4p
Miközben az olimpiára félmillió látogató érkezett, egy másik nagy csoport csomagol és távozik: az ideiglenesen ott élők, többnyire azok, akik multinacionális cégeknél kaptak állást. Az ország gazdasága megviselődött, az élet sokkal kevésbé vonzó, mint mikor érkeztek, illetve az őket foglalkoztató cégek távoznak vagy leépítenek.
Sao Paulo. Forrás: flickr.com

Illúzió volt

2010 és 2013 között, amikor Brazíliát kinevezték BRIC csodaországnak, végtelen gazdasági növekedést vártak, a cégek rengeteg szakembert vettek fel külföldről, messze a brazil átlag fölötti, jó fizetésért. Most a cégek is leépítenek, az állások fogynak, az akkor érkezettek távoznak. A nagy cégeknél már eddig 40 százalékkal csökkent a fejlett országokból érkezettek aránya.

Brazília pár éve még a leggyorsabban növekvő tagja volt az azóta már befektetői szempontból fel is oszlatott BRIC csoportnak (Brazília, Oroszország, India, Kína), de ez csak egy illúzió volt: a gazdaság mély recesszióba süllyedt, magas az infláció, és a kedélyeket egy súlyos korrupciós ügy borzalja, melyben érintett volt a Petrobras állami olajtársaság és az emiatt időközben felfüggesztett Dilma Rousseff elnök.

Olimpia

Az olimpia így a legrosszabbkor jött, persze ez nem véletlen: amikor megpályázták, az ország még várta a gazdasági csodát, a megítélő olimpiai bizottság pedig elhitte ezt. A rendezvény a maradék állami pénzeket is elnyeli (noha arról volt szó, hogy a rendezvényt a magántőke finanszírozza), így még a biztonsági erők is alulfizetettek, ami aggodalmat keltett, hogy el tudják-e majd látni megnövekedett feladatukat.

Persze hozzá kell tenni, hogy valakik valamiért akadályozni akarták ezt az olimpiát, mégpedig rémhírterjesztéssel: Zika vírus, szuperbaktérum egyes vizekben (mint kiderült, ez egy építési területen lévő tó, ahová a kutya sem megy, nem hogy a sportolók vagy a turisták), vagy a nem elégséges biztonság. Mindez feltehetően indokolatlan, az olimpia vélhetően gond nélkül fog lezajlani.

Kivonulás

A brazil munkaügyi minisztérium adatai szerint idén az év első harmadában 62 százalékkal kevesebben kértek munkavállalási engedélyt, mint 2014 hasonló időszakában. Néhány nagy cég tokkal-vonóval kivonult az országból, a növekedési lehetőségek hiánya miatt. A HSBC, a Citigroup és a Societe Generale már távoztak, és a Barclays is bejelentette, hogy a kivonulás gondolatával kacérkodik.

A munkanélküliség 2016 első negyedévében 10,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 7,9 százalékról. Eközben a havi átlagbér 2031 reálról (620 dollár) 1966 reálra (600 dollár, 170 ezer forint) esett, miközben magas az infláció. Az IMF becslési szerint a gazdaság idén éri el a mélypontot, jövőre már fél százalékkal növekedhet, és aztán lassan stabilizálódhat. Valószínűleg gazdasági csodavárás jó darabig nem lesz ismét a világ 5. legnagyobb népességű (200 milliós) országában, sokkal reálisabb egy kiegyensúlyozott, mérsékeltebb fejlődési ütem.

Nem az egyetlen

Dél-Amerikában nem Brazília az egyetlen, mostanában gyengélkedő gazdaság: Argentína is sokáig szenvedett, igaz, idén az új elnök, reformjai meghozták gyümölcsüket, és a mély válság véget érni látszik. Ott van ugyanakkor Venezuela, ahol teljes csőd van, miután Maduro elnök, miközben országa adósságát elképesztő kamatok mellett törleszti, népét teljesen kiéhezteti.

Brazília mindenesetre eltér annyiban az összes országtól Dél-Amerikában, hogy lélekszáma jóval nagyobb, mint bármelyik másiké. Ennyi embernek nehezebb jólétet teremteni (nem elég 1-2 összeszerelő üzem), viszont ha egyszer tartós, fenntartható növekedési pályára áll a gazdaság, ez komoly húzóerő lehet a kontinens sok kisebb országának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG