BRIC-országok
Makro / Külgazdaság Ez az ország lehet a háború nevető negyedikje 
Litván Dániel | 2022. április 1. 16:06
Kényes helyzetbe került az Oroszországgal hagyományosan baráti, Kínával hagyományosan ellenséges, a Nyugattal pedig távolságtartó viszonyban álló India az ukrán háború kapcsán. Azonban ha sikerül ügyesen lavíroznia az indiai diplomáciának, sok mindent kérhetnek kevés konkrét lépésért cserébe.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb recessziójából menekülne a brazil elnök, ha hagynák 
Fellegi Tamás | 2017. április 19. 14:45
A reformpárt brazil elnök, Michel Temer nagy erőfeszítéseket tesz, hogy országában olyan reformokat vezessen be, melyek tartósan véget vetnek a másfél évtizednyi kvázi szocializmus okozta gazdasági összeomlásnak. Ezek persze fájdalmasak néhol, de az 54 éves nyugdíjkorhatár egy ilyen óriási, szegény országban tarthatatlan.
Makro / Külgazdaság Új világrendet képzeltek el, 7 év alatt válságba jutottak 
Káncz Csaba | 2016. november 9. 17:12
A nyersanyagárak megroppanása és az egymással ütköző geopolitikai szándékok komoly válságba sodorták a BRICS csoportot. Míg Kína és India esetében a stratégiai vetélkedés tovább eszkalálódik, Új Delhi és Moszkva gesztusokat gyakorolt egymás felé a múlt havi BRICS csúcstalálkozón.
Makro / Külgazdaság Menekülnek az ott élő külföldiek Brazíliából 
Fellegi Tamás | 2016. augusztus 8. 06:07
Miközben az olimpiára félmillió látogató érkezett, egy másik nagy csoport csomagol és távozik: az ideiglenesen ott élők, többnyire azok, akik multinacionális cégeknél kaptak állást. Az ország gazdasága megviselődött, az élet sokkal kevésbé vonzó, mint mikor érkeztek, illetve az őket foglalkoztató cégek távoznak vagy leépítenek.
Makro / Külgazdaság Ez a befektetés óriási bukás volt mindenkinek 
Privátbankár.hu | 2015. november 12. 07:37
Kiszállnak a befektetők a BRIC-országokból a gyenge gazdasági növekedés és az évek óta alulteljesítő tőzsdei hozamok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Évekig vártuk a négybetűs csodát – semmi sem lett belőle 
Fellegi Tamás | 2015. november 9. 18:15
A befektetőket egy új betűkombinációval kezdték kábítani jó tíz évvel ezelőtt: 4 betűvel, melyek egy-egy országot jelölnek. Az elképzelés az volt, hogy ez a négy ország lesz a csodagazdaság, és persze az ő részvényeik mennek az égbe. Nem volt sikeres a válogatás, annál nagyobb a bukó.
Vásárló Így alakulhat át az autóipar 
Privátbankár.hu | 2014. január 20. 17:35
Növekszik a hibrid technológia súlya és a BRIC országok jelentősége az autóiparban - kiderült, mi a fontos a vásárlóknak.
Makro / Külgazdaság Csak a C maradna: csalódást okoztak a fejlődő országok 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 24. 11:00
A legnagyobb feltörekvő országokat jelölő BRIC betűszó alkotója nagyot csalódott a feltörekvő gazdaságokban.
Részvény / Deviza / Áru Indulhat a szamba: 15 millió dolláros üzletet kötött a Rába 
Privátbankár.hu | 2012. október 24. 10:34
A foci vébére és olimpiára készülő brazil gazdaság egyre több megrendelést ad beszállítóinak: a Rába is elcsípett egy 15 millió dolláros üzletet.
Makro / Külgazdaság Megroppantja-e Brazíliát a foci VB és a következő olimpia? 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 29. 13:46
A világ gazdasági nagyhatalmainak sorában a hatodik helyen álló Brazília is megszenvedi a válságot, hiszen központi bankja alapkamatcsökkentés előtt áll - hol van már 7 százalékos GDP bővülés...
Makro / Külgazdaság A bóvli szélére került India a Fitchnél 
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 14:13
Stabilról negatívra rontotta India "BBB" hitelosztályzatának kilátását a Fitch Ratings, két hónappal azután, hogy a másik hitelminősítő, az S&P is hasonló lépésre szánta el magát. India GDP-je csupán 5,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami kilenc éve a legkisebb bővülés volt. Az új-delhi kormány egyre nagyobb ellenállásba ütközik az ellenzék és a társadalom részéről.
Makro / Külgazdaság Bukott angyal lehet India: bóvliba kerülhet a hatalmas ázsiai ország 
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 09:40
India lehet az első az úgynevezett BRIC-országok közül, amelyik elveszíti befektetésre ajánlott státuszát – figyelmeztet a Standard and Poors. A hitelminősítő a gyengülő gazdasági teljesítménnyel és a politikai bizonytalansággal indokolta a bejelentést. A kormányzati reformokat gyakorlatilag megbénította az ellenzék és a széleskörű társadalmi ellenállás. A rúpia és a bombayi tőzsde gyengült a hírre.
Makro / Külgazdaság Kitörni készül a régió: Magyarország erről is lemarad 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 11:46
Ruchir Sharma, a Morgan Stanley vezető stratégája szerint Kína gazdasága nagy valószínűséggel lassulni fog a jövőben, így a BRICS országok fantasztikus jövőképe is el fog illanni. A szakértő úgy véli, hogy a régió legtöbb országa Lengyelország, Csehország és Szlovákia nagy kiugrást fognak elérni, míg Magyarország a bizalom elvesztése miatt erről le fog maradni.
Makro / Külgazdaság Sikerült a kalapozás: duplájára nő az IMF válságkezelő alapja 
Privátbankár.hu | 2012. április 21. 07:48
A G20 országcsoport több mint 430 milliárd dolláros új hozzájárulásával, az eddig felajánlott összeg duplájára nő a Nemzetközi Valutaalap válságkezelő pénzügyi alapja. Az új hozzájárulással az IMF hitelnyújtó kapacitása 1000 milliárd dollár fölé emelkedik.
Makro / Külgazdaság A BRICS-országok egyelőre nem adnak pénzt a válságkezelésre 
Privátbankár.hu | 2012. április 20. 08:26
A legnagyobb feltörekvő országok csoportja egyelőre nem döntött arról, hogy hozzájárul-e egyáltalán a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi válságkezelő alapjához. Eddig 320 milliárd dollár gyűjtött össze az IMF a válságkezelő alapra, azonban legalább 400 milliárd dollárra lenne szükség.
Részvény / Deviza / Áru Az Erste szerint megúszhatjuk a nagy visszaesést  
Privátbankár.hu | 2012. április 12. 14:40
Az Erste elemzői szerint annak ellenére sem lesz mélyebb recesszió, hogy a világgazdasági növekedés tovább lassul és a kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Az elemzés szerint biztató ugyanakkor, hogy ismét jelentős javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom.
Makro / Külgazdaság Kína megerősítette: segít Európán  
Privátbankár.hu | 2012. március 20. 17:54
Kína kiveszi részét a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseiből, amelyek az európai válság kezelését segítik - erősítette meg a kínai külügyminiszter-helyettes. Az illetékes azt mondta: Kína újra és újra megismétli, hisz abban, hogy Európa rendelkezik azzal a képességgel és bölcsességgel, ami a válság leküzdéséhez kell.
Részvény / Deviza / Áru Keresik a következő aranytojást tojó tyúkokat az alapkezelők 
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 15:59
A korábban befektetői körökben nagyon kedvelt BRIC-országok tavaly kiestek az invesztorok kegyeiből, de a feltörekvő piacok éppen visszatérnek a figyelem középpontjába, és a vagyonkezelők keresik a leendő BRIC-országokat. Újabb és újabb listák készülnek, új betűszavakat találnak ki, Törökország és Indonézia azonban minden felsorolásban szerepel. Térségünkből Lengyelország fordul elő, Magyarországot, már csak mérete miatt sem említik sehol.
Makro / Külgazdaság Bukdácsol az éltanuló - bajban az indiai gazdaság 
Privátbankár.hu | 2012. február 14. 13:11
Komoly gondokkal küzd India. Az infláció több mint két éves mélypontra esett, miközben a gazdasági növekedés három éves mélypontra kerülhet idén. Az indiai jegybank várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, de kétséges, hogy ezzel fel tudja-e venni a harcot a globális lassulással. India várhatóan nem tudja teljesíteni a költségvetési hiány-csökkentési terveit sem. Az indiai gazdaság évek óta bőven 8 százalék fölött volt, idén 7 százalék alá eshet a GDP.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG