1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

India lehet az első az úgynevezett BRIC-országok közül, amelyik elveszíti befektetésre ajánlott státuszát – figyelmeztet a Standard and Poors. A hitelminősítő a gyengülő gazdasági teljesítménnyel és a politikai bizonytalansággal indokolta a bejelentést. A kormányzati reformokat gyakorlatilag megbénította az ellenzék és a széleskörű társadalmi ellenállás. A rúpia és a bombayi tőzsde gyengült a hírre.

A Standard and Poors figyelmeztette Indiát, hogy elveszítheti a befektetésre ajánlott minősítését, azaz a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába kerülhet. Ezzel a hatalmas ázsiai gazdaság lenne az első az úgynevezett BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) közül, amelyik ilyen helyzetbe kerül. Az S&P szerint elsősorban a beruházási környezetet kell javítani, illetve enyhíteni kell a politikai feszültséget, ami miatt az indiai kormány jelenleg törvényhozói bénultságban szenved. A hitelminősítői kommentár gyakorlatilag megismétli azokat a kifogásokat, amelyeket a cég akkor tett közzé, amikor áprilisban negatívra rontotta az ország hitelbesorolását, BBB mínuszra rontva azt-írja a MarketWatch.

A hitelminősítő témával foglalkozó vezető elemzője szerint előfordulhat, hogy India lehet a BRIC-tagok első „bukott angyala”, ugyanis a politikai hatalom gyengülő ereje veszélyezteti a hosszútávú reformok bevezetését és félő, hogy a kormány az eddigi gazdaságliberalizálási intézkedéseiből is visszavesz, miközben a világgazdaság romló kilátásai miatt éppen az indiai gazdaság nyitottságára lenne szükség. Az elemzők szerint a hitelminősítői figyelmeztetés jó esetben magához téríti a kormányt. Az S&P bejelentése előtt az indiai pénzügyminiszter egyébként közölte, hogy újabb lépéseket tesznek az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányának leszorítására.

Az indiai állampapírok jelenlegi BBB mínusz besorolása egy fokozattal van a bóvli kategória fölött. Amennyiben a hitelminősítő tovább rontja a besorolást, akkor elapadhatnak a beruházási források, amik nélkül az indiai cégek csak nagyon nehezen tudnák megvetni a lábukat a tengerentúlon. A másik három BRIC-ország mindegyike stabilan a befektetésre ajánlott kategóriában van. Mostani kommentárjában a Standard and Poors egyértelművé tette, hogy nem rontja tovább az indiai besorolást abban az esetben, ha a kormány határozott lépéseket tesz a problémák elhárítására. A hitelminősítő nyilvánvalóan a politikai bénultság végét szeretné látni.

Az indiai GDP kilenc éves mélypontra, 5,3 százalékra esett az első negyedévben, elsősorban azért, mert az infláció ellen bevezetett szigorú monetáris politika nagy sebet ütött az indiai cégek teljesítményén. A költségvetési hiány a GDP 5,75 százalékára emelkedett az ottani pénzügy év végére, azaz március utolsó napjára. Ez sokkal magasabb, mint a kormányzat által elvárt 4,6 százalék, ugyanis a kormányzat nagymértékben támogatta az üzemanyag és műtrágya árának leszorítását. Az idei hiánycél a GDP 5,1 százaléka, de az S&P szerint a célt veszélyezteti a politikai ellenzék és a széles körű társadalmi ellenállás, amelyik megakadályozza az üzemanyag és a műtrágyák árának emelését, valamint az olyan reformlépéseket, mint a nyugdíjrendszer átalakítása és a külföldi beruházások nagyobb térnyerése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG