5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A legnagyobb feltörekvő országokat jelölő BRIC betűszó alkotója nagyot csalódott a feltörekvő gazdaságokban.

A legnagyobb feltörekvő országokat jelölő BRIC betűszó alkotója, a Goldman Sachs vagyonkezelési üzletágának egykori igazgatója, Jim O'Neill szerint a csoportból már csak Kína mutat fel megfelelő gazdasági növekedést, így ez az egy gazdaság felel csak meg azoknak a sajátosságoknak, amelyek alapján az országokat közös névvel jelölte, a másik három csalódást okozott számára.

Jim O'Neill
Fotó: Wikipedia

A jövő nagy várományosainak tekintett fejlődő országok jelölésére 2001-ben létrehozott BRIC betűszó Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből áll. "Ha változtatnom kellene rajta, csak a C-t hagynám meg - mondta Jim O'Neill egy interjúban -, de azt nem igazán lehetne betűszónak tekinteni".

Kiábrándító teljesítmény

A BRIC országok - Kína kivételével - a várakozásokhoz képest kiábrándító gazdasági növekedést produkáltak, és növekedési kilátásaik is romlottak az elmúlt pár évben a nyersanyagár-hossz kifutását és a (viszonylag még így is magas) kínai gazdasági növekedés lassulását követően.

Az amerikai gazdasági teljesítmény javulása és a Fed által az ösztönző program befejezésére adott jelek eközben megemelték a dollár árfolyamát, ami tőkekivonást vont maga után a feltörekvő piacokról, még nehezebb helyzetbe hozva a viszonylag gyenge lábon álló gazdaságaikat.

Bezzeg Kína

Mostanra a fejlett gazdaságok helyreállása és a fejlődő világ gazdaságának lassulása vált divatos beszédtémává - mutatott rá O'Neill. Csakhogy - jegyezte meg - amiről az emberek hajlamosak megfeledkezni, az Kína puszta mérete. Amennyiben a kínai GDP a várakozásoknak megfelelően az idén valóban 7,5 százalékkal növekszik, az ezermilliárd dollár új érték létrehozásának felel meg. Ugyanekkora új értéket az Egyesült Államok 3,75 százalékos GDP-növekedéssel tudna létrehozni - mutatott rá Jim O'Neill.

A Federal Reserve Bank of Philadelphia felmérése szerint azonban szakértők az idén 1,5 százalékos GDP-növekedést várnak az Egyesült Államokban, alacsonyabbat a májusban jelzett 2 százaléknál.

India a legnagyobb csalódás

A BRIC országok Jim O'Neill szerint 2011-től 2020-ig átlagosan évente 6,6 százalékos növekedést érnek majd el, alacsonyabbat az előző évtized 8,5 százalékos átlagánál. Az átlag oroszlánrészét persze Kína adja majd.

A BRIC csoportból a betűszó megalkotójának összességében India okozta a legnagyobb csalódást, a legnagyobb mértékben pedig a szakértők Brazíliáról alkotott véleménye ingadozott az elmúlt évtizedben. 2001 és 2004 között azt kellett hallgatnom, hogy egyáltalán nem lett volna szabad Brazíliát felvennem a csoportba, majd 2008 és 2010 között már zseninek nyilvánítottak választásom miatt, most pedig megint ott tartunk, hogy Brazília nem szolgált rá a címre - mondta.

Brazíliának az inflációra kellene figyelni

A 2010-ben még 7,5 százalékos brazil GDP-növekedés mostanra a számos állami ösztönző program ellenére mélyen visszaesett, szakértői prognózisok szerint az idén és jövőre az ország legfeljebb 2 százalékos növekedést érhet el. A 2010-es gyors növekedés felfűtötte a várakozásokat, de közben valahogy elfelejtődött, hogy az ország erősen ki van téve a nyersanyagár- ingadozásoknak - mutatott rá Jim O'Neill. A másik nagy probléma szerinte, hogy a magánbefektetések csak viszonylag csekély részét adják az ország bruttó hazai termékének. Egy évtizeden át a beruházási arány 18 százalék körül volt, a legalacsonyabb a BRIC-csoporton belül.

Az ország problémáit csak fokozta devizája, a real erős árfolyama, ami a nyersanyagok kivételével rontotta az ország külpiaci versenyképességét. A real árfolyamtrendje megfordult az elmúlt hónapokban, az árfolyam a lassú gazdasági növekedés, az export csökkenése és a magas infláció közepette négyéves mélypontra esett. Az év eleje óta a real 14 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A real árfolyamának csökkenése azonban leginkább nemzetközi fejleményeknek tulajdonítható, nem belföldi okoknak. Az árfolyamcsökkenés ismét versenyképessé teheti az országot - jegyezte meg O'Neill.

Jim O'Neill a real gyengülése ellen több alkalommal is fellépő brazil hatóságoknak közvetlenül a jegybank által csütörtökön közzétett nyíltpiaci intervenciós program előtt azt javasolta, hogy ne a real gyengülése miatt aggódjanak, hanem az infláció alakulását kövessék szoros figyelemmel. A brazil infláció jelenleg évi 6,15 százalék, közel a jegybank 6,5 százalékos céljához.

Egyelőre marad a négy betű

Jim O'Neill azonban a BRIC-országok várakozástól elmaradó teljesítménye ellenére sem kívánja megváltoztatni az általa kreált betűszót. Ha viszont Brazília, Oroszország és India 2015 végére is várakozás alatti növekedést mutat, akkor valószínűleg meg fogom tenni - mondta, jelezve, hogy Brazíliától kellemes meglepetést vár 2015-re, de akár már 2014-ben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG