<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben az olimpiára félmillió látogató érkezett, egy másik nagy csoport csomagol és távozik: az ideiglenesen ott élők, többnyire azok, akik multinacionális cégeknél kaptak állást. Az ország gazdasága megviselődött, az élet sokkal kevésbé vonzó, mint mikor érkeztek, illetve az őket foglalkoztató cégek távoznak vagy leépítenek.
Sao Paulo. Forrás: flickr.com

Illúzió volt

2010 és 2013 között, amikor Brazíliát kinevezték BRIC csodaországnak, végtelen gazdasági növekedést vártak, a cégek rengeteg szakembert vettek fel külföldről, messze a brazil átlag fölötti, jó fizetésért. Most a cégek is leépítenek, az állások fogynak, az akkor érkezettek távoznak. A nagy cégeknél már eddig 40 százalékkal csökkent a fejlett országokból érkezettek aránya.

Brazília pár éve még a leggyorsabban növekvő tagja volt az azóta már befektetői szempontból fel is oszlatott BRIC csoportnak (Brazília, Oroszország, India, Kína), de ez csak egy illúzió volt: a gazdaság mély recesszióba süllyedt, magas az infláció, és a kedélyeket egy súlyos korrupciós ügy borzalja, melyben érintett volt a Petrobras állami olajtársaság és az emiatt időközben felfüggesztett Dilma Rousseff elnök.

Olimpia

Az olimpia így a legrosszabbkor jött, persze ez nem véletlen: amikor megpályázták, az ország még várta a gazdasági csodát, a megítélő olimpiai bizottság pedig elhitte ezt. A rendezvény a maradék állami pénzeket is elnyeli (noha arról volt szó, hogy a rendezvényt a magántőke finanszírozza), így még a biztonsági erők is alulfizetettek, ami aggodalmat keltett, hogy el tudják-e majd látni megnövekedett feladatukat.

Persze hozzá kell tenni, hogy valakik valamiért akadályozni akarták ezt az olimpiát, mégpedig rémhírterjesztéssel: Zika vírus, szuperbaktérum egyes vizekben (mint kiderült, ez egy építési területen lévő tó, ahová a kutya sem megy, nem hogy a sportolók vagy a turisták), vagy a nem elégséges biztonság. Mindez feltehetően indokolatlan, az olimpia vélhetően gond nélkül fog lezajlani.

Kivonulás

A brazil munkaügyi minisztérium adatai szerint idén az év első harmadában 62 százalékkal kevesebben kértek munkavállalási engedélyt, mint 2014 hasonló időszakában. Néhány nagy cég tokkal-vonóval kivonult az országból, a növekedési lehetőségek hiánya miatt. A HSBC, a Citigroup és a Societe Generale már távoztak, és a Barclays is bejelentette, hogy a kivonulás gondolatával kacérkodik.

A munkanélküliség 2016 első negyedévében 10,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 7,9 százalékról. Eközben a havi átlagbér 2031 reálról (620 dollár) 1966 reálra (600 dollár, 170 ezer forint) esett, miközben magas az infláció. Az IMF becslési szerint a gazdaság idén éri el a mélypontot, jövőre már fél százalékkal növekedhet, és aztán lassan stabilizálódhat. Valószínűleg gazdasági csodavárás jó darabig nem lesz ismét a világ 5. legnagyobb népességű (200 milliós) országában, sokkal reálisabb egy kiegyensúlyozott, mérsékeltebb fejlődési ütem.

Nem az egyetlen

Dél-Amerikában nem Brazília az egyetlen, mostanában gyengélkedő gazdaság: Argentína is sokáig szenvedett, igaz, idén az új elnök, reformjai meghozták gyümölcsüket, és a mély válság véget érni látszik. Ott van ugyanakkor Venezuela, ahol teljes csőd van, miután Maduro elnök, miközben országa adósságát elképesztő kamatok mellett törleszti, népét teljesen kiéhezteti.

Brazília mindenesetre eltér annyiban az összes országtól Dél-Amerikában, hogy lélekszáma jóval nagyobb, mint bármelyik másiké. Ennyi embernek nehezebb jólétet teremteni (nem elég 1-2 összeszerelő üzem), viszont ha egyszer tartós, fenntartható növekedési pályára áll a gazdaság, ez komoly húzóerő lehet a kontinens sok kisebb országának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló