<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nyersanyagárak megroppanása és az egymással ütköző geopolitikai szándékok komoly válságba sodorták a BRICS csoportot. Míg Kína és India esetében a stratégiai vetélkedés tovább eszkalálódik, Új Delhi és Moszkva gesztusokat gyakorolt egymás felé a múlt havi BRICS csúcstalálkozón.

Az indiai Goa adott otthont október 15-16-án a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) legutóbbi csúcstalálkozójának. A zárónyilatkozat szerint a BRICS egy „stratégiai partnerség”, amelyet a szolidaritás és együttműködés kötelékei tartanak össze.  A fennkölt szavak ellenére a színfalak mögött izzott a feszültség.

Divergáló geopolitikai tervek

2009-es alapításakor a BRICS egy olyan gazdasági és geopolitikai csoportnak indult, amelynek keretében vezető fejlődő országok ellensúlyozni próbálták Washington és a Wall Street globális dominanciáját és szupremáciáját.  Hét év elteltével kijelenthető, hogy ezek a tervek illúziónak bizonyultak.  A BRICS országok többsége súlyos recesszióba süllyedt a nyersanyagárak megroppanása miatt, amely önmagában is összefüggésben áll a kínai gazdasági növekedés lassulásával.

Ezen túlmenően a legerősebb BRICS államok, azaz Kína és Oroszország különböző – és több esetben egymásnak ellenfeszülő – geopolitikai tervekkel rendelkeznek.  Ezek közül a leglátványosabb ütközés az egyre erőteljesebb stratégiai versenyfutás India és Kína között.  Az elmúlt években az USA „globális stratégiai partnerséget” kötött Indiával, azon fő céllal, hogy Új Delhit a Kína-ellenes nyugati katonai-stratégiai offenzíva egyik frontállamává tegye Japán és Ausztrália mellett.  Narendra Modi két és fél éve tartó miniszterelnöksége alatt ez a szövetség csak tovább erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Kína aláfűt Indiának

Goa felé tartva Hiszi Csin-ping kínai elnök meglátogatta Bangladest, ahol több milliárd dolláros befektetéseket és hiteleket jelentett be Peking stratégiájának részeként.  A kínai vezetés 2013-ban dolgozta ki az „Egy övezet, egy út” (OBOR) nevű kereskedelmi és geopolitikai stratégiát, amely gyakorlatilag egy masszív eurázsiai és afrikai infrastruktúra-befektetési program a szárazföldön és a tengeren.  A célja Pekingnek kiutat és összeköttetést garantálni egy esetleges amerikai-japán-indiai katonai tengeri bekerítő művelet esetén.  Az indiai média figyelmét nem kerülte el az a tény, hogy a kínai elnök többszörösét kínálta annak a 2 milliárd dollárnak, mint amelyet még Modi indiai elnök kínált Bangladesnek márciusi látogatásán.

Nem meglepő módon az indiai-kínai csúcstalálkozó Goán eredménytelenül zárult.  A kínai elnök nem egyezett bele Új Delhi régi követelésébe, hogy Maszúd Azar – egy pakisztáni terrorcsoport vezetője – ellen ENSZ szankciókat léptessenek életbe.  Peking ezt a lépést már többször megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában.  Ehelyett Peking arra kérte Indiát, hogy erősítse együttműködését Pakisztánnal a Kína által dominált Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

Orosz-indiai játszma

Káncz Csaba

A csúcstalálkozó talán legfontosabb geopolitikai fejleményeként Modi és Putyin megpróbálták egyengetni a két ország közötti stratégiai együttműködést.  Moszkva a hidegháború alatt India legjelentősebb katonai-stratégiai partnere volt és a mai napig a szubkontinens legjelentősebb fegyverszállítója. De India látványos közeledése Washingtonhoz az utóbbi években arra késztette Moszkvát, hogy világos figyelmeztetésként támadó helikoptereket adjon el Pakisztánnak és ráadásul szeptemberben megtartsa Iszlámábáddal az első közös orosz-pakisztáni hadgyakorlatot.

Modi a jelek szerint megértette az üzenetet és egyben az orosz-kínai stratégiai tengelyt is gyengíteni akarja.  Ezért a goai csúcson bejelentették, hogy az orosz állami többségű Rosznyeft ellenőrző pakettet vásárolhat az india Essar Oil-ban és a hozzá tartozó kikötőben.  Az üzlet a valaha volt legnagyobb értékű átvétele egy indiai cégnek egy külföldi vállalat által és egyben nagy lökést ad a szankciók által sújtott orosz gazdaságnak.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG