozhatta a tüzet? És lehet-e összefüggés a rakétatámadás és a tragédia között? A kanadai kormányfő szerint Irán lőhette le a gépet tévedésből.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. január 9. 10:50
Szerda hajnalban még a pánik jelei látszottak a tőzsdéken, napközben viszont megnyugodtak a kedélyek. Az amerikai-iráni konfliktusról érkező hírek és Trump megnyugtató szavai segítettel. Így délután hurráoptimizmus lett úrrá a szereplőkön, ismét rekordszinten zártak az amerikai piacok.
Részvény / Deviza / Áru Trump beszédet tartott a rakétázásról, exponenciális pályán a palládium
Eidenpenz József | 2020. január 8. 18:25
Gyorsan megnyugodtak a tőkepiacok a hajnali iráni rakétatámadás után, olyannyira, hogy Amerikában, Németországban vagy Budapesten szépen emelkedtek az indexek ma. A kezdeti pánik leginkább az arany és ezüst árán látszott meg, de később ezek is visszacsúsztak, sőt mínuszba mentek át. A palládium viszont tovább ragyog.
Makro / Külgazdaság A nap képe: tragikus fotó az Iránban lezuhant repülőről
Privátbankár.hu | 2020. január 8. 16:20
Az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a Teherán mellett szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító gép katasztrófáját.
Makro / Külgazdaság Megfricskázta Trumpot Irán, de továbbra sem akar háborúzni
Wéber Balázs | 2020. január 8. 14:35
Bár az iráni haderő rakétákat lőtt ki amerikai katonai bázisokra Irakban, ez csupán visszafogott válaszcsapásnak tekinthető a Szulejmáni-gyilkosságra. Az iráni vezetés minden jel szerint el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal, és a fő célja, hogy egyéb eszközökkel szorítsa ki az amerikaiakat a Közel-Keletről.
Makro / Külgazdaság Elég volt Trump baklövéseiből – Párizs és Berlin közelebb húzódik Moszkvához
Káncz Csaba | 2020. január 8. 09:55
Akárcsak a 2003-as iraki válság idején, Washington a merénylettel újra megrendítette a transzatlanti tengelyt. Noha Ursula von der Leyen az új Bizottságot másfél hónapja geopolitikai Bizottságként aposztrofálta, ehhez képest a Szulejmáni-gyilkosság után három teljes napnak (!) kellett eltelnie, mire egyáltalán megszólalt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán megtámadott két amerikai támaszpontot Irakban
Privátbankár.hu | 2020. január 8. 08:02
A Forradalmi Gárda mért rakétacsapást az USA bázisaira. Washington már meg is tiltotta a légiközlekedést az iraki, az iráni légtérben és az Öböl-térségben.
Makro / Külgazdaság Durva megtorlás helyett okos bosszú – mit lép Irán Trumppal szemben?
Wéber Balázs | 2020. január 7. 13:00
Az iráni vezetés szeretne visszavágni Szulejmáni meggyilkolása miatt, de el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Emiatt helyi elemzők és kormányzati források azt valószínűsítik, hogy a katonai megtorlás – legalábbis egy időre – elmarad. Teherán egyéb eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.
Makro / Külgazdaság Nagy-Britannia majdnem mindenkit hazarendelt iráni és iraki nagykövetségéről
Privátbankár.hu | 2020. január 7. 07:57
A minimumra csökkentették a tisztviselői létszámot konfliktus miatt.
Makro / Külgazdaság A NATO megüzente Iránnak: soha nem lesz atombombátok
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 19:15
Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet, illetve újabb konfliktus alakuljon ki - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Iráni krízis: nincs ok pánikra a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 17:30
Az utóbbi hetek masszív emelkedése után pénteken megbicsaklottak a részvénypiacok, az esést az iráni kémfőnök elleni amerikai támadás és a megnövekedett geopolitikai kockázatokkal magyarázhatjuk. A hétvégén még feszültebb lett az USA és Irán között a viszony, amely növelheti a piaci bizonytalanságot. A helyzet azonban nem minden vállalat számára negatív.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gigantikus tömeg siratta a likvidált tábornokot
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 16:35
Teheránban ma temették Kászim Szulejmánit.
Makro / Külgazdaság Háborús bűnnel szítaná a tüzet Trump a Közel-Keleten
Wéber Balázs | 2020. január 6. 14:51
Egyre durvul a konfliktus az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása után. Donald Trump közvetve a perzsa állam kulturális örökségének bombázásával fenyegetődzik, ami háborús bűnnek minősülne. Eközben az iráni vezetés felmondta az atomalkut, és csapást ígért amerikai katonai létesítmények ellen. Sajtóhírek szerint Szulejmánit ma több millióan búcsúztatták Teheránban.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli NATO-tanácsülés jön az USA-Irán konfliktus miatt
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 10:45
Összeül az Észak-atlanti Tanács.
Makro / Külgazdaság Irakban maradnak a magyar katonák
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 10:36
Az egyre feszültebb USA-Irán viszony miatt a hírek szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket, de a mi katonáink továbbra is végzik feladatukat, közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Makro / Külgazdaság Trump már Irakot is fenyegeti
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 09:01
Az amerikai elnök szankciókat helyezett kilátásba, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai katonákat.
Makro / Külgazdaság Itt várható az iráni bosszú – a megbújó kínai és izraeli kártya
Káncz Csaba | 2020. január 5. 13:00
Trump egy választási évben váratlanul olyan démonokat szabadított ki, amelyeket kétséges, hogy kontrollálni tud majd. A megroppantott amerikai külügyminisztérium már nem tud segíteni az elnöknek ebben a hihetetlenül komplex játszmában, ahol sorra tűnnek fel az izraeli és kínai játékosok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump újabb kanócot gyújtana be a világ lőporos hordójánál
Privátbankár.hu | 2020. január 5. 10:47
Donald Trump amerikai elnök csapássorozattal fenyegette meg Iránt vasárnap a Twitteren, ha Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.
Makro / Külgazdaság Terrorveszélytől tartanak New Yorkban Trump döntése miatt?
Privátbankár.hu | 2020. január 4. 10:39
New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre és mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket - jelentette be közleményében New York állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így égnek a csillagsávos lobogók Teherán utcáin
Privátbankár.hu | 2020. január 3. 16:30
Iránban nem igazán díjazták, hogy az amerikai hadsereg két iráni katonai vezetőt is likvidált Bagdadban.
Makro / Külgazdaság Harckészültség Iránban, az USA bagdadi nagykövetsége minden amerikait hazaküldött Irakból
Privátbankár.hu | 2020. január 3. 12:29
A Közel-Kelet fenyegetésekkel reagált az iráni tábornok megölésére, az amerikai ellenzék pedig önmérsékletre int a pattanásig feszült helyzetben.
Makro / Külgazdaság Könyörtelen bosszút ígér Irán Trump gyilkos támadására válaszul
Privátbankár.hu | 2020. január 3. 09:23
Ali Hamenei ajatollah szerint a dróntámadásban meggyilkolt Kászim Szulejmáni tábornok mártír volt.
Makro / Külgazdaság Trump rakétatámadást indított, meghalt két iráni katonai vezető
Privátbankár.hu | 2020. január 3. 07:33
Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Teherán: befejező szakaszba jutottak az 5 milliárd dolláros orosz kölcsönről folytatott tárgyalások
MTI | 2019. december 8. 08:40
Irán jövőre csökkentené az ország függését az olajból származó bevételektől, hogy ezzel is enyhítse az amerikai szankciók következményeit - jelentette be Haszan Róháni iráni elnök.
Makro / Külgazdaság Irán az újabb forradalom küszöbén – hadgyakorlat jön Moszkvával és Pekinggel
Káncz Csaba | 2019. december 6. 09:01
Több száz tüntetőt lőttek le az utóbbi pár hétben a belügyi csapatok, amint azok Irán legfelsőbb vezetőjének eltávolítását követelték. A beszorult politikai elit egy hete büszkén jelentette be, hogy december folyamán az iráni-, az orosz- és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael és Irán titkos manipulációi a forrongó Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2019. november 4. 10:01
Irán véres „rendrakása” rámutat arra, hogy milyen szinten csúszott ki Washington kezéből az irányítás Irakban. Izrael eközben azt követeli, hogy Libanon az amerikai katonai segély átutalása előtt zárassa be a Hezbollah precíziós rakétagyárait. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valami robbant egy olajtankeren – tovább eszkalálódhat a feszültség?
Privátbankár.hu | 2019. október 11. 08:30
Ezúttal egy iráni hajón történt robbanás.
Makro / Külgazdaság CNN: nem Jemenből, inkább Iránból indultak a drónok
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 17. 15:17
Szaúdi és amerikai szakértők szerint "nagyon nagy valószínűséggel" Iránból indult a hétvégi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen és nem Jemenből, mint ahogy azt korábban valószínűsítették.
Makro / Külgazdaság Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben
Káncz Csaba | 2019. szeptember 17. 09:35
Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló