5p
A legnagyobb feltörekvő országokat jelölő BRIC betűszó alkotója nagyot csalódott a feltörekvő gazdaságokban.

A legnagyobb feltörekvő országokat jelölő BRIC betűszó alkotója, a Goldman Sachs vagyonkezelési üzletágának egykori igazgatója, Jim O'Neill szerint a csoportból már csak Kína mutat fel megfelelő gazdasági növekedést, így ez az egy gazdaság felel csak meg azoknak a sajátosságoknak, amelyek alapján az országokat közös névvel jelölte, a másik három csalódást okozott számára.

Jim O'Neill
Fotó: Wikipedia

A jövő nagy várományosainak tekintett fejlődő országok jelölésére 2001-ben létrehozott BRIC betűszó Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből áll. "Ha változtatnom kellene rajta, csak a C-t hagynám meg - mondta Jim O'Neill egy interjúban -, de azt nem igazán lehetne betűszónak tekinteni".

Kiábrándító teljesítmény

A BRIC országok - Kína kivételével - a várakozásokhoz képest kiábrándító gazdasági növekedést produkáltak, és növekedési kilátásaik is romlottak az elmúlt pár évben a nyersanyagár-hossz kifutását és a (viszonylag még így is magas) kínai gazdasági növekedés lassulását követően.

Az amerikai gazdasági teljesítmény javulása és a Fed által az ösztönző program befejezésére adott jelek eközben megemelték a dollár árfolyamát, ami tőkekivonást vont maga után a feltörekvő piacokról, még nehezebb helyzetbe hozva a viszonylag gyenge lábon álló gazdaságaikat.

Bezzeg Kína

Mostanra a fejlett gazdaságok helyreállása és a fejlődő világ gazdaságának lassulása vált divatos beszédtémává - mutatott rá O'Neill. Csakhogy - jegyezte meg - amiről az emberek hajlamosak megfeledkezni, az Kína puszta mérete. Amennyiben a kínai GDP a várakozásoknak megfelelően az idén valóban 7,5 százalékkal növekszik, az ezermilliárd dollár új érték létrehozásának felel meg. Ugyanekkora új értéket az Egyesült Államok 3,75 százalékos GDP-növekedéssel tudna létrehozni - mutatott rá Jim O'Neill.

A Federal Reserve Bank of Philadelphia felmérése szerint azonban szakértők az idén 1,5 százalékos GDP-növekedést várnak az Egyesült Államokban, alacsonyabbat a májusban jelzett 2 százaléknál.

India a legnagyobb csalódás

A BRIC országok Jim O'Neill szerint 2011-től 2020-ig átlagosan évente 6,6 százalékos növekedést érnek majd el, alacsonyabbat az előző évtized 8,5 százalékos átlagánál. Az átlag oroszlánrészét persze Kína adja majd.

A BRIC csoportból a betűszó megalkotójának összességében India okozta a legnagyobb csalódást, a legnagyobb mértékben pedig a szakértők Brazíliáról alkotott véleménye ingadozott az elmúlt évtizedben. 2001 és 2004 között azt kellett hallgatnom, hogy egyáltalán nem lett volna szabad Brazíliát felvennem a csoportba, majd 2008 és 2010 között már zseninek nyilvánítottak választásom miatt, most pedig megint ott tartunk, hogy Brazília nem szolgált rá a címre - mondta.

Brazíliának az inflációra kellene figyelni

A 2010-ben még 7,5 százalékos brazil GDP-növekedés mostanra a számos állami ösztönző program ellenére mélyen visszaesett, szakértői prognózisok szerint az idén és jövőre az ország legfeljebb 2 százalékos növekedést érhet el. A 2010-es gyors növekedés felfűtötte a várakozásokat, de közben valahogy elfelejtődött, hogy az ország erősen ki van téve a nyersanyagár- ingadozásoknak - mutatott rá Jim O'Neill. A másik nagy probléma szerinte, hogy a magánbefektetések csak viszonylag csekély részét adják az ország bruttó hazai termékének. Egy évtizeden át a beruházási arány 18 százalék körül volt, a legalacsonyabb a BRIC-csoporton belül.

Az ország problémáit csak fokozta devizája, a real erős árfolyama, ami a nyersanyagok kivételével rontotta az ország külpiaci versenyképességét. A real árfolyamtrendje megfordult az elmúlt hónapokban, az árfolyam a lassú gazdasági növekedés, az export csökkenése és a magas infláció közepette négyéves mélypontra esett. Az év eleje óta a real 14 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A real árfolyamának csökkenése azonban leginkább nemzetközi fejleményeknek tulajdonítható, nem belföldi okoknak. Az árfolyamcsökkenés ismét versenyképessé teheti az országot - jegyezte meg O'Neill.

Jim O'Neill a real gyengülése ellen több alkalommal is fellépő brazil hatóságoknak közvetlenül a jegybank által csütörtökön közzétett nyíltpiaci intervenciós program előtt azt javasolta, hogy ne a real gyengülése miatt aggódjanak, hanem az infláció alakulását kövessék szoros figyelemmel. A brazil infláció jelenleg évi 6,15 százalék, közel a jegybank 6,5 százalékos céljához.

Egyelőre marad a négy betű

Jim O'Neill azonban a BRIC-országok várakozástól elmaradó teljesítménye ellenére sem kívánja megváltoztatni az általa kreált betűszót. Ha viszont Brazília, Oroszország és India 2015 végére is várakozás alatti növekedést mutat, akkor valószínűleg meg fogom tenni - mondta, jelezve, hogy Brazíliától kellemes meglepetést vár 2015-re, de akár már 2014-ben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG