1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly gondokkal küzd India. Az infláció több mint két éves mélypontra esett, miközben a gazdasági növekedés három éves mélypontra kerülhet idén. Az indiai jegybank várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, de kétséges, hogy ezzel fel tudja-e venni a harcot a globális lassulással. India várhatóan nem tudja teljesíteni a költségvetési hiány-csökkentési terveit sem. Az indiai gazdaság évek óta bőven 8 százalék fölött volt, idén 7 százalék alá eshet a GDP.

Több mint két éves mélypontra esett januárban az indiai infláció. Emiatt egyre biztosabb, hogy a jegybank kamatot vág. Ez a várakozás ugyan emelte a kötvények és a részvények árfolyamát, ugyanakkor hosszú távon várhatóan egyre több problémával kell majd megküzdenie az indiai kormánynak. A fogyasztói áremelkedés üteme 6,55 százalékra lassult a decemberi 7,74 százalék után. Az elemzők 6,7 százalékos emelkedést vártak - írja a Bloomberg.

Az indiai központi bank múlt hónapban már jelezte, hogy amennyiben az inflációs számok engedik, akkor csatlakozik ahhoz a kamatcsökkentési hullámhoz, amit Brazília és Indonézia már elkezdett. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a kormány előrejelzése szerint idén 3 éves mélypontra esik vissza az ország GDP-je, miközben további erőfeszítéseket kell tenniük a kereskedelmi és költségvetési hiány visszaszorítására. Az indiai rúpia a feltörekvő devizák közül az egyik legrosszabbul teljesítő volt tavaly, 16 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben. (Egy dollárért ma valamivel több, mint 49 rúpiát kell adni.

A korábban elképesztő mértékben növekvő gazdaság akkor kezdett lassulni, amikor az indiai jegybank 2010 októberében nagyon durván, 3,75 százalékponttal, 8,5 százalékra emelte a hitelkamatokat. Ugyanakkor 2010 októbere és 2011 novembere között továbbra is 9 százalékos inflációs mutattak napvilágot hónapról hónapra, aztán tavaly decemberben jelentős esésnek indultak az élelmiszerárak, ez pedig véget vetett az emelkedési sorozatnak. Közben a hasonló mutatókkal bíró többi BRIC-országban (Brazília, Oroszország, India, Kína) csúcson maradt a fogyasztói árak emelkedése.

Az indiai ipari kibocsátás decemberben alulmúlta az elemzői várakozásokat, mindössze 1,8 százalékkal nőtt éves alapon. Ez már erősen jelzi az európai krízis ázsiai lecsapódását, egyben a hazai kereslet visszaesését is. Az Európába irányuló indiai export visszaesése komoly kockázattá volt és jelentősen emelte a kereskedelmi mérleg hiányát, ami Új Delhi előrejelzése szerint 2011-2012-ben eléri a 160 milliárd dollárt és további jelentős nyomás alá helyezi a rúpiát.

A kormány várakozása szerint márciusban 6,9 százalékos lesz az éves alapon számolt indiai GDP, ez a legalacsonyabb mutató lenne a 2008-2009-es évhez képest. Az elmúlt két évben sorra 8,4 százalékkal bővült az indiai gazdaság. A várakozások szerint az indiai gazdasági kormányzat nem tudja teljesíteni a költségvetési hiány eddig tervezett csökkentését 4,6 százalékra. Ez a mostanihoz képest 1 százalékpontos csökkentés lenne. A Kongresszus párt által vezetett indiai koalíciós kormányra erős nyomás nehezedik a gazdasági nehézségek, korrupciós vádak és a külföldi cégek terjeszkedése elleni tiltakozás miatt. Mindez nagymértékben visszaveti az esélyét annak, hogy központi intézkedésekkel és külföldi tőke segítségével ösztönözzék a növekedést és a beruházásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy hónap alatt 141 ezer német kezdett el munkát keresni
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 16:21
A németországi munkanélküliségi adatok nagyjából megfeleltek a vártaknak.
Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG