1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A G20 országcsoport több mint 430 milliárd dolláros új hozzájárulásával, az eddig felajánlott összeg duplájára nő a Nemzetközi Valutaalap válságkezelő pénzügyi alapja. Az új hozzájárulással az IMF hitelnyújtó kapacitása 1000 milliárd dollár fölé emelkedik.

A G20 csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei közös közleményükben elmondták, hogy erős az az iránti elkötelezettség, hogy az IMF által hozzáférhető források 430 milliárd dollárral növekedjenek a 2010-es reform értelmében végrehajtandó kvótanövelés összege fölött.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója kijelentette: reményei szerint a valutaalap megnövekedett forrásai hozzájárulnak majd a gazdasági stabilitás növeléséhez, s ez lehetőséget nyújt a kormányok számára a szükséges reformok végrehajtásához. Ezzel az összeggel az IMF hitelnyújtó kapacitása, amellyel meg tudja óvni a világgazdaságot az eurózóna hatásaitól, ezermilliárd dollár fölé nő - tette hozzá. Szavai szerint a nemzetközi közösség erős elkötelezettséget mutatott a globális pénzügyi egyensúly fenntartása mellett.

Az IMF forrásai szerint a korábban összegyűlt 320 milliárd dollárhoz az euróövezet mintegy 200 milliárd dollárral, Japán 60 milliárd dollárral, Svédország 10 milliárd dollárral, Norvégia 9,3 milliárd dollárral, Lengyelország mintegy 8 milliárd dollárral, Dánia közel 7 milliárd dollárral, Svájc és több más, néven nem nevezett ország 26 milliárd dollárral járult hozzá.

A G20-csoport 2009-ben, a válság idején 600 milliárddal járult hozzá a válságkezeléshez. Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államok, amely akkor 100 milliárddal szállt be, most tartózkodott a felajánlástól. Timothy Geithner pénzügyminiszter kijelentette, hogy Európának vannak saját eszközei a válsága rendezéséhez és az IMF-alap csak kiegészítés ehhez.

A válságkezelő alappal kapcsolatos vállalások annak próbálják elejét venni, hogy az IMF forrásai kimerüljenek, ha a válság továbbterjedne. Görögország, Írország és Portugália már kapott mentőcsomagot, a befektetők most az olasz és a spanyol gazdaság állapota miatt aggódnak, az euróövezet pénzügyi válsága ugyanis kihathat az azzal szoros kapcsolatban álló régiók helyzetére.

Lagarde kijelentette, hogy erős az elkötelezettség az euróövezet fenntartása iránt. Egyúttal rámutatott, hogy a válságkezelő alap eszközeit nem kizárólag a közös európai fizetőeszközt használó övezet országainak támogatására szánják.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter a G20-tanácskozást követően kijelentette, hogy az úgynevezett BRICS csoport egyhangúlag úgy döntött, hogy további pénzeszközöket bocsát az IMF rendelkezésére. A BRICS-országok ugyanakkor nem nevezték meg, hogy mennyivel járulnak hozzá a válságkezelő alaphoz. Egy IMF-dokumentumban ugyanakkor konkrétan az szerepel, hogy "Oroszország, Kína és más országok 72 milliárd dollárt ajánlanak fel.

A G20 csoport a válságalaphoz való hozzájárulás mellett közleményében hangsúlyozta: elkötelezettje annak, hogy az év végéig megvalósuljon az IMF 2010-ben elhatározott kormányzati reformja és hogy 2013 végéig felülvizsgálják a szavazati arányokat is.

Margarethe Vestager dán pénzügyminiszter az IMF-tanácskozáson kijelentette, hogy az EU őszre kettőt átenged a feltörekvő gazdaságoknak abból a 8 helyből, amellyel az IMF igazgatótanácsában rendelkezik. A valutaalap tevékenységét felügyelő, 24 tagú testületben Németország, Franciaország és Nagy-Britannia saját jogon foglal helyet, Belgium, Hollandia, Spanyolország és Olaszország pedig országcsoportokat képvisel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG